התקשורת והמציאות

נושאים שאינם קשורים בהכרח לתחום הקולנוע הביתי או האודיו אך עדיין עשויים לעניין את הקהל שלנו.

חשוב שלא לערב נושאים שנויים במחלוקת (פוליטיקה למשל).
moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #41 

MetalliJoe כתב:משה,

1. הבעיה העיקרית לא היתה חובות, אלא קשיי נזילות חמורים, שהחמירו מאד את החובות. אם מישהו חייב לך מיליון דולר, ויש לך מספיק כדי להתקיים, תוכל לחכות עם החוב הרבה זמן, אבל אם מישהו אחר בא ולוקח לך את כל הכסף שנשאר לך, המיליון דולר ההם נהיים מאד חשובים.

2. המציאות הכלכלית האובייקטיבית מושפעת ממשברים אובייקטיבים. נניח - אסון טבע כלשהוא. דברים כאלה. לא ממשברי אמון, שהם סובייקטיבים בהגדרה.
...
אני פשוט חושב שאתה לא מתמצא בסיפור של משבר הסבפריים, שהיום כבר תועד מכל זוית אפשרית.
ממליץ על שני הסברי האנימציה ששמתי פה: http://www.hometheater.co.il/modules.ph ... 716#773716)
קשיי הנזילות זו תוצאה, לא גורם.
הגורם הראשוני, הוא משכנתאות מסוכנות מאוד, ומה שגרם לזה להיות גלובלי זה כל האריזות של אג"חים שהיו מבוססות על זה.
היה פה באמת אפקט "פסיכולוגי" משמעותי , אך הוא לא היה של התנהגות ההמונים אלא של התנהגות הבנקאים שהכניסו את עצמם למצב שלא יכלו להודות באמת הניצבת מולם, מה שהיה פוגע בהם אישית, ולכן המשיכו להמר.
משבר האמון הוא תוצאתי והוא גם הגיוני, כלומר הייתה סיבה טובה לא להאמין בבנקים, זה לא בגלל ש"מישהו כתב בעיתון". מידע הגיע לאנשים גם דרך העיתונים, אך זה היה מידע אמיתי ואי האמון שנבע ממנו היה מוצדק.
דווקא המשך האמון של הציבור בתנאים כאלה היה יכול להוביל למשבר עוד יותר חריף.

מה שמפריע לי יותר במה שאתה כותב זה לא הניתוח (המוטעה) של מה שקרה, אלא זה שאתה מטיל על העיתונות אחריות שאין לה ולא יכול להיות לה.
האחריות של העיתונות זה להעביר מידע נכון. אם היא עושה את זה אז היא בסדר גמור.
זה לא תפקידה לחשוב איך המידע הנכון ישפיע על השוק.
אני חושב שאנו מסכימים שכלכלה מאוד תלויה במידע שיש לאנשים. חוסר מידע יכול רק לתת יתרון לאלה שיש להם את המידע על פני אלה שאין להם.
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3756
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #42 

אני לא חושב שהניתוח (ה"מוטעה") שלי אמור להפריע לך, כי אנחנו חוזרים לנושא של גורם מול תוצאה. כל תוצאה היא גורם, כל גורם הוא תוצאה. אם יש לך עשרות או מאות או אלפי בתים שכבר לא משתלם למכור, אבל יש לך מספיק מזומנים כדי להמשיך להתנהל, אז לא קרה כלום. תמשיך להחזיק בבתים, ותספוג את ההפסד שנובע מכך שהכסף שלך תקוע ולא עושה עוד כסף, עד שערך הבתים יעלה.

וזה לא מדויק שאני "מטיל את האחריות על העיתונות", אלה מילים קצת חזקות. אבל רק בכדי להקצין: כשאתה אומר "האחריות של העיתונות זה להעביר מידע נכון. אם היא עושה את זה אז היא בסדר גמור" - זה תקף תמיד? גם אם היא למעשה מטווחת את הקטיושות על הגליל, בכך שהיא מספרת בדיוק איפה היו נפילות? אין מגבלות? שוב, זאת היתה דוגמא בכדי להמחיש, אל תסביר לי שזה לא אותו דבר כי אני יודע את זה כבר.

וזה בהחלט לא רק "אשמת" העיתונות: כשהשר בוז'י הרצוג אומר (בזמנו) שחודש מאי הולך להיות מהקשים שידענו, עם גלי פיטורים ונפילות של הבורסה - מה הוא חושב שיקרה?
Silence speaks louder than words

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #43 

מכיוון שאתה יודע שדיווחים על נפילת קטיושות זה לא אותו דבר אז חסכתי לי להסביר את ההבדל :D
לגבי הצהרות שרים, אני דווקא מסכים שהם צריכים לחשוב פעמיים לפני שהם פותחים את הפה. למרות כך, לא חושב שבמקרה הזה הייתה לזה השפעה.
המשבר הזה היה הרבה יותר מידי "אמיתי" (במובן שנבע חשבונית ממאזן האשראי ויכולת ההחזר) כדי שלהצהרות של שר ישראלי זוטר תהיה השפעה כלשהי.
לחדד את נקודת המחלוקת: האם לדעתך עיתונים צריכים להימנע לפרסם על פיטורים, גם כשהמידע אמין וגם כשברור שהיקף הפיטורים הוא חריג יחסית לתקופות קודמות?
לדעתי, עיתונאי שנוהג ככה הוא לא עיתונאי ראוי. זה לא תפקידו והוא גם יכול לעשות נזק בהסתרת המידע.
משה

truejoker
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5738
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #44 

MetalliJoe כתב:אני לא חושב שהניתוח (ה"מוטעה") שלי אמור להפריע לך, כי אנחנו חוזרים לנושא של גורם מול תוצאה. כל תוצאה היא גורם, כל גורם הוא תוצאה. אם יש לך עשרות או מאות או אלפי בתים שכבר לא משתלם למכור, אבל יש לך מספיק מזומנים כדי להמשיך להתנהל, אז לא קרה כלום. תמשיך להחזיק בבתים, ותספוג את ההפסד שנובע מכך שהכסף שלך תקוע ולא עושה עוד כסף, עד שערך הבתים יעלה.
...
שני דברים :
1 - אפקט הפרפר עובד על דברים אקראיים , לא על דברים שמלכתחילה היו סיכון , והיה ברור שיקרו , השאלה היחידה הייתה מתי
2 - אין דבר כזה שיש לך מספיק מזומנים , אף נכס נדל"ן לא נקנה בלי מינוף . ומינוף בעקרון זה שאין לך מספיק כסף כדי להחזיק את מה שיש לך . שהרי אם היה כסף לא היו צריכים אח"כ לעקל את הבתים והבנקים לא היו צריכים ליפול .
יותר מ1K בנקים פשטו רגל ונסגרו מאז ועד היום , מה זה אומר שהיה להם כסף ? לא
ועוד דבר חשוב שאולי לא ידעת ו/או לא שמת לב אליו , הבנקים מעצם טבעם הם ממונפים , כול העקרון של הבנקאות עובד על מינוף . כשאומרים לך שההון צריך להיות 12% , זה אומר שההון העצמי הוא 6-8% והשאר עד 12% זה הלוואה לטווח ארוך מאוד , ועדיין ה12% האלו מחזיקים מאזן של 100% , אתה יכול לחשב את רמת המינוף .

ברגע שמספר הלוואות הן חסרות פירעון , הבנק מעצם המצב נמצא כבר בסכנה של פשיטת רגל . זה שאין ממשלה בעולם שתיתן לבנקים אצלה לפשוט רגל זה סיפור אחר , אבל זה לא מונע את הסיכון הכרוך בעסקי הבנקאות . ואם הם נכנסים לסיכונים יותר מידי גדולים , הם יפלו ויפילו את כול הכלכלה ולא יעזור אם העיתונות תשתוק או לא

אתה רוצה לדעת מה היה קורה אם העיתונות לא הייתה מספרת על זה בזמן ?
היה הודעה ב YNET שגליון יום שישי יתאר תופעה שהבנקים בישראל חסמו אשראי לעסקים קטנים ובינוניים והם נאלצו ללכת לשוק האפור .
אם העיתונות לא הייתה אומרת כלום , והרשויות לא היו אומרים כלום , היית רואה שהבנקים לא מלווים , ומעלים את הריבית על האשראי הקיים , וזה כן היה מביא צעקות ופרסום , ואז היה צריך להסביר למה ? אתה יכול לחשוב לבד על התהליך שהיה קורה אז . ועד כמה חוסר האימון בבנקים היה ללא שליטה ואז כולם היו נופלים , והאוצר והבנק המרכזי לא היה יכול לעשות כלום

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #45 

יש דרכים רבות לדווח על משהו שקרה.

עזבו, הרי ידענו שלא נסכים עוד לפני שהתחלנו להתווכח.

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7662
נתן תודות: 489 פעמים
קיבל תודות: 888 פעמים

שליחה #46 

אף אחד לא מפקפק בחשיבות התקשורת ובזכות הציבור לדעת. מצד שני גם עם כלב השמירה של הדמוקרטיה צריך להשתמש בריסון מסויים. אני לא יודע מה היתה הדרך הנכונה לטפל תקשורתית בנושא המשבר הכלכלי. לדווח - כן. אבל השאלה איך? הכותרות פה היו מינימום ארגמדון כלכלי, כותרות אדומות שזה מפטר וההוא מפטר והוא סוגר, הכניסו פה מדינה שלמה לשוק והיסטריה, המיליונרים קופצים מהגג אז למה אתם הפשוטים מחכים? והנה, כמה חודשים עברו והשמש מתחילה קצת לחדור מבעד לעננים, לא הכל כזה שחור. אני חושב שיש עורכים שצריכים לעשות קצת חשבון נפש עם עצמם.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #47 

mulder,
כותרות יש מכל מיני סוגים, בהתאם לעיתון.
אבל עזוב את הכותרות, בחן את העובדות.
המשבר הנוכחי נחשב למשבר הכלכלי החריף יותר בעולם המערבי בעשרות רבות של שנים. רק צריך לראות את המעדים שנקטה ממשלת ארה"ב כדי להבין זאת.
זה שבנקי השקעות גדולים, בנקים רגילים רבים, מדינה שלימה (איסלנד) וג'נרל מוטורס נפלו לתהום זו עובדה, בלי קשר לגודל האותיות בכותרת. כנ"ל לגבי צניחת מחירי הנדל"ן בארה"ב ואירופה וכמויות הבתים הריקים בארה"ב.
אנשים נכנסו לשוק מעצם העובדות המדווחות האלה, בלי קשר לאיך הם הוצגו.
הרושם שאני מקבל זה שאתה לא קולט את גודל המשבר שאנחנו נמצאים בו.
זה שאולי השמש מתחילה להאיר (שזה ממש מוקדם לקבוע דבר כזה) לא סותר את זה. אחרי כל משבר מתחיל סיום המשבר וההבראה.
תחשוב מה היה קורה אם לא היו יודעים מה המצב, למשל אם העיתונים לא היו מפרסמים אותו. המכה אולי הייתה מגיעה יותר מאוחר אך יותר חזק.

כנראה, אבל, ש MetalliJoe צודק. אם אחרי כל כך הרבה מילים אין התקדמות בשכנוע הדדי, אז גם לא תהיה :-)
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #48 

משה,

הרושם שאני מקבל, זה שאתה ואחרים חושבים שהמשבר הזה (שאכן גדול לכשעצמו, בלי עזרה מאחרים) גדול יותר ממה שהוא באמת. וכאמור, כשחושבים שמשבר כלכלי יגדל, הוא אכן גדל. איך אתה יכול לומר שבנקים נפלו לתהום בלי קשר לגודל האותיות בכותרת?

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #49 

MetalliJoe כתב:משה,

הרושם שאני מקבל, זה שאתה ואחרים חושבים שהמשבר הזה (שאכן גדול לכשעצמו, בלי עזרה מאחרים) גדול יותר ממה שהוא באמת. וכאמור, כשחושבים שמשבר כלכלי יגדל, הוא אכן גדל. איך אתה יכול לומר שבנקים נפלו לתהום בלי קשר לגודל האותיות בכותרת?
...
זה פשוט, הכותרות באו אחרי שבנקים גדולים כמו להמן נפלו.
זה לא שלא דובר במשבר הסבפריים גם שנה לפני זה, אך זה ממש לא תפס כותרות ראשיות אז, ועיניין רק מי שנכנס לעומק המדורים הכלכליים.
הכותרות הגדולות באו לאחר הנפילות הגדולות. המקרה הזה הוא בבירור לא יכול להיות בגלל הכותרות. אני חושב שזו הוכחה מספקת. גם הכותרות הכי צרחניות והכי מעוררות היסטריה, לא יכולות להשפיע על העבר :-)

לגבי גודלו של המשבר, אי אפשר להשוות את גודלו למה שאני או מישהו חושב. מה שמישהו חושב לגבי גודלו זה דבר לא מוגדר ולא מדיד.
כן אפשר להשוות בקלות את גודלו יחסית למשברים קודמים בהיסטוריה.
משה

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7662
נתן תודות: 489 פעמים
קיבל תודות: 888 פעמים

שליחה #50 

moco

בוא נחדד קצת את העובדות. כן, משבר רציני היה. אבל זה לא סוד שתעשיית הרכב בארהב תקועה בבוץ רציני כבר שנים, ומחירי הנדלן הבועתיים ואורגיות האשראי , כל זה היה בתקשורת הרבה לפני הפיצוץ. בדיעבד ראו שחשובי הכלכלנים הזהירו מזמן מפני הדבר הזה. זה דווח ודווח אבל לא היה מי שיקשיב כל עוד הבורסות עולות (אבל מעטים מאד שאלו איך ולמה הם עולות כל כך לנוכח שנים של ברוך כלכלי בארהב). פירסמו, הכל היה פתוח.

אני מדבר על חוסר האחריות של התקשורת בארץ, לא בחו"ל. לדוגמא - זה שאמרו שבנק גדול פה בדרך לקריסה, בלי שום עובדות ובלי כלום. אבל עזוב, אני לא חושב שאתה טועה בכלל, אלא רק חושב שהטיפול בנושא יכל להיות אחראי יותר, כי הנה בסופו של יום אתה רואה שרבע ממה שהיה כתוב לא ממש קרה.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #51 

mulder,
אתה עושה לי את העבודה:-)
זה שבנק גדול לא קרס פה, וגם לא בנק קטן, רק מוכיח שלכותרות השפעה מוגבלת. לאמת במאזנים של הבנקים יש משמעות הרבה יותר חזקה.
אני כמובן מסכים איתך שלא היה צריך לכתוב דבר כזה, אבל מסיבה הרבה יותר פשוטה. הסיבה היא שלא היה מידע מבוסס וזאת הייתה כותרת "נבואית" ולא מבוססת. מסכים שזה גם יכול לעשות נזק. אם זה היה מבוסס, היה בהחלט צריך לפרסם זאת ואי פרסום היה דווקא חוסר אחריות.
בכל מקרה הדיון הארוך הזה התחיל מעיניין הידיעות על פיטורים. שם דובר, ברוב המקרים, בדיווח אמת שלאחר המעשה.
הסיבות לפיטורים לא היו קשורות לשום דבר שפורסם בעיתונות הישראלית. לא מדובר בכלל במידע בעל אופי ישראלי או במשבר ייחודי לישראל.
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #52 

משה,

זה באמת רב שיח של חרשים. מה שבעיניך מהווה הוכחה מוחצת לנכונות דבריך, בעיני מהווה סתירה להם. אנחנו לא מדברים באותה השפה.

כותרות יצרו הרבה מהמשבר הזה, ובעיניך, זה שבנק לא קרס מצביע על כוחן המוגבל של הכותרות. וסליחה, בנקים בארה"ב קרסו לפני הכותרות בארה"ב? סליחה?? 8O

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #53 

כן, הקריסות הגדולות ביותר באו לפני הכותרות הגדולות. הם בוודאי הגיעו לפני שהמשבר הגיע לתודעת הציבור הכללי.
בhttp://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_crisis_impact_timeline יש timeline של המאורעות.
בר סטרנס נפלו במרץ 2008. להמן ומריל לינצ' בספטמבר 2008. אמצע ספטמבר היא תקופת הכותרות הגדולות, עקב הנפילות הנ"ל.
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #54 

נו, ולהמן ומריל לינץ' לא התרסקו בגלל קשיי נזילות חמורים? איך הם נוצרו, הקשיים האלו, בלי שאף אחד ידע שיש להם בעיות?

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #55 

MetalliJoe כתב:נו, ולהמן ומריל לינץ' לא התרסקו בגלל קשיי נזילות חמורים? איך הם נוצרו, הקשיים האלו, בלי שאף אחד ידע שיש להם בעיות?
...
אני כבר לא מבין מה אתה מנסה לטעון.
איך הם נוצרו? מפנה אותך ל20,000 סיכומים של המשבר, למשל ההסבר הפשוט באנימציה שהבאתי פה.
בלי שאף אחד ידע שיש להם בעיות? נו, זו בדיוק הטענה ההפוכה למה שאתה טוען כל הזמן. אולי הבעייה עם העיתונים היא שהם לא צעקו מספיק חזק ("בהיסטריה") מוקדם יותר, ולא שהם נתנו כותרות מפוצצות כשזה היה כבר מאוחר מידי?
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #56 

:lol: שאני אחזור על כל מה שכתבתי בשרשור?

לא הבנת את מה שכתבתי בציטוט הזה. התכוונתי: אתה אומר שהכותרות התחילו אחרי הקריסות הראשונות. אז עניתי - אז איך הם קרסו? בגלל שנגמרו להם המזומנים, ולקוחות שמעו על כך ומשכו את כספם, לא? כלומר, פרסום הבעיות בצורה מוגזמת התחיל כבר לפני ספטמבר 2009, והוא זה שגרם להחמרת הבעיות ולקריסת הבנקים (כמובן, לא רק הפרסום, אל תבין אותי לא נכון).

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #57 

נראה לי שאתה מקובע בדיעה שאפשר להחזיק לנצח בחובות שאין מי ישלם אותם, כל עוד העיתונים לא כותבים על כך.
אז 1) מידע עובר בעוד ערוצים 2) עדיף שהעיתונות תפרסם את זה בהקדם האפשרי ובצורה בולטת.
מערכת בנקאות שמבוססת על כך שהציבור לא יודע, זו פצצת זמן מתקתקת.
כך זה היה והשאלה היחידה היא מה הטריגר שגורם לפיצוץ.
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #58 

אמרתי את המשפט הזה עשרים פעם, והסכמת איתי: השאלה היא איך מפרסמים ואיך מנסחים.

פרט לכך, אני לא מאשים רק את התקשורת. אני יודע שהיה משבר כלכלי "אובייקטיבי", אבל אני חושב שהוא היה קטן הרבה יותר ממה שלבסוף קרה. ואני מאשים בעיקר את העדריות של הציבור בעולם (עם או בלי קשר לתקשורת). תבין, אחרי כל הדיבורים והצקצוקים בלשון - מה בדיוק קרה? הרי לא יכול להיות שכולם הפסידו! זה משחק סכום אפס. אם מישהו מפסיד, מישהו אחר הרוויח. אלא אם התערב משהו חיצוני - כמו אסון טבע - ושינה את המאזן.

כבר אמרתי שלוש פעמים שלא נסכים...

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #59 

צודק :lol:
אז קבל עוד טענה שבה אני טוען שאתה טועה.
כלכלה היא ממש לא משחק סכום אפס. ההיפך, היא דוגמא קלאסית למשהו שהוא לא סכום אפס.
במיתון "כולם" מפסידים. בצמיחה "כולם" מרויחים. בצמיחה הרווח של אחד לא בא על חשבון ההפסד של השני.
העושר הכללי יכול לצמוח (תשווה את מדינת ישראל היום ל 48 ), ויכול גם להצטמצם.
אם לי יש פרה ולך יש חיטה, אני מוכר לך חלב (באשראי) כי אני יודע שבעונה הבאה תחזיר לי בחיטה, אנחנו שנינו יכולים לחיות ולהיות שבעים.
אם אני חושש שלא תוכל להחזיר לי, אני מפסיק לתת לך חלב ובטוח כבר שלא אקבל חיטה. שנינו מפסידים. שנינו מייצרים פחות והתל"ג ירד - מיתון.
זה היה סיפור מאוד מאוד פשטני כמובן, ובא רק להדגים שההפסד של אחד הוא בכלל לא הרווח של השני.

יש דוגמאות בתוך עולם ההשקעות למשחקי סכום אפס, לדוגמא השקעות באופציות או בחוזים עתידיים.
להבדיל, השקעה במניות (שהרבה יותר משקפת את הכלכלה בכלל) זה לא סכום אפס.
משה

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #60 

זה לא נכון!! כלכלה "אמיתית" היא לא משחק סכום אפס. הבורסה וניירות הערך הם בפירוש משחק סכום אפס! מה זה התמוטטות של בורסה? בהסבר פשטני - זה המצב הסופי של משחק פירמידה, שבו השכבה האחת לפני אחרונה מכרה לשכבה האחרונה את המניות שלה, עם רווחים (מן הסתם) שהזינו את כל שכבות הפירמידה, ועכשיו השכבה האחרונה נותרה עם ניירות חסרי ערך שאף אחד לא מעוניין לקנות. יום לפני התמוטטות הבורסה היית מרושש? לא, כי היו לך ניירות שהיו שווים X דולרים לפי המצב בשוק. למחרת התרוששת, כי הניירות האלה כבר לא מעניינים אף אחד. אז "הפסדת". אבל מי שמכר לך גם הפסיד? גם התרושש?

ולמה כולם מפסידים במיתון? כי כולם "יושבים על הכסף" ולא משקיעים או מבזבזים גרוש, מחשש שמחר יאבדו את מקום עבודתם ויצטרכו את השקלים האלה למחייה. לכן המיתון גורם לירידה כללית. אבל אם נוכל לבודד את השניה שבה התחיל המיתון - לדוגמא הלילה השחור ב-1929 - האם כולם הפסידו? כולם?

שלח תגובה

חזור אל “ללא קשר”