dizingof שלום,
אקדים ואומר, אכן אני חדש בפורום המכובד, חדש במובן של מועד הרישום, אך אני עוקב די הרבה זמן אחר השרשורים השונים ובעיקר אלה הקשורים לתחום עיסוקי בעשור האחרון, לדים. קבל מחמאה, גרמת לי להרשם!!! וזאת על מנת להביע את דעתי ולתרום מנסיוני ולא רק "לשבת על הגדר" . הסיבה לכך בעיקר עקב העובדה שטכנולוגיית הלדים, שהיא מדהימה ומתקדמת בצעדי ענק עם חידושים כמעט מידי חודש לפעמים לא מובנת על ידי רוב האנשים ולצערי גם על ידי לא מעט יצרנים בעיקר הסיניים שבהם.
כאחד שעוסק בתחום, צורמת לי התופעה שעקב התלהבות המשתמשים יש את היצרנים ובעיקר המשווקים (וכאלה צצים מידי יום כמו פטריות) שמנצלים התלהבות זו כדי למכור את הזבל שהמפעלים הסיניים זורקים במחירים שהם אכן ברמה של מציאה. כמה גדולה האכזבה שמוצר חדיש שהובטחו לו 100000 שעות עבודה מתחיל לזייף אחרי פחות מ 1000 אם בכלל מחזיק מעמד עד אז, ומה יגיד אותו מתלהב מאוכזב? לא שעבדו עליו, לא שקנה מוצר זול (מדי) ולכן צפוי שיתקלקל - ברוב המקרים הוא יגיד שהלדים זה סתם ח**.
לפני כ 10 שנים, כשהתחילו להופיע לדים בעוצמה חזקה, מה שקרוי high brightness בצורה מסחרית, תקופה בה בדיוק פיתחו את הלד הכחול שהוא הבסיס שאיפשר את הבאת הלד הלבן לעולם, הייתי צריך להסביר לאנשים מה זה לד וגם אז היו רבים שעדיין לא הבינו מה ההבדל בינו לבין נורית עם חוט להט.
אם אז חשבתי כמה זה קשה לנתחיל כל מצגת בהסבר על הטכנולוגיה הזו, הרי היום החיים קלים, כולם יודעים מה זה לד. אז זהו שלא - היום אני צריך להסביר למה הבטיחו למישהו ניסים ונפלאות, אחריות ללא הגבלת זמן ועוד אגדות, והמכשירים נשרפים להם אחרי חודש.
אז נתחיל מהסוף, באומרי חכה חודש חודשיים וספר לנו איך נראים הלדים שלך.
100000 שעות זו אגדה שנגמרה ביום שהלדים עברו מייעוד של אינדיקטורים (נוריות ביקורת שאנו מוצאים כמעט בכל מכשיר) לתחום התאורה בעוצמות גבוהות.
רוב היצרנים כותבים מפורשות לא יותר מ 50000 שעות וזאת בעבודה ב 20mA בטמפרטורה של 25 מעלות. המושג של שעות עבודה צפויות (שהרי 100000 שעות הם יותר מ 10 שנים) מבוסס על קריטריונים שונים ולד נפסל כשעוצמת ההארה שלו יורדת ב 50%. לגבי לדים לבנים, פרמטר זה הוא נמוך יותר, 30%.
מה שקרה זה שעם הגברת העוצמה התחילה בעיה של חום - כיום המתכננים עסוקים בתכנון טרמי לא פחות מאשר בנתונים הפוטומטריים של המוצר.
זה לגבי הרכיב, בוא ולא נשכח את יתר המכלול.
הלד הוא רכיב שפעולתו מבוססת על זרם ולא על מתח, וזה אחד ההבדלים בינו לבין מנורה, רק שרבים לא מתייחסים לכך.
בעוד עוצמת הלד עולה ביחס ישר לזרם לא כך הקשר בין המתח לזרם. הלד הוא דיודה, מוליך למחצה ביסודו, שינוי קטן של 0.1V יכול לגרום במקרים מסויימים לעלייה של 50% בזרם, דבר שבדרך כלל יגרום נזק בלתי הפיך לרכיב. נזק זה הוא לא מיידי, בדרך כלל בא לידי ביטוי לאורך זמן וגורם לירידת עוצת האור, שינויי גוון ובסוף שריפת הרכיב.
המודול שרכשת מבוסס על נגדים מחוברים בטור לדבריך לכל לד. ייתכן שאתה צודק, ויותר סביר שכל 3 לדים מחוברים בטור לנגד אחד, מה שיותר הגיוני.
את זה קל לבדוק, אם לכל לד יש נגד אז צריכת הזרם תהיה גבוהה יחסית, 30x20mA=600mA בעוד שאם כל שלישייה מחוברת בטור אז הזרם יהיה רק 200mA. קראתי את ההסברים והתגובות באתר dealextreme, אחד המגיבים מספר שחיבר את הפס ל 6V ועבד בעוצמה כמעט שווה ל 12V דבר שאפשרי אם אכן לכל לד יש נגד. במקרה כזה, חיבור הפס ל 12V ייגרום לנגדים להתחמם לא רע, בוא ונגיד שהחום של הלדים זניח, הנגדים "מבזבזים" עליהם מעל 5W כשמורידים 12V ל איזור ה 3 בו הלדים עובדים וזה חום לא מבוטל.
לא יודע אם שמת לב, בהסברים כתוב מפורשות לא להשתמש בפס זה ברכב שמנועו עובד כדי לא לגרום להתחממות הרכיבים. זה אומר עד כמה הפס רגיש לשינויי מתח.
הסיפור הוא פשוט:
על מנת להוזיל את המחיר משתמשים בשיטה של חיבור נגד בטור, שיטה שנכונה רק במקרים בהם מתקיימים מספר תנאים ראשוניים - הלדים ממוינים לפי מתח בנקודת העבודה בה הזרם 20mA וספק הכוח יציב שביציבים. רכיבים אלקטרוניים ובעיקר לדים משנים את נקודת העבודה לאחר כ 1000 שעות כך שגם חישובים אלה נכונים רק בהתחלה. הנגדים אמורים להיות בהתאם לקבוצת המיון של הלד וצריך להיעשות שימוש בנגדים מדוייקים, לפחות 1%. ברוב הפסים שראיתי יש את אותו נגד, ומן הסתם נגד פשוט של 5%.
קשה לי להאמין שמישהו מיין את הלדים בפסים במחיר הזה, צריך להגיד תודה אם הם ממוינים לפי גוון ואין בינהם כאלה יותר צהבהבים ואחרים יותר כחלחלים.
בין הפס של $9 לזה של 900 ש"ח שהזכיר מישהו כאן יש כמובן את שביל האמצע, אפשר לייצר פס איכותי במחיר סביר ואם לא הייתי עסוק סביב ההתרחשויות האחרונות ייתכן והייתי מרים את הכפפה ומנצל את הנסיון שצברנו עם ציוד שעובד בתנאים מאוד קשים לטובת תאורה אחורית בנוייה כמו שצריך.
אפשר לדבר על לדים עוד שעות ולמלא עשרות עמודים, אך בוא ואסיים בכך שפשוט תהיה מודע שמוצר זול הוא אכן כזה ויש לכך סיבות.
אם אתה כמו אלה שבזמנו קנו דלתא ברבע מחיר של רנו וציפו לקבל מרצדס אז תתאכזב כמוהם, ואם אתה שייך למיעוט שידע שקונה אוטו עם שני אגזוזים, מגבים בשמשה האחורית ופתח חימום על יד אז תהנה. (לכל מי שלא הבין את המשפט האחרון אסביר אם אתבקש

.
אני סקרן לשמוע איך הפס נראה אחרי חודש חודשיים.