מילוי מים
- ממלאים מים רכים עם משפך עד שבחלק העליון של המדיד אפשר לראות את המפלס. צריך שיישארו כמה מילימטרים (כלומר שיהיה אפשר לראות את רמת המים).
- כשהמפלס יורד לרמה נמוכה ממלאים מים שוב. פותחים את המכסה של הדוד רק אחרי שמחוג הלחץ מראה 0
חשוב להשתמש במים רכים. יש שני סוגים עקריים:
- מערכת תת כיורית כמו אוסמוזה הפוכה, DVA, בריטה מסחרית או בסטמקס
או - קנקן עם מים מרוככים, כמו ZeroWater או Peak Water
- מערבבים 5 גרם אשלגן ביקרבונט לתוך בקבוק עם 500 מ"ל מים. זו התמצית.
- לתוך מיכל עם 4 ליטר מים מערבבים 40 מ"ל מהתמצית. אלה המים שמוכנים לשימוש במכונת האספרסו.
- מדליקים את המכונה ונותנים לה לפחות 12 דקות להתחמם, רצוי להכין קפה בין 15 ל-25 דקות אחרי ההפעלה. אפשר להמתין יותר אם רוצים קפה יותר חם, או לכבות אותה ולתת ללחץ לרדת ל-0.9 באר אם רוצים קפה קצת יותר קר.
- בזמן חימום המכונה, הידית (הפורטהפילטר) צריכה להיות מחוברת.
- הקצפה כדאי לבצע כשמחוג הלחץ על 1.1 באר (סוף האיזור הירוק)
- טוחנים 8 גרם לסלסה הבודדת (עם הדפנות המאונכות), נותנים טפיחה או שתיים כלפי מטה עם הידית כדי שהקפה יתיישר אנכית, ואז כמה טפיחות עם האצבע מסביב כדי שהוא יתיישר אופקית
- מיישרים עם הדיסטריביוטר את המשטח ע"י סיבוב שלו מספר פעמים. הגובה שלו צריך להיות מכוון ככה שכשמניחים אותו על הקפה הוא לא נוגע בסלסלה (נשאר מ"מ או שניים באחד הצדדים), ואחרי שמסובבים אותו הוא מיישר את הקפה ומתיישב על הסלסלה. אם אחרי הסיבובים הוא עדיין לא מתיישב על הסלסלה, סימן שהוא גבוה מדי. אם כבר כשמניחים אותו על הסלסלה הוא יושב עליה, סימן שהוא נמוך מדי.
- עם הדוחסן נותנים דחיסה הגונה (כ-10 קילו). אם הדוחסן לא ניצב לסלסלה זה יכול לפגוע באיכות החליטה. חשוב שהוא יהיה ניצב. יש דוחסנים עם מנגנון יישור שיכולים לעזור ועולים כמה עשרות דולרים.
- מוסיפים את הפילטר העליון (ה-puck screen). זה לא הכרחי, אבל משפר את החליטה, עוזר לשמור על הניקיון של הראש ומייבש את העוגיה בצורה יותר אחידה. מומלץ להשתמש.
- מחברים את הידית כך שהיא נעולה טוב. אם צריך קונטרה חשוב להחזיק את גוף המכונה ולא את המנוף. שימוש הנכון במנוף הוא תמיד כלפי מטה (עם החזרה אוטומטית למעלה), לא לצדדים.
- מורידים את המנוף עד הסוף ומחזיקים אותו. ברגע שמופיעות טיפות ראשונות (לאחר כ-10 שניות) משחררים אותו בעדינות ובהדרגה, תוך שהיד מלווה אותו בהתחלה. אם הטיפות מופיעות אחרי פחות מ-7 שניות, זה סימן שהטחינה גסה מדי. אם הן מופיעות אחרי יותר מ-13 שניות, זה סימן שהטחינה דקה מדי. הקפיץ צריך להחזיר את המנוף בקצב איטי יחסית. אם הוא עולה מהר זה סימן לטחינה גסה מדי, אם הוא עולה מאוד לאט זה סימן לטחינה דקה מדי.
- כדאי לתת למכונה דקה לפני שמשחררים את הידית, כי אגור בה לחץ. אם יש לחץ, אפשר עדיין לשחרר את הידית אבל צריך לעשות את זה מאוד לאט.
- כשמרוקנים את הקפה לפח (knock box) לשים לב שה-puck screen לא נשאר שם.
- ההוראות זהות לשוט בודד, אבל משתמשים ב-14 גרם בסלסלה הכפולה (עם הדפנות היישרות)
- הדיסטריביוטר דורש שינוי גובה, כמעט למקסימום עד שהוא מתפרק. אפשר לנסות שוט עם 15 גרם או יותר כדי שהגובה שלו יהיה זה בסלסלה הכפולה ובבודדת, אבל זה יגדיל עוד יותר את ריכוז הקפה בשוט הכפול
- במכונה הזו כל שוט עוקב גורם להתחממות של הראש וכתוצאה מכך לכך שהכוס הבאה תהיה יותר חמה מהקודמת. אפשר להתמודד עם זה ע"י כיבוי המכונה והורדת הידית כשמד הלחץ מראה 0.9 או אפילו פחות. בלחץ ממש נמוך הטמפרטורה יורדת, אבל גם כמות הקפה בכוס יורדת.
- נוהל הכנת שוטים עוקבים
1. מכינים את השוט, מקציפים את החלב ומכבים את המכונה
2. כשהלחץ יורד ל-0.9 באר מכינים את השוט הבא ומדליקים את המכונה. בינתיים המכונה מתחממת שוב והלחץ חוזר ל-1.1 באר, לחץ שמאפשר שוב להקציף.
3. בסיום ההקצפה מכבים את המכונה, וחוזרים לשלב 2# בשביל השוט הבא
- כדי להקטין את הכמות אפשר בסוף החליטה להחליף את הכוס בקערה קטנה ברגע שמקבלים את הכמות הרצויה (למשל 20 גרם במקום 25 גרם)
- כדי להגדיל את הכמות אפשר להוריד את המנוף שוב כשהוא באמצע הדרך למעלה. אפשר לחזור על הפעולה הזו כמה פעמים. הטכניקה הזו נקראת Fellini Move וקשה להיות בה עקבי.
- לקנות רק קלייה מקומית טריה. בתי קליה שאני קונה מהם (כשאני לא קולה בעצמי)
o https://unicoffee.co.il/shop/ - תערובות וחד זני איכותיות. רצוי לקנות פולים שנקלו בשבוע האחרון. יש להם משלוח חינם פעם בשבוע.
o https://www.kochasco.co.il/shop/set/ - קפה יותר תקציבי אבל באיכות טובה. הקישור הוא לערכה של 5 תערובות שמאפשרות לנסות רמות שונות של רובוסטה.
- קרמה נותנת מראה יפה לקפה, אבל מוסיפה מרירות ומסתירה טעמים. במכונות מנוף הלחץ נמוך יותר ולכן יש פחות קרמה. כמה טיפים אם בכל זאת רוצים לקבל יותר קרמה:
1. להשתמש בסלסלה הכפולה במקום בבודדת
2. להשתמש בקפה טרי מאוד
3. להשתמש בתערובות עם אחוז יותר גבוה של רובוסטה