מאזינים למוזיקה עם סאב? ללא?
- ag43
-
- חבר ותיק

- תגובות: 2224
דיברתי על הקצוות של המוזיקה הקלאסית, לא של התדר.
- טלHD
-
- גורו

- תגובות: 14365
לא מאזין עם סאב.
מאזין עם שניים
מאזין עם שניים
- capten
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 511
·תיקון. למען הסדר הטוב. התדר הנמוך ביותר של פסנתר, הוא 27.5 הרץ.
זהוא גם הכלי האקוסטי שיורד הכי נמוך.
זהוא גם הכלי האקוסטי שיורד הכי נמוך.
נערך לאחרונה על ידי capten ב 15/07/2017 22:17, נערך פעם 1 בסך הכל.
- capten
-
- חבר פעיל במיוחד

BUGY כתב: נערך
...
- freerider
-
- חבר ותיק

- תגובות: 1730
@capten
·
עוגב כמו זה שיש בכנסיות "יורד" גם ל-16HZ
·
עוגב כמו זה שיש בכנסיות "יורד" גם ל-16HZ
You pay peanuts, you get monkeys
- freerider
-
- חבר ותיק

·מה כוונתך ב"קצוות של המוזיקה הקלאסית, לא של התדר"?ag43 כתב:דיברתי על הקצוות של המוזיקה הקלאסית, לא של התדר....
מה זה קצוות של מוזיקה קלאסית?
- BUGY
-
- חבר מכור קשה

- תגובות: 6686
·אתה בטוח? כי C0 שווה ל16.351 הרץ ואתה יכול לשמוע אותו מאורגן וגם על פסנטר מיוחד.capten כתב:·תיקון. למען הסדר הטוב. התדר הנמוך ביותר של פסנתר, הוא 27.5 הרץ.
זהוא גם הכלי האקוסטי שיורד הכי נמוך....
- ag43
-
- חבר ותיק

- תגובות: 2224
·הכוונה שלי היא שרוב הכלים הם בטווח של המיד-הי. הכלים הפחות דומיננטיים הם הנמוכים.freerider כתב:·מה כוונתך ב"קצוות של המוזיקה הקלאסית, לא של התדר"?......
מה זה קצוות של מוזיקה קלאסית?...
- capten
-
- חבר פעיל במיוחד

@BUGY
·
ה ״לה״ הכי שמאלי של פסנתר הוא 27.5 הרץ.
מכאן ימינה כל אוקטבה מוכפלת ב 2. כלומר הלה הבא הוא 55 110 220 440 880 1760 וכו.
עוגבים אכן יכולים להדהד גם בתדר נמוך יותר אבל מתחת ל 20 אנחנו לא שומעים. אולי בעוצמות גבוהות מרגישים בבטן.
בכל מקרה אני מתיחס לכלים אקוסטיים קונבנציונלים.
·
ה ״לה״ הכי שמאלי של פסנתר הוא 27.5 הרץ.
מכאן ימינה כל אוקטבה מוכפלת ב 2. כלומר הלה הבא הוא 55 110 220 440 880 1760 וכו.
עוגבים אכן יכולים להדהד גם בתדר נמוך יותר אבל מתחת ל 20 אנחנו לא שומעים. אולי בעוצמות גבוהות מרגישים בבטן.
בכל מקרה אני מתיחס לכלים אקוסטיים קונבנציונלים.
- רונן-ש
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 291
אוסיף נקודת מבט אחרת, וסליחה על ההרצאה הארוכה:
אחד התחומים בהם הנדסת הרמקולים התקדמה בו בצעדי ענק בשנים האחרונות הוא נושא ה-timing.
במילים פשוטות: מתי יוצא כל טון מהרמקולים, באיזה תיזמון או פאזה ביחס לטונים האחרים, ומתי הוא מסתיים.
ההשלכה היא על תחושת התלת-מימדיות בזמן ההאזנה ("במה״), וגם על תחושת הדיוק בסאונד (רמקולים "מהירים״ או ״מפורטים״).
מזה נגזרים גם מבנה התיבה על מחיצותיו הפנימיות, וגם התיכנון האלקטרוני של מעגלי ה-crossover network.
ואכן היצרנים הצליחו להגיע להישגים מופלאים בשנים האחרונות.
עכשיו, אחרי הקדמה מופלאה זו, לדעתי יש לסאב כל ה״סיבות הטובות״ שבעולם בדיוק לקלקל את כל זה.
כי מתכנני הרמקולים לא לקחו אותו בחשבון, והאלקטרוניקה בתוך הרמקול לא יודעת על קיומו של הסאב בחוץ, ו... התמונה ברורה.
האזנתי למספר מערכות עם סאב, אצל חברים מיומנים שאיכות ההאזנה חשובה להם. אני חייב להגיד שתמיד התחושה שלי היתה: קצת בלאגן בסאונד, קצת מריחה, קצת חוסר תיאום. כאילו מקור נוסף בחדר שלא ממש שייך, ומתאמץ לפלוט טונים נמוכים בערך יחד עם המוזיקה. אבל לא בדיוק.
שלא לדבר על תחושת הכיווניות הסטריאופונית: אם באולפן נגן הבאס ישב בשמאל הבמה, ובהאזנה זה משוחזר יפה ופריטת המיתרים שלו מגיעה משמאל, הרי שהסאב הבודד יתחרה בזה ויקלקל חלקית את תחושת הכיווניות.
אולי אני מגזים בתיאור, וברור שכל אלה הן תחושות סובייקטיביות ואישיות לכל אחד.
אבל חשוב לזכור לדעתי: אם חסר לך באס, והשילוב של המערכת שלך והחלל בו היא נמצאת לא נותן לך אותו, אז השלמת החסר באמצעות סאב יש לה מחיר במקומות אחרים.
כי הסאב אינו רק הוספת עוצמה לנמוכים. הוא ישות עצמאית, עם מקום והתנהגות וטיימינג משלה.
אחד התחומים בהם הנדסת הרמקולים התקדמה בו בצעדי ענק בשנים האחרונות הוא נושא ה-timing.
במילים פשוטות: מתי יוצא כל טון מהרמקולים, באיזה תיזמון או פאזה ביחס לטונים האחרים, ומתי הוא מסתיים.
ההשלכה היא על תחושת התלת-מימדיות בזמן ההאזנה ("במה״), וגם על תחושת הדיוק בסאונד (רמקולים "מהירים״ או ״מפורטים״).
מזה נגזרים גם מבנה התיבה על מחיצותיו הפנימיות, וגם התיכנון האלקטרוני של מעגלי ה-crossover network.
ואכן היצרנים הצליחו להגיע להישגים מופלאים בשנים האחרונות.
עכשיו, אחרי הקדמה מופלאה זו, לדעתי יש לסאב כל ה״סיבות הטובות״ שבעולם בדיוק לקלקל את כל זה.
כי מתכנני הרמקולים לא לקחו אותו בחשבון, והאלקטרוניקה בתוך הרמקול לא יודעת על קיומו של הסאב בחוץ, ו... התמונה ברורה.
האזנתי למספר מערכות עם סאב, אצל חברים מיומנים שאיכות ההאזנה חשובה להם. אני חייב להגיד שתמיד התחושה שלי היתה: קצת בלאגן בסאונד, קצת מריחה, קצת חוסר תיאום. כאילו מקור נוסף בחדר שלא ממש שייך, ומתאמץ לפלוט טונים נמוכים בערך יחד עם המוזיקה. אבל לא בדיוק.
שלא לדבר על תחושת הכיווניות הסטריאופונית: אם באולפן נגן הבאס ישב בשמאל הבמה, ובהאזנה זה משוחזר יפה ופריטת המיתרים שלו מגיעה משמאל, הרי שהסאב הבודד יתחרה בזה ויקלקל חלקית את תחושת הכיווניות.
אולי אני מגזים בתיאור, וברור שכל אלה הן תחושות סובייקטיביות ואישיות לכל אחד.
אבל חשוב לזכור לדעתי: אם חסר לך באס, והשילוב של המערכת שלך והחלל בו היא נמצאת לא נותן לך אותו, אז השלמת החסר באמצעות סאב יש לה מחיר במקומות אחרים.
כי הסאב אינו רק הוספת עוצמה לנמוכים. הוא ישות עצמאית, עם מקום והתנהגות וטיימינג משלה.
- טלHD
-
- גורו

מה קשור "מתכנני הרמקולים" ומיקום הכלי נגינה לעניין תדר נמוך שאינו כיווני מלכתחילה?
אם הסאב חתוך מתחת ל 80hz כפי שמומלץ, הרי התדרים שמתחתיו אינם כיווניים וזה לא משנה אם תשמע בבית או בהופעה חיה.
כמובן שתדרים מעל 80hz ישמעו מהרמקולים ולכן לכיווניות יש משמעות.
אם הסאב חתוך מתחת ל 80hz כפי שמומלץ, הרי התדרים שמתחתיו אינם כיווניים וזה לא משנה אם תשמע בבית או בהופעה חיה.
כמובן שתדרים מעל 80hz ישמעו מהרמקולים ולכן לכיווניות יש משמעות.
- רונן-ש
-
- חבר פעיל מאוד

אסביר:
אין חיה כזו סאב ״חתוך״ ב-80. אם 80 הוא נקודת ה-3db שלו אז שומעים ממנו גם 100, וגם 200, וגם 400. האמן לי, בדקתי.
נכון, חלש יותר.
זה בדיוק כמו ברמקול. ידעת שברמקול ה-woofer שנניח ״חתכו אותו״ ב-400 הרץ משמיע גם 4000?
ככה נראים פילטרים.
אז צלילי פריטה של קונטרבאס גם במיתרים הגבוהים שלו, או אפילו הטון הנמוך של כינור (מיתר סול, כ-200 הרץ) יוצאים גם יוצאים מהסאב. והם מאד כיווניים.
אין חיה כזו סאב ״חתוך״ ב-80. אם 80 הוא נקודת ה-3db שלו אז שומעים ממנו גם 100, וגם 200, וגם 400. האמן לי, בדקתי.
נכון, חלש יותר.
זה בדיוק כמו ברמקול. ידעת שברמקול ה-woofer שנניח ״חתכו אותו״ ב-400 הרץ משמיע גם 4000?
ככה נראים פילטרים.
אז צלילי פריטה של קונטרבאס גם במיתרים הגבוהים שלו, או אפילו הטון הנמוך של כינור (מיתר סול, כ-200 הרץ) יוצאים גם יוצאים מהסאב. והם מאד כיווניים.
- שחR
-
- חבר שרק התחיל

- תגובות: 16
סובייקטיבי לחלוטין
אני שומע בעיקר דאנס על ניגזרותיו: פופ ,אלקטרו והאוס והחוויה הרבה ייתר מהנה עם סאב
ואפילו (חילול הקודש)הדמיה ל5 ערוצים כגון dts matrix ושות'
אני שומע בעיקר דאנס על ניגזרותיו: פופ ,אלקטרו והאוס והחוויה הרבה ייתר מהנה עם סאב
ואפילו (חילול הקודש)הדמיה ל5 ערוצים כגון dts matrix ושות'
- טלHD
-
- גורו

·רונן-ש כתב:אסביר:
נכון, חלש יותר.
ככה נראים פילטרים.
אז צלילי פריטה של קונטרבאס גם במיתרים הגבוהים שלו, או אפילו הטון הנמוך של כינור (מיתר סול, כ-200 הרץ) יוצאים גם יוצאים מהסאב. והם מאד כיווניים....
200 הרץ יוצא מסאב שחתוך ב 80 ?!
לא יודע מאיפה אתה מביא את האינפורמציה הזו.
אם הרמקולים מנותקים ומנוגנת מוסיקה, לא שומעים שום דבר מעל נקודת החיתוך (אצלי 80 הרץ).
ככה בכל מקרה זה צריך להיות באופן תקין.
- רונן-ש
-
- חבר פעיל מאוד

לא נכון.
המילה ״חיתוך״ איננה נתק.
מדובר במסננים אנלוגיים פסיבים, המותקנים בתוך הרמקולים.
אלה מעגלים אלקטרוניים, שמנקודת ה״חיתוך״ מתחילים להנחית בשיפוע כלשהו.
אם נניח השיפוע הוא 6db/decada ונקודת החיתוך היא כאמור 80 הרץ, אזי כל הכפלת תדר תפחית את העוצמה בחצי.
ב-160 - חצי
ב-320 - רבע
ב-640 - שמינית
כמובן שכשזה כבר חלש מאד אפשר להתחיל להתעלם, אבל ממש ממש לא מההרץ הראשון אחרי נקודת ה״חיתוך״.
אפשר כמובן לתכנן מסנן בשיפוע יותר חד, אלא שאז קורות תופעות רעות אחרות: אי לינאריות קשה בתחום המעבר, אי לינאריות קשה בפאזה.
המילה ״חיתוך״ איננה נתק.
מדובר במסננים אנלוגיים פסיבים, המותקנים בתוך הרמקולים.
אלה מעגלים אלקטרוניים, שמנקודת ה״חיתוך״ מתחילים להנחית בשיפוע כלשהו.
אם נניח השיפוע הוא 6db/decada ונקודת החיתוך היא כאמור 80 הרץ, אזי כל הכפלת תדר תפחית את העוצמה בחצי.
ב-160 - חצי
ב-320 - רבע
ב-640 - שמינית
כמובן שכשזה כבר חלש מאד אפשר להתחיל להתעלם, אבל ממש ממש לא מההרץ הראשון אחרי נקודת ה״חיתוך״.
אפשר כמובן לתכנן מסנן בשיפוע יותר חד, אלא שאז קורות תופעות רעות אחרות: אי לינאריות קשה בתחום המעבר, אי לינאריות קשה בפאזה.
- רונן-ש
-
- חבר פעיל מאוד

הנה גרף הענות תדר (אמפליטודה) של subwoofer של JL, המתוכנן לתדר ״חיתוך״ של 80 הרץ.
ניתן לראות את אופיון ההנחתה מ-80 ומעלה, ויש אנרגיה עד 250 הרץ.
תיאורטית זה עד אינסוף, אלא ששם הם עצרו את המדידה כי הושג ניחות של 30db (אחד חלקי 32 מהעוצמה בתחום המעבר).
ניתן לראות את אופיון ההנחתה מ-80 ומעלה, ויש אנרגיה עד 250 הרץ.
תיאורטית זה עד אינסוף, אלא ששם הם עצרו את המדידה כי הושג ניחות של 30db (אחד חלקי 32 מהעוצמה בתחום המעבר).
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
- alchemy
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 757
·רונן-ש כתב: אלא ששם הם עצרו את המדידה כי הושג ניחות של 30db (אחד חלקי 32 מהעוצמה בתחום המעבר)....
טעות קטנה, 30dB זה אחד חלקי 1000.
- רונן-ש
-
- חבר פעיל מאוד

נכון
זה בהספק, לא באמפליטודה.
תודה
זה בהספק, לא באמפליטודה.
תודה
- freerider
-
- חבר ותיק

טעות
- yehudaa
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4150
קצת מבלבל לפעמים עינין המדד ב db , היה נחמד אם מישהו היה מסביר את זה וספציפית לעינייני אודיו .רונן-ש כתב:נכון
זה בהספק, לא באמפליטודה.
תודה...