טכנולוגיית התלת מימד הבאה

מחשבים, חומרה, KODI, NUC, Raspberry pi
דורדור27
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 262
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #21 

איתי_הגיתי כתב:איזה כתבה? איפה?
טכניקת המקטב העיגולי נמצא כבר שנים בתחום הצילום, זה שידרוג של הקיטוב המקבילי,
כדי לאפשר למערכות האוטו-פוקוס במצלמות המודרניות לא להחסם ע"י הקיטוב.
בהקרנה סטריאוסקופית, כל עין מקבלת את ה FEED שלה, וכדי שהעיין השנייה לא תראה זאת, חוסמים
אותה בעזרת קיטוב האור.
0 מעלות לעין אחת, ו 90 מעלות לעין השניה.
אני מניח שקיטוב מעגלי נובע משיקולי נוחות לעניים, או טכניים שקשורים במקרנים.
פוקוס ותנועה עצמאית לכל עדשה קיים כבר שנים, ובטח שלא נפרד מהעדשה השנייה, זה עובד ב TANDEM.
הצגת תמונות REAL 3D סטריאוסקופיות קיימת כבר מעל 100 שנה.
הסיבה שזה לא תופס היא המסורבלות בהקרנה.
חוץ מהתחושה המוזרה של צפייה בתכנים אלה.
כמו במוזיקה רב ערוצית, מאד קל ליצור משהו שיהיה מאוס ולא נוח למשתמש ברמה הפיזית.
...
זה בדיוק מה שמנסים לשנות. היו הרבה בעיות עם קיטוב מקבילי שלא תפס.
קרא קצת על הנושא

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #22 

איתי_הגיתי כתב: הסיבה שזה לא תופס היא המסורבלות בהקרנה.
חוץ מהתחושה המוזרה של צפייה בתכנים אלה.
...
זו בדיוק הנקודה.
מסורבלות ושאר בעיות טכנולוגיות, ניתן לפתור עם פיתוחים חדשים.
התחושה המוזרה שנובעת מזה שאתה יוצר הרגשה מלאכותית ולא משחזר הרגשה מהמציאות - את זה לא נראה לי שניתן לשנות.
משה

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #23 

דורדור27 כתב: זו כתבה שלי ביחד עם תומר קמרלינג. אם משהו לא ברור, אני אשמח להבהיר.
...
קראתי עכשיו את הכתבה. מענינת וכתובה יפה.
יש לכם שם טענה לא מדויקת שקשורה למה שכתבתי מקודם והיא "המציאות נראית לנו תלת מימדית מפני שהמוח מקבל מהעיניים שתי תמונות מאותו אובייקט משתי זויות שונות" . התופעה הזו, ראייה סטראוסקופית, היא רק אלמנט אחד מתוך הרבה שמאפשר את תחושת העומק. בוויקיפדיה יש מאמר לא רע: http://tinyurl.com/3w9fgd.
ראייה סטראוסקופית רלוונטית רק למרחקים קרובים עד מטרים בודדים מהסיבה הפשוטה שהמרחק בין העיניים הוא סנטימטרים בודדים, כך שכל אוביקט שהוא לא מאוד קרוב בעצם נראה בזוית זהה בכל עין.
מה שעושים בסרטי 3D זה לצלם עם מצלמות שהמרחק בינהן הרבה יותר גדול מכמה סנטימטרים. אז אומנם מקבלים תחושת עומק, אך היא לא תחושת עומק כפי שיש במציאות.
אגב, גם לפענוח תצלומי אויר מצלמים משתי מצלמות משתמשים בזה. המפענחים רואים ביניינים בולטים וזה עוזר בפענוח אך זה לא מה שבן אדם היה רואה עם שתי עיניו אם היה על המטוס המצלם.

מה שמעניין הוא שהרמזים העיקריים למוח שמאפשרים תחושת עומק הם סטטיים כמו פרספקטיבה וצבע. עצם זה שתמונה היא באיכות גבוהה (צבע, חדות, קונטרסט) מגבירה את תחושת העומק.
אחד הדברים שכל אחד מרגיש שהוא רואה סרט על גבי מכשיר איכותי יותר ממה שהוא רגיל לו (והצפייה הראשונה ב FHD היא דוגמא מצוינת) היא תחושת עומק טובה יותר. זהו בעצם "אפקט החלון", לא לשים לב שהתמונה בעצם שטוחה, אלא להרגיש כאילו אתה צופה אל המציאות עם העומק.
משה

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78811
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5382 פעמים

שליחה #24 

עדיין לא מצאתי מידע ברור לגבי איך קיטוב מעגלי עובד.

אם יש למישהו חומר, תשתפו כאן.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #25 

משה

יוני_א
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 848
שם מלא: יוני
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 24 פעמים

שליחה #26 

הכתבה התפרסמה היום ב YNET
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3558935,00.html

guyezra פותח השרשור
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 35088
נתן תודות: 174 פעמים
קיבל תודות: 650 פעמים

שליחה #27 

יוני_א כתב:הכתבה התפרסמה היום ב YNET
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3558935,00.html
...
יפה!
תודה

noam23
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1373
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 6 פעמים

שליחה #28 

ראייה סטראוסקופית רלוונטית רק למרחקים קרובים עד מטרים בודדים מהסיבה הפשוטה שהמרחק בין העיניים הוא סנטימטרים בודדים, כך שכל אוביקט שהוא לא מאוד קרוב בעצם נראה בזוית זהה בכל עין.
...
זה נכון, אבל האובדן של התלת מימדיות *האמיתית* שמתקבלת במטרים הראשונים מהעיניים, מורידה הרבה מהמציאותיות של הסצנה. לראות סרט דו-מימדי זה בערך כמו ללכת עם קונוס על העיניים, שמאפשר לך לראות רק עצמים רחוקים ממך ולהתעלם מהסביבה המיידית הקרובה.

אני הייתי רוצה לצפות בסרטים תלת מימדיים שצולמו כאשר שתי המצלמות (או העדשות) במרחק דומה לזה של עיניים (כלומר כמה סנטימטרים זו מזו). לא צריך לנסות ליצור אפקט מוגזם ומלאכותי, המטרה היא לשחזר את המציאות.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #29 

noam23,
מה שאתה מתאר זה לא העיניין בסרטי 3D. אתה מתאר צילום והקרנה סטראוסקופית שרלוונטית רק לקלוזאפים.
איזה אחוז מהסצנות בסרטים הם קלוזאפים? מיעוט קטן. בשביל זה לא יעשו 3D.
אף אחד לא מנסה לשחזר מציאות בסרטי 3D, אלא ליצור חוויות לא טבעיות.

התיאור של עם הקונוסים לא נכון. זוית הצפייה ברוב הסצנות היא דווקא מאוד טבעית. גם חלק גדול מהחוויות שלך במציאות הן במבט לא קרוב. רוב החוויות של מבט לקרוב הם חוויות כמו קריאה ואכילה, לא סצנות אופיניות לסרטים.
תצלומי התקריב של פנים הם כמעט החיתוך היחיד בין חוויות מציאותיות נפוצות וחוויות מצולמות נפוצות, אך כאמור, הן עדיין מיעוט מהחומר המצולם.
משה

ramkol
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3075
נתן תודות: 74 פעמים
קיבל תודות: 34 פעמים

שליחה #30 

לא רק שהם מעוט אלא שהם בפרוש לא מציאותיים. השימוש בקלוזאפ הוא שימוש אסתטי ולא נועד להיות חיקוי מדויק של המציאות. ההפך זה יכול לתת תחושה של קירבה אינטימית שזרה למציאות.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #31 

ramkol כתב:לא רק שהם מעוט אלא שהם בפרוש לא מציאותיים. השימוש בקלוזאפ הוא שימוש אסתטי ולא נועד להיות חיקוי מדויק של המציאות. ההפך זה יכול לתת תחושה של קירבה אינטימית שזרה למציאות.
...
רגע, כשאתה מדבר במציאות עם מישהו פנים מול פנים, זה לא מקביל לקלוזאפ ?
משה

ramkol
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3075
נתן תודות: 74 פעמים
קיבל תודות: 34 פעמים

שליחה #32 

מה פתאום, תמיד יש בועה שלא נחצית, והמהות של קלוז אפ בקולנוע זה לפוצץ את הבועה... אתה מתקרב למצולם הרבה יותר אגרסיבי וקרוב מאשר במציאות. מעט מאוד פעמים במציאות מביטים בעיניים של מישהו...
תאר לך את הקלוז אפים של סרגיו לאונה...

אבל אני מסכים עם מה שאמרת בשירשור..

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #33 

טוב, אתה מדבר על קלוזאפ קיצוני. אני התייחסתי סתם לצילום פנים שמקביל למרחק צפייה של 1-2 מטר.
משה

noam23
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #34 

מה שאתה מתאר זה לא העיניין בסרטי 3D. אתה מתאר צילום והקרנה סטראוסקופית שרלוונטית רק לקלוזאפים.
איזה אחוז מהסצנות בסרטים הם קלוזאפים? מיעוט קטן. בשביל זה לא יעשו 3D.
אף אחד לא מנסה לשחזר מציאות בסרטי 3D, אלא ליצור חוויות לא טבעיות.

התיאור של עם הקונוסים לא נכון. זוית הצפייה ברוב הסצנות היא דווקא מאוד טבעית. גם חלק גדול מהחוויות שלך במציאות הן במבט לא קרוב. רוב החוויות של מבט לקרוב הם חוויות כמו קריאה ואכילה, לא סצנות אופיניות לסרטים.
תצלומי התקריב של פנים הם כמעט החיתוך היחיד בין חוויות מציאותיות נפוצות וחוויות מצולמות נפוצות, אך כאמור, הן עדיין מיעוט מהחומר המצולם.
...
משה, החמצת את כוונתי.

קח לדוגמא סצנה בה רואים אדם נוהג ברכב, מנקודת מבטו. בסצנה הזו, האזור המרכזי במסך אומנם מראה מה קורה מחוץ לרכב, שזה מרחק גדול יחסית. עם זאת, יש את האזור בין הראש של הנהג, לקצה של המכונית, האזור הזה יכול להכיל את ההגה, לוח השעונים, מכסה המנוע וכו', האזור הזה נמצא בטווח הראייה התלת מימדית האמיתית.

דוגמא נוספת, סצנה בה רואים בניין, והמצלמה נמצאת על הכביש ליד הבניין. הבניין נגיד נמצא 30 מטר מנקודת המבט של המצלמה, ולכן לא אמור להראות תלת מימדי במיוחד, עם זאת, המטרים הראשונים של הכביש כן אמורים להראות תלת מימדיים. כלומר, הכביש צריך "לצאת החוצה" מהתמונה, לקראת הצופה, או לפחות המטרים הראשונים שלו, ע"מ לשחזר מה קורה במציאות.

דוגמא נוספת, אדם עומד בביתו, ומביט ממרחק של מטר אחד מהחלון, כלפי חוץ. במידה והחלון קצת מלוכלך, ניתן להבחין בכך שהחלון לא נמצא באותו המרחק כמו הנוף בחוץ, אלא קרוב בהרבה אלינו.

אני יכול לתת עוד אינספור דוגמאות, אבל מקווה שהכוונה הובנה. לדעתי חלק גדול מאוד מהסצנות בסרטים הוא בעל פוטנציאל טבעי לתלת מימדיות, לפחות באזורים מסוימים בתמונה.

האם אתה טוען שאם הבמאי של סרט מסוים היה משתמש בראש שלך במקום מסרטה, וממקם אותו בדיוק היכן שהיה ממקם את המסרטה בכל סצנה, אז מבחינת תלת מימדיות, היה מעט מאוד הבדל בין מה שהיית חווה, למה שאתה חווה בעקבות שימוש במסרטה רגילה והקרנה על מסך ?, תרשה לי לפקפק בטענתך זו (אם הינך טוען אותה, כלומר).

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #35 

noam23,
אתה צודק שבחלק גדול מהסצנות חלק מהתמונה זה דברים במרחק קרוב אבל החלק הזה הוא בדרך כלל שולי לתמונה. דהיינו, מבט הנהג ומבט דרך חלון זה חריג. יותר נפוץ זה הדוגמה שנתת של בניין וחלק קרוב של הרחוב.

השאלה היא כמה קירוב החוויה המציאותית בהיבט הזה שאתה מתאר ישפר את החוויה הקולנועית. אין לי דיעה בקשר לכך, אין לי מושג.

אני מקווה שאתה מסכים, אבל, עם הטענה הבאה: עד היום, כל עיניין ה3D לא היה כלל בכיוון שאתה מתאר, אלא ב3D מלאכותי על עצמים רחוקים (כלומר, לא שימוש בראש שלך כמסרטה). אז אולי אתה מחפש משהו טוב אבל זה בכלל לא מה שאנשים ניסו לייצר.
משה

noam23
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #36 

אני מקווה שאתה מסכים, אבל, עם הטענה הבאה: עד היום, כל עיניין ה3D לא היה כלל בכיוון שאתה מתאר, אלא ב3D מלאכותי על עצמים רחוקים (כלומר, לא שימוש בראש שלך כמסרטה).
...
כן, בגדול אני מסכים מאוד.

הפעם הראשונה שהבנתי מה תלת מימד יכול להוסיף לתמונה, ומה מאבדים בלעדיו, היה בסרט תלת מימדי של NASA שראיתי ב IMAX בניו יורק. בגדול הסרט היה מורכב ברובו מ 3D מלאכותי שעשה לי כאב ראש, אבל הייתה סצנה אחת שפתחה לי את העיניים לכח של תלת מימד, זו הייתה סצנה בה ראו שביל להולכי רגל (מנקודת מבטו של הולך רגל), והמטרים הראשונים של השביל (הכי קרובים למצלמה) היו בתלת מימד. אשליית העומק נתנה לסצנה מראה מציאותי כ"כ עד שזה היה פשוט מפחיד, ממש כך אני רגיל לראות דברים במציאות.

אני מקווה שהתלת מימד החדש שהאשכול הזה מדבר עליו, באמת הולך לכיוון שיחזור האופן המדויק בו אנו תופסים את המציאות עם חוש הראייה, ולא לכיוון הגזמת המציאות שתמיד תישאר בגדר גימיק.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #37 

אני מקווה ביחד איתך אבל סקפטי, לאור העבר.

השאלה היא גם סטטיסטית, לכמה סצנות ולכמה סרטים זה יהיה ממש רלוונטי?

שים לב שהסצנה שאתה מדבר עליה היא שחזור נקודת מבטו של הולך הרגל. כמה סצנות בסרטים מצולמות בתור מבט של בן אדם על המציאות? לא הרבה. בדרך כלל המצלמה לא באה לתת לך מבט של אדם ש"נכח" שמה אלא מבט אוביקטיבי. זה כמו ספר המסופר על ידי ה"מספר" בניגוד לספרים המסופרי בגוף ראשון.

בוא ניקח לדוגמא סצנה ידועה, כמו ישיבת ראשי המאפיה ב"סנדק". אם זה היה מצולם כמבט של אחד היושבים בישיבה (ואז 3D מציאותי היה רלוונטי) זה היה מביע משהו אחר לגמרי ממה שזה אמור להביע.
משה

noam23
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #38 

בוא ניקח לדוגמא סצנה ידועה, כמו ישיבת ראשי המאפיה ב"סנדק". אם זה היה מצולם כמבט של אחד היושבים בישיבה (ואז 3D מציאותי היה רלוונטי) זה היה מביע משהו אחר לגמרי ממה שזה אמור להביע.
...
נכון, אבל אם בקטע מסוים של הישיבה, המצלמה ממוקמת ממש מאחורי הראש של אילו שיושבים מול הדובר (ומופנת כמובן כלפי הדובר), אז הייתי מצפה, באופן טבעי, לראות את הראשים שלהם ואת תחילת השולחן, בצורה שיוצאת מהמסך כלפי הצופה. זה פשוט מה שהיה קורה לו באמת הייתי שם במקום בו עמדה המצלמה.

שוב, אני לא אומר שהכל חייב להראות תלת מימדי, להיפך, אני רוצה את זה טבעי. אני רוצה לקבל את התחושה כאילו אני באמת איתם בחדר, צופה בהם מהמקום ממנו הבמאי מרשה לי.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #39 

אין פה "טבעי" או "נכון". יש את מה שהבמאי החליט להראות לך. אם הוא רוצה שתרגיש שאתה יושב שם ליד השולחן אז זה דבר אחד. אם הוא רוצה שתרגיש כמו צופה חיצוני אז זה דבר אחר (מבחינת דמיון למציאות זה מקביל לזה שאתה צופה ממרחק עם זום). נתתי את הדוגמא של הסנדק כי (גם אני יכול להיות בטוח שתכיר :-) ) ברור שם כמו ברוב הסרטים שזה לא סיפור כפי שנראה ממישהו ששייך לשם.
אני טוען שרוב הסרטים הם "אוביקטיבים" (כמו ספר עם "מספר"). לצלם את זה כמבט של מי שנוכח שם נותן לזה משמעות אחרת. יש כמובן, גם בלי ,3D סרטים שרוצים שתרגיש ככה ואכן מצולמים ככה. להם זה יעזור אבל לא נראה לי שזה המבט הנפוץ.
משה

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78811
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5382 פעמים

שליחה #40 

אגב, הסרט שהכי אהבתי בתלת מימד הוא BEOWULF. זה סרט עם המון חסרונות, אבל מה שהוא עשה לתלת מימד היה ייחודי בכך שהפך אותו לבנאלי, ברור מעליו וטבעי.

אני זוכר בתור תלמיד חטיבת ביניים בארה"שהלכתי עם חברים לראות את הסרט JAWS 3D ושהיה שם מישהו שניקה חלון של אוטו אך בעצם השפריץ חומר וניקה כביכול את העדשות של המשקפי תלת המימד של הצופה.. אני גם זוכר שהלכתי עם אשתי (דאז חברתי) ל- NIGHTMARE ON ELM STREET 35 (או משהו כזה) שהיה בו סוף תלת מימדי עם משקפי צבע, שפשוט לא הצלחתי לראות תלת מימד כלשהו ופשוט נשברתי וראיתי הכל עם הצבעים המזוויעים בלי המשקפיים...

בניגוד לכל אלה, שהיו בעיקר קוריוזים או ניסו להפתיע או להפחיד, כאן זו לא היתה המטרה, הם כמעט ולא עשו משהו מיוחד פרט להציג את הסרט כמו שהוא. כלומר, הם הפכו את התלת מימד לדבר ברור, טבעי ולא ניסו להשתמש בו. זה הפתיע אותי כל פעם מחדש שלאורך הסרט פתאום קלטתי שהכל בתלת מימד ובעצם יותר מכך - שלא שמתי לב לזה כ"כ עד לקטע מסויים כלשהו... כלומר, שכחתי מזה בקטעים די ארוכים בסרט בגלל שנכנסתי אליו כ"כ חזק...

שלח תגובה

חזור אל “חומרה PC + סטרימרים”