דעה - למה חנויות משחקים דיגיטליות הן אסון לסצינת הרטרו

PlayStation, Xbox, Nintendo Switch על כל דגמיהם אביזריהם, קנסולות ניידות וקונסולות רטרו
שלח תגובה
NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4485
נתן תודות: 12 פעמים
קיבל תודות: 578 פעמים

שליחה #1 

אתחיל בשאלה - אם אתם רוצים לשחק היום בסופר מריו המקורי (באופן חוקי), איך תעשו את זה? אז התשובה הכי פשוטה היא להוציא את ה-NES הישן שיש לכם בבוידעם ואם אין לכם או שהוא כבר מזמן התקלקל אז מאוד קל לקנות אחד יד שניה וגם המשחקים עצמם לא יקרים במיוחד (אלא אם אתם משום מה רוצים אחד סגור באריזה המקורית). אציין שכמעט כל הטלויזיות, אפילו הכי חדשות, עדיין כוללות כניסה אנלוגית וניתן לחבר אליהן קונסולות ישנות. העיקרון הזה של תמצאו קונסולה ומשחק יד-שניה, חברו ושחקו לא השתנה עד (וכולל) הדור השישי (PS2, ה-Xbox הראשון וכו'), שאז לחבר את הקונסולה לאינטרנט היה היוצא דופן ולא הכלל.

נריץ להיום ונסתכל על המשחקים שיוצאים עכשיו - בעוד 20 ו-30 שנה בעתיד, כשגם הם כבר יהיו רטרו, האם עדיין יהיה אפשר לשחק בהם באופן קל ונוח, ולרוע המזל נראה שהתשובה היא לא בהכרח, והאשמה העיקרית היא החנויות הדיגיטליות. נכון שזה הרבה יותר נוח לרכוש את המשחקים שלנו מהכורסה בסלון וברור שיותר נוח שלא צריך לקום ולהחליף דיסק כל פעם שרוצים להחליף משחק, אבל זה נכון רק כל עוד החנות קיימת. האם החנויות הדיגיטליות של הדור הנוכחי יהיו זמינות גם עוד 30 שנה? אני מאוד בספק. אתם מוזמנים לשאול את מי שעוד יש לו Wii, שהחנות שלו כבר נסגרה מזמן. כעיקרון היא עוד אמורה להיות זמינה להורדה מחדש של משחקים שכבר נרכשו (במקרה של איפוס יצרן או החלפת קונסולה), אבל לפי מה שאומרים לי בפועל היא כבר חודשיים למטה "בגלל תחזוקה". המשחקים שרכשתם בחנות הדיגיטלית נעולים לקונסולה שלכם ולא ניתן לגבות אותם לדיסק חיצוני ובטוח שלא ניתן להעביר אותם ישירות לקונסולה אחרת. במילים אחרות, ברגע שהחנות הדיגיטלית של קונסולה כבר לא זמינה, כדאי שתתפללו שהקונסולה שלכם תחזיק מעמד כמה שיותר זמן, כי ברגע שהיא הלכה המשחקים הדיגיטליים שלכם הלכו יחד איתה. נינטנדו כבר הודיעה גם שהיא מתכוונת לסגור את החנויות של Wii U ו-3DS. סוני הודיעה לפני סביב השנה על סגירה של החנות של PS3 ו-Vita, וחזרה בה אחרי גל ביקורות, אבל ברור לכולם שזה עניין של זמן. למרבה המזל כל המשחקים של הדור הזה היו עוד זמינים על דיסקים אז אם אתם קונים Wii או PS3 או Xbox 360 יד-שניה עדיין תוכלו לשחק בכל המשחקים שלו, לפחות כל אלה שיש להם Single Player Mode. מקסימום תצטרכו לקום מהכורסה להכניס את הדיסק.
ואז אנחנו מגיעים לדור של ה-Xbox One וה-PS4 ומתחילים לראות בפעם הראשונה משחקים "דיגיטליים בלבד", קרי שלא ניתן לקנות על דיסק פיסי אלא רק בהורדה דיגיטלית מהחנות. בעוד 30 שנה לא תהיה שום דרך (חוקית) לשחק בהם אלא אם במקרה יש לכם קונסולה שהמשחק כבר מותקן בה והיא עדיין תקינה (וזאת הנחה מאוד גדולה בהתחשב בבעיית ה-CMOS). בדור הנוכחי סביר להניח שהטרנד הזה יתחזק, ובנוסף יש לנו את ה-Xbox Series S ו-PS5 Digital Edition, שבכלל אין להם כונן דיסקים. אם להיות בוטה - הקונסולות האלו בוודאוות יהפכו להיות משקולות נייר ביום מן הימים. ב-PS5 הרגיל עוד תהיה האפשרות לשחק באותם משחקים שכן הופיעו על דיסק פיסי. ב-Xbox המצב עוד יותר מסובך כי החל מה-Xbox One מייקרוסופט החליטה שצריך לעשות לקונסולות אקטיבציה בהתקנה הראשונית, ונדמה לי שגם אחרי איפוס יצרן. במילים אחרות אם עדיין יש לכם קונסולה תקינה אז דיסקים אמורים לעבוד אבל לא יהיה שוק של קונסולות יד-שניה. מי שחושב שלא תהיה בעיה כזאת מוזמן לנסות לבצע אקטיבציה של Windows XP. בנוסף לזה ב-Series X יש משחקים שהדיסק בכלל לא כולל את כל המשחק וחייבים להוריד חלקים שלו מהאינטרנט בזמן ההתקנה.
אז זה המצב עכשיו ונשאלת השאלה גם מה יהיה בדור הבא. האם ה-PS6 וה<שם אקראי שמייקרוסופט יבחרו ל-Xbox הבא> בגלל יגיעו עם אפשרות לכונן דיסקים? אולי הדור הבא כן, אבל מה עם זה שאחריו? כרגע זה נראה שזה מאוד בכיוון של חנויות דיגיטליות בלבד, כמו שהסטרימינג השתלט והיום מאוד קשה למצוא מוזיקה על דיסקים וסרטים בבלו-ריי (וגם עם זה יש אגב בעיות קשות מאוד אבל זה כבר פוסט בפני עצמו...)

עכשיו לפני שתעלו את זה בתגובות, ברור לי שאפשר לעקוף חלק גדול מהבעיות האלה אם פורצים את הקונסולה, וברור לי שככל שיהיה שוק של קונסולות מהדור הנוכחי בעוד 30 שנה הן כמעט כולן יהיו פרוצות כי אחרת לא יהיה כמעט מה לעשות איתן, וכנראה שגם יהיו אמולטורים. אז כנראה שכמעט כל המשחקים מהיום יהיו זמינים באופן פיראטי אבל זה עדיין יהיה מאוד אבסורדי שלא תהיה שום דרך חוקית, ואגב, אם מישהו חושב שחברות המשחקים לא יתנו לזה לקרות, מוזמן לקחת כדוגמה את נינטנדו, שיש בקטלוג הרחב שלה משחקים שהיא כבר עשורים לא מוכרת ולא הרוויחה עליהם שקל (מכירה של יד-שניה מן הסתם לא מכניסה כסף לחברה) - אבל זה עדיין לא מפריע לה לשלוח את עורכי הדין שלה לכל מי שמפרסם לינקים להורדה שלהם.

ChinggisKhan
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4779
נתן תודות: 345 פעמים
קיבל תודות: 766 פעמים

שליחה #2 

פתחת את הלב. יפה. מבין את הכיוון שלך לגמרי.
באופן אישי, רטרו, מתקליטים ועד פורנו לא עושה לי את זה.

ilane
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 613
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 137 פעמים

שליחה #3 

עוד נתגעגע לחנויות הדיגיטליות, השלב הבא זה משחקים בענן, ואז שום חלק של המשחק לא אצלך באמת.
מייקרוסופט כבר ממש שם ואני בספק אם הם יוציאו קונסולה נוספת שתאפשר לשחק לוקלית

starrywolf
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1064
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 88 פעמים

שליחה #4 

והשלב שלאחר משחקים בענן יהיה חברות משחקים שונות שמוכרות את משחקיהן כל אחת בשירות ענן אחר (עיין ערך "נטפליקס" והתפצלויותיה).
בקיצור, העתיד של הגיימינג מעולם לא נראה קודר יותר לחובבי הרטרו.

NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #5 

06/06/2022 21:31  
ilane כתב:
עוד נתגעגע לחנויות הדיגיטליות, השלב הבא זה משחקים בענן, ואז שום חלק של המשחק לא אצלך באמת.
מייקרוסופט כבר ממש שם ואני בספק אם הם יוציאו קונסולה נוספת שתאפשר לשחק לוקלית
...
יש בזה משהו, בסופו של דבר זאת הדרך היחידה שמאפשרת לחסום כמעט באופן מוחלט את האפשרות להעתקה פיראטית, ואיכשהו נראה לי שלרוב חברות המשחקים, בעיקר הגדולות, לא ממש מעניין שהמשחק הלך לגמרי ברגע שהן מורידות את השרתים. עם זאת, זאת תהיה לא מעט אשמתנו אם נהיה מוכנים לעשות מנוי לזוועה הזאת מלכתחילה.
לגבי החלק של מייקרוסופט - קשה לי להאמין שהם יוציאו קונסולה שתומכת רק בסטרימינג כי סרימינג אומר שהכל כבר מגיע אליך Pre-Rendered, מה שאומר שאתה בכלל לא צריך GPU ולכן אפילו Raspberry Pi יכול לעשות את זה בלי להתאמץ. סיכוי יותר סביר שהם ישתמשו במותג Xbox לאותו שירות ענן ויוותרו לגמרי על קונסולות פיסיות בשלב כלשהו, אבל אני לא חושב שאנחנו עוד שם.
אגב, הפריצה האחרונה של ה-PS5 לדעתי מאוד תדחוף את סוני, ואני מניח שגם את המתחרות שלה, לוותר לגמרי על כונן דיסקים בדור הבא.

Haimbin
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1424
נתן תודות: 140 פעמים
קיבל תודות: 249 פעמים

שליחה #6 

תחושה אישית שלי, שעם הזמן סצינת הרטרו מצטמצמת.. אם לפני 20-30 שנה משחקי מחשב זה היה משהו מגניב, חדשני ותמיד היו פיתוחים מרתקים, שאז למשחקים היה סנטימנט יותר חזק, הרי היום מה שמשחקים זה הרוב באונליין ולאו דווקא Singlel player לכן מראש זה תלוי בקיום החברה ואם זה רווחי לה, כמו כן רוב המשחקים הכי משוחקים בעולם אלו משחקים חינמיים עם מנגנון In-App Purchase.

כמו כן גם דיסק הוא לא נצחי, הוא גם יכול להיהרס ואז בכל מקרה תצטרך לפנות לשוק פיראטי/אימולטורים אם זה משחק מאד ישן או לסמוך על יד שנייה שיהיו דיסקים במצב טוב.
האם זה אבסורד שאין דרך חוקית לקנות מוצר שיוצר לפני 30 שנה? לא בהכרח, השוק לזה לא מאד גדול, ובסוף צריך להחזיק שרת+ לתמוך בהורדה+ רשיונות, בדיוק כמו שחנות פיזית עם מלאי תצטרך להחזיק סחורה במחסן ולשלם על שכירות+ארנונה, זה פשוט לא מספיק רווחי.

נראה שהמגמה היא באמת משחקים בענן ואין את מי להאשים בזה חוץ מאשר את הקהל שמעדיף נוחות על פני דברים אחרים (גם במוזיקה ווידיאו), עובדה שדיסקים זה מדיה שפשוט נעלמת מהעולם, במקום להחזיק 30 קופסאות של משחקים הכל מאוחסן בקונסולה, אותו דבר עם ספרים בKidnle - במקום לחפש להם מקום בבית ולסחוב פיזית אותם אני יכול להחזיק ולקרוא אלפי ספרים על מכשיר בגודל של טאבלט קטן.

NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #7 

15/06/2022 10:15  
Haimbin כתב:
תחושה אישית שלי, שעם הזמן סצינת הרטרו מצטמצמת.. אם לפני 20-30 שנה משחקי מחשב זה היה משהו מגניב, חדשני ותמיד היו פיתוחים מרתקים, שאז למשחקים היה סנטימנט יותר חזק, הרי היום מה שמשחקים זה הרוב באונליין ולאו דווקא Singlel player לכן מראש זה תלוי בקיום החברה ואם זה רווחי לה, כמו כן רוב המשחקים הכי משוחקים בעולם אלו משחקים חינמיים עם מנגנון In-App Purchase.

כמו כן גם דיסק הוא לא נצחי, הוא גם יכול להיהרס ואז בכל מקרה תצטרך לפנות לשוק פיראטי/אימולטורים אם זה משחק מאד ישן או לסמוך על יד שנייה שיהיו דיסקים במצב טוב.
האם זה אבסורד שאין דרך חוקית לקנות מוצר שיוצר לפני 30 שנה? לא בהכרח, השוק לזה לא מאד גדול, ובסוף צריך להחזיק שרת+ לתמוך בהורדה+ רשיונות, בדיוק כמו שחנות פיזית עם מלאי תצטרך להחזיק סחורה במחסן ולשלם על שכירות+ארנונה, זה פשוט לא מספיק רווחי.

נראה שהמגמה היא באמת משחקים בענן ואין את מי להאשים בזה חוץ מאשר את הקהל שמעדיף נוחות על פני דברים אחרים (גם במוזיקה ווידיאו), עובדה שדיסקים זה מדיה שפשוט נעלמת מהעולם, במקום להחזיק 30 קופסאות של משחקים הכל מאוחסן בקונסולה, אותו דבר עם ספרים בKidnle - במקום לחפש להם מקום בבית ולסחוב פיזית אותם אני יכול להחזיק ולקרוא אלפי ספרים על מכשיר בגודל של טאבלט קטן.
...
מן הסתם הכוונה היתה ל-Single Player. ברגע שאתה מדבר על משחק אונליין אז אתה בהכרח תלוי בשרת כלשהו, אבל כל עוד המשחק מספיק פופולרי השרתים ישארו פעילים. יש משחקי MMO ששורדים כבר מעל 20 שנה. בכל מקרה אם זה הגיע למצב שבו אין סיבה להחזיק את השרתים למעלה אז בסבירות גבוהה גם אם הם היו פעילים כבר לא היה לך כל-כך עם מי לשחק. בכל מקרה כשאני אומר רטרו אני תמיד מתייחס ל-Single Player ולא נראה לי שההגדרה תשתנה, מהסיבה שרשמתי.

לגבי דיסקים וקלטות (או מחסניות? איך בכלל קוראים בעברית ל-Game Cartridge?) זה באמת מאוד תלוי כמה אתה דואג לשמור עליהם. יש לי לא מעט משחקים לפלייסטיישן 1,2,3, ואת כולם העלתי לדיסק הקשיח של הקונסולה או ל-NAS ואת הדיסק המקורי אני שומר על המדף ולא משתמש בו, כדי לא לשחוק את הדיסק והלייזר של הקונסולה, אבל אם יקרה מצב וקונסולה תתקלקל ואצטרך להחליף, יש את הדיסק המקורי ואפשר להעתיק ממנו את המשחק לדיסק הקשיח של הקונסולה החדשה. כן, זה אומר שצריך לפרוץ אותה אבל ככל שמדובר ברטרו אין הרבה סיבות לא לעשות את זה, ובכל מקרה זה משחק שקניתי וזה לא עותק פיראטי. כנ"ל במשחקי רטרו למחשב, יש לי לא מעט משחקים ל-DOS שהועברו במרוצת הדורות מדיסק קשיח אחד לשני כל פעם שהחלפתי מחשב והם עדיין זמינים למרות שכבר מזמן אין לי מחשב עם כונן דיסקטים ¼5.

אגב, אם דיברת על מוזיקה ווידאו, בדיוק אני מדבר על זה בפורום אחר באתר, את הסרטים שאני באמת אוהב יש לי בבלוריי. כמובן שמגובה למחשב ואני כמעט לא נוגע בדיסק המקורי כדי לא להרוס אותו, אבל עדיין. קח לדוגמה את דיסני+, ברגע שהם התחילו דיסני הסירו את רוב הקטלוג שלהם מנטפליקס, יס/הוט וכל השירותים האחרים (ומה שנשאר שם זה רק כי יש חוזה קיים, וברגע שהוא יסתיים גם זה יוסר). אתה לא יכול לסמוך על זה שמה שיש היום בסטרימינג יהיה גם מחר באותו שירות סטרימינג. סטרימינג מחליף את מה שהיה פעם ספריית וידאו. מה שאתה באמת רוצה לשמור עליו צריך להיות מקומית אצלך.

שלח תגובה

חזור אל “קונסולות”