דרגת סינון BESTMAX - עדכון

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 420
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #41 

@ozeltzex
·
שמע, קצת חבל שלקחת את זה למקומות אישיים, כי לא זאת הייתה הכוונה.
שום דבר לא נכתב ממקום של התנשאות ושום דבר לא כוון לטעמך האישי, דרגת הקליה שלך וכל דבר דומה.
נהפוך הוא - ניסיתי מאוד להבדיל בין עניינים של טעם אישי (גם כשתיארתי את ההתנסות שלי) ובין עניינים שהם יותר "עובדתיים" (לפי תגובתך כנראה שלא תמיד הצלחתי).
לא אמרתי שמי שלא שותה גל שלישי הוא "לא מבין". מה שכן אמרתי שהקפה בארץ רובו ככולו - קרי חומר הגלם (בין אם זה קפה ירוק ובין אם זה אותו ירוק קלוי) הוא קפה באיכות בינונית.
מאחר ואני מניח שזה לא קפה שאתה גידלת אז לא כל כך מבין את התגובה.

למעשה התחלתי את הדברים שכתבתי באמירה שחוץ משלל דיונים על מים ואבנית כמעט ולא ראיתי בפורום דיון רציני בנושא של מים שהם מרכיב כל-כך מכריע בטעם של הקפה.
אפילו ניסיתי קצת לייצר דיון על זה תוך תיאור ניסיוני האישי וגם הפניה לאופנים להתנסות עם מים באופן עצמאי.
באופן קצת תמוה, לקחת את זה למקומות הפוכים של סיכום הדיון בטענות על חוויות פסיכולוגיות והתנגחות בדבר שנקרא "גל שלישי".
דווקא מתגובתך עולה התנשאות מאוד "ישראלית" טיפוסית של "אף אחד לא יגיד לי שהקפה שלי לא טוב" וכו' וכו וכו' ומה הם מבינים כל בתי קפה הגל השלישי האלה שמספרים לי סיפורים ובסוף מוכרים לי קפה חמוץ...הרי אנחנו (הישראלים) המצאנו את הקפה. מה? לא?
אני אנסה לענות לטענות שלך, כי לדעתי אי אפשר לדון בנושא מים במנותק מאיכות הקפה, כי שניהם הולכים יד ביד.
בדיוק כמו שמישהו משדרג את מכונת הקפה שלו ואז הרבה אנשים כאן יודעים לקפוץ ו"לדקלם" לו שהוא צריך לשדרג את מטחנת הXXX שלו כדי שיוכל להפיק מהמכונה שלו את מה שהיא מסוגלת לתת.
אז בנושא המים הודית והתוודית שאתה לא מבין הרבה, ובמקום לנסות לשמוע את התובנות שאני רכשתי עם הזמן יותר הגיוני בעיניך לרוץ ולחפש בחו"ל פילטר שייתן לך מים איכותיים במקום לחפש קודם קפה איכותי כמו שניסיתי להציע.
קצת חבל לי מידי פעם לראות דווקא חלק מהאנשים היותר ותיקים ומנוסים בפורום מבטאים קיבעון מחשבתי ומתקשים להפריד בין ענייני טעם אישי לעניינים שיש עליהם קונצנזוס בעולם הקפה היום.
דווקא כשאני קורא פה לפעמים תגובות של אנשים צעירים כדוגמת @RuslanAbramov ועוד כמה חבר'ה אני מזהה אצלם הרבה יותר פתיחות והבנה של עולם הקפה העכשווי מאשר כמה חברים ותיקים שהתקבעו על מה שלמדו לפני 10-20 שנה וחושבים שמאז עולם הקפה נעצר מלכת.
באמת חבל.
אז אני אגיב כאן לטובת מי שכן אולי הדברים יכולים לעניין ולאתגר אותו ואני מדגיש, שאני לא ממליץ עכשיו לכל אחד לרוץ ולערוך ניסויים עם מים או לקנות קפה בחו"ל.
כפי שציינת, בצדק, חשוב יותר קודם להשתפר בהבנת דברים בסיסיים יותר ולדעת להפיק קפה טוב מהציוד שלך ולכן אלה לגמרי דברים לאנשים שיש להם קצת קילומטראז' בתחום ומעניין אותם להשתפר.

אז לשם ההבהרה:
1. לא השקעתי פה זמן בכתיבת טקסטים ארוכים כדי להתנגח בך אישית ובבקשה אל תיקח את הדברים לשם.
2. יחד עם זאת, כתבת בתגובה האחרונה שלך כמה דברים ממש לא נכונים. נכון - חלק מדבריך הם חוויה אישית שאיתה אין לי וויכוח אבל חלק אחר מתיימר להביע משהו "עובדתי" במסווה של דעה והוא לא נכון לדעתי.
מן הסתם בחלק מהדברים אביע את דעתי על מה שכתבת, אבל לא מחפש להעליב אותך או את הקפה שלך.
לקבל מחיר ולהזמין מחו"ל זה סיפור מסובך יותר מייצור מים ?! בעבר הזמנו פה טרמומטר ברכישה קבוצתית והיה אחלה. יש לך בעיה עם כמות ההודעות בשרשורים? מה שלא מעניין לא נכנסים..
...
הרבה ממה שכתבתי התייחס לרצון שלך להתנסות, אז לא כל כך ברור לי למה בחרת להיתפס דווקא לטענה צידית שהעליתי בעניין השקעת הזמן.
אולי אני טועה, אבל יש לי הרושם שלא ממש הסתכלת בלינקים שצירפתי בעניין ייצור מים.
כי אילו היית קורא מעט, היית מגלה שכל מה שנדרש שם זה לקנות מים מזוקקים, סודה לשתיה ומלח אנגלי ולערבב אותם ביחסים מסויימים.
האם זה היה לוקח לך יותר זמן מלארגן קניה קבוצתית?
לפי מה שאני ראיתי כאן בעבר, הרבה קניות קבוצתיות נראו משהו כמו:
להתכתב עם כמה אתרים בחו"ל ולראות מי (אם בכלל) מוכן להציע הנחה על פילטר שעולה 50 יורו והמשלוח שלו יקר בגלל משקל ונפח.
אחרי זה לדון כאן על: מי מצטרף; מי המחיר נראה לו; מי חושב שכדאי אולי לחלוב עוד קצת את המוכר; אחרי זה ענייני מכס ותיאומים ועוד ועוד.
וזה בהנחה, שבכלל מישהו היה מציע איזו הנחה ראוייה, כי בסוף זה לא מדחום שאחד או עשרה נכנסים לאותה קטגוריית משקל ואז חוסכים במשלוח.
כמה פילטרים שוקלים כמה קילו טובים (ותופסים נפח) ולא כל אתר באירופה זה אמאזון.קום.

אז באמת אתה חושב שארגון קניה קבוצתית היה לוקח פחות זמן?
אם זה היה רק לקבל מחיר ולקנות אז אני מניח שאתה ועוד אנשים הייתם עושים את זה כבר מזמן.
עובדה שרבים פה העידו שלא מצאו דרך להשיג את זה במחיר סביר ומי שכן השיג שילם מחירים הזויים.
אבל זה לא רק עניין של אפשרי קל או קשה...אלא גם לאיזו מטרה?
לנסות פילטר שמיועד ל1000 ליטר מים ואחרי 5 כוסות לזרוק אותו כי הוא לא טעים? או לא מרכך מספיק? או כל סיבה אחרת...
דווקא לרצון שלך להתנסות כן התחברתי ובתור מישהו שהלך ופירק מכונת e61 לגורמים כדי לשפץ אותה התגובה שלך די מפתיעה.
בתור חובב קפה ותיק, מה יותר טוב להשקיע כמה שעות בלראות מה המים עושים לקפה שלך במקום ללכת ולקנות איזה פילטר עלום?
במה זה שונה מכל ההתעסקות בקליה ביתית או כל דבר אחר בתחום?

ומחזיר אותך גם לשאלה אחרת שלי:
נכנסתי לאתר של BWT. במבט חטוף ראיתי שיש להם את הסדרות: BestProtect, BestTaste, BestMax Balance ואולי עוד משהו שפספסתי.
אז למה דווקא הפרימיום? כי יש לו שם "יוקרתי"?
אולי דווקא אחד הפילטרים האחרים יעשה את הקסם?
אז דווקא להתנסות לבד, בייחוד כשיש דרך די פשוטה, נראה לי הרבה יותר הגיוני.
אין לי בעיה עם ריבוי הודעות וזכותך כמובן לעשות מה שמתאים לך.
בעיניי, עדיין נראה יותר הגיוני לבדוק קודם מה קונים לפני שגוררים אנשים שלא מאוד בקיאים לקניה של משהו שגם אתה טוען שאתה לא בקיא בו.
אני חושב שאתה חבר ותיק ומוערך כאן בפורום ומניח שיש אנשים שזה נכנס למערכת השיקולים שלהם כי מניחים שאתה יודע ובדקת ש"יש תמורה לאגרה".
לפי התגובות על מה שכתבתי, אז נראה לי שלא הייתי רחוק מהאמת לגבי חלקם.
וטוב שיש לי מישהו שיקבע זאת עבורי. לתומי חשבתי שאני שותה קפה טוב (ועוד בד"כ בכניסה לפיצוץ שני רחמנה לצלן)
...
לא הבנת את כוונתי. לא אמרתי שהקפה שאתה מפיק הוא פחות ממעולה לטעמך האישי.
לא אמרתי שכניסה לפיצוץ שני זה רע.
נהפוך הוא. אמרתי שכל אחד וטעמו (וזה לחלוטין עניין של טעם).
אבל, היותך מרוצה מהקפה שלך, לא מעיד על טיבו - לא לחיוב ולא לשלילה.
כמובן, שהמטרה לדעתי היא להיות מרוצים ולהנות.
אבל אם הכל מעולה אז גם לא מחפשים פילטרים.
אבל אם בכל זאת חושבים שאפשר להשתפר, אז גם הקפה יכול להיות מועמד לשיפור, לא? ;)
בטוח יש פולים טובים בחו"ל, אבל יש כל כך הרבה תחנות שאפשר להרוס את הקפה בדרך, שגם אם אתה מדמיין שיש שם קפה אלוהי, הוא תורם מעט יחסית לתוצאה הסופית בכוס, ובו נאמר שתגיע לאותן תוצאות עם קפה טוב שאתה קונה בארץ. אז יספרו לך פה פחות סיפורים, על איך שהקולה נסע למדינה רחוקה, ליטף עיזים והתיידד עם החקלאי, על איך שהחקלאי קוטף את הפרי בעדינות עם כפפות משי ושאר סיפורים. הכל חרטא. קפה שמדורג טוב, זה קפה שמדורג טוב. גם ביין, אולי יש זנים אקזוטיים שגידלו רק בגובה 1001 מטר ו 82.4% לחות, אבל זה שמור למומחים בלבד (לא לפשוטים כמונו). אם אתה מצליח באורח פלא לבטל את שאר הגורמים ע"י כך שאתה קולה מושלם וחולט מושלם בכל פעם (מה שגם טובי הקולים והבריסטות לא יעידו על עצמם), אז אדרבא. שיחקת אותה.
...
פה אני לגמרי לא מסכים איתך.
כנראה שלא ממש ירדת לסוף דעתי.
לא דיברתי על עניינים של טכניקה ועל איך אפשר לקלקל קפה טוב. ברור שאפשר. גם לא אמרתי שיש לי טכניקה מושלמת.
גם לא דיברתי על טריות, רמת קליה, טעם אישי, שלכולם יש חשיבות.
דיברתי רק על חומר הגלם - הקפה הירוק, שהוא לא באיכות מאוד גבוהה.

הטענה שלך שאיכות הקפה תורמת בצורה שולית לתוצאה הסופית היא לגמרי לא נכונה.
אני אלך שוב לכיוון האודיו כדי להסביר ולתת דוגמה:
אחד הויכוחים שעולים מידי פעם הוא: מה יותר חשוב? המקור או הרמקול?
הרבה אנשים סבורים שהתשובה היא הרמקול, אבל האמת היא שהמקור (איכות ההקלטה והמכשיר שמנגן אותה) יותר חשוב מהרמקול.
ההסבר לכך הוא פשוט להפליא - שום רמקול/מגבר (בריסטה/ציוד וכו'), טובים ככל שיהיו, לא יוכלו לתקן או לשפר מקור לא טוב.
לא זאת בלבד - הם אפילו אולי יחשפו את כל הפגמים שלו בצורה הרבה יותר חזקה.
אז זה לא אומר שהרמקול או המערכת לא חשובים, אלא שהם יבואו לידי ביטוי רק כשהמקור שלך יהיה טוב.
אם יש לך מערכת בינונית אין לך טעם להשקיע בשיפור המקור, כי המערכת מגבילה את התוצאה שלך לבינונית.
לעומת זאת, אם יש לך מערכת מערכת טובה ומקור בינוני - אז שווה לך להשקיע בשיפור המקור ואז תוכל להגיע רחוק יותר מכל שיפור אחר במערכת.

אז אם נחזור לעניין הקפה, אז ברור שאפשר לקחת קפה מצויין ולדפוק אותו בכל מיני שלבים בדרך.
אבל אם הקפה שלך הוא בינוני, אז בסוף הפוטנציאל שלו מוגבל ואז ברור שרוב השינויים שתעשה יהיו במקרה הטוב ניואנס ובמקרה הפחות טוב, תוכל להגדיר אותם כ"פסיכולוגיה" (או מישהו אחר יעשה זאת עבורך...;)).
אם תשקיע בקפה יותר טוב, ברור שלא מובטח לך שיפור, אבל הפוטנציאל שלך לשיפור יהיה גדול בהרבה.
אז לזה התכוונתי. רוב הפולים בארץ הם באיכות בינונית (דרך אגב מעניין, אבל המאמר בהארץ שצוטט בשרשור על גל שלישי נפתח בדיוק במילים האלה שרשמתי לך בפוסט הקודם ולא אני כתבתי את המאמר....אולי כותב המאמר גם קורא בפורום :P) - זה לא קשור לבריסטה, לא קשור לציוד, לא קשור לקליה.
זה לא אומר שאי אפשר להיות מבסוטים מהם. אבל אם אתה מחפש שיפורים בתחום המים אז ניסיתי להסביר לך למה לדעתי המים לבדם הם לא בהכרח מה שייתן לך את השיפור.

כפי שהזכרת איכות הקפה נקבעת לפי דירוגו.
אני לא ממש יודע לאיזה דירוג התכוונת. אני התכוונתי לציון ה-Cupping.
אם אתה שותה קפה שהציון שלו סביב ה-90 אז אשמח לשמוע איפה אתה קונה אותו.
אבל אני בספק אם זה המצב ואפילו אשאל, מה אתה יודע על הקפה שאתה קונה מעבר לאיזה שם גנרי ע"פ ארץ מוצאו ואולי עוד פרט שולי שרשום על השק?
אתה יודע מתי הוא נקטף? מה הציון שלו? מאפייני הטעם? מאיזו חווה הגיע? אולי משהו נוסף?
הניחוש שלי שלא, כי לרוב המידע שקיים בארץ הוא מידע די חסר משמעות כמו AA או כל מיני אותיות ומספרים שלא באמת מספרים הרבה.
ראית בארץ פירוט כזה באיזה אתר שמוכר קפה ירוק? (בחו"ל אגב לא חסרים אתרים כאלה).
ובשביל דירוג אכן לא צריך סיפור. גם נספרסו מספרים הרבה סיפורים. זה לא עושה את הקפה שלהם ליותר טוב מכפי שהוא.
אבל זה שמספרים סיפור על קפה טוב, זה לא הופך את זה לחרטא - צריך לדעת להתייחס לכל מקרה לגופו.
ואתה מאמין שזה רק הפילטר? נו טוב.. גם פסיכולוגיה חשובה בחיים.
...
טוב פה, האמת, הייתי צריך לרשום לך שאתה הוא המזלזל והמתנשא.
אבל כבר אמרתי שלא בשביל זה אני כותב כאן.
אז בוא אנסה שוב להסביר למה זה משהו הרבה יותר מוחשי מ"פסיכולוגיה".
אי אפשר לדבר על קפה ומים בלי להתעסק קצת בכימיה.
לא חייבים להבין במשוואות ותגובות כימיות יותר מידי, אבל בוא נקרא לילד בשמו:
כל הדבר הזה שנקרא חליטת קפה הוא בסוף תגובה כימית של המסה.
המים הם הממיס והקפה הוא המומס.
כל הפעולות המקדימות שאתה עושה לפני חליטת הקפה, בין אם זה לקלות, לטחון, לפזר להדק וכו' וכו וכו', יש להן מטרה אחת - לאפשר למים להמיס את מוצקי הקפה בצורה אופטימלית.
כפי שאמרת, בתהליך הזה הרבה דברים יכולים להתקלקל.
אבל בסוף טחינה לא אחידה, קפה לא טרי, צ'אנלינג וכל דבר אחר מובילים בסה"כ לתהליך המסה לא אידיאלי.
זה יכול להיות המסת יתר (overextraction) או חסר (underextraction) ויכול להיות גם שילוב של השניים שנגרם כתוצאה מצ'אנלינג.
אבל מה התוצאה? הרבה פעמים טעמי לוואי בקפה, טעמים חדים ולא נעימים לחיך שהם בעיקר תוצאה של חליטת (המסת) יתר של חלק מהקפה, שחרור טעמים מרים של קפאין וכו'.
(אפשר גם בהקשר הזה להבין יותר טוב את החשיבות של איכות המטחנה (לדעתי לפעמים חשובה יותר מהמכונה), כאשר מטחנה טובה יותר תייצר חלקיקים בעלי היסטוגרמת התפלגות אחידה יותר ובכך תתרום לפחות צ'אנלינג, חזרתיות גבוהה יותר ותהליך חליטה אחיד יותר).
אבל גם אם הטכניקה וכל תהליך ההכנה מושלמים, המים עצמם יכולים להיות ממיס אגרסיבי או חלש ובשל כך תקבל אפקט מאוד דומה רק שהפעם הוא יחול על כלל הקפה שלך ולא רק על החלק עם הצ'אנלינג.
הדבר הזה שנקרא "כושר ההמסה" של המים מושפע בסוף מהרכבם. באופן הפשטני ביותר המדד של TDS אומר לך כמה מומסים כבר יש במים (אם יש מעט אז הם יהיו ממיס אגרסיבי יותר ואם יש הרבה אז בדיוק ההיפך).
אבל כפי שנטען כאן פעמים רבות בעבר, המונח הזה כשלעצמו לא שווה הרבה ודי חסר משמעות וכדי באמת לקבל תהליך המסה אידיאלי צריך להתעמק במדדים נוספים של המים.
גם אם תקרא על Refractometers תראה שהערכים שנחשבים "אידיאליים" הם לא "כמה שיותר גבוה - יותר טוב", אלא שיש טווח ערכים מסויים ששם הטעם יהיה הטוב ביותר, בהנחה שלא קלקלת כלום בדרך (ועדיין גם שם זה "פוטנציאל" ואי אפשר לדעת בלי לטעום באמת).
בדיוק מהסיבות האלה ההבדלים בטעם כתוצאה ממים בהרכב שונה יכולים להיות עצומים ממש כמו שתחליף פולים באיכות גבוהה בפולים באיכות נמוכה. אם אתה חושב שלהבדיל בשינויים בקפה כתוצאה מהמים זה פסיכולוגיה, אז אולי גם להבדיל בין טעם של איזה קפה אתיופי לקפה ברזילאי זאת פסיכולוגיה? ;).
גם אם תסתכל בסרטון שצירפתי של מקסוול קולונה (מניח לפי התגובה שגם אותו לא ראית), שאמנם מדבר על יצירת מים מותאמים ספציפית לקפה וקליה (לא משהו שרלוונטי לבית), אבל הוא לגמרי מדבר על הבדלים ענקיים בתוצאה שהם אך ורק תוצאה של שינוי המים.
ומאחר ולא אני הדובר שם, אז תוכל להניח שלבחור הזה יש טכניקה מושלמת ולא סתם הוא מרצה בכנסים של SCAE (ואני מקווה שלא יצוץ פה מישהו שיטען איזה טיעון שטותי בנוסח שהוא בסה"כ קנה איזה תעודה).
אבל פה יש גורם נוסף שאי אפשר לדבר על השפעת טעם המים על הקפה בלי להזכיר אותו.
בדיוק כפי שאמרתי שמנעד הטעמים שתוכל לקבל תלוי ב"מקור" שלך, כלומר באיכות הפולים, אז כאן המקום להוסיף שהוא גם תלוי בקליה.
אני לא בא לקבוע אם קליה כהה זה טוב או רע (אמרתי כבר מספיק פעמים שזה עניין של טעם), אבל קיימת תמימות דעים לגבי מאפיינים של קליה כהה ובהירה.
קליה כהה מביאה את הקפה לאיזור שבו הוא מתחיל לקבל טעמים שרופים ופועל יוצא של זה הוא שמגוון הטעמים של הפולים המקוריים מצטמצם.
פולי קפה מסוגים שונים או אצוות שונות יכולים להיות הרבה יותר דומים אחד לשני בפרופיל הטעם בקליה כהה מאשר בקליה בהירה.
תנסה לחשוב פעם איך בדיוק חברות קפה (או בתי קליה) מצליחות לשמור על אותו פרופיל טעם בקפה שלהן כאשר היבולים כל הזמן משתנים. פשוט המלאכה הזאת הרבה יותר קלה (או אפשרית) בקליה כהה.
כאשר קולים קפה בקליה בהירה, האופי המקורי של טעם הפרי (בסוף קפה זה פרי) נשמר הרבה יותר ולכן באופן כללי מגוון הטעמים השונים שניתן לקבל רחב יותר.
שים לב שלא אמרתי שזה "טוב יותר", כי כאן בדיוק נכנסת לעניין איכות הפולים.
אם תיקח פולים באיכות ירודה - לקלות אותם בהיר זה לאו דווקא יתרון.
לעומת זאת, אם תיקח specialty coffee, קלייה בהירה תאפשר להוציא מהפולים מנעד גדול יותר של טעמים וטעמים מורכבים יותר.
קליה כהה תצמצם את מגוון הטעמים הללו, בגלל שחלק מטעמי הפרי נשרף בשלבים המאוחרים של הקליה.
מהסיבה הזאת, טענתי (וזאת רק הערכה שלי) שבקליה כהה סביר להניח שההבדלים שהמים יעשו יהיו מצומצמים יותר.
אבל, עדיין לדעתי אם הפולים יהיו באיכות גבוהה יהיו הבדלים שניתן יהיה לחוש בהם.
מהסיבה הזאת, הצעתי לך לנסות להשקיע בפולים באיכות גבוהה יותר מאלה שיש בארץ ואז אם תנסה לעשות נסיונות עם מים, ייתכן שתקבל גם הבדלים מעבר לעניינים פסיכולוגיים.
אני אפילו לא אומר קטגורית שעם הפולים שלך לא יהיו הבדלים - אולי יהיו, אבל הם יהיו קטנים יותר מאשר עם פולים איכותיים יותר.
מקווה שההסבר ברור ושלא "התנשאתי עליך" יותר מידי, כי לא הזכרתי בשום שלב את החיך שלי, אלא רק את הפולים והמים.
אבל אני מקווה גם שהצלחתי להסביר, אפילו אם רק קצת, איך ייתכן שזה לא רק פסיכולוגי.
תקשיב, ביקרתי הרבה בתי קפה מה"גל השלישי" עאלק, וחוץ מלקבל קפה חמוץ ותפל בטירוף לא קיבלתי כלום (אהה רגע, קיבלתי כמה סיפורים מרגשים על from seed to cup, ואפילו ירדה לי דמעה). אז יכול להיות שאין לי את ההבנה וה pallet האנין שלך, ויכול להיות שאני עוד לא "רכשתי את הטעם". בסבטקסט של ה"וזה בסדר" שלך אני קורא בעיקר פלצנות יתר והתנשאות. אוהב קפה חמוץ? למה צריך לקרוא לזה גל שלישי ולרמוז שמי שלא שם פשוט לא מבין? בוא אני אפסיק קליה שתי דקות קודם ובזה נסגור את הסיפור. הנה, גם אני גל שלישי..
...
ה"זה בסדר" לא נאמר בציניות או ברמיזה כלשהי, אלא פשוטו כמשמעו, כי בניגוד לרוח שעולה מן הדברים שלך על הגל השלישי, אני לגמרי מבדיל בין עניין טיב הקפה ועניין החוויה האישית.
הרבה אנשים מאוד נהנים מקפה נמס והרבה אנשים מאוד נהנים מנספרסו וגם שם אני אומר ש"זה בסדר".
ואין פה התנשאות כי זה שהם נהנים, זה העיקר ולא טיב הקפה.
אני יכול לטעון הרבה טענות (שממש לא אני המצאתי אותן) לגבי קליה כהה והשפעתה על טעם הקפה, אבל לא אמרתי מעולם שזה שאתה אוהב קליה כהה זה טעם לפגם.
זה בדיוק כמו לאהוב סטייק במידת עשייה well done או טוסט חרוך - עניין של טעם אישי.
חשבת שאולי דווקא התגובה שלך כאן היא המתנשאת?
לכתוב פה בפורום הזה והלתעסק כל כך הרבה בקפה ואז לחשוב שמישהו אחר הוא "פלצן"?
אני לגמרי חושב שאני, אתה והרבה אנשים שכותבים כאן הם פלצנים בדיוק כמו שכתב @BarDar.
אם לא השכלת להבין את זה עד היום אז חבל, אבל לומר את זה על גל שלישי?
אני חושב שהפוסל, במומו פוסל.
קפה זה טעם נרכש. זאת עובדה.
דווקא ממישהו שמתעסק כל כך הרבה שנים בתחביב הזה ציפיתי שיידע להבדיל בין עניין איכות הקפה לענייני טעם אישי.
זה שאתה לא מתחבר לטעמים של קפה בקליה בהירה ולקונספט של הגל השלישי, זה לא פסול, לא אומר שאתה לא מבין בקפה, לא אומר שאתה צריך לשנות את טעמך. להיפך, זה מובן לגמרי.
דווקא ככל שעולים בגיל הטעם מתעצב ומתקבע יותר.
אם תסתכל פעם, תראה שחלק גדול מאוד מהאנשים שיושבים בבתי הקפה האלה הם חבר'ה צעירים - ולא בכדי.
זה לא בגלל שמישהו "ניצל" את צעירותם כדי למכור להם "סיפורים", אלא פשוט כי הטעם שלהם פחות מגובש ולכן יותר פתוח לשינויים ודברים חדשים.
אם תנסה לחשוב גם קצת על הדרך שלך בעולם הקפה, שאני מאמין שהיא משותפת להרבה אנשים כאן (גם לי), אז תמיד שתית קפה בקליה כהה (אני מרשה לעצמי לקרוא לו קפה שרוף). בין אם זה היה באיזה בית קפה או ממכונת נספרסו או באיטליה או ממכונה אחרת שהתקדמת אליה בבית. מה שיפרת בתהליך? המון דברים: קליה, טריות, טכניקה, מכונה. אז הקפה השתפר. אבל הטעם הבסיסי נשאר אותו דבר.
אבל פתאום לשנות את הטעם הבסיסי למשהו אחר? זה קשה. ולא בציניות.
הייתי שם וגם לי זה היה קשה. לא חשבתי שאני "צריך" לאהוב את זה או שזאת "מטרה", אבל עם הזמן התרגלתי לזה ונתפסתי.
ואז כשאתה מצליח להרגיל את החיך שלך אתה פתאום מגלה שהקפה הזה לא ממש חמוץ, אלא שהוא הרבה פחות מר והרבה יותר מתקתק מקפה קלוי כהה וגם שיש שם המון טעמים. עושר של טעמים שלא קיים בקליה כהה, פשוט כי הוא הלך לאיבוד.

אבל להתייחס למקומות של הגל השלישי כאילו "הסיפור" הוא העיקר? אני לא ממש בטוח שהבנת את הרעיון שם.
הגל השלישי קם על טהרת ה-specialty coffee והרצון להביא את הקפה למקום הכי גבוה שאפשר.
זה מתבטא בכל שלבי התהליך, החל מהגידול ועד ההכנה.
הסיפור והקשר עם החקלאי הוא קיים והוא אמיתי. אולי יש לו גם מניעים כלכליים (כי לקנות קפה באיכות כזאת בבורסת הקפה אחרי שכמה מתווכים גזרו עליו קופון היה מעלה את מחירו למחוזות לא הגיוניים) אבל הוא בסוף גורם לעידוד ושיפור התוצרת (וזה לא סיסמה ריקה מתוכן/מכבסת מילים כמו fair trade).
זה שהקפה חמוץ לטעמך זה מובן מהסיבות שהסברתי ואם היית אומר שלא התחברת וזה לא לטעמך, לא הייתי מגיב לזה, אבל לקרוא לזה פלצנות או קפה תפל ולרמוז שאתה מבין יותר טוב?
אם אקח רק את המשפט האחרון שלך על עצירת הקליה שתי דקות לפני, אז כן, אם תיקח את הקפה שלך ותקלה אותו יותר בהיר, זה בדיוק מה שתקבל - קפה חמוץ (מניסיון), כי הוא פשוט לא קפה מספיק טוב. אבל קפה איכותי יותר, כשקולים אותו יותר בהיר, פשוט נפתחת קשת טעמים מופלאה שגורמת לך להבין שהקפה הכהה הוא פשוט שרוף.
גם בתחום הקליה, לדעתי, לדעת לשחזר או לשמר טעם של קפה בקליה כהה, זה דורש ניסיון, אבל לא הופך קולה ל"מומחה", כי לקולה מנוסה, זה לא קשה כמו שזה נראה (מהסיבות שהסברתי קודם), אבל לקחת כל פעם קפה אחר ולהביא אותו לנקודה שבו הטעם שלו הוא הוא מקסימלי - זאת מומחיות אמיתית וזה בדיוק מה שחלק מבתי הקליה של הגל השלישי עושים.
גם כאן, לא כולם אותו דבר. לגמרי יש הבדלים ביניהם (גם הבדלי גישה) והם ממש לא קטנים. יש כאלה שהם באמת מובילים ויש כאלה שאולי גם עושים נזק לדבר הזה שנקרא גל שלישי - לא יודע באיזה מהם ביקרת.

מציע לך לקרוא את הבלוג הקצר הבא על הקפה האיטלקי וגל שלישי באיטליה:
https://europeancoffeetrip.com/italian- ... fee-scene/

תבין, שהקפה האיטלקי, ומה שרבים מחברי הפורום מעריצים, תקוע איפהשהו באמצע המאה שעברה ולא ממש התקדם הרבה מאז (יש שם גם רמז "דק" לסיבות כגון מחיר ושיקולי רווח ;)).
האיטלקים הם גם לא מובילי התחום היום.
מי שמוביל את תחום הקפה בעולם היום הם בדיוק אותם בריסטות ואנשי מקצוע שעומדים, לא במקרה, מאחורי כל אותם בתי קפה וקליה גל שלישי. אלה אותם אנשים שזוכים בתחרויות בחו"ל, מקדמים את התחום ולוקחים אותו למקום גבוה יותר.
חשבת למה ישראל אף פעם לא זכתה בשום תחרות כזאת, אם הקפה אצלנו כזה טוב ואנחנו כאלה מבינים?
האם כל זה אומר שלשתות קפה איטלקי זה רע? לא.
האם זה אומר שאם אתה אוהב קפה איטלקי משהו פגום בחוש הטעם שלך? ממש לא.
אבל האם זה אומר שהקפה האיטלקי הוא פסגת עולם הקפה? ממש לא.
הסיבה שכל כך הרבה אנשים חושבים ככה, זה כי פשוט לזה הם רגילים. וכשאמרתי שזה בסדר, בסה"כ התכוונתי שלא חייבים לשנות משהו שאתה נהנה ממנו, רק כי מישהו סיפר לך שיש משהו יותר טוב.
אפילו אגיד לך שלדעתי עניין הגל השלישי יכול להישאר נישתי לעוד הרבה שנים, כי לוקח הרבה זמן לאנשים לשנות את טעמם.
אם היית אומר על הגל השלישי שטעמת ולא הצלחת להתחבר, זה היה מעיד עליך שאתה מבין באיזה תחום אתה נמצא הרבה יותר מלומר שזה פלצני.

ozeltzex פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1648
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

שליחה #42 

@dubik
·

הזכרת את עולם האודיו ומשם הבנתי שהדיון אמנם מעניין, אך כך גם עקר.
אתה יושב בבית, נהנה מהמגבר הבינוני שלך, עם ה MP3 הבינוני שלך והרמקול הסביר שלך.
בא מישהו ואומר: תשמע אחי, אם היית משתמש במגבר (ההוא עם הנורות), הרמקולים (האלה עם הואקום), והמחט על הפטיפון מהדגם שעשוי מיהלום, היית שומע 20 דרגות למעלה.
אה מה מה? התקליט של לד זפלין עבר מסטרינג כזה גרוע, שלא משנה מה יהיה לך אתה תשמע ***, ועצם העובדה שהציוד שלך כזה טוב, רק רק מדגיש הפגמים. אז מה עדיף? אני בטוח שיש פורומי אודיו שמלאים בדיונים האלה :D

אז אותו דבר פה, אני מאמין שאני שותה היום 80% ממה שיש לעולם הזה להציע. עם ציוד טוב יותר אני מאמין שאגיע ל 85% גג. ובאופן תיאורטי, אם היתה לי שליטה מלאה על חמור הגלם והמים (מה שאני פשוט לא מאמין שאפשרי שיקרה), הייתי מגיע ל 90%. ה 10% הנותרים אלה החיים. אין מה לעשות, אין בנאדם אחד בעולם שמסוגל להוציא כל שוט מדויק כמו הקודם לו (על כל מאפייניו). ככה לפחות אני מאמין.

בכל מקרה, דיון טוב ושמח על המאמץ מצידך להכיר את העולם הזה פה בפורום.
אתה חושב שאפשר לעלות הרבה יותר גבוה בהינתן שיש לך שליטה מלאה לחלוטין על התהליך. אתה שם המון דגש על הפוטנציאל, והשאלה אם אפשר ליישם את כל התיאוריה שכתב במציאות.

לפי תפישתי, הגל שלישי הוא עדיין בעיצומו של מחקר. אך כמו הדור שהציג אותו לעולם, עושים לו כבר יח"צ בבלוגים ויוטיוב וגורמים לו להיראות סקסי שאין דברים כאלה, עוד לפני שיש כוס קפה טובה בשוק שמצדיקה את כל הרוח מסביב.

הלוואי ויבוא הבנאדם שיוכיח לי כמה אני טועה. לא רק שאני אוכל את הכובע, אני גם אשתה מהקפה שלו ואצלול לעולם הזה בעצמי.עד אז, הפרקטיות שלי לא נותנת לי להכנס לעולם הזה.

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 745
שם מלא: Ruslan Abramov
נתן תודות: 109 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

שליחה #43 

הדיון ממש מעניין.
מה שבעיני טוב בגל השלישי זה שיש שקיפות, בארץ אין את זה אומרים לך זה קפה מסומטרה זה מאתיופיה וזהו. לא אומרים איזה ציון הקפה קיבל בטעימה מה השיטת עיבוד שהוא עבר וזה חבל, אם אתה קונה תערובת קלויה יהיה לך מזל אם יגידו לך איזה זנים מרכיבים את התערובת איך הם נקלו וכו'. אני לא מכליל את כולם כי יש יוצאים מן הכלל אבל זאת המגמה.
סהכ כל הרעיון של הגל השלישי זה לגרום ללקוח להתעניין יותר בקפה עצמו ולהעביר יותר ידע, לי בתור חובב קפה זה אחלה

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #44 

@ozeltzex
·
ראשית, אני שמח שחזרנו לנושא :).
הזכרתי את עולם האודיו כי יש דברים שיש בהם קווי דמיון - ברור שזה לא אומר שהכל דומה.
חשבתי שאולי זה עוזר קצת להבין על מה מדובר אם הדוגמה היא משהו שמוכר לאנשים, כאשר הנושא עצמו הוא משהו שלא רבים התנסו בו.

הדוגמה שנתת היא אכן נכונה אבל הלכת שוב לכיוון של "איך אפשר לקלקל".
ברור שאם אתה נעול על הקלטה מסויימת והיא לא מאוד טובה, אז זאת בעיה.
אבל זה שיש הרבה הקלטות גרועות, לא אומר שאין בנמצא גם הרבה הקלטות מאוד טובות.

לגבי ה-80% שהזכרת, אז אני לא ממש בטוח שאתה נמצא שם. אסביר...
specialty coffee לפי ההגדרה היבשה מוגדר כקפה שציון ה-cupping שלו הוא 80 ומעלה.
זה כבר שם את רוב הקפה בארץ במקום מאוד מסויים (קרי: מתחת ל-80% שציינת) ואני נוטה להאמין שמי שמוכר קפה באיכות גבוהה יותר היה טורח להדגיש או לחשוף את זה.
מאידך, גם אותו קפה שנמכר, לא ממש ברור כמה הוא קרוב או רחוק מה-80 הזה. פשוט כי, כמו שציינתי, אף אחד לא מספר את זה.
מעבר לזה, קח בחשבון נושאים כמו אחסון הקפה, גילו ועוד פרמטרים, שגם הם לא נגישים והנה ירדת עוד.
מישהו פעם סיפר לי שחלק גדול המקפה שמגיע לארץ כירוק הוא פשוט לא טרי (כבר כירוק).
אז נכון שאורך חיי המדף של קפה ירוק הוא "אינסופי" במונחים של קפה קלוי, אבל הוא עדיין סופי ולא בכדי הקפה הזה יותר זול ליבואנים.
בעניין של איכות השוטים והטכניקה שאתה חוזר אליהם, אתה כמובן צודק - ברור שלא כל שוט הוא מושלם.
אבל בוא תחשוב על זה מכיוון אחר - בהנחה שיש לך טכניקה סבירה היום ועדיין חלק מהשוטים שלך יוצאים מאוד מוצלחים, אז זה שתיקח קפה טוב יותר לא יפגע לך בטכניקה ולא יגרום לך להוציא שוט פחות טוב.
נהפוך הוא. תוכל להוציא שוט יותר טוב. ואולי גם תגלה שיותר קל לך להשתפר כי עכשיו אתה כבר לא בקטע של "לגרד כמה אחוזים אחרונים", אלא יש כבר הרבה יותר אחוזים לגרד.
זה בדיוק ההיפך מלקחת קפה גרוע ולחלוט אותו בציוד מעולה.

לגבי שאלתך על הפוטנציאל, התיאוריה והיישום, אז התשובה שלי היא חד משמעית כן.
אצלי, כמו שאמרתי זה גרם למהפך שלם בגישה, בטעם, בציוד וגם בהסתכלות על עולם הקפה שהכרתי עד אז.
אבל אני יכול לספר לך על חבר עם המון ותק בתחום, שהוא דווקא לא בענייני קליה בהירה (הוא לא מגיע לפיצוץ שני, אבל קולה עמוק לתוך הראשון).
יש לו בבית קולה מכובד מאוד והרבה זמן ניסיתי לשכנע אותו לנסות לקנות קפה יותר טוב.
רק לאחרונה זה קרה ומסתבר לשמחתי שלא דמיינתי.
הוא כבר בחיפושים אחרי דרכים להשיג קפה כזה בלוגיסטיקות פחות מסובכות מהזמנות בחו"ל וזה אומר הכל.
אבל מה הבעיה החדשה? פתאום הקפה ממקודם כבר לא כזה טעים. ;)

בעניין הגל השלישי והמחקר, לא הייתי מגדיר את זה ככה.
עולם הקפה כל הזמן מתקדם (לא רק בעניין הציוד).
הגל השלישי זה כבר עוד מעט עניין של 20 שנה.
לא הייתי אומר שאין כוס קפה טובה בשוק, כמו שהגדרת את זה.
לדעתי יש כוסות קפה מדהימות, אבל יש לזה טעם אחר (בעיקר בגלל הקליה).

מצד שני, גל שלישי ו-specialty coffee הם לא מונחים נרדפים.
אתה לגמרי יכול לקנות specialty coffee ולקלות אותו ע"פ טעמך האישי.
אמנם אולי לא תגיע לידי מיצוי הטעמים של הקפה הזה, כמו שמתיימרים לעשות בגל שלישי, אבל מי אמר שזה מה שצריך?

ועוד דבר, נכון שלכולנו חיך שונה ולכל אחד הטעם וההרגלים שלו.
אז מעצם העניין, כמעט בטוח שלא כולם מרגישים את אותם טעמים וחווים את אותה חוויה גם אם זה מאותו קפה בדיוק.
אבל, גם טועמי קפה מקצועיים לא נולדו כאלה.
זה בסוף הרבה עניין של ניסיון ואימון.
אז אם טוב לך איפה שאתה היום, זאת לא צריכה להיות מטרה להתחבר לדבר הזה שנקרא גל שלישי.
אבל אם זה כן מעניין אותך, אז זה לא יבוא מאיזה בנאדם שיוכיח לך שאתה טועה, אלא רק ממך.
הדרך היא פשוט להתנסות פעם ועוד פעם ועוד פעם.
אולי לעולם לא תצליח להתרגל לזה ואולי פתאום זה יקרה לך - זה מה שקרה לי.
לדעתי, דווקא עדיף בכל אותם מקומות בחו"ל להתחיל עם קפה פילטר ולאו דווקא באספרסו, שהוא הרבה יותר "תוקפני".

אם נחזור לרגע לעניין המים, אז ניסיתי קודם לא לבלבל עם יותר מידי מונחים טכניים.
אבל היום אני גם מבין מאיפה נובעים ההבדלים בין המים שניסיתי בפתרון X או פיתרון Y.
בכל שינוי כזה שערכתי, עשיתי מדידות, בעיקר כדי לוודא שאני בסדר מבחינת אבנית והמכונה, אבל לא ממש ידעתי לקשר את זה להשפעה על טעם.
רק אחרי שחוויתי את חוויות הטעם השונות ונדהמתי בעצמי, חפרתי קצת בעניין והצלחתי להבין איך דברים שונים שמדדתי במים התבטאו אצלי גם בכוס בסופו של דבר.
אז הנה דוגמה קטנה:
יש את מדד ה-KH, שהזכרת, שזאת "אלקליניות" (בסרטון של מקסוול-קולונה הוא מכנה את זה בשם buffering).
אז המדד הזה בחלק מהפילטרים הוא אמצעי למדוד את ריכוז היונים שגורמים לאבנית (הוא מודד בעצם את כמות היונים שנקשרים אליהם).
במים שיוצאים אצלי מהברז (מניח שגם אצלך) ה-KH מאוד גבוה.
אחרי המרכך הפשוט הוא נשאר ללא שינוי (מה שיורד זה הGH).
לעומת זאת אחרי המרכך של הבריטה (חושב שגם ה-BWT אבל לא בטוח) הוא יורד אצלי משמעותית לאיזורים של 50-60.
המדד הזה של אלקליניות בכימיה מבטא את היכולת של המים לסתור/לנטרל חומצה.
מאחר וחומציות (acidity) - לא חמיצות - היא תכונה מאוד מהותית בקפה, אז כנראה שזה היה אחד הגורמים המרכזיים לזה שקיבלתי טעם "שטוח" עם המרכך הפשוט.
זה רק מדד אחד באיך מים משפיעים על הטעם - יש עוד.
אז זה לא בא לטעון שצריך עכשיו לשבת בבית עם מבחנה ולעשות בדיקות מים, אבל זה כן מראה שיש קשר מדיד בין הרכב המים לטעם הקפה.
וכמו בריפרקטומטר ועוד אמצעי מדידה, המדידות יכולות לתת כיוון טוב, אבל לא מחליפות את הטעימה.

@RuslanAbramov:
מסכים עם כל מילה.
לדעתי, הסיבה לזה היא די פשוטה.
כל מעטה הסודיות הזה של לשמור את הרכב התערובת בסוד, הגיע מבתי הקליה האיטלקיים שאצלם התערובת היא הסוד הכי שמור.
הסיבה לזה היא פרקטית ומסחרית נטו.
אם נניח שבסוף לא מדובר באיזה קפה גדול (וגם אם כן, הוא כזה שזמין בשוק בכמויות נכבדות), אז הידע הזה על הרכב התערובת בסוף מאפשר בצורה די קלה לשחזר את הקפה (במיוחד הקליה כהה).
כשמדברים על specialty coffee אז בגלל שהמבחר (והשונות) הוא עצום אבל הכמות היא מצומצמת, אז גם אם תדע בדיוק מאיפה הקפה הגיע ואת כל הפרטים שלו, לא בטוח שזה יעזור לך.
ויכול להיות שיש סיבה נוספת שלא מפרסמים והיא - שאם היו מפרסמים את כל הנתונים האלה, אז אולי היית מבין בדיוק עד כמה הקפה הזה רחוק מלהיות specialty coffee ;)
דרך אגב, גם מעניין כאן לציין, שהמחירים של רוב ה-specialty coffee הם לא בהכרח גבוהים משמעותית מטווח המחירים הגבוה בארץ.
זאת בעיקר תוצאה של היבוא הישיר מהחוות.
אבל גם כשקפה כן עולה הרבה חשוב להבחין בין מקרים בהם מחיר הקפה נובע מאיכותו לבין מקרים בהם זה נטו עניין של היצע וביקוש. לדוגמה:
Kopi Luwak שכמעט בכל כתבת קפה אוהבים להזכיר אותו - רחוק מאוד מלהיות specialty coffee - קפה די סתמי עם מחיר אסטרונומי שמושפע מהיצע וביקוש (ומן הסתם יחסי ציבור).
JBM - ספשיילטי קופי, אבל גם מחיר שמושפע מהיצע וביקוש (השוק היפני).
Panama Geisha - האמא של ה-specialty coffee, אבל בניגוד לקופי לואק, כאן יש הצדקה למחיר שהיא מעבר לרק היצע וביקוש.
לשמחתנו, עדיין, רוב ה-specialty coffee (גם בציונים של 90+) נמכר במחירים שעדיין יכולים להיחשב שפויים (בטח כל עוד נסטלה מוכרת קפסולה של 5 גרם קפה באיכות ירודה במחיר של 2.2 ש"ח).

קוביק
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 78
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 15 פעמים

שליחה #45 

@dubik
·שאפו על הסבלנות לכתוב כאלו תגובות...
קיבלת את תואר ההודעות הכי ארוכות בפורום!!...

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #46 

@קוביק
·
תודה על התואר.
דווקא קיוויתי לקבל תואר על מידע חדש בפורום (בניגוד ל80% מההודעות הממוחזרות או מועתקות מאתרים בחו"ל ;)).
אצל מי מקבלים את התעודה? אצלך? :lol:

קוביק
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 78
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 15 פעמים

שליחה #47 

@dubik
·
כן אצלי.
סחתיין על ההודעות המקוריות, הם החכימו אותי ואחרים במידע חשוב שלא ידענו קודם.:idea:
תמיד בחנתי את המים רק באספקט של האבנית ומסתבר שזה מורכב הרבה יותר...
אני אגב משתמש במרכך רזין 8 ל' וממש הפריע לי הטעם שהוא גרם לי במים.. כיום אני רוקנתי לפחות חצי מתכולת הרזין והטעם השתפר פלאים.
החסרון שצריך לתת למים חדשים לשבת קצת כדי לקבל
את האפקט של הריכוך ולוותר על ריכוך מהיר. אבל ממילא משתמש ביתי ממלא רק פעם ביום בערך.
עכשיו שאלה, האם המים אצלך יוצאים ניטרליים לחלוטין כמו שנכנסו או שתמיד ישנו טעם לואי חלש של נחושת/טעם מתכתי משהו?

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #48 

@קוביק
·
אולי זה נבלע בתוך כל הטקסט הארוך, אבל אני לא משתמש בפילטר רזין כבר שנים (חזרתי אליו לתקופה קצרה לפני שנה, רק כדי להבין שאני מקבל איתו קפה לא טעים).
הוא הפיתרון הכי פשוט, זול ויעיל להסרת אבנית (מוריד ממש את כל היונים מחוללי האבנית מהמים), אבל בעיניי הוא פיתרון לא טוב מבחינת השפעתו על טעם הקפה. ושוב, מדגיש - על קפה מהסוג שאני שותה, למרות שלדעתי במידה זו או אחרת על כל קפה.
אם תחבר פילטר פחם קוקוס אחריו, טעמי הלוואי ייעלמו לך. כשעבדתי כך לא היה למים טעם מדהים לטובה אבל הם בהחלט היו נעימים לשתיה וללא טעמי לוואי.
עם פילטר הבריטה (purity C) שבו אני משתמש כיום (גם לשתיה), למים, לא רק שאין טעמי לוואי, אלא יש טעם מצויין לשתיה (לטעמי, יותר טוב מחלק גדול מהמים המינרליים שנמכרים ויותר טוב מכל מכשירי הסינון שיצא לי לטעום).
לגבי השאלה שלך על ניטרליות, אז ניטרליות בד"כ משוייכת למדד pH (נראה לי שלא לזה התכוונת), אבל המים מהבריטה יוצאים עם pH חומצי שיורד (כלומר החומציות עולה) ככל שדרגת הסינון גבוהה יותר.
אצלי הצלחתי לקבל pH גבוה יותר (פחות חומצי) בעזרת שרשור פילטר ה-BWT premium אחרי הבריטה (ביציאה מהBWT אני משתמש רק למכונה) ואז שימוש בדרגת סינון יותר נמוכה בבריטה. עדיין המים קצת חומציים.
החיסרון בפיתרון של הפילטרים האלה לעומת המרכך הוא שצריך מידי פעם לעשות מדידה של המים (כי הפילטר לא מרכך לגמרי את המים - בגלל זה השיפור מבחינת טעם הקפה) ולוודא שאתה לא חורג מהקיבולת של הפילטר (שמושפעת ממידת קשיות המים מהברז), אחרת הפילטר מפסיק לרכך.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3834
שם מלא: אורן
נתן תודות: 271 פעמים
קיבל תודות: 496 פעמים

שליחה #49 

אז בשורה התחתונה, איזה פתרון מומלץ מבין מרכך 8 ליטר + פחם-קוקוס, בסטמקס רגיל (לא פרמיום) ובריטה מקצועי? אני לא מתכוון לשרשר בסטמקס ובריטה מטעמי עלות.

תודה!

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #50 

זה מאוד תלוי במטרה שלך.
כל אחד מהפתרונות האלה כנראה עושה את העבודה מבחינת הסרת אבנית (אצלי במדידות הBWT פרמיום היה קצת פחות טוב, אבל אנשים משתמשים ברגיל ולא מדווחים על בעיות).
הפתרון הזול ביותר הוא המרכך הפשוט. הוא מוריד את כל היונים מחוללי האבנית בצורה טוטאלית (אם זאת המטרה העיקרית שלך) אבל מצריך רענון אחת לכמה חודשים לפי אופי השימוש).

שני הפתרונות האחרים נותנים שקט לשנה (גם בתלות בנפח השימוש וגודל הפילטר) אבל מסננים רק חלק מהיונים שגורמים לאבנית.
המטרה בזה היא להשביח את טעם הקפה כי סידן ומגנזיום משפיעים על הטעם לחיוב.
זה דורש כיוון של הפילטר בהתאם לקשיות המים בברז (כך שמידת הסינון תהיה מספקת).

לטעמי הבריטה מוצלח יותר מהפרימיום של BWT (לא ניסיתי את הרגיל) הן בטעם הקפה והן למי שתיה.
הרבה אנשים משתמשים בו גם למי שתיה ומאוד מרוצים (הוא באמת מוציא מים טעימים גם אם מי הברז זוועתיים).
לגבי ה-BWT יש דעות לכאן ולכאן מבחינת הטעם של המים לשתיה.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3834
שם מלא: אורן
נתן תודות: 271 פעמים
קיבל תודות: 496 פעמים

שליחה #51 

הפילטר של בריטה נראה כמו פתרון מוצלח, ואם הוא גם יחליף את המים המינרלים אז המחיר שלו לא בעייתי בהשוואה למרכך 8 ליטר. השאלה אם המים של הבריטה בריאים באותה מידה (כמו מים מינרלים), ואם החומציות שלהם לא בעייתית למכונות האספרסו. באלקטרה הדוד עשוי מפליז, ובקוויקמיל מנירוסטה.

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #52 

אנ לא מומחה לכימיה ולכן לא בטוח שאני יכול לענות לך על כל השאלות.
גם כשהמים חומציים זה תלוי עד כמה.
הpH הוא מדד לוגריתמי. זה אומר שpH=6 חומצי פי 10 מpH=7 שזה נייטראלי ו-pH=5 יהיה חומצי פי 100.
החומציות שתקבל תלויה גם בכיוון של הראש של הפילטר וגם בקשיות של מי הברז שלך.
אז כנראה שלא תדע עד שתמדוד.
זה דרך אגב לא בהכרח אופייני רק לבריטה אלא יכול להיות שגם הbestmax אותו דבר. פשוט אף אחד לא מדד.
ההשערה שלי היא שלנירוסטה זה לא יהיה בעייתי אבל לגבי הניקל מציע לך לנסות להגיע למישהו שמבין או לחפור בפורומים בחו"ל (למרות שזה לפעמים נושא שגורר היסטריה מצד אנשים שלא תמיד מבינים).
אתה יכול גם לבדוק את עניין התקנים שהבריטה עומד בהם.
הוא משווק כפילטר ייעודי לקפה ובשימוש בהרבה בתי קפה אז אני מניח שזה אמור להיות "לא בעייתי" (למרות שעדיין מדובר באיטלקים, אז לך תדע ;) ).
מבחינת בריאות ומים מינרליים אז מי אמר שמים מינרליים זה בהכרח בריא? ע"ע נביעות (מים ממקורות) ומי עדן (עכברת)...;)
אם תשאל את משרד הבריאות יגידו לך שהכי בריא זה מי ברז.
ומצד שני אז גם בעניין ההפלרה (לא סגור אם זה עדיין קיים) יש דעות לכאן ולכאן ובעניין החוסר במגניום (ששם אין מחלוקת על הנזק) אז לא יודע אם במים מינרליים המצב יותר טוב מהברז.
בכל מקרה הבריטה מסנן הרבה דברים מהמים ומשביח את טעמם.
תצטרך להשוות למים מינרליים המסוימים שאתה שותה לדעתי כדי לקבל תשובה לשאלה שלך.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”