אנחנו עדיין לא שם אך מתקרבים
קודם כל אני רוצה לתקן טעות שלי מהעמוד הקודם. (עברו כ25 שנים מלימודי, אז יש לי תירוץ
עכשיו למה שכתבת. יש לך טעות אחת
קנדלה (בהנחה שזה מה שהתכוונת ב"נר"), היא יחידת עוצמת אור (שזה הספק האור שמופץ או אנרגיית האור ליחידת זמן).בוא נגדיר אחד "Lumen", כעוצמת האור שמתקבלת מנר סטנדרטי אחד....
לומנס זה שטף אור. עכשיו אגדיר שטף כמו שצריך: מכפלת עוצמת האור בזוית המרחבית. (מבחינה פיזיקלית זה אותם המימדים כי לזוית מרחבית אין מימד). אם מקור אור בעוצמת קנדלה מאיר באופן איזוטרופי אז הוא מיצר שטף של 4xPI (שטח כדור, שהם 12.56) לומנס.
כלומר, לקנדלה ולומנס יש אותם מימדים אך זה לא אותו מספר וזה מבטא משהו אחר.
במקרן, אם אפשר היה לגרום לכל אנרגיית האור של הנורה למצוא את דרכה אל מחוץ לעדשה, אז מכל קנדלה היינו מקבלים 12.5 לומנס. מעשית נקבל פחות, כי חלק גדול מהאור נבלע בגוף הפנימי של המקרן.
כדי לקבל עוצמה על המסך, צריך לחלק את הלומנס בזוית המרחבית כדי לקבל קנדלות. את הנ"ל מחלקים בשטח המסך, כדי לקבל הארה (בלוקס).
שים לב, שככל שהמסך רחוק יותר וגדול יותר באותה פרופורציה, השטף נשאר קבוע כי הזוית המרחבית נשארת קבועה (ואני מזניח פה בליעת אור באויר ואבק בדרך), אך ההארה יורדת ביחס הפוך לריבוע המרחק.
לאמברטס ופוט-לאמברטס, משמשים כאמור למדידת העוצמה המוחזרת (כאילו המסך הוא מקור האור). זה בעצם מה שמעניין אותנו ישירות כצופים.
השרשרת הסיבתית היא כזו:
עוצמת נורה (קנדלות) גורמת בתלות במבנה המקרן לשטף המופק מהמקרן (לומנס)
השטף גורם בתלות לגודל המסך לעוצמת הארה שמגיעה למסך (לוקס)
עוצמת ההארה גורמת בתלות בGain המסך לבהירות (פוט-לאמברטס) - וזה מה שאנו רואים בסוף.
הקישור שמרטיו נתן הוא מקור טוב לכל הסמטוחה הזאת.
לא הבנתי מה לא מסתדר בקשר למה שכתבת בסוף.