אני לא מבין למה כבלים (חשמל/רמקולים או Interconnects) שונים בתפישתך מכל רכיב אחר מבחינת הסיכוי להשפעה על איכות הצליל במערכת שלך?י.לוי כתב:שלום דורוןדורון3 כתב:אני מסכים עם יואל פלרמן שבדיקות "מדעיות" כביכול עלולות להיות שוות כקליפת השום.
בסופו של דבר אנחנו מקשיבים למוסיקה ולא לדף הנתונים.
THD היה פקטור משמעותי ביותר בשנות השבעים והשמונים.
כולם ניסו להגיע ל - יותר אפסים אחרי הנקודה כמו 0.0001%.
המחיר היה High Feedback Design שבו מזרימים ל - Input חלק מה - Output וזה גרם לצליל גרוע.
וואטים במגברים זו גם אשלייה. אני נתקל במשפטים כמו: "מגבר של 25W/C לא מצליח "לדחוף" את הרמקולים שלי".
לפני כחודש חיברתי מגבר מנורות בגודל של קופסת נעליים שמוציא 6W/C לסונאס פאבר שלי בשביל הספורט. נשמע מצויין ואין בעייה של ווליום אלא אם אני מתעקש לעצבן את השכנים.
זה נכון ש - GP Home הם רמקולים קלים לדחיפה (89dB) ומאוד לא בררניים לגבי הגברה.
גם ייתכן שיש הסבר מדעי לכל תופעה אבל לדעתי עם או בלי הסבר, אין כמו מבחן האזנה אישי, עיוור או שלא (רק צריך להיות ישר עם עצמך).
לגבי כבלי חשמל, עד לא מזמן השתמשתי במפצל של קומקומים עם Surge Protection. עברתי לאחד נטול Surge Protection בסטנדרט "רפואי" ויש פחות רעשים בצליל. ההשקעה: כ - 35 דולר.
לא ניסיתי לשדרג כבלים ראשיים או לשים Power Conditioner. רוב הדעות במגזינים הן שיש לבדוק כל דבר לגופו. חלק מהמוצרים משפרים, חלק גורעים. חלק משפרים חלק מהפרטמרים ופוגמים באחרים. בקיצור, בניגוד לשידרוגי רכיבים כמו נגן, פרה, מגברים, זה עסק קצת יותר מורכב והאמת שקצת התעייפתי משדרוגים ואני רק רוצה להנות קצת מהמוסיקה.
אני מוצא שכבלי רמקולים ו - Interconnect הם בעלי השפעה דיי בולטת על איכות הצליל. אגב, על מנת להיות ישר עם עצמי ועל מנת להיווכח שאני לא הוזה אני מידי פעם חוזר לכבלים הישנים רק לראות האם השינוי שהיה כל כך בולט אכן קיים או שהזיתי. המסקנות לא הזיתי והשיפור אכן משמעותי.
לנמר מה שיש לי להגיד זה: מבחן התוצאה הוא המבחן החשוב ביותר בעיני. אם אתה ישר עם עצמך ואתה אכן מבחין בשיפור, לך על זה ולא חשוב מה אנשים חושבים או אומרים וגם לא חשוב כמה החברות עצמן מהללות את המוצר שלהן.
מטרת מה שכתבתי מקודם היא לא להוכיח שכל עולם ההיי-פיי הוא וודו אחד גדול אלא להראות שיש הרבה בולשיט מסביב וטענות סרק שעדיף להתעלם מהן ושמבחן האזנה הוא החשוב ביותר.
לפעמים אני חושב שמה שחברות מצהירות או טוענות לגבי כל רכיב באשר הוא אולי פוגם יותר מאשר מועיל וצריך אולי להתעלם מהקשקשת ולהקשיב לציוד עצמו ולהחליט.
מהניסיון הדל שלי מה ששמתי לב שמאוד משמעותי יותר מאשר שיפור של רכיב כזה או אחר זה אינטגרציה של המערכת. שמעתי ציודים סופר יקרים שלא הניבו את התוצאה המבוקשת וציודים דיי זולים שנתנו תוצאה מעולה. ההמלצה: תנסה ותאזין כמה שיותר ואם אפשר במערכת שלך ובבית שלך עם האקוסטיקה שלך.
ועוד הצעה: אל תיקח קשה שום דבר. המטרה בסופו של דבר היא להנות מהמוסיקה ולהעלות דעות ולשתף בניסיון האישי של כל אחד. זה לא Pissing Contest ומי יותר חכם.
בהצלחה,
דורון...
כתבת "אני מוצא שכבלי רמקולים ו - Interconnect הם בעלי השפעה דיי בולטת על איכות הצליל. אגב, על מנת להיות ישר עם עצמי ועל מנת להיווכח שאני לא הוזה אני מידי פעם חוזר לכבלים הישנים רק לראות האם השינוי שהיה כל כך בולט אכן קיים או שהזיתי. המסקנות לא הזיתי והשיפור אכן משמעותי."
ואני שואל האם בדקת זאת בשיטה עיוורת ,קרי בלי לדעת כל פעם אילו כבלים אתה שומע? אתה מדווח על שינויים משמעותיים ולכן אני בטוח שתוכל לזהות אותם במבחן עיוור, נכון? במידה ולא תצליח לזהות במבחן עיוור אז תסכים איתי שאולי בעצם השינויים לא כל כך גדולים כמו שתארת או אני אקצין ואומר, שאולי הם לא ממש קימיים.
יואב...
מה איכפת לי אם תקרא לזה רמקול, מגבר, נגן, Power Supply או תקע משודרג?
אם זה משפיע בצורה בולטת על איכות הצליל והעלות/תועלת קיימת לך על זה ואם לא אז לא.
ומה הסיפור הגדול עם בדיקות עיוורות? אם ההבדלים מזעריים אז לא מבחינים בהם, עיוורת או לא ואם הם בולטים אז מבחינים בהם. אני באמת ובתמים לא חשבתי שניתן להבחין בין נגני CD שונים. הסתבר שניתן. אני קורא ספר שכתב העורך של Absolute Sound שמשווה האזנה למערכות שמע להתבוננות בנוף דרך מס' חלונות זכוכית. כל חלון יכול להיות נקי או מלוכלך וגם בעל גוונים ושקיפות שונה וכל אחד משפיע על התמונה הסופית.
כבר כתבתי בעבר הלא רחוק שניסיתי להשוות בין Sony DVD S550 ל - REGA Apollo כשהיה לי מגבר NAD317 וכבלים של Monster. לא הבחנתי בשום בהבדל למעט ההבדל במחיר בין הנגנים. למה?
א. ייתכן כי אין הבדל כל כך משמעותי בינהם למרות כל הפוזה ודפי הנתונים.
ב. וכנראה שיותר הגיוני מא': There was a bigger fish to fry או במילים אחרות המגבר, הכבלים וייתכן שכבל החשמל לא איפשרו להבחין בהבדלים (אני לא מאשים את הרמקולים כי אחרי ששיפרתי את הרכיבים האחרי הבחנתי בשיפור ניכר בשידרוג הנגן, כלומר הרמקולים לא היו הגורם המגביל או החלון הלא שקוף במערכת שלי).
יואל פלרמן דיבר על יינות שזה תחום קרוב לליבי. ניסיתי מס' טעימות עיוורות ויכולתי לזהות די הרבה. זה עניין של אימון וניסיון. כמה שיותר טועמים, יותר מזהים בעיקר אם משווים א' ליד ב' (יותר קשה לזהות יין בודד ללא רפרנס להשוואה). נכון שיש המון פלצנות בתחום הזה כמו בכל תחום אחר בחיים אבל להגיד שכל היינות אותו דבר זה כמו להגיד שטרנזיסטור של תאדיראן זהה באיכות הצליל ל - Burmester.
גם בהאזנה ביצעתי מבחנים עיוורים והבחנתי דיי מהר בהבדלים בעיקר אם הם משמעותיים.
אין כאן עניין של שכנוע עצמי שיש הבדלים. או שמבחינים בהם או שלא ואם לא אז לא משדרגים.
אני מסכים אתך שאם במבחן עיוור לא אבחין אז יש שתי אפשרויות:
א. סף הרגישות של האוזן "הכבדה" שלי לא מבחינה ואז אולי עדיף שאשקיע את כספי במקום אחר כי גם אם קיימים הבדלים אני לא אהנה מהם.
ב. אובייקטיבית אין הבדלים או שהם מזעריים.
רק הערה אחת: מבחן כלשהו או בעל משמעות רבה כאשר משווים אחד ליד השני.
כדי להבחין בקלות בהבדל יש להקשיב לשני מוצרים אחד לייד השני הלוך וחזור.
לנסות להקשיב למוצר בודד ולהסיק מסקנות בלי רפרנס להשוואה זה דבר הרבה יותר קשה.
כשהשוויתי את ה - NAD317 ל - Meridian 101/105 זה היה נשמע כאילו הסירו שמיכת פוך מעל הרמקולים ונכון שזו לא הייתה האזנה עיוורת אבל א היו שום היבטים פסיכולוגיים להבחנה שלי שגרמו לי לרצות את "המ"ק 77" של Meridian עם כפתור ה - Power/Volume/Balance המשולב ומחברי ה - DIN העתיקים, יותר מאשר להישאר עם ה - NAD317 עם השלט שלי, מה גם שהמחיר היה פחות או יותר זהה.
בכל מקרה, זו דעתי.
דורון.