בכמה להפחית את כמות הקפה ב-basket בראש בזרה (BZ group head)

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
guy_g פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 37
נתן תודות: 21 פעמים
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

שלום,
אשמח לעזרה/ייעוץ מחברי הפורום.
לפני כחודשיים רכשתי מכונת Bezzera Duo DE (מכונה ידנית ראשונה שלי, משתמש בעבודה במכונת HX).
2 הסיבות העיקריות לבחירה במכונה הזו היו זמן חימום קצר וחליטה ווליומטרית.

למכונה ראש בזרה ייחודי (BZ group head) שמתחמם ע"י 2 גופי חימום חשמליים בשליטת PID משלו (חוץ מהשניים ששולטים ב-2 הדודים).
רק אחרי שהגיעה המכונה, הסתבר לי, שה-shower screen בראש נמצא נמוך יותר יחסית לראש E61 סטנדרטי.
המשמעות היא שבכל basket שמשתמשים בו, צריך לשים משמעותית פחות קפה (מהערך הנקוב של ה-basket), אחרת הקפה פוגע ב-shower screen.
לעובדה הזו יש כמה השלכות (שלמדתי אחרי הרבה שעות טחינה וניסויים :עצוב: ):
- ציוד רגיל שמותאם לראש E61 במקרים רבים לא עבד לי בראש הזה (שמתי בצד כבר 2 distributors וטאמפר עם leveling מפני שהם לא יורדים מספיק עמוק לתוך הקפה ב-basket)
- היות ושמים פחות קפה, חייבים לטחון משמעותית יותר דק, מה שמעלה את הסיכוי ל-channeling, כך שתהליך הכנת ה-puck יותר מאתגר
- לא בטוח שקשור, אבל ה-puck תמיד יוצא לי רטוב

המכונה הגיעה עם ידית סינגל וידית דאבל. לפי המדריך של המכונה, ידית הסינגל מותאמת ל-8 גרם וידית הדאבל מותאמת ל-16 גרם.
עם הסינגל לא הסתדרתי אז עברתי ישר לדאבל. רציתי יותר מ-16 גרם, אבל כל תוספת הכי קטנה של קפה ישר נגעה לי בבורג אז החלפתי ל-basket של 20 גרם (הגיע ביחד עם ידית Bottomless מותאם לראש בזרה שקניתי בנפרד) ואיתו ניסיתי לכייל את החליטה (כלומר לשחק עם כמות הקפה ועובי הטחינה).
ניסיתי בהתחלה להוריד את הכמות לפי מצב ה-puck אחרי החליטה (כלומר עד שלא ראיתי סימנים של הבורג ב-puck) - הפחתה של בערך 2 גרם מגודל ה-basket (כלומר 18 גרם).
הבעיה היא שהקפה לא יצא לי טעים (קשה לתאר, לא חמוץ או מר - פשוט לא טעים).

אחר כך בדקתי במקרה את ה-basket-ים המקוריים (שהגיעו עם המכונה):
על ה-basket סינגל מוטבע מק"ט 5471031.01 10g - כנראה basket סטנדרטי של 10 גרם
על ה-basket דאבל מוטבע מק"ט 5471035 20g - כנראה basket סטנדרטי של 20 גרם
כלומר, משתמע מזה להבנתי, שגם לפי בזרה יש להקטין את כמות הקפה (16 גרם ב-basket של 20 גרם)

ממה שראיתי בחיפושים בגוגל, אנשים אכן מציינים שראש BZ רגיש לכמות הקפה וממליצים על under-dosing.
בשרשור ב-home barista ראיתי מישהו שמציין שהוא שם 14 גרם לדאבל (לא ברור אבל באיזה גודל basket הוא השתמש).
בעקבות זאת ניסיתי להקטין את כמות הקפה משמעותית.
כרגע אני שם 14 גרם (ב-basket של 20 גרם) ומרגיש שיש שיפור בטעם.

יש פה אולי אנשים בעלי מכונת בזרה עם ראש BZ ?
מה הניסיון שלכם לגבי כמה קפה להוריד מהערך הנקוב של ה-basket ?

תודה,
גיא

tustus
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 5
נתן תודות: 0

שליחה #2 

היי גיא,
אני שותף לבעייה שאתה מתאר, בהתחלה הקפה לא יצא כמו שצריך וזה מאוד תסכל.
המכונה רגישה לכמות הקפה, "ומענישה" בטעם מריר בכל פעם שכמות הקפה לא תואמת. כמות הקפה שזרקתי עקב נסיונות התאמת גודל הטחינה גדולה, לבסוף הגעתי לאותה מסקנה כפי שציינת - שימוש בbasket של 20 גרם ו15/16 גרם קפה.
תהייתי עם baskets של חברות אחרות כגון IMS פותרות את הבעייה אך לא יצא לי לנסות, האם לך יצא?
מעניין אותי לדעת האם דרך נוספת מאז שכתבת את הפוסט, אשמח לשמוע בחזרה.

guy_g פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 37
נתן תודות: 21 פעמים

שליחה #3 

הי,

אין לי נסיון עם basket-ים אחרים, מניח שצריך לנסות.
בתכנון שלי לקנות basket של 16 גרם (בתקווה שבאותה דרגת טחינה שאני משתמש היום בדאבל אוכל להשתמש בו עבור סינגל עם 9-11 גרם).

מה שכן, יש לי הרגשה שהמכונה (עם ראש BZ) רגישה מאוד לכיול הטחינה.
יצא לי כבר כמה פעמים (בנסיונות כיול של פולים חדשים) שהזרימה הייתה ממש איטית (התחילה בטפטוף ורק אח"כ התגברה לזרם חלש)
וממש חשבתי לעצמי שבפעם הבאה צריך עדיין להזיז את הטחינה שתהיה גסה יותר (coarse) אבל להפתעתי הטעם ממש השתפר.
לעומת זאת, המכונה שיש לנו בעבודה, הרבה יותר סלחנית וגם אם הזרימה יותר מהירה עדיין הקפה יוצא סביר.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”