Banana Pi BPI-R3
- tolaat01
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 347
הגיעה הבננה עם כל מה שהוזמן - לצערי המוכר שלח ספק שמשתמש בחיבור אמריקאי (יש לי מתאמים לזה)
יש לי מספר שאלות ואשמח לעזרה
לגבי המאוורר וגוף הקירור האם צריך למרוח משחה כמו לדוגמא שמורחים על מעבד או שמספיק המדבקות הכחולות והקרור ששלחו?
לגבי חלק מהאנטנות הבנתי שרצוי להעביר מלמטה וצריך לפחות ארבעה חוטים ארוכים יותר - אשמח ללינק לאלו חוטים לקנות
בנוסף אשמח לגבי המלצות לגבי ההתקנה
הייתי מעדיף להתקין על m.2 nvme 256/512gb ולא על micro sd
אם מומלץ מיקרו sd אשמח לפרטים לגבי סוג ודגם וכנל לגבי nvme
ראיתי שצריך לשנות מעין גאמפרים לפי סוג המדיה
יש הוראות התקנה ?(אין לי בעיה באנגלית)
לגבי המאוורר וגוף הקירור האם צריך למרוח משחה כמו לדוגמא שמורחים על מעבד או שמספיק המדבקות הכחולות והקרור ששלחו?
לגבי חלק מהאנטנות הבנתי שרצוי להעביר מלמטה וצריך לפחות ארבעה חוטים ארוכים יותר - אשמח ללינק לאלו חוטים לקנות
יש הוראות התקנה ?(אין לי בעיה באנגלית)
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 956
1. המדבקות הכחולות אמורות להספיק.30/07/2023 18:34tolaat01 כתב: הגיעה הבננה עם כל מה שהוזמן - לצערי המוכר שלח ספק שמשתמש בחיבור אמריקאי (יש לי מתאמים לזה)
יש הוראות התקנה ?(אין לי בעיה באנגלית)...
2. לא צריך להעביר מלמטה, אם הסתדר לך מלמעלה תשאיר ככה. רק תראה שהחוטים לא נוגעים במאוורר.
3. אי אפשר לעשות boot מהm.2, אז אתה יכול רק להשתמש בו כתוספת storage .
https://wiki.banana-pi.org/Getting_Started_with_BPI-R3
פה יש לך הסברים על אפשרויות הboot ואיך לבחור כל אחת מהן.
יש sdcards של סמסונג מאוד מהירים, אתה יכול לנסות אותם.
שים לב שלפורט של m.2 יש רק lane אחד של pci ואתה מוגבל למהירות של 500MB/s, אז אין טעם ללכת על משהו יותר מהיר
רק תוריד את הגרסה הרשמית של openwrt ולא מה שכתוב במדריך שלהם
- DanielGR
-
- גורו רשתות

- תגובות: 1485
- שם מלא: DanielG
בנוסף הלוח מגיע עם 8G eMMC שניתן להתקין את מערכת ההפעלה עליו. יותר יציב, אמין ומהיר מ-SD
לגבי קירור, עוד אפשרות היא להשתמש בדבק מוליך חום להתקנה קבועה של הלוח קירור. לשימוש ללא מדבקות. זה יציב ולא מתפרק לאורך זמן.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $5.97 14% Off | Net Weight 10 Grams Fast Curing Aluminum Soft Tube Packaging White GD9980 Thermal Adhesive Cement Glue Silicone for LED VGA ST10
https://a.aliexpress.com/_EJSCThD
לגבי קירור, עוד אפשרות היא להשתמש בדבק מוליך חום להתקנה קבועה של הלוח קירור. לשימוש ללא מדבקות. זה יציב ולא מתפרק לאורך זמן.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $5.97 14% Off | Net Weight 10 Grams Fast Curing Aluminum Soft Tube Packaging White GD9980 Thermal Adhesive Cement Glue Silicone for LED VGA ST10
https://a.aliexpress.com/_EJSCThD
- tolaat01
-
- חבר פעיל מאוד

אני היום עם TP-Link Archer C6U v130/07/2023 19:27DanielGR כתב: בנוסף הלוח מגיע עם 8G eMMC שניתן להתקין את מערכת ההפעלה עליו. יותר יציב, אמין ומהיר מ-SD
https://a.aliexpress.com/_EJSCThD...
16/128מגה
רוב הסיכוי ש8 גיגה יספיק ל Adblock ולהפעלה
תמיד אפשר להוסיף מיקרו sd
האם לemmc צריך uart כדי להתקין?
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

אל תגזים, emmc זה sd card ארוז בצורה שונה. לא אמור להיות הבדל גדול בינו לבין sd card איכותי30/07/2023 19:27DanielGR כתב: בנוסף הלוח מגיע עם 8G eMMC שניתן להתקין את מערכת ההפעלה עליו. יותר יציב, אמין ומהיר מ-SD
https://a.aliexpress.com/_EJSCThD...
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

גם 100 מגה יספיק.30/07/2023 19:53tolaat01 כתב: אני היום עם TP-Link Archer C6U v1
16/128מגה
רוב הסיכוי ש8 גיגה יספיק ל Adblock ולהפעלה
תמיד אפשר להוסיף מיקרו sd
האם לemmc צריך uart כדי להתקין?...
צריך uart, כן.
- DanielGR
-
- גורו רשתות

לצערי זה לא נכון... טכנולוגיית הזיכרון זהה, אבל הממשק שונה מהותית: SD מוגדר בתקן, כאשר ממשק ה-DATA הוא 4 bit והחיבור הוא Half duplex. ממשק eMMC הוא 8 bit והחיבור הוא Half Duplex. לכאורה רוחב הפס התיאורטי כפול ב- eMMC30/07/2023 20:05elxyzad כתב: אל תגזים, emmc זה sd card ארוז בצורה שונה. לא אמור להיות הבדל גדול בינו לבין sd card איכותי...
ראה כאן:
https://hub.libre.computer/t/difference ... odules/291
בלוג מוכר בדק והשווה ביצועי eMMC ו- SD על Compute module 4 רספברי פי. המסקנה:
Faster eMMC: It has optional onboard eMMC storage, which is now much faster than any microSD card I've tested
https://www.jeffgeerling.com/blog/2020/ ... e-4-review
נקודה נוספת - הלוח כבר מגיע עם eMMC, אין תצורה ללא eMMC, אז למה לא להשתמש בו?
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

מדובר על המהירות של הbus, אבל הוא לא משנה כי המהירות של ה controller היא מה שמשנה בתהליכי קריאה/כתיבה. הbus כמעט אף פעם לא יהיה הצוואר בקבוק פה.30/07/2023 21:29DanielGR כתב: לצערי זה לא נכון... טכנולוגיית הזיכרון זהה, אבל הממשק שונה מהותית: SD מוגדר בתקן, כאשר ממשק ה-DATA הוא 4 bit והחיבור הוא Half duplex. ממשק eMMC הוא 8 bit והחיבור הוא Half Duplex. לכאורה רוחב הפס התיאורטי כפול ב- eMMC
ראה כאן:
https://hub.libre.computer/t/difference ... odules/291
בלוג מוכר בדק והשווה ביצועי eMMC ו- SD על Compute module 4 רספברי פי. המסקנה:
Faster eMMC: It has optional onboard eMMC storage, which is now much faster than any microSD card I've tested
https://www.jeffgeerling.com/blog/2020/ ... e-4-review
נקודה נוספת - הלוח כבר מגיע עם eMMC, אין תצורה ללא eMMC, אז למה לא להשתמש בו?...
אם אתה קונה sd card איכותי אתה לא אמור לראות הבדל בכלל, אבל קשה למצוא כאלה עם הזיופים שיש בשוק.
אני גם משתמש ב emmc, אבל מי שלא רוצה לחבר uart יכול בהחלט להסתפק ב sd card וכנראה לא להרגיש שום הבדל אף פעם
- DanielGR
-
- גורו רשתות

אלה הביצועים של eMMC עם Banana PI R3:
כתיבה: קריאה (ללא Cache כמובן) לסיכום: 175MB/sec קריאה, 110MB/sec כתיבה, די טוב....
אני לא רוצה להשבית את השרת לבדוק ביצועי SD. למעשה הדיון די תיאורטי כי נתב כמעט לא כותב לאיחסון כזה, וגם הקריאה היא בעיקר בעליה. מתי זה כן משנה? אם מריצים קונטיינרים המשתמשים באיחסון.
כתיבה: קריאה (ללא Cache כמובן) לסיכום: 175MB/sec קריאה, 110MB/sec כתיבה, די טוב....
אני לא רוצה להשבית את השרת לבדוק ביצועי SD. למעשה הדיון די תיאורטי כי נתב כמעט לא כותב לאיחסון כזה, וגם הקריאה היא בעיקר בעליה. מתי זה כן משנה? אם מריצים קונטיינרים המשתמשים באיחסון.
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

נו יפה, כמו הביצועים של כרטיסי סמסונג.30/07/2023 23:44DanielGR כתב: אלה הביצועים של eMMC עם Banana PI R3:
About.png
כתיבה:
write-perf.png
קריאה (ללא Cache כמובן)
Read-Perf.png
לסיכום: 175MB/sec קריאה, 110MB/sec כתיבה, די טוב....
אני לא רוצה להשבית את השרת לבדוק ביצועי SD. למעשה הדיון די תיאורטי כי נתב כמעט לא כותב לאיחסון כזה, וגם הקריאה היא בעיקר בעליה. מתי זה כן משנה? אם מריצים קונטיינרים המשתמשים באיחסון....
בכל מקרה אתה חייב להמנע מכתיבה לזכרונות פלאש כאלה, אפילו שיש לmmc בדרך כלל מנגנון wear leveling מובנה, אתה תשחוק אותו מהר מאוד בכתיבה .
- tolaat01
-
- חבר פעיל מאוד

-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

לא יודע לגבי הארץ, ב aliexpress עולה שקלים בודדים. תחפש usb ttl, אני ממליץ על ftdi...
- NACHUM37
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 336
זה לא NAND "רגיל" כמו בטלפונים?31/07/2023 6:15elxyzad כתב: נו יפה, כמו הביצועים של כרטיסי סמסונג.
בכל מקרה אתה חייב להמנע מכתיבה לזכרונות פלאש כאלה, אפילו שיש לmmc בדרך כלל מנגנון wear leveling מובנה, אתה תשחוק אותו מהר מאוד בכתיבה ....
אישית בראוטרים מעדיף NOR בשביל האמינות, ואחסון נוסף לכתיבה אם צריך
- DanielGR
-
- גורו רשתות

ישנם למעשה מספר סוגי איחסון:
SPI NOR
SPI NAND
eMMC
SD
SPI הוא ממשק טורי ונפח הזיכרון הוא קטן בדרך כלל, מחזיק את ה-Boot loader ואולי את המערכת אם היא קטנה מספיק. ממשקי SPI רלוונטיים בעיקר למערכות משובצות (embedded )
SPI NOR
SPI NAND
eMMC
SD
SPI הוא ממשק טורי ונפח הזיכרון הוא קטן בדרך כלל, מחזיק את ה-Boot loader ואולי את המערכת אם היא קטנה מספיק. ממשקי SPI רלוונטיים בעיקר למערכות משובצות (embedded )
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

גם הזכורונות שם נשחקים, רק שהם הרבה יותר עמידים עם המון מחזורי כתיבה לכל בלוק, בנוסף לאלגוריתמים חכמים ל wear levelling כדי להגביר את השימוש בבלוקים נוספים. ויש גם הרבה יותר בלוקים31/07/2023 13:19NACHUM37 כתב: זה לא NAND "רגיל" כמו בטלפונים?
אישית בראוטרים מעדיף NOR בשביל האמינות, ואחסון נוסף לכתיבה אם צריך...
מערכת כמו openwrt נמנעות משימוש בflash באופן שוטף. יש גם מערכת קבצים על הראם, tmpfs, שם אפשר לאחסן לוגים זמניים למשל. במכשיר עם הרבה זיכרון כמו bpi-r3 זה מאוד שימושי
- tolaat01
-
- חבר פעיל מאוד

תודה על המענה31/07/2023 7:41elxyzad כתב: לא יודע לגבי הארץ, ב aliexpress עולה שקלים בודדים. תחפש usb ttl, אני ממליץ על ftdi...
יש דרך להריץ open wrt על מיקרו sd בלי uart לפחות עד שאשיג uart ?
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

בטח, בשביל זה לא צריך uart בכלל.31/07/2023 14:47tolaat01 כתב: תודה על המענה
יש דרך להריץ open wrt על מיקרו sd בלי uart לפחות עד שאשיג uart ?...
תצרוב את הimage של openwrt בעזרת
https://etcher.balena.io/
תחבר לbpi ותעביר את המתגים למצב של sd card
- NACHUM37
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 336
זו השאלה המקורית שלי, מנין שה eMMC שב BPI-R3 לא דומה לזה שבטלפונים? מה המודל?31/07/2023 14:35elxyzad כתב: גם הזכורונות שם נשחקים, רק שהם הרבה יותר עמידים עם המון מחזורי כתיבה לכל בלוק, בנוסף לאלגוריתמים חכמים ל wear levelling כדי להגביר את השימוש בבלוקים נוספים. ויש גם הרבה יותר בלוקים...
ידוע, לדעתי אכן התצורה הנכונה לראוטר היא מערכת קבצים לקריאה בלבד כגון squashfs, רצוי על NOR. מעליו Overlay עם הגדרות בסיסיות לתפעול של הרשת כגון VLANS, SSIDs, PPPoE וכו'. וב Exroot ומחיצות Data בדיסק חיצוני או SD Card כל שאר השירותים הפחות חיוניים וכאלו שכותבים לדיסק כגון samba, קונטיינרים שונים למשל קונטרולר של Access points כגון Omada וכו'. אמלק הגיוני שלא כדאי לשחוק זיכרון מובנה שאי אפשר להחליף, אבל זו לא בעיה אם משתמשים בשניהם - ב eMMC ל"קושחה" וב SD Card לאחסון.31/07/2023 14:35elxyzad כתב: מערכת כמו openwrt נמנעות משימוש בflash באופן שוטף. יש גם מערכת קבצים על הראם, tmpfs, שם אפשר לאחסן לוגים זמניים למשל. במכשיר עם הרבה זיכרון כמו bpi-r3 זה מאוד שימושי...
אגב למרות שמהנה מלהוציא מ OpenWRT את המירב הקומבינציה של ראוטר + שרת ביתי לא אופטימלית לדעתי, אני מתכנן להפריד בין ראוטר לשרת.
- DanielGR
-
- גורו רשתות

קשה לדעת בוודאות אך בטלפונים חייבים Wear leveling משום שכל הזמן מבוצעת כתיבה לאיחסון הלא נדיף. לעומת זאת מתאר השימוש במערכות embedded כמו OPENWRT בתצורתו הבסיסית הוא שונה, נפח הכתיבה מאד קטן ולוגים נכתבים ב-Overlay ל-RAM. לכן *לכאורה* אין צורך ב-Wear leveling במערכות כאלו. המידע שמצאתי איננו עיקבי. ישנם בקרים המממשים Wear leveling וישנם כאלו שלא.31/07/2023 18:52NACHUM37 כתב: זו השאלה המקורית שלי, מנין שה eMMC שב BPI-R3 לא דומה לזה שבטלפונים? מה המודל?
ידוע, לדעתי אכן התצורה הנכונה לראוטר היא מערכת קבצים לקריאה בלבד כגון squashfs, רצוי על NOR. מעליו Overlay עם הגדרות בסיסיות לתפעול של הרשת כגון VLANS, SSIDs, PPPoE וכו'. וב Exroot ומחיצות Data בדיסק חיצוני או SD Card כל שאר השירותים הפחות חיוניים וכאלו שכותבים לדיסק כגון samba, קונטיינרים שונים למשל קונטרולר של Access points כגון Omada וכו'. אמלק הגיוני שלא כדאי לשחוק זיכרון מובנה שאי אפשר להחליף, אבל זו לא בעיה אם משתמשים בשניהם - ב eMMC ל"קושחה" וב SD Card לאחסון.
אגב למרות שמהנה מלהוציא מ OpenWRT את המירב הקומבינציה של ראוטר + שרת ביתי לא אופטימלית לדעתי, אני מתכנן להפריד בין ראוטר לשרת....
IMHO אבחנה נכונה, אם כי תלוי ביישום. SAMBA לא מבצע כתיבה לפלאש (כמובן ששיתוף הקבצים הוא לא על אלו שנמצאים על הפלאש אלא על התקן חיצוני אחר). לעומת זאת לדוגמא, להריץ קונטיינר של PIHOLE על זיכרון הפלאש זה לא רעיון טוב כי נגרם בלאי לפלאש. מיקרוטיק לדוגמא הוסיפו תמיכה בקונטיינרים בגרסה 7, קצת בעייתי כי מי שלא ייזהר יכול לשחוק את האיחסון המובנה שאיננו ניתן להחלפה. רצוי מאד להשתמש באיחסון נתיק כפי שרשמת
-
elxyzad
-
- חבר פעיל במיוחד

יש פה emmc של kioxia, בהחלט לא *** עם datasheet בסינית.
בטלפונים איכותיים השתמשו בצ'יפים של סמסונג אני מניח..
אם תבצע הרבה כתיבות קטנות בטלפון, הפלאש יתחיל לגמגם אחרי כמה חודשים. כל כתיבה לפלאש מחייבת כתיבה לבלוק שלם, אז כתיבות קטנות ותכופות הן הכי גרועות
הwear levelling נעשה בקונטרולר של ה emmc, זה אחד היתרונות של השיטה.
חוץ מזה גם בטלפונים יש שימוש ב tmpfs למניהם.
אני גם חושב שלא כדאי לתת לראוטר להיות שרת, במיוחד ש openwrt לא אופטימלית לשימושים כלליים, כל דבר יצטרך להעשות בצורה עקומה.
יש כאלה שמשתמשים בarch וכו' על הbpi מהסיבה הזאת
בטלפונים איכותיים השתמשו בצ'יפים של סמסונג אני מניח..
אם תבצע הרבה כתיבות קטנות בטלפון, הפלאש יתחיל לגמגם אחרי כמה חודשים. כל כתיבה לפלאש מחייבת כתיבה לבלוק שלם, אז כתיבות קטנות ותכופות הן הכי גרועות
הwear levelling נעשה בקונטרולר של ה emmc, זה אחד היתרונות של השיטה.
חוץ מזה גם בטלפונים יש שימוש ב tmpfs למניהם.
אני גם חושב שלא כדאי לתת לראוטר להיות שרת, במיוחד ש openwrt לא אופטימלית לשימושים כלליים, כל דבר יצטרך להעשות בצורה עקומה.
יש כאלה שמשתמשים בarch וכו' על הbpi מהסיבה הזאת