hosq
יש לי פאבוני שקיבלתי מחבר שקנה אותה והתייאש ממנה , היא אצלי כבר שנה , וקפה נורמלי אחד ראוי לא הצלחתי להוציא ממנה.
כל חודש אני מנסה ומתייאש מחדש ומפסיק ועובר לשתות מהנספרסו שלי.
ולאחר חודש קונה עוד פעם קפה ומנסה שוב .
יש לך איזה טיפים או רעיונות שאולי פיספסתי .
לא כתבת איזו מטחנה יש לך - אם אין לך מטחנה צמודה זה יהיה קשה עד בלתי אפשרי להוציא אספרסו מהמכונה שלך. מעבר לזה ללה פבוני אין בקרת טמפרטורה או קפיץ מה שמאתגר הכל יותר.
תתחיל עם מנה כפולה - זה תמיד קל יותר להוציא ריסטרטו טוב על פני אספרסו בודד טוב.
אני ממליץ לך לבדוק ב HOMEBARSITA המלצות כי גם לי וגם ל HOSQ יש מכונה עם קפיץ אז זה קצת שונה.
צריך לזכור שבמכונה ידנית יש נפח סופי של מים שהצילינדר בראש מכיל - בדר"כ 30 מ"ל כדי שמשהו יגיע לכוס ולא ייספג רק בקפה אתה צריך לדאוג שהעוגה תיספג כולה במים לפני החליטה הסופית (pre infusion )
במכונות שלנו אנחנו מורידים את הידית כדי שמים ירטיבו את העוגה ואז בטפטוף קפה הראשון משחררים את הקפיץ.
אצלך כוח היד דוחס את המים דרך הקפה לכוס ולכן לפעמים מורידים את הידית פעם וחצי (felini move).
מכיון שאין לך בקרת טמפרטורה מומלץ לא לחמם את הידית יותר מדי ולבדוק את טמפרטורת הראש בין כוס לכוס.
מדידת טמפרטורת הראש מעשית ע"י:
- כוויה מבוקרת באצבע שאפשר לוותר עליה
- מדבקת תרמומטר
להוריד טמפרטורה משתמשים ב:
- כיבוי מתח
- מגבת רטובה מוצמדת לראש חליטה
- שאיבת מים קרים הפוכה לראש
(רצית לה פבוני לא?)
בלי קשר שוט ראשון זורקים לכיור ואחרי השני אפשר לשתות.
למכונה ידנית בדרך כלל יש לחץ חליטה נמוך יותר מ 9 באר מה שמבטיח יותר טעמים וריחות וקצת פחות גוף.
כשזה עובד זה מצוין! בנספרסו אין סיפוק מההכנה.
כשתרצה ראש בראש, רק תגיד
דודיב, אם אתה גר באזור רחובות אתה מוזמן לקפוץ עם הפאבוני
ואולי, אולי, תקבל סיבוב על האלקטרה
בעיקרון, במקום לסבול עם הנספרסו, תחסוך שקל וחצי למנה ותרכוש מטחנת אספרסו. לקנות קפה טחון - זה לא הקטע במכונה הזו. היא דורשת מטחנה צמודה.
הרעיון הוא לטחון דק ככל האפשר בלי לחנוק את המכונה, ולדחוס בנגיעה עם מעט מאוד לחץ. זמן ההכנה צריך להיות סביב ה 20 שניות מרגע שאתה מוריד הידית.
במכונה שלי, כדי לדעת שהטחינה מדוייקת, אני מבצע פרה-אינפיוזן (הרמת הידית והמתנה)של כ 10 שניות שבסופן טיפה ראשונה זולגת לכוס. ואז חולטים .
אני חייב להודות שלדעתי הקפיצה מנספרסו למכונת מנוף היא פשוט גדולה מדי ודינה לכישלון מראש.
אני הייתי הולך קודם על מכונה ידנית, כמו גאג'יה או סילביה. לאחר שהייתי מתרגל ומצליח לשלוט בסילביה (ענין של חודשים!) הייתי מנסה לעבור ללה-פאבוני. וגם אז, מאוד בעדינות.
הייתי אומר שאתה צודק, אם המקרה פה לא היה עובדה מוגמרת. יש נספרסו, יש פאבוני. אבל אין צורך לייאש ולהתיאש, רבים התחילו עם פאבוני ולו בגלל איך שהיא נראית, וחלקם אפילו משתמשים בה עד היום...
עם התמיכה שנוכל לספק כאן, אף אחד לא צריך להתייאש. קצת אימון, תיקונים והבנת העקרונות, ואתה שם.
דודי לא להישבר...
אכן קפיצה מנספרסו לידנית היא גדולה. דרך אגב אני מחזיק את הסילביה ביחד עם הפונטה ווקיו כי בבוקר אני צריך אספרסו בלי חוכמות (עד שאני אשתלט לגמרי על הפונטה ווקיו הסילביה נשארת).
תבדוק את האתר של לה פבוני: http://www.lapavoni.com/manualivideo_en ... =1&lang=en
יש סרטון קצר לכל פעולה - מצאתי גם ביוטיוב אנשים שמדגימים לא רע מה צריך לעשות.
HOSQ הזמנתי לך מדבקת תרמומטר - לך תשתיל עור על האצבע השחורה שהקרבת לטובת הענין.
אני משתמש בפאבוני כבר 8 שנים... עקומת הלמידה היתה מ א ו ד ארוכה אבל שווה כל רגע. התפנית הגדולה היתה רק לאחר רכישת מטחנה; מאד קשה עד בלתי אפשרי להגיע לאופטימליות ללא טחינה מדויקת.
הצרות מגיעות שבאים אורחים... המכונה לא בנויה למספר כוסות ברצף, בטח לא עם הקצפה בין לבין!
לכל מכונה עקומת לימוד מסויימת - לכן
1. לא צריך להתייאש
2. לשאול ולא להתבייש
למכונות מנוף יש עקומת לימוד מסויימת ארוכה פי שלוש...למזלנו יש היום אינטרנט ואפשר לדלות הרבה מידע וטיפים
הסיבה לזמן הרב שזה לוקח זה בד"כ בעיות טמפרטורה, ואני אסביר:
למכונות מנוף אין משאבה חשמלית. הרי מי שחולט את הקפה זה כוח המנוף עצמו. אבל, למשאבה החשמלית הקיימת במכונות הסטנדרטיות יש שני תפקידים - על אחד מהם אנחנו לא חושבים כמעט: מלבד החליטה בלחץ, היא מובילה את המים מדוד החימום אל הקפה. זה אומר שבמכונת מנוף, אין מי שיוביל את המים אל הבוכנה שדוחסת את המים דרך הקפה. הפיתרון? המים מורתחים לטמפרטורה גבוהה מאוד ובלחץ גבוה בתוך הדוד הסגור, וכשמעלים את המנוף, נפתח הצינור המחבר בין הדוד לקפה עצמו והמים זורמים מהלחץ וממלאים את הרווח שבין הקפה לבוכנת המנוף. זהו שלב ה"פרה - אינפיוז'ן". בקיצור, זה בדיוק כמו מיחם (רק הרבה יותר יקר...). אגב כיון שהשימוש במנוף הוא פעולה מכנית פשוטה המקבילה לפתיחת ברז, יש הטוענים כי שימוש במכונות אלה מותר בשבת - אם הדלקת את המכונה לפני השבת .
מכל הסיפור הנל נובע, שמים רותחים במעל 100 מעלות מוזרמים אל הקפה. אם זה אכן יקרה, הם ישרפו אותו. אז המכונות האלו מתוכננות כדי לספוג חלק מהחום בדרך.
עכשיו איפה הבעיה? אספרסו מוצלח דורש טמפ' מדוייקת ועקבית בזמן החליטה. ניתן לומר שבמכונות מקצועיות, רוב המאמץ התכנוני מופנה לנקודה זו. לכן הדודים הגדולים, הראשים המאסיביים וכיום גם מערכות אלקטרוניות. ואילו כאן אנו מדברים על מכונות קטנות ופשוטות יחסית, ומערכת פרימיטיבית כמעט של הולכת מים וקירורם. היציבות תוך כדי ההכנה סבירה, אבל עקביות? קשה מאוד לקבל ולכן צריך להכיר את המכונה. היא משתנה עם כל מנה שמכינים (המנה הרביעית ברצף עשויה להיות רותחת עד כוויה בפה, כי המתכת כבר לא סופגת מספיק חום!), היא משתנה כפונקציה של זמן מרגע ההדלקה וטמפרטורה סביבתית, היא אפילו משתנה כתלות בזמן הפרה - אינפיוז'ן, ארוך יותר = קר יותר.
ובכל זאת הן מייצרות קפה יותר טעים...מדוע? כנראה שהפרה-אינפיוזן, השלב בו המים מציפים את הקפה לפני החליטה, והלחץ האחיד על פני כל הקפה בזמן החליטה כי קוטר הבוכנה זהה לקוטר הסלסלה, ממצים את הטעמים כמו שצריך.
טיפ חשוב - כדי להשיג עקביות במכונות מנוף, צריך לטחון הכי דק שהמכונה מסוגלת לקבל (שזה עדיין גס יחסית למכונות רגילות עם משאבה חשמלית). ואז לדחוס בנגיעה קלה המהדרין לא דוחסים כלל! ונותנים לפרה - אינפיוז'ן לעשות את העבודה. טיפ שני - להשתמש בכוס של הפוך קטן, ולא של אספרסו. נשמע טפשי אבל עוזר מאוד בייצוב הטמפרטורה.
בהצלחה
ואפשר גם לקנות פונטה ווקיו שבה יש תרמוסיפון מהדוד הענק (3 ליטר) אל הראש.
מים חמים מוזרמים לראש (לחץ פנימי של כ 1.5 באר) - הראש משמש כרדיאטור לאויר ומים שמתקררים בראש חוזרים אל הדוד חזרה.
ככה לאורך זמן המכונה מייצבת בעצמה טמפרטורה ויכולה להיות דלוקה גם כל היום.
ראשית - גילוי נאות, אני מנכל אינטרפרק - יבואני אלKטרה.
מחיר המכונה כפי שנשאל פה בתחילת השרשור - 6900 ש"ח.
לגבי השאלות הרבות שנשאלו פה ולגבי ההשוואה עם מכונות שונות אחרות (פאבוני, פונטה וקיו ועוד) אני מוכן להרים את הכפפה ולהזמין את כל המעוניינים להיפגש אצלנו באולם התצוגה בבוקר יום ששי באחד השבועות הקרובים, לשתות קפה ולדבר קצת על הנושא. כמובן שנכין קפה במכונות השונות ונראה יחד את ההבדלים. את האלKטרה ואולי גם פאבוני יש לנו באולם תצוגה כך שלא צריכה להיות בעיה לנסות אותן. אם למישהו יש ורוצה להביא מכונה אחרת - מוזמן.
אולי זו תהיה הזדמנות לעשות סוג של מפגש פתיחה לפורום...
אם יש מספיק חבר'ה מעוניינים וזה מתאים להנהלת הפורום - נצא לדרך.
עכשיו לגבי הפונטה וקיו - עד כמה שאני יודע יש לה רק ראש טרמוסיפוני ואין לה מחליף חום (תקנו אותי אם אני טועה) במקרה כזה תהיה בעיה לקרר את הראש עם קולינג פלאש מאחר והמים בדוד חמים מאד. שוב, לא מכיר אותה מקרוב כל כך למעט פגישה זריזה בתערוכה האחרונה במילאנו. תקנו אותי אם אני טועה.
בברכה,
גלעד
מנכל אינטרפרק - מרכז תרבות קפה.
יבואנים בלעדיים : Cimbali, Elektra, Ascaso
אולם התצוגה הגדול בארץ לתחום הקפה - ביתי ומקצועי
לפונטה ווקיו אין מחליף חום יש תרמוסיפון לראש ישירות מהדוד.
לא צריך קולינג פלאש כי הראש פולט חום לאויר ומשמש כרדיאטור. זה לא מהיר כמו קולינג פלאש אבל דקה אחרי שמורידים את הפורטהפילטר התרמוסיפון מאזן את הטמפרטורה חזרה ל 90 מעלות. בדיוק קיבלתי מ ORPHAN ESPRESSO את המדבקת תרמומטר שלהם (עוד אחת לגיבוי ול HOSQ) זה מאוד עוזר להבין מה קורה בראש מבחינת טמפרטורה - אולי תדאג לנו בארץ גם לדברים כאלה? http://www.orphanespresso.com/index.php ... ts_id=1214
אפשר לשחק עם הפרסוסטט ולשנות את טמפרטורת ה IDLE אם רוצים.
גם אלקטרה וגם לה פבוני בסופו של דבר יתחממו וידרשו כיבוי. בפונטה ווקיו אפשר להדליק את המכונה כל היום ואין הבדל בין שוט ראשון לעשירי.
בתמורה היא מכוערת!
זה לא מדויק כי זו מדבקה וגם אין הבחנה (רזולוציה) גבוהה אלא בקפיצות של 5 מעלות. למכונה שלך אין תחליף למד של ERIC.
יש מדבקה דומה גם לאקווריומים - שהייתי ילד היו דברים כאלה ששמו לנו על המצח.
ההפרש בין הפנים לבחוץ זניח לדעתי כי העובי של המתכת הוא כמה מילימטרים.
גם אם יש הפרש הוא צריך להיות לדעתי קבוע (נגיד מעלה פחות תמיד). גם אין לי יכולת פיזית לדעת מה קורה ממש בפנים.
יותר חשובה לי ההשתנות של הטמפרטורה בין הפעולות השונות.
אם זה 90 מעלות ולא 91 זה לא קריטי - אם הקפה שרוף או חמוץ אני ארגיש בטעם.
למעשה אחרי שקיבלתי את המדבקה הבנתי שאני לא חייב אותה כי ראיתי שהראש והתרמוסיפון מאזנים את הטמפרטורה.
HOSQ פיתח חוש למכונה שלו (וכוויה על האצבע...) אבל הזמנתי לו גם מדבקה כזו.