ריקושטים ממפגש הפורום ביום ג'
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
לא הבנתי איך קשור מבנה הדוד לקולינג פלאש.
אם ה-HX הוא בגודל 100 מ"ל, אז 100 מ"ל של מים שתעביר דרכו יספיקו כדי שמהמילילטר ה-101 תקבל מים בטמפ' מדוייקת.
אני מזכיר לך שמד הטמפ' לא מודד את המים שיוצאים מה-HX, אלא את המים שיוצאים מה-HX ומתחממים ע"י הראש. לזה התכוונתי כשאמרתי שהקולינג גם מקרר את הראש.
לא צריך להיות שום קשר בין גודל דוד או מבנה שלו, לטמפ' של הראש. אין כאן קשר ליציבות טמפ' בכלל.
אם אצל יונתן צריך פלאש ארוך מאוד כדי לקרר את הראש, זה אומר שהראש מתחמם מדי וכנראה הלחץ בדוד גבוה מדי.
או לחילופין, מדובר בראש שונה (ובאמת ב-VBM הראש קצת שונה מהמכונות האחרות) ואולי קשה לקרר אותו.
אם כבר, אז פתרון הדיזות נשמע לי נהדר. בצורה כזו, אתה עושה קולינג פלאש רק כדי לנקז את ה-HX, ולא כדי לקרר את הראש.
מספיק קולינג פלאש של 100 מ"ל (לדעתי פחות), והמכונה מוכנה לפעולה.
אם ה-HX הוא בגודל 100 מ"ל, אז 100 מ"ל של מים שתעביר דרכו יספיקו כדי שמהמילילטר ה-101 תקבל מים בטמפ' מדוייקת.
אני מזכיר לך שמד הטמפ' לא מודד את המים שיוצאים מה-HX, אלא את המים שיוצאים מה-HX ומתחממים ע"י הראש. לזה התכוונתי כשאמרתי שהקולינג גם מקרר את הראש.
לא צריך להיות שום קשר בין גודל דוד או מבנה שלו, לטמפ' של הראש. אין כאן קשר ליציבות טמפ' בכלל.
אם אצל יונתן צריך פלאש ארוך מאוד כדי לקרר את הראש, זה אומר שהראש מתחמם מדי וכנראה הלחץ בדוד גבוה מדי.
או לחילופין, מדובר בראש שונה (ובאמת ב-VBM הראש קצת שונה מהמכונות האחרות) ואולי קשה לקרר אותו.
אם כבר, אז פתרון הדיזות נשמע לי נהדר. בצורה כזו, אתה עושה קולינג פלאש רק כדי לנקז את ה-HX, ולא כדי לקרר את הראש.
מספיק קולינג פלאש של 100 מ"ל (לדעתי פחות), והמכונה מוכנה לפעולה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
יאללה איזה תסכול..
כל פעם שאני חושב שאני מגיע לאיזו תובנה שתעזור ותשפר את הכנת הקפה מישהו בא עם תאוריית קונטרה ומוציא את כל הרוח מהמפרשים..
כך לדוגמה במפגש, קרמריקה המליץ לי להעלות במעט את לחץ הדוד, אח"כ מוטי סתר אותו ואמר שלדעתו אולי יש מקום להעלות דווקא את לחץ החליטה.. ועכשיו גם לגבי זה אני לא בטוח.
שיהיה ברור- אני כמובן לא בא בטענות לאף אחד וכל דעה רק מחדדת את ההבנה לגבי התהליכים האלה אבל לפעמים יוצא בסופו של דבר שאין לי מושג מה כדאי לעשות כדי לשפר את הקפה...
הכל ברוח טובה כן?!
כל פעם שאני חושב שאני מגיע לאיזו תובנה שתעזור ותשפר את הכנת הקפה מישהו בא עם תאוריית קונטרה ומוציא את כל הרוח מהמפרשים..
כך לדוגמה במפגש, קרמריקה המליץ לי להעלות במעט את לחץ הדוד, אח"כ מוטי סתר אותו ואמר שלדעתו אולי יש מקום להעלות דווקא את לחץ החליטה.. ועכשיו גם לגבי זה אני לא בטוח.
שיהיה ברור- אני כמובן לא בא בטענות לאף אחד וכל דעה רק מחדדת את ההבנה לגבי התהליכים האלה אבל לפעמים יוצא בסופו של דבר שאין לי מושג מה כדאי לעשות כדי לשפר את הקפה...
הכל ברוח טובה כן?!
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
יש - אם הדוד עומד יש הבדל טמפרטורה בין החלק התחתון לעליון גדול יותר מדוד שוכב ואם מחליף החום עובר מלמטה למעלה או מצד לצד זה משנה מאוד על היציבות התרמית (גם איך הדרך שהוא עובר בדוד).moti_r כתב: לא צריך להיות שום קשר בין גודל דוד או מבנה שלו, לטמפ' של הראש. אין כאן קשר ליציבות טמפ' בכלל.
....
המים של החליטה אלה אותם מים שעוברים במחליף ואותם מים שאתה מודד בתרמומטר והם מושפעים מהדוד - זה בדיוק הרעיון של מחליף חום. כנראה שאני מפספס משהו במה שאתה אומר.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
אין לי נסיון עם אף אחת מהמכונות הנ"ל ומבחינת הידע הטכני אני עוד בחיתולים. אבל מהנסיון שלי בהרבה תחומים אחרים, צריך לקרוא ולהקשיב - אבל עוד יותר מזה: לנסות ולשחק.alogobi כתב:יאללה איזה תסכול..
הכל ברוח טובה כן?!...
תנסה לשנות את הלחץ בדוד כמו שהמליץ ירון ולרוץ עם זה איזה זמן או כמות שוטים, אח"כ נסה לשנות את לחץ החליטה כמו שהמליץ מוטי ולרוץ עם זה - תבדוק איך כל אחד משפיע על השוט ואז תדע יותר טוב עם איזה פרמטר לשחק.
אני איתך בקטע של התסכול מחוסר החזרתיות (אני עם גאג'יה פיור - הנה לך מכונה קשה
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

דבוטאנט, אנחנו באמת כנראה בקצר מסוים בתקשורת.
בוא נעשה את זה לאט:
1. יש לך דוד
2. יש לך מחליף חום
3. מחליף החום עובר בתוך הדוד. לא חשוב מה מבנה הדוד ואיפה בדיוק עובר מחליף החום, הוא עובר בתוך הדוד
4. מחליף החום מחזיק בתוכו 100 מ"ל מים
5. כשהמכונה עומדת, המים במחליף מתחממים מאוד ולכן צריך לנקז אותם
6. אתה עושה קולינג פלאש של 100 מ"ל מים, ומחליף החום מתנקז לגמרי. המים שבתוכו מתחלפים במים טריים בטמפ' החדר
7. עכשיו אתה יכול כבר לחלוט, והמים שיצאו מקצהו של מחליף החום יהיו בטמפ' האידיאלית, לפי התכנון המקורי
(שים לב שאני מתעלם כאן, שוב, מהעובדה שקולינג פלאש צריך גם לקרר את ראש המכונה הלוהט. אני מדבר רק על מחליף החום)
עכשיו, לטענתי זה ממש לא משנה אם הדוד שוכב או עומד, ואיפה בדיוק עובר מחליף החום. גם ממש לא חשובה יציבות הטמפ' של הדוד או של כל המכונה, לצורך הענין. בסופו של דבר מחליף חום זה מחליף חום ויש בו מים שצריכים להתנקז. ברגע שהם מתנקזים, אפשר לחלוט קפה. אם יש הבדלים בין מכונות, יהיה הבדל בקפה, אבל זה לא קשור לקולינג פלאש ארוך יותר או קצר יותר.
דרך אגב: אצל יונתן מחליף החום עובר לאורך או לגובה?
בביקור אצל גסטרו ליין, שמענו שאחת מהתכונות המעניינות של לה-ספציאלה המקצועיות עם מחליף חום, הוא שהמחליף עובר לרוחב הדוד, בחלק של הקיטור. זה גורם לכך שהטמפ' לא נופלת גם כשמזרימים מים לתוך הדוד, כי הקיטור הרבה יותר יציב. רעיון מעניין.
בוא נעשה את זה לאט:
1. יש לך דוד
2. יש לך מחליף חום
3. מחליף החום עובר בתוך הדוד. לא חשוב מה מבנה הדוד ואיפה בדיוק עובר מחליף החום, הוא עובר בתוך הדוד
4. מחליף החום מחזיק בתוכו 100 מ"ל מים
5. כשהמכונה עומדת, המים במחליף מתחממים מאוד ולכן צריך לנקז אותם
6. אתה עושה קולינג פלאש של 100 מ"ל מים, ומחליף החום מתנקז לגמרי. המים שבתוכו מתחלפים במים טריים בטמפ' החדר
7. עכשיו אתה יכול כבר לחלוט, והמים שיצאו מקצהו של מחליף החום יהיו בטמפ' האידיאלית, לפי התכנון המקורי
(שים לב שאני מתעלם כאן, שוב, מהעובדה שקולינג פלאש צריך גם לקרר את ראש המכונה הלוהט. אני מדבר רק על מחליף החום)
עכשיו, לטענתי זה ממש לא משנה אם הדוד שוכב או עומד, ואיפה בדיוק עובר מחליף החום. גם ממש לא חשובה יציבות הטמפ' של הדוד או של כל המכונה, לצורך הענין. בסופו של דבר מחליף חום זה מחליף חום ויש בו מים שצריכים להתנקז. ברגע שהם מתנקזים, אפשר לחלוט קפה. אם יש הבדלים בין מכונות, יהיה הבדל בקפה, אבל זה לא קשור לקולינג פלאש ארוך יותר או קצר יותר.
דרך אגב: אצל יונתן מחליף החום עובר לאורך או לגובה?
בביקור אצל גסטרו ליין, שמענו שאחת מהתכונות המעניינות של לה-ספציאלה המקצועיות עם מחליף חום, הוא שהמחליף עובר לרוחב הדוד, בחלק של הקיטור. זה גורם לכך שהטמפ' לא נופלת גם כשמזרימים מים לתוך הדוד, כי הקיטור הרבה יותר יציב. רעיון מעניין.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

alogobi, אתה לוקח את זה קשה מדי, ואין שום סיבה שתקח את זה כ"כ קשה.
מצטרף לגמרי שמה שכתב thedoctor. זו הגישה הנכונה.
אני מבטיח לך שאתה תמשיך ללמוד וללמוד. גם אני לומד כל הזמן, וגם אני לא מומחה טכני גדול במבנה הפנימי של המכונה. יש אנשים הרבה יותר מבינים ממני, ואני לומד מהם. לפעמים דברים שאני בטוח מהם מסתברים כלא נכונים (למשל, שיניתי את דעתי על מכונות אוטומטיות כמו הבררה, לאחר דיון בפורום וביקור אצל קסטלו) - וגם זה בסדר גמור. כל זמן שאתה זוכר להיות פתוח, להקשיב, לנסות ולשתף את האחרים כדי לשמוע את דעתם - אתה במקום טוב.
בסופו של דבר יש לך מכונה מעולה, ואני בטוח שאתה מקבל קפה מצויין. תמיד אפשר ללמוד ולשפר עוד, וזה חלק מהכיף.
לדעתי האישית, אגב, זה ממש משעמם לקבל את אותו הקפה בחזרתיות מושלמת מהמכונה. בשביל זה יש נספרסו...
חלק מהכיף שלי הוא לקבל בכל פעם משהו קצת שונה, להסתכל בכוס תוך כדי החליטה ולקוות לטייגר סקין מושלם.
אני מבטיח לך שאתה תמשיך ללמוד וללמוד. גם אני לומד כל הזמן, וגם אני לא מומחה טכני גדול במבנה הפנימי של המכונה. יש אנשים הרבה יותר מבינים ממני, ואני לומד מהם. לפעמים דברים שאני בטוח מהם מסתברים כלא נכונים (למשל, שיניתי את דעתי על מכונות אוטומטיות כמו הבררה, לאחר דיון בפורום וביקור אצל קסטלו) - וגם זה בסדר גמור. כל זמן שאתה זוכר להיות פתוח, להקשיב, לנסות ולשתף את האחרים כדי לשמוע את דעתם - אתה במקום טוב.
בסופו של דבר יש לך מכונה מעולה, ואני בטוח שאתה מקבל קפה מצויין. תמיד אפשר ללמוד ולשפר עוד, וזה חלק מהכיף.
לדעתי האישית, אגב, זה ממש משעמם לקבל את אותו הקפה בחזרתיות מושלמת מהמכונה. בשביל זה יש נספרסו...
חלק מהכיף שלי הוא לקבל בכל פעם משהו קצת שונה, להסתכל בכוס תוך כדי החליטה ולקוות לטייגר סקין מושלם.
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

מוטי - שים לב למה שאתה כותב בעצמך - אם מעבירים את מחליף החום כאן או כאן זה משפיע על הטמפרטורה בתוכו - ולכן על הקולינג פלאש!
אל תשכח שהראש מתחמם מהמחליף ואם המחליף יחמם אותו יותר מהר הקולינג פלאש יתארך.
בכל מקרה אני אורז את התיק לג'ים - אני אנסה לתזמן אותך למפגש מנופים בסופ"ש ונלך מכות בראש שקט.
אל תשכח שהראש מתחמם מהמחליף ואם המחליף יחמם אותו יותר מהר הקולינג פלאש יתארך.
בכל מקרה אני אורז את התיק לג'ים - אני אנסה לתזמן אותך למפגש מנופים בסופ"ש ונלך מכות בראש שקט.
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

טוב יש לי דרך אחרת להסביר.
במחליף יש קיטור ב 120 מעלות - אם אתה מעביר 100 מ"ל מים בלבד מה שיקרה זה למעשה ראש חם יותר!
(תבדוק עם מי שיש לו תרמומטר ותראה שאני לא טועה יותר מדי).
רק אחרי שתזרים כמה נגלות של 100 מ"ל מים הראש באמת יתחיל להתקרר.
הגישה שלך לא לוקחת בחשבון שבקצה של מחליף החום יש ראש פליז 5 ק"ג ששומר חום - מה שאתה מתאר יעבוד כך בתרמובלוק.
במחליף יש קיטור ב 120 מעלות - אם אתה מעביר 100 מ"ל מים בלבד מה שיקרה זה למעשה ראש חם יותר!
(תבדוק עם מי שיש לו תרמומטר ותראה שאני לא טועה יותר מדי).
רק אחרי שתזרים כמה נגלות של 100 מ"ל מים הראש באמת יתחיל להתקרר.
הגישה שלך לא לוקחת בחשבון שבקצה של מחליף החום יש ראש פליז 5 ק"ג ששומר חום - מה שאתה מתאר יעבוד כך בתרמובלוק.
זהירות עם ה-OPV,ככל שתסגור את הבורג יותר,כך יעברו יותר מים חזרה לתוך המיכל,התוצאה לחץ גבוה יותר,שיתן קפה עם טעם שרוף יותר.alogobi כתב:סופ"ש הזה אני אבדוק את העניין... stay on lineדבוטאנט כתב:מהראש עד לכוס יש נפילה של מעל 15 מעלות, זה יותר מדי תלוי בסביבה ובכוס - לא הייתי בונה על זה.
Alogobi - בדרך כלל כיוון של OPV נעשה עם מברג. אתה צריך למצוא את ה OPV אצלך (יש ממנו צינור חוזר למיכל) ואז תראה את הבורג.......
אני מבין את הבלבול שלך,יש שעושים פעולות הפוכות ממה שאחרים עושים,ומשיגים את אותה התוצאה,(על זה אמר מי שאמר פרדוקס והיפוכו).
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4726
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
אני חושב שרק מבחן עם טרמומטר בראש ובכוס יאשר את ההנחות.
בכל מקרה אצלי בדומה למוטי הקולינג פלאש יחסית קצר, 5-6 שניות ומשהו כמו 150 מ"ל של מים (הדוד אצלי מכוון ל 1.1 באר)
אני ממתין טיפה וחולט, הקפה אף פעם לא מקבל טעם שרוף ...
אורך הקולינג פלאש לדעתי קשור בעיקר לגודל מחליף החום, אני מניח שבדומובר של יונתן בגלל שהדוד גדול מאוד כנראה שגם מחליף החום ארוך יותר ומכיל יותר מים.
alogobi, לא להתבאס. אני הייתי בודק את לחץ החליטה כי לא תמיד זה מגיע מכויל ב 100% מהמפעל.
האניטה שלי הגיעה עם 10.5 באר (יש לי שעון לחץ חליטה בנוסף ללחץ הדוד ולכן היה קל לראות) וכיוונתי אותה חזרה ל 9 באר והקפה השתפר.
היום בכלל אני מתנסה בצורה קצת יותר קיצונית ועובד עם 8 באר, לטעמי הקפה הרבה יותר טוב ב 8 באר מאשר ב 9 אבל זה עניין של טעם.
בכל מקרה אצלי בדומה למוטי הקולינג פלאש יחסית קצר, 5-6 שניות ומשהו כמו 150 מ"ל של מים (הדוד אצלי מכוון ל 1.1 באר)
אני ממתין טיפה וחולט, הקפה אף פעם לא מקבל טעם שרוף ...
אורך הקולינג פלאש לדעתי קשור בעיקר לגודל מחליף החום, אני מניח שבדומובר של יונתן בגלל שהדוד גדול מאוד כנראה שגם מחליף החום ארוך יותר ומכיל יותר מים.
alogobi, לא להתבאס. אני הייתי בודק את לחץ החליטה כי לא תמיד זה מגיע מכויל ב 100% מהמפעל.
האניטה שלי הגיעה עם 10.5 באר (יש לי שעון לחץ חליטה בנוסף ללחץ הדוד ולכן היה קל לראות) וכיוונתי אותה חזרה ל 9 באר והקפה השתפר.
היום בכלל אני מתנסה בצורה קצת יותר קיצונית ועובד עם 8 באר, לטעמי הקפה הרבה יותר טוב ב 8 באר מאשר ב 9 אבל זה עניין של טעם.
- balila30
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 258
- שם מלא: בועז בלילה
- נתן תודות: 0
- קיבל תודות: 32 פעמים
חברה גם לאחר הזרמה רצופה
המים עדין חמים.
יש לי תרמומטר נוסף בדקתי את המעלות בכוס
לאחר קולינג פלאש ארך.
בתרמומטר שעל הראש לבין זה שבכוס שני מעלות
הפרש 93 לעומת 91
מה שמצדיק את הקולינג פלאש הארוך המים עדין חמים
ובטמפרטורה הנכונה
המים עדין חמים.
יש לי תרמומטר נוסף בדקתי את המעלות בכוס
לאחר קולינג פלאש ארך.
בתרמומטר שעל הראש לבין זה שבכוס שני מעלות
הפרש 93 לעומת 91
מה שמצדיק את הקולינג פלאש הארוך המים עדין חמים
ובטמפרטורה הנכונה
מסכים עם כל מילה... ואל דאגה אני לא לוקח שום דבר קשה... הכל בטובmoti_r כתב:alogobi, אתה לוקח את זה קשה מדי, ואין שום סיבה שתקח את זה כ"כ קשה.
חלק מהכיף שלי הוא לקבל בכל פעם משהו קצת שונה, להסתכל בכוס תוך כדי החליטה ולקוות לטייגר סקין מושלם....