קניה מהאתר של Tazza d'Oro

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 420
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #21 

לגבי תחילת הדיון על טאצה ד'אורו, אז שתיתי שם בתחילת שנות האלפיים והקפה היה מצויין אבל כמות הנוזל בכוס היתה בגודל של שלולית (בקושי ריסטרטו).
הזמנתי מהם באותה תקופה קפה בדואר כמה פעמים, והקפה הגיע לא טרי ולא טעים. חוויה די מפוקפקת.

יצא לי להיות שם עוד פעמיים בתקופות יותר מאוחרות.
יכול לומר שהקפה היה רותח כמו שהוזכר כאן, לא טעים ומאכזב ברמות.
קפה ששתיתי באיטליה בתחנות דלק היה יותר טעים ממה שהם הגישו.

זאת עדיין היתה תקופה שאהבתי קפה בקליה איטלקית ולא קפה גל שלישי כמו שאני שותה היום.
הסיבה שאני מציין את זה היא שהקפה הכי טוב ששתיתי באיטליה במקום כלשהו (כולל טאצה ד'אורו של שנת 2000) היה בטרייסטה בבית קפה של אילי - Espresamente Illy.
אילי יושבים בטרייסטה, אז אולי זה גם קשור, אבל הקפה שם היה פשוט מדהים, מאוזן ועשיר בטעמים.
זה לא היה דומה לשום קפה אילי ששתיתי אי פעם (לפני זה ואחרי זה).
לא הזכיר בכלום את הקפה החמוץ והדלוח עם הקרמה הבהירה שבד"כ מקבלים.
פעם ראשונה שהבנתי למה אילי נחשב באיטליה לאחד המותגים המובילים.
Espresamente Illy הוא בית קפה קונספט של אילי שזיכיון שלו עולה הון. הוא קיים בעוד כמה מיקומים בעולם ויצא לי לשתות בכמה כאלה (גם ברומא יש). באף אחד מהם בקפה לא התקרב לקפה שבטרייסטה.

למי שמגיע לשם - מומלץ לנסות.
טרייסטה נמצאת בקצה הצפוני מזרחי של איטליה ומאוד נוחה להגעה דווקא למי שנוסע לסלובניה או קרואטיה (נמצאת על הגבול).

YanivT72
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 252
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 50 פעמים

שליחה #22 

@dubik
·
הקפה הגיע מהר, 10 ימים בערך.
הקלייה טריה (10-14 יום) והם כותבים את תאריך הקלייה באתר שלהם.
והיות ו - @NEGRO כל הזמן טוען שאני לא יודע להכין קפה והבעיה אצלי, עשינו טעימה אצלו במנוף של 2 סוגים וזה נגמר בזה שהוא טחן לי אותם לשחור ויותר מאוחר אחרי שטעמתי את השחור זה הלך לפח.
זה לא רק החמיצות, ולא רק המכונה. הקפה פשוט מרגיש ישן למרות שהוא לא. כאילו לא נקלה מספיק. הזרימה דלוחה, חסר גוף והקרמה לא קרמה.
הקפה גם מאוד כבד כי לא נקלה מספיק אז 18 גרם (נניח) תופסים ממש מעט נפח מה שמשאיר מרווח גדול בסלסלה בין הקפה לראש שזה גם פוגם.
זה עיניין של טעם ואולי גל שלישי או לא יודע מה, לי זה לא טעים.
אם טעים לך , אז סבבה. על טעם אי אפשר להתווכח.

ד"א - נשאר לי קצת קפה שלהם, אם אתה רוצה, אתן לך בכיף לנסות. אתה יכול לתאם איתי ולאסוף מרעננה במהלך היום.

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #23 

@YanivT72

קודם כל, תודה רבה על ההצעה.
הייתי לוקח בכיף לנסות, רק שאני מחיפה :).

מבחינת מה שכתבת, אז דבר ראשון אתה לגמרי צודק ועל טעם אי אפשר להתווכח.
אני גם לא יודע איך היה הטעם של מה ששתית, איזה סוג קפה זה היה, מה רמת הקליה שלו וגם מה הוא עבר בדרך בדואר (אני לא אתפלא אם הוא עמד כמה ימים בשמש איפשהו באיזו מכולה של הדואר וזה גרם לו לאבד את טעמו - אחת הבעיות של להזמין מחו"ל) אז אני רק אתייחס באופן כללי ולא ספציפית לקפה הזה.
קפה גל שלישי הוא אכן בעל טעם שונה (מאוד) מקפה בקליה איטלקית מסורתית שרוב הישראלים רגילים אליה.
גם לי בהתחלה הקפה הזה הרגיש חמוץ, חסר גוף ועוד.
רק אחרי ששתיתי כמה פעמים פתאום התחלתי להרגיש שהוא הרבה יותר מזה. חושף הרבה יותר טעמים, הרבה יותר מגוון, הרבה יותר מתקתק, הרבה פחות מריר ובעיקר משאיר תחושה הרבה טובה בפה אחרי ששותים אותו.
מעבר לזה מדובר בפולי קפה שהם בד"כ באיכות מאוד גבוהה, כי פולי קפה סטנדרטיים פשוט לא יתנו את כל הטעמים העדינים האלה בקליה בהירה. חלק מהרעיון של גל שלישי הוא שבתי הקליה קונים ישירות מהמגדל ובוחרים את הפולים הטובים ביותר (כאלה שבד"כ לא מגיעים לבורסות הקפה) והייחודיים ביותר בטעמם.
עדיין, כל קפה הוא טעם נרכש וזה לגמרי הגיוני שהרבה אנשים לא יתחברו לזה.
במקרה שלי, אחרי שהתרגלתי לקפה כזה והתחלתי להעדיף אותו על פני קפה בקליה כהה, קרה לי דבר די מוזר (וגם לפעמים די מתסכל מבחינתי), שכל קפה בקליה כהה מרגיש לי שרוף ואני לא נהנה לשתות אותו.

מבחינת התהליך שתיארת שעברת עם הקפה, אז אני כן יכול לומר לך כמה דברים:
1. מבלי להתייחס אם יש לך בעיה בהכנת קפה או לא, אני ממליץ לך, במידה וכן מעניין אותך להתנסות ולטעום, לא לנסות לחלוט פולים כאלה בבית אלא לנסות לטעום בחו"ל בבתי קפה שמתמחים בגל שלישי. פשוט אז יש סיכוי הרבה יותר גבוה שתטעם את הקפה כפי שהתכוונו שהוא יהיה.
2. הקפה הזה הוא הרבה יותר קשה ומורכב לחליטה כאספרסו מאשר קפה בקליה איטלקית. הקליה הבהירה גורמת לזה שכמות המוצקים המסיסים בקפה הרבה יותר נמוכה ובד"כ זה מחייב overdosing בחליטה.
בחליטה לא מוצלחת, כפי שתואר היטב ע"י RuslanAbramov, זה רק יקצין את הטעמים החמוצים ובאמת לא יהיה טעים.
3. לי אישית בבית היה מאוד קשה לחלוט קפה כזה במכונת e61 ורוב השוטים שלי היו מאוד חמוצים (במידה מציקה ולא חמיצות כמו שאמורה להיות בקפה עצמו). גם המוצלחים שבהם עדיין לא היו כמו ששתיתי בחו"ל.

זאת הסיבה שהחלטתי בסוף להתקדם ללונדיניום R והיום בדיעבד אני יכול לומר שזה עשה הבדל מטורף והקפה שאני שותה כיום הוא לגמרי ברמה ובאיכות שאני רגיל לשתות בחו"ל ממכונות הרבה יותר יקרות ונחשבות. אז כנראה ש-e61 או מכונת משאבה ללא שליטה בפרופיל הלחץ לא עושים לקפה הזה טוב (רק מסקנה שלי) או שאולי גם אני לא יודע להכין קפה :D.
4. כששתית את הקפה הזה אצל גלעד, אני לא מתפלא שדעתך לא השתנתה, כי עד כמה שאני יודע במכונת הבוסקו שלו הפרה-אינפיוז'ן נעשה בלחץ הדוד בלבד, וזה אומר שהקפה גם לא נחלט כמו שצריך. ריס מציין זאת במפורש באתר של לונדיניום וזאת הסיבה שב-R הוא הוסיף יכולת להעלות את לחץ הפרה. בדיוק כדי להתמודד עם קפה כזה, שחלק גדול מהלקוחות שלו צורכים.
5. מנסיוני הרבה בתי קפה/קליה של גל שלישי, קולים אחרת לאספרסו ולפילטר כאשר הקליה לאספרסו היא קצת יותר כהה (בגלל שאספרסו ידגיש לפעמים יותר מידי את הטעמים החמוצים). לא כולם כאלה ובד"כ כשאני מזמין קפה כזה, אם זה לא מצויין בצורה ברורה, אני לרוב יוצר קשר באי מייל לפני ההזמנה והם יודעים לכוון אותי לקפה הנכון.
6. הטחינה לשחור שעשיתם לקפה, לדעתי, השיגה את התוצאה ההפוכה, כי הטחינה הדקה תבליט עוד יותר את הטעמים החמוצים.
גם כאן, אני מסכים עם מה שכתב לך RuslanAbramov. אם תנסה את הקפה הזה בטחינה גסה או בינונית-גסה כפילטר או כקולד ברו, יכול להיות שתופתע. ב-cold brew אני חושב שהקפה הזה הוא להיט גם למי שלא אוהב גל שלישי. מתקבל משקה מאוד פירותי ועדין בלי יותר מידי חמיצות. ממש מיוחד.
7. לגבי מה שציינת מבחינת נפח הקפה בסלסלה וכו'. זה לא תואם את נסיוני, אבל כמו שכתבתי בהתחלה, יכול להיות שזה משהו מאוד ספציפי למה שעבר הקפה הזה בדרך. כי הסתכלתי באתר שהזמנת ממנו (לא הכרתי אותו) והוא נראה לי אתר מאוד רציני. בלי לטעום את הקפה, אני בטוח שהפולים הם ברמה אחת או שתיים לפחות מכל מה שמגיע לארצנו הקטנטונת (שזה לא פולים ברמה גבוהה, בלשון המעטה).

לסיום אנקדוטה...בלי להתייחס אם זה נכון או לא (כי באמת אין לי מושג), יצא לי לקרוא איפשהו על הקליה האיטלקית והתערובות האיטלקיות, שהסיבה לקליה הכהה ולכך שמשתמשים בכמה זנים בתערובת, היא כדי שיהיה אפשר להחליף את הזנים (כי הרי בכל יבול יש לקפה טעם אחר) מבלי לפגוע בטעם הבסיסי של התערובת וגם שבקליה כהה הרבה הבדלי טעם מיטשטשים (חלק מהפילוסופיה של גל שלישי הוא בדיוק הפוך מזה - להבליט את הייחודיות של הקפה ע"י הקליה הבהירה שמוציאה יותר טעמים).

בכל מקרה, מאחל לך שתהנה מהקפה, מכל סוג שתבחר, כי באמת על טעם ועל ריח....:lol:

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #24 

@YanivT72

במידה ולא מדובר ב"גל שלישי" (שאני אלרגי אליו לגמרי...) אז בהחלט יכול להיות שקיבלת קפה ירוק ישן.
כשלוקחים ירוק ישן ומאיכות לא טובה, אפשר לקלות אותו מאוד מאוד טרי ועדיין לקבל נוזל דלוח, חמוץ וחסר קרמה.

אנחנו עכשיו באוגוסט. הרוב המוחלט של הקפה הירוק הוא שאריות של העונה שעברה.
מאוד קשה לאכסן קפה כזה לאורך זמן. למרות שזה נראה לנו קל - מסתבר שזה לא פשוט בכלל, במיוחד כשמדובר בכמויות מסחריות.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #25 

לי נראה מהאתר ומרמת האינפורמציה לגבי הקפה, שזה כן גל שלישי.

הם כותבים גם למשל על הקפה שהם מייבאים מברזיל, שהם מקבלים אותו על בסיס חודשי מיד אחרי שעבר ייבוש כדי לשמור על הטריות.
ובאופן כללי ממה שהם רושמים הם מייבאים את הקפה ישירות מהחוות.

יחד עם זאת, אכן אחסון נכון של קפה ירוק הוא עניין שבאמת הרבה פעמים נוטים להתעלם ממנו.
בכלל, קפה הוא מאוד מפונק לאורך כל ימי חייו :lol:

YanivT72
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 252
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 50 פעמים

שליחה #26 

@moti_r
·
נראה לי שאנחנו סובלים מאותה האלרגיה. זה לא נראה כמו קפה ישן, הוא מתנהג אחרת.

@dubik
תודה על התגובה המושקעת.
אני לא חובב חליטה קרה.
ניסיתי את הקפה במקינטה ופילטר ולא עפתי.
הטחינה לשחור הייתה סתם לניסיון, לא חשבתי שיעופו לי טורקים מהכוס :)

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”