סוגי ראשים - שאלה לחובבי פטיפון ותיקים (מאוד)

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 157
נתן תודות: 173 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #1 

ראשי הפטיפון הנפוצים ב- 30-35 השנים האחרונות הם מגנטיים, אבל האם מישהו יכול להסביר (או להפנות לאתר מתאים) מהם ראשים קרמיים (ceramic) וכן ראשים קריסטליים, כגון מה מאפיין אותם, מבנה, עיקרון פעולה וכד'. בעבר נאמר לי שראש קריסטלי יכול להתחבר לכל כניסת מגבר / רסיבר, ללא צורך בקדם מגבר ייעודי. האם זה נכון? אני יודע שמדובר על מוצרים ארכאיים שכבר מזמן התיישנו, אבל מתברר שעדיין יש להם דרישה (בעולם, בעולם...)ומתנהל מסחר ער שלהם ברשת. אבל את הפרטים הטכניים שחיפשתי עוד לא מצאתי.

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3331
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #2 

dragon,

ןבכן, בצעירותי היה לנו פטפון בבית (מחרשה אמתית) שהיה מורכב עליו ראש קריסטלי (קרמי, גבישי, אותו ראש במינוח אחר). הראש הזה בנוי מגביש פיאזואלקטרי. התכונה של גביש מסוג זה הוא הפקת מתח חשמלי כאשר מזעזעים אותו וליהפך - כאשר מספקים לו מתח חשמלי (חילופין ולא ישר) הוא מתנדנד.
מכיוון שיצרני האודיו והפטפונים רצו למכור לשוק רחב שהוא גם לעתים לא מהמעמד הבינוני ומטה הם נאלצו לייצר מערכות שמע ממוצעות וללא דרגות הגברה מיותרות ויקרות (בגלל העמידה בסטנדרט רעש נמוך). כמובן שראש מגנטי לא היה מסוגל להפיק אות מספיק חזק כדי שישמע במערכות שמע אלו. המערכות הללו היו בדרך כלל משולבות רדיו ופטפון באותה התיבה. לעתים היתה גם ברדיו ללא הפטפון כניסת LINE IN על מנת להתחבר לפטפון.
ראש גבישי כזה היה מסוגל להפיק בין 200 מיליוולט עד 1 וולט ל-0 דציבל (תלוי בטיב הראש והיצרן). לכן היה די פשוט לחבר את הראש הזה לכל דרגת הגברה (אפילו מגבר הספק) ללא הצורך ביחידת פונו סטייג'. תיקון עקומת ה-RIAA היה בדרך כלל פסיבי, אם בכלל. ראוי לציין שתגובת הראש לסיגנל על התקליט שונה מתגובת הראש המגנטי. הראשים הקריסטלים היו באופן כללי עם צלילים מיד-גבוהים מוגברים והתקשו לרדת לתחום ה-20HZ ולעלות מעל 16KHZ. הראש הקריסטלי לא נחשב לראש איכותי משתי סיבות עיקריות. האחת - תגובת הראש לתדרי השמע. השנייה - הראשים היו בדרך כלל מצוידים במחטי ספיר או אוסמיום ולא יהלום (נדיר ויקר).
זה גם היה בדרך כלל ראש מתהפך שפעל על תקליטי 33/45 בצד אחד ועל 78 בצד השני. היתה משמעות רבה לכך שהראש יתמוך בשני הפורמטים כי היו תקליטים מכל הסוגים.
אם אתה מחפש ראש קריסטלי לשיפור איכות השמע, לדעתי זה לא הכיוון כי הראש הזה הוא לא משהו. כל פטפוני המזוודה כגון הגררדים (המחרשות) של מסיבות הסלון בשנות החמישים והשישים השתמשו בראשים קריסטלים. הצליל לא היה משהו ושחיקת המחט היתה נוראית. בו נגיד שראש כזה הוא שלב אחד טוב מ"מסמר" וממש חבל על התקליט כי משקל ה-TRACKING המומלץ לראש כזה נע בין 8 גרם ל-15 גרם. אם אתה רוצה לחרוט מחדש את התקליטים, אז זאת כנראה הדרך. עד היום יש לי כמה תקליטים שראשים כאלו עשו להם "רמאסטרינג" בחריטה משלהם.
אני מקווה שהצלחתי להעביר לך מעט רקע על הראש הקריסטלי.
חנן,

מערכת מנצחת תלוייה בטיב המחט ואפשר גם אפשר לחברה למחרשה.
תחי המחרשה !!!

dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 157
נתן תודות: 173 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #3 

תודה חנן,
ודאי שענית לשאלתי תשובה ממצה ומחכימה. ודאי גם שלא היה לי שום רעיון לשפר את הסאונד באמצעות ראש קריסטלי/קרמי, מאחר שידעתי מראש שאלה ראשים פרימיטיביים באיכות נמוכה ולכן הוחלפו מזמן בטכנולוגיה המגנטית הטובה יותר. איך אמרה תיקי דיין במערכון הקלאסי - "רק רציתי לדעת"...
אבל בעניין קרוב, אני מתרשם שתוכל להשיב לי על עוד שאלה מהידע שלך:
כיצד רצוי לדעתך לנקות תקליטי בקליט/shellac למהירות 78? לאבי יש אוסף של תקליטים כאלו משנות ה-40 וה-50 שלא התנגנו כבר מזמן, והצטברה עליהם שכבת אבק (בחלק מהמקרים זה אפילו נראה כמו עובש פה ושם). אתה יודע, אלה תקליטים שנארזו רק בנייר. באופן כללי מצבם טוב, וגם יש לנו 2 מחטים (מודרניות) שנועדו לתקליטי 78 ומתלבשות על ראש של שור M91 (שגם הוא בנמצא, וכמובן יש גם פטיפון 78). השאלה היא רק איך רצוי לנקותם לפני ההשמעה, כי בעבר קראתי ברשת אזהרות מפני שימוש בחומרי ניקוי לויניל רגיל (סטריאופוני) על התקליטים האלו. הכוונה לניקוי "רטוב", מעבר לסתם הברשה. תודה מראש.

skook
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 510
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #4 

בס"ד

מצטרף לשאלה השניה
אני אמור לקבל השבוע גרמופון מקורי עם תקליטים 78

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #5 

שמע,
גם לי יש כמה כאלו. הם עשויים מחומר בעייתי שעם הזמן גם "מתפורר" מעצמו. כדי לבדוק אם זה קיים גם בתקליטים שלך קח נייר טישו יבש ורך (לא הנייר של קלינקס עם אלוורה לצינון) ותעביר סיבוב על התקליט ותבדוק אם הנייר השחיר או שלכד רק אבק. בכל מקרה הייתי מנקה את התקליטים על יבש בלבד ולא מסתכן עם כימיקלים. גם לא הייתי מנקה עם מים מזוקקים. תעבור על התקליט עם מברשת תקליטים (סיבי פחם) ולא מטלית.
במשך הזמן פיתחתי לעצמי שיטת ניקוי תקליטים באופן "קוונטי" על יבש בלבד שעושה פלאים (יחסית) לניגוב היבש הרגיל (גם זה משהו שאני צריך להעלות מתישהו).
אחרי שניקית את התקליט תשמיע אותו פעם אחת על "יבש" כדי שהמחט תסלק לכלוכים מהחריצים עצמם ונגב שוב על יבש.
אם הטישו יצא שחור הייתי ממליץ לך לגבות את התקליטים ולהקליטם למחשב. מוטב מוקדם לפני שיעבור זמנם.
חנן,

תחי המחרשה !!!

MASTERMIX
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2297
קיבל תודות: 13 פעמים

שליחה #6 

skook כתב:בס"ד

מצטרף לשאלה השניה
אני אמור לקבל השבוע גרמופון מקורי עם תקליטים 78
...
הלוואי עלי אח איZה כייף ועוד גרמופון מקורי אאחחחח חלום .........
ברכות והנה אחי היקר ..... (f)
דווקא את מה שהכי קרוב אלינו - אנחנו לא מצליחים לראות.. .

http://mastermix-production.blogspot.com/

המשך גלישה נעימה .. (f)

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #7 

תתחיל לקנות מסמרים לגרמופון

:lol: :lol: :lol:
חנן,

תחי המחרשה !!!

skook
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #8 

בס"ד

מסטר מיקס יתותח אני עוד יעלה תמונות של ההתיישנות
חנן לא הבנתי אותך.

MASTERMIX
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #9 

ממתין skook אחי היקר
תמונות תמיד עושות טוב בלב במיוחד שזה משהו מיוחד בעיניי ושלא רואים כל יום..
ברכות אחי ברכות.... (Y)

המשך גלישה נעימה .. (f)

Ozen
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2011
קיבל תודות: 0

שליחה #10 

חנן, צריך מסמרים לעץ או בטון? או שיש לוויניל במיוחד? :wink:

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #11 

לגרמופונים של תקליטי 78 היו פעם מחטים בקופסה (קופסאות תכשיטים קטנות עם תריסר מחטים או יותר). בראש יש חור שלתוכו היו דוחפים את המחט ומהדקים עם בורג קטן מהצד כך שהמחט תחזיק במקומה. המחטים הללו נראו יותר כמו מסמרים (יותר נכון כמו מחטי סנדלרים עבות משהו) שהיו מושחזים בקצה לגודל החריצים בתקליט. מחרטה אמתית. נראה לי שתקליט שהיה מושמע בפעם הראשונה היה בלוי כמו אחרי 10 השמעות.
זאת הסיבה לכינוי "מסמרים" עוד מהתקופה שהייתי ילד.
חנן,

תחי המחרשה !!!

skook
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #12 

בס"ד

חנן, איפה קונים היום מחטים לגרמופון.
והם אתה מכיר סרטון (יוטיוב או משהו כזה) שמלמד איך מחליפים ...?

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #13 

תאמין לי לא יודע איפה קונים. את אלו שהיו לנו בבית קנה אבי בזמנו. קופסה של איזה כמה עשרות מסמרים אבל היא מזמן כבר לא בנמצא וגם הגרמופון מצא את דרכו לעולם האמת עוד בילדותי.
תנסה לחפש באי-ביי http://search.ebay.com/phonograph-needl ... sacatZQ2d1
חנן,

תחי המחרשה !!!

המוח
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1162
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 7 פעמים

שליחה #14 

טוב אני יודע שזה לא קשור אבל זה כבר פעם רביעית שאני מסתכל על הפטנט שלך חנן ועדיין לא הבנתי במה מדובר. :oops:
אתה יכול לשפוך לי אור על המצאתך?
בעולם המולקולות אמבה היא האלוהים

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #15 

המוח כתב:
טוב אני יודע שזה לא קשור אבל זה כבר פעם רביעית שאני מסתכל על הפטנט שלך חנן ועדיין לא הבנתי במה מדובר.
אתה יכול לשפוך לי אור על המצאתך?
...
הצחקת :lol: אותי, גם אני לא בדיוק מבין מה כתוב במסמך של הפטנטים כי זה שפה של עורכי דין טכניים.
זה לא בדיוק קשור לפורום, אבל אם אתה רוצה הסבר טכני מפורט, תפנה בפרטי.
בעיקרון זו שיטה למדידת זרם עקיפה ע"יי סנסור התנגדותי שרגיש לשדה מגנטי משולב בגשר ויטסטון הכולל קיזוז אוטומטי של השפעות פרזיטיות של שדות מגנטיים סביבתיים העלולים לגרום לשגיאות מדידה. כל זה ממומש במעגל הגנה (פיוז אלקטרוני) שניתן לכיוון בפרמטרים של זרם קצר וזמן תגובה (SUB SLOW BLOW עד ULTRA FAST BLOW).
חנן,

תחי המחרשה !!!

MASTERMIX
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #16 

בקיצור סלט המטבוחה .....רק חנן יכול להוסיף לו עוד בסוף איזה IONIZER בתוספת שתופסת....... (Y)

המשך גלישה נעימה .. (f)

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”