אצלי המודל של בזק מחובר לפורט SFP בנתב מיקרוטיק 5009, שום דבר מיוחד. מגיע עכשיו בחורף עם טמפרטורה חיצונית נמוכה ל- 72 מעלות. בקיץ זה כבר מתקרב ל-80 מעלות. אני לא אוהב את זה בלשון המעטה. זהו לא מדגם מייצג כמובן, אבל יש הרבה דיווחים על טמפרטורות גבוהות של המודול הזה.07/01/2024 18:13sys_admin כתב: לא מובן מה אתה עושה עם SFP של נוקיה בכדי שהוא יגיע לחום של עד 70 מעלות. אצלי במאות של מכשירים כאלה שמותקנים אין תופעות כאלה. ואם אצלך נוקיה מגיע לטמפרטורה כזה, אז מוצר סיני כזה פשוט יישרף מהר מאוד, מעבר לזה שהוא כלל לא יעבוד גם....
סיב בזק במהירות 2.5G עם ציוד פרטי
- DanielGR
- גורו רשתות

- תגובות: 1452
- שם מלא: DanielG
- נתן תודות: 218 פעמים
- קיבל תודות: 280 פעמים
- DanielGR
- גורו רשתות

ישנם מספר "חוסרים" ברשימת הציוד התואם של בזק: אין מספר גרסה למסמך, אין תאריך עידכון אחרון, וחסר עמודה של תמיכה במהירות 1G/2.5G, אבל הדיון הוא ברמה העקרונית.07/01/2024 18:18sys_admin כתב: מסיבות רבות ביותר. אני לא אפרט את כולן, אבל אתן רק כמה מספיקות. למשל מודול זה... כלל לא תומך בחיבור שבו הדיון זה עוסק.![]()
חוץ מזה, אם ניתן לרכוש בפשטות את המוצר שבזק משווקת, אז אין שום היגיון בלנסות לרכוש מוצר לא מתאים מספק שגם לא נוהג למכור ללקוחות הפרטיים. גם, אם המוצר עלום שם זה, גם כן היה תומך בחיבור המדובר, אז בכל תקלה של בזק, בזק הייתה יכולה להאשים את הציוד פרטי זה. ואפשר להמשיך עוד....
רשימת הציוד התואם היא מסמך משפטי לצורך העניין. משמעותו שהמודל המסוים בגרסה ידועה עבר תהליך Certification במעבדה של בזק ואושר לשימוש. מכיוון שכך נושא התאימות ירד מהפרק, ואז ישנם שיקולים נוספים, לדוגמא - טמפרטורת עבודה, ממשק SSH לדיאגנוסטיקה, מחיר, ואולי עוד. זה שיש אלטרנטיבות זה בוודאי מעניין וטוב. במידה והיה תומך ב-2.5G הייתי שמח מאד להשיג כזה לבדיקה.
הערה נוספת: המודול הוא חלק מציוד פרטי. אם בזק "רוצה" להאשים את הציוד הפרטי היא יכולה להאשים את הנתב הפרטי, לא רק את המודול, כלומר אם המדיניות היא לעשות חיים קשים למשתמשי ציוד פרטי היא יכולה לעשות את זה עם או בלי מודל ה-SFP. ברגע שהמודולים נמצאים ברשימת הציוד המאושר על ידי בזק הם זהים מבחינת התמיכה.
בטח שתומך, הוא זהה חומרתית לנוקיה.07/01/2024 18:57DanielGR כתב: בדקתי עכשיו את המפרט של HALNY, לפי המפרט הוא תומך ב- 2.5G LAN/WAN
image.png...
יש לו תמיכה רשמית בלינוקס ולפי מה שאני רואה בפורומים הוא בשימוש נרחב
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4306
- נתן תודות: 10 פעמים
- קיבל תודות: 901 פעמים
צירפתי את הפיסקה הרלוונטית מהמפרט של הדבר הזה, וגם סימנתי באדום איך היצרן מסביר בפירוש את הסיבה למה מכשיר זה לא מסוגל כלל לתמוך בחיבור המדובר:07/01/2024 18:57DanielGR כתב: @sys_admin
בדקתי עכשיו את המפרט של HALNY, לפי המפרט הוא תומך ב- 2.5G LAN/WAN
image.png...
רק שאין את המילה *only* .09/01/2024 10:51sys_admin כתב: צירפתי את הפיסקה הרלוונטית מהמפרט של הדבר הזה, וגם סימנתי באדום איך היצרן מסביר בפירוש את הסיבה למה מכשיר זה לא מסוגל כלל לתמוך בחיבור המדובר:...
הם כנראה רוצים לציין שיש גם ממשק SGMII כדי לעבוד גם ב1g.
אם תרד קצת למטה תראה שהם מציינים בפירוש
SFP port slot, SGMII 1Gbit or 2.5Gbit (for HL-GSFP)
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

כן, כן, גם מהמפרט של כל ציוד שכתוב בו שכרטיס רשת של ציוד זה הוא במהירות של 1GBPS, אתה ממש תוכל להיות בטוח שכרטיס רשת כזה תומך גם ב 10GBPS למשל, כי הרי "שאין את המילה *only*".09/01/2024 11:21elxyzad כתב: רק שאין את המילה *only* .
הם כנראה רוצים לציין שיש גם ממשק SGMII כדי לעבוד גם ב1g.
אם תרד קצת למטה תראה שהם מציינים בפירוש
SFP port slot, SGMII 1Gbit or 2.5Gbit (for HL-GSFP)...
- DanielGR
- גורו רשתות

זה כנראה מה שקורה שסינים כותבים מפרטים באנגלית...
כתבתי משהו ובסוף מחקתי כדי לא להעלות את גובה הלהבות. לא חיפשתי יותר מדי אבל סיכוי גבוה שבפורומים ניתן למצוא תשובה חד משמעית למחלוקת הזו
כתבתי משהו ובסוף מחקתי כדי לא להעלות את גובה הלהבות. לא חיפשתי יותר מדי אבל סיכוי גבוה שבפורומים ניתן למצוא תשובה חד משמעית למחלוקת הזו
- ziv_r
- עורך ראשי HTmag

- תגובות: 46341
- נתן תודות: 1966 פעמים
- קיבל תודות: 5072 פעמים
- DaleCooper
- חבר שרק התחיל

- תגובות: 33
- נתן תודות: 7 פעמים
- קיבל תודות: 0
שלום לכולם
בהתבסס על ההמלצות פה, אני מתכוון להקים סטאפ מבוסס Mikrotik 5009 מעל תשתית בזק 2.5G.
הייתי שמח אם מישהו עם סטאפ עובד שמבוסס על ה-Mikrotik 5009 יוכל לייצא קובץ קונפיגורציה שלו וגם של ה-Nokia G-010S-A (שזה מה שברשותי).
תודה רבה!
בהתבסס על ההמלצות פה, אני מתכוון להקים סטאפ מבוסס Mikrotik 5009 מעל תשתית בזק 2.5G.
הייתי שמח אם מישהו עם סטאפ עובד שמבוסס על ה-Mikrotik 5009 יוכל לייצא קובץ קונפיגורציה שלו וגם של ה-Nokia G-010S-A (שזה מה שברשותי).
תודה רבה!
- DanielGR
- גורו רשתות

אצלי עובדת תצורה דומה, ה-ONT הוא דגם Q של נוקיה, לא A, ידוע שדגם G-010S-A יותר ״בררן״ מבחינת תאימות. יש די הרבה אינפורמציה בשירשור הזה לגבי שיקולי תאימות. לא בדקתי את G-010S-A.
G-010S-Q עובד בפורט ה-SFP ללא שום בעיה, הדבר היחיד שצריך לשנות זה קיבוע המהירות על 2.5G בפורט ה-SFP במקום Auto negotiate.
יש להגדיר חיבור PPPOE ובעיקרון זהו. אחד הפורטים של RJ45 תומך ב-2.5G. עובד מאד יציב, מאותחל כל חודש חודשיים לשידרוג גרסת נתב, פרט לכך אין ניתוקים או נפילות.
G-010S-Q עובד בפורט ה-SFP ללא שום בעיה, הדבר היחיד שצריך לשנות זה קיבוע המהירות על 2.5G בפורט ה-SFP במקום Auto negotiate.
יש להגדיר חיבור PPPOE ובעיקרון זהו. אחד הפורטים של RJ45 תומך ב-2.5G. עובד מאד יציב, מאותחל כל חודש חודשיים לשידרוג גרסת נתב, פרט לכך אין ניתוקים או נפילות.
מה לקנות ואיפה?
אני מתכנן מעבר לסיב בזק במהירות 2.5G עם ציוד פרטי. נתב ASUS Zenwifi ET8 או ET12 (שיש להם פורט 2.5G WAN Ethernet)
גם אחרי שקראתי את הדיון לא לגמרי ברור לי - מה אני צריך לקנות, ואיפה אפשר לקנות את הכל? מה בזק מספקת אם לא שוכרים את הנתב שלהם?
תודה, ורק בשורות טובות
גם אחרי שקראתי את הדיון לא לגמרי ברור לי - מה אני צריך לקנות, ואיפה אפשר לקנות את הכל? מה בזק מספקת אם לא שוכרים את הנתב שלהם?
תודה, ורק בשורות טובות
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

Re: מה לקנות ואיפה?
מהמכשירים שהזכרת, ET8 מראש לא מתאים לחיבור כזה, כי יש לו רק פורט בודד של 2.5G ובמקרה של ET12, הוא יכול להיות מתאים, אבל מבחינת המשאבים שלו לא ידוע, אם הוא בכלל יוכל להתמודד עם חיבור כזה ואיזה מהירות לספק וגם אתה צריך לקחת בחשבון, שבגלל שיש לו רק פורט LAN אחד של 2.5G, אז אתה תצטרך גם מתג מתאים עם כמות פורטים שנדרשת לך וגם בכל מקרה כרטיסי רשת מתאימים במחשבים ותשתיות פסיביות נדרשות.24/01/2024 8:51Sabbasolo כתב: אני מתכנן מעבר לסיב בזק במהירות 2.5G עם ציוד פרטי. נתב ASUS Zenwifi ET8 או ET12 (שיש להם פורט 2.5G WAN Ethernet)
תודה, ורק בשורות טובות...
תודה, אבל הכוונה שלי הוא חיבור לנתב ב2.5Gb, שיחולק בין כל המחשבים והמשתמשים - אף אחד מהם לא צריך חיבור יותר מהר מ1Gb. אולי אקנה ET12 כדי שהחיבור ללוין יהיה ב2.5.
השאלה שלי היתה על הציוד שיושב בין הנתב ובין הסיב של בזק. מה צריכים ואיפה קונים
השאלה שלי היתה על הציוד שיושב בין הנתב ובין הסיב של בזק. מה צריכים ואיפה קונים
24/01/2024 10:00sys_admin כתב: מהמכשירים שהזכרת, ET8 מראש לא מתאים לחיבור כזה, כי יש לו רק פורט בודד של 2.5G ובמקרה של ET12, הוא יכול להיות מתאים, אבל מבחינת המשאבים שלו לא ידוע, אם הוא בכלל יוכל להתמודד עם חיבור כזה ואיזה מהירות לספק וגם אתה צריך לקחת בחשבון, שבגלל שיש לו רק פורט LAN אחד של 2.5G, אז אתה תצטרך גם מתג מתאים עם כמות פורטים שנדרשת לך וגם בכל מקרה כרטיסי רשת מתאימים במחשבים ותשתיות פסיביות נדרשות....
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

הציוד שיושב בין הנתב ובין הסיב של בזק הוא מודול SFP שרוכשים מבזק סטור וממיר מדיה שלתוכו מתחבר מודול זה. וממיר מדיה זה שתומך ב 2.5GB אפשר לרכוש אפילו מ ALIEXPRESS, הקישורים הישירים נתתי כאן כבר לפני זה, ואני יכול לחזור על זה עוד הפעם:24/01/2024 11:19Sabbasolo כתב: תודה, אבל הכוונה שלי הוא חיבור לנתב ב2.5Gb, שיחולק בין כל המחשבים והמשתמשים - אף אחד מהם לא צריך חיבור יותר מהר מ1Gb. אולי אקנה ET12 כדי שהחיבור ללוין יהיה ב2.5.
השאלה שלי היתה על הציוד שיושב בין הנתב ובין הסיב של בזק. מה צריכים ואיפה קונים...
https://www.aliexpress.com/item/1005006003779351.html
אני פתוח לרעיונות - דירה גדולה (מעל 200 מ', + מרפסת, פיר מעלית + ממד (הרבה בטון) באמצע.24/01/2024 15:11OMRIJ כתב: מנסיון עם מכשיר מקביל, הET12 יעבוד לא רע בPPPOE במהירות 2.5
אבל לא בטוח שה VFM הוא מהטובים (בלשון המעטה)...
כרגע ORBI RBR50 ושתי לווינים, מחוברים בCAT5E, וכ30 מחשבים + IOT + server
השרת תומך במשתמשים חיצוניים
משתמש ביכולות של DDNS, port forwarding, remote access, access control
רוצה להיות יחסית Future proof, WiFi6E יספיק
- DanielGR
- גורו רשתות

עוד דעה, אפשר להסכים ואפשר גם לא:
המחיר של ET12 הוא בסביבות 3900 שקל, די יקר...
הרעיון הוא להפריד בין פונקציות הניתוב לגישה האלחוטית. כלומר לרכוש נתב קווי "טוב" (ראה בהמשך) ונקודות גישה אלחוטיות בנפרד. הסיבה היא: נתב קווי צריך להיות תואם מבחינת הביצועים לחבילה שמציעה ספקית התקשורת ולממשקים. אם רוכשים נתב מתאים מבחינת ביצועים ל-10Gbps ניתן יהיה להישאר איתו לעתיד הנראה לעין והוא גם יהיה תואם מבחינת ביצועים לחבילות מבוססות XGS-PON שיושקו השנה. אם אין צורך בכך ניתן גם להישאר עם נתב תואם 2.5Gbps להרבה זמן.
לעומת זאת ההיצע בתקשורת האלחוטית הרבה יותר דינמי: יותר ויותר נקודות גישה תומכות Wifi7 יהיו זמינות, המחירים ירדו, וגם המחירים של Wifi6E ירדו. כך מתנהג השוק. גם הקליינטים משתנים, ויותר קליינטים יתמכו בסטנדרטים חדשים ככל שעובר הזמן. כן, אפשר ללכת על נקודת גישה מבוססת Wifi6 או 6E, במחיר סביר, ופשוט לשדרג רק אותה כאשר יש צורך או ההיצע ישתנה. זה יקרה באופן תכוף הרבה יותר מאשר שינוי טכנולוגיה של ספק התקשורת, ולכן יש הגיון בהפרדה. חבל להוציא סכומים כאלו כעת כאשר רוב הסיכויים שמרבית הקליינטים שלך לא תומכים במהירויות האלו.
עד כמה נתב מתוצרת מוכרת הוא יקר? לדוגמא:
Mikrotik 5009: 1x SFP+ 1x 2.5GBe, 175$
https://www.getic.com/product/mikrotik-rb5009ug-s-in
Mikrotik CCR2004-16G-2S+ 2x SFP+ 10GBe 372$
https://www.getic.com/product/mikrotik- ... 6g-2s-plus
Ubiquity Dream Machine Professional 2xSFP+ 10GBe, 390$
https://www.getic.com/product/unifi-udm-pro
המחירים הם ללא מיסים ומשלוח.
ישנה גם אלטרנטיבה של קוד פתוח: העלות היא מאד סבירה בסביבות 110-140 דולר תלוי בתצורה, יחס העלות ביצועים הוא מעולה.
Banana PI R3 2xSFP 2.5GBe, גם עם נקודת גישה אלחוטית, חפש בפורום
Banana PI R4 2xSFP plus, 10Gbps routing ישנו שירשור יחודי למוצר הזה
אפשרות נוספת היא Mini PC מבוסס אינטל עם שני פורטים של SFP+ , המחיר בהתאם לתצורה
https://www.aliexpress.com/item/1005006166723579.html
גם המחירים של הסוויצ'ים יורדים. לדוגמא, סוויץ של 6 פורטים, 2xSFP plus 10Gbps, 4xRJ45 2.5 Gbps רק ב-32 דולר (!!) (קניתי כמה כאלו)
https://www.aliexpress.com/item/1005005931222439.html
כאפשרות כניסה לרשת משולבת 10G 2.5G זה מצויין. קיימים גם סוויצ'ים של 8 פורטים SFP plus בעלות של 100 דולר בערך תלוי ביצרן. סוויצ'ים של 2.5G אפילו יותר זולים, גם עם 8 פורטים.
ולגבי נקודת הגישה האלחוטית הפיתרון הכי גמיש לדעתי הוא נקודות המאפשרות Fast roaming, המחוברות באופן קווי, ועל אותו mobility domain. זה יעבוד טוב יותר מכל mesh המבוסס אלחוטי, וכמו mesh קווי. ניתן להרחיב על זה.
סייגים:
דרוש ידע מסויים להגדיר את הנתבים הנ"ל ונקודות הגישה. אם אינך מרגיש נוח עם זה הפיתרון המוצע איננו בשבילך, זה לא שגר ושכח באותו מובן של ET12.
המחיר של ET12 הוא בסביבות 3900 שקל, די יקר...
הרעיון הוא להפריד בין פונקציות הניתוב לגישה האלחוטית. כלומר לרכוש נתב קווי "טוב" (ראה בהמשך) ונקודות גישה אלחוטיות בנפרד. הסיבה היא: נתב קווי צריך להיות תואם מבחינת הביצועים לחבילה שמציעה ספקית התקשורת ולממשקים. אם רוכשים נתב מתאים מבחינת ביצועים ל-10Gbps ניתן יהיה להישאר איתו לעתיד הנראה לעין והוא גם יהיה תואם מבחינת ביצועים לחבילות מבוססות XGS-PON שיושקו השנה. אם אין צורך בכך ניתן גם להישאר עם נתב תואם 2.5Gbps להרבה זמן.
לעומת זאת ההיצע בתקשורת האלחוטית הרבה יותר דינמי: יותר ויותר נקודות גישה תומכות Wifi7 יהיו זמינות, המחירים ירדו, וגם המחירים של Wifi6E ירדו. כך מתנהג השוק. גם הקליינטים משתנים, ויותר קליינטים יתמכו בסטנדרטים חדשים ככל שעובר הזמן. כן, אפשר ללכת על נקודת גישה מבוססת Wifi6 או 6E, במחיר סביר, ופשוט לשדרג רק אותה כאשר יש צורך או ההיצע ישתנה. זה יקרה באופן תכוף הרבה יותר מאשר שינוי טכנולוגיה של ספק התקשורת, ולכן יש הגיון בהפרדה. חבל להוציא סכומים כאלו כעת כאשר רוב הסיכויים שמרבית הקליינטים שלך לא תומכים במהירויות האלו.
עד כמה נתב מתוצרת מוכרת הוא יקר? לדוגמא:
Mikrotik 5009: 1x SFP+ 1x 2.5GBe, 175$
https://www.getic.com/product/mikrotik-rb5009ug-s-in
Mikrotik CCR2004-16G-2S+ 2x SFP+ 10GBe 372$
https://www.getic.com/product/mikrotik- ... 6g-2s-plus
Ubiquity Dream Machine Professional 2xSFP+ 10GBe, 390$
https://www.getic.com/product/unifi-udm-pro
המחירים הם ללא מיסים ומשלוח.
ישנה גם אלטרנטיבה של קוד פתוח: העלות היא מאד סבירה בסביבות 110-140 דולר תלוי בתצורה, יחס העלות ביצועים הוא מעולה.
Banana PI R3 2xSFP 2.5GBe, גם עם נקודת גישה אלחוטית, חפש בפורום
Banana PI R4 2xSFP plus, 10Gbps routing ישנו שירשור יחודי למוצר הזה
אפשרות נוספת היא Mini PC מבוסס אינטל עם שני פורטים של SFP+ , המחיר בהתאם לתצורה
https://www.aliexpress.com/item/1005006166723579.html
גם המחירים של הסוויצ'ים יורדים. לדוגמא, סוויץ של 6 פורטים, 2xSFP plus 10Gbps, 4xRJ45 2.5 Gbps רק ב-32 דולר (!!) (קניתי כמה כאלו)
https://www.aliexpress.com/item/1005005931222439.html
כאפשרות כניסה לרשת משולבת 10G 2.5G זה מצויין. קיימים גם סוויצ'ים של 8 פורטים SFP plus בעלות של 100 דולר בערך תלוי ביצרן. סוויצ'ים של 2.5G אפילו יותר זולים, גם עם 8 פורטים.
ולגבי נקודת הגישה האלחוטית הפיתרון הכי גמיש לדעתי הוא נקודות המאפשרות Fast roaming, המחוברות באופן קווי, ועל אותו mobility domain. זה יעבוד טוב יותר מכל mesh המבוסס אלחוטי, וכמו mesh קווי. ניתן להרחיב על זה.
סייגים:
דרוש ידע מסויים להגדיר את הנתבים הנ"ל ונקודות הגישה. אם אינך מרגיש נוח עם זה הפיתרון המוצע איננו בשבילך, זה לא שגר ושכח באותו מובן של ET12.