הטיפים שלי לשימוש במכונת מנוף Elektra Micro Casa Leva

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

הטיפים שלי לשימוש במכונת מנוף Elektra Micro Casa Leva

נושא שלא נקרא #1 

מכרתי לאחרונה את האלקטרה מנוף שלי וכדי לעזור לקונה להתחיל על רגל ימין כתבתי לו הוראות וטיפים לשימוש במכונה. במקום שזה יישמש רק אותו, אני משתף גם כאן. מקווה שגם משתמשים אחרים במכונה יימצאו בזה תועלת.

מילוי מים
  • ממלאים מים רכים עם משפך עד שבחלק העליון של המדיד אפשר לראות את המפלס. צריך שיישארו כמה מילימטרים (כלומר שיהיה אפשר לראות את רמת המים).
  • כשהמפלס יורד לרמה נמוכה ממלאים מים שוב. פותחים את המכסה של הדוד רק אחרי שמחוג הלחץ מראה 0
סוג המים
חשוב להשתמש במים רכים. יש שני סוגים עקריים:
  • מערכת תת כיורית כמו אוסמוזה הפוכה, DVA, בריטה מסחרית או בסטמקס
    או
  • קנקן עם מים מרוככים, כמו ZeroWater או Peak Water
במים טהורים (אוסמוזה הפוכה או ZeroWater) ה-PH נמוך (מים חומציים), ולכן חשוב לאזן אותו. הנוסחה הפשוטה ביותר נקראת Rpavlis:
  • מערבבים 5 גרם אשלגן ביקרבונט לתוך בקבוק עם 500 מ"ל מים. זו התמצית.
  • לתוך מיכל עם 4 ליטר מים מערבבים 40 מ"ל מהתמצית. אלה המים שמוכנים לשימוש במכונת האספרסו.
חימום המכונה
  • מדליקים את המכונה ונותנים לה לפחות 12 דקות להתחמם, רצוי להכין קפה בין 15 ל-25 דקות אחרי ההפעלה. אפשר להמתין יותר אם רוצים קפה יותר חם, או לכבות אותה ולתת ללחץ לרדת ל-0.9 באר אם רוצים קפה קצת יותר קר.
  • בזמן חימום המכונה, הידית (הפורטהפילטר) צריכה להיות מחוברת.
  • הקצפה כדאי לבצע כשמחוג הלחץ על 1.1 באר (סוף האיזור הירוק)
הכנת שוט בודד (אספרסו קצר ביחס של 1:3)
  • טוחנים 8 גרם לסלסה הבודדת (עם הדפנות המאונכות), נותנים טפיחה או שתיים כלפי מטה עם הידית כדי שהקפה יתיישר אנכית, ואז כמה טפיחות עם האצבע מסביב כדי שהוא יתיישר אופקית
  • מיישרים עם הדיסטריביוטר את המשטח ע"י סיבוב שלו מספר פעמים. הגובה שלו צריך להיות מכוון ככה שכשמניחים אותו על הקפה הוא לא נוגע בסלסלה (נשאר מ"מ או שניים באחד הצדדים), ואחרי שמסובבים אותו הוא מיישר את הקפה ומתיישב על הסלסלה. אם אחרי הסיבובים הוא עדיין לא מתיישב על הסלסלה, סימן שהוא גבוה מדי. אם כבר כשמניחים אותו על הסלסלה הוא יושב עליה, סימן שהוא נמוך מדי.
  • עם הדוחסן נותנים דחיסה הגונה (כ-10 קילו). אם הדוחסן לא ניצב לסלסלה זה יכול לפגוע באיכות החליטה. חשוב שהוא יהיה ניצב. יש דוחסנים עם מנגנון יישור שיכולים לעזור ועולים כמה עשרות דולרים.
  • מוסיפים את הפילטר העליון (ה-puck screen). זה לא הכרחי, אבל משפר את החליטה, עוזר לשמור על הניקיון של הראש ומייבש את העוגיה בצורה יותר אחידה. מומלץ להשתמש.
  • מחברים את הידית כך שהיא נעולה טוב. אם צריך קונטרה חשוב להחזיק את גוף המכונה ולא את המנוף. שימוש הנכון במנוף הוא תמיד כלפי מטה (עם החזרה אוטומטית למעלה), לא לצדדים.
  • מורידים את המנוף עד הסוף ומחזיקים אותו. ברגע שמופיעות טיפות ראשונות (לאחר כ-10 שניות) משחררים אותו בעדינות ובהדרגה, תוך שהיד מלווה אותו בהתחלה. אם הטיפות מופיעות אחרי פחות מ-7 שניות, זה סימן שהטחינה גסה מדי. אם הן מופיעות אחרי יותר מ-13 שניות, זה סימן שהטחינה דקה מדי. הקפיץ צריך להחזיר את המנוף בקצב איטי יחסית. אם הוא עולה מהר זה סימן לטחינה גסה מדי, אם הוא עולה מאוד לאט זה סימן לטחינה דקה מדי.
  • כדאי לתת למכונה דקה לפני שמשחררים את הידית, כי אגור בה לחץ. אם יש לחץ, אפשר עדיין לשחרר את הידית אבל צריך לעשות את זה מאוד לאט.
  • כשמרוקנים את הקפה לפח (knock box) לשים לב שה-puck screen לא נשאר שם.
הכנת שוט כפול (ריסטרטו כפול ביחס של 1:1.8)
  • ההוראות זהות לשוט בודד, אבל משתמשים ב-14 גרם בסלסלה הכפולה (עם הדפנות היישרות)
  • הדיסטריביוטר דורש שינוי גובה, כמעט למקסימום עד שהוא מתפרק. אפשר לנסות שוט עם 15 גרם או יותר כדי שהגובה שלו יהיה זה בסלסלה הכפולה ובבודדת, אבל זה יגדיל עוד יותר את ריכוז הקפה בשוט הכפול
הכנת שוטים עוקבים (למשל כשמארחים)
  • במכונה הזו כל שוט עוקב גורם להתחממות של הראש וכתוצאה מכך לכך שהכוס הבאה תהיה יותר חמה מהקודמת. אפשר להתמודד עם זה ע"י כיבוי המכונה והורדת הידית כשמד הלחץ מראה 0.9 או אפילו פחות. בלחץ ממש נמוך הטמפרטורה יורדת, אבל גם כמות הקפה בכוס יורדת.
  • נוהל הכנת שוטים עוקבים
    1. מכינים את השוט, מקציפים את החלב ומכבים את המכונה
    2. כשהלחץ יורד ל-0.9 באר מכינים את השוט הבא ומדליקים את המכונה. בינתיים המכונה מתחממת שוב והלחץ חוזר ל-1.1 באר, לחץ שמאפשר שוב להקציף.
    3. בסיום ההקצפה מכבים את המכונה, וחוזרים לשלב 2# בשביל השוט הבא
שינוי כמות הקפה בכוס
  • כדי להקטין את הכמות אפשר בסוף החליטה להחליף את הכוס בקערה קטנה ברגע שמקבלים את הכמות הרצויה (למשל 20 גרם במקום 25 גרם)
  • כדי להגדיל את הכמות אפשר להוריד את המנוף שוב כשהוא באמצע הדרך למעלה. אפשר לחזור על הפעולה הזו כמה פעמים. הטכניקה הזו נקראת Fellini Move וקשה להיות בה עקבי.
בחירת פולים
  • לקנות רק קלייה מקומית טריה. בתי קליה שאני קונה מהם (כשאני לא קולה בעצמי)
    o https://unicoffee.co.il/shop/ - תערובות וחד זני איכותיות. רצוי לקנות פולים שנקלו בשבוע האחרון. יש להם משלוח חינם פעם בשבוע.
    o https://www.kochasco.co.il/shop/set/ - קפה יותר תקציבי אבל באיכות טובה. הקישור הוא לערכה של 5 תערובות שמאפשרות לנסות רמות שונות של רובוסטה.
המשמעות של קרמה
  • קרמה נותנת מראה יפה לקפה, אבל מוסיפה מרירות ומסתירה טעמים. במכונות מנוף הלחץ נמוך יותר ולכן יש פחות קרמה. כמה טיפים אם בכל זאת רוצים לקבל יותר קרמה:
    1. להשתמש בסלסלה הכפולה במקום בבודדת
    2. להשתמש בקפה טרי מאוד
    3. להשתמש בתערובות עם אחוז יותר גבוה של רובוסטה

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
הודעות: 5010
הצטרף: נובמבר 2009
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 286 פעמים

Re: הטיפים שלי לשימוש במכונת מנוף Elektra Micro Casa Leva

נושא שלא נקרא #2 

תודה רבה
רוב הטיפים מועילים, הייתי מוסיף גם שימון עדין וניקוי צילינדר פעם בחודשיים-שלושה.
הבעיה העיקרית, שיטת ההכנה המתוארת פשוט לא נכונה ולא מתאימה למכונה הזו.
גילוי נאות, אני חי איתה עשור, והתחלתי בדיוק כמו שאתה מתאר, לקח לי שנים להבין שצריך לשחרר משמעותית ולא להילחם בתכונות הבסיסיות שלה: חליטה בלחץ לא גבוה, ונטיה להתחממות יתר בחליטות חוזרות.
הפיזור חשוב, וגם חשוב שהטמפר יהיה ניצב, בדיוק כמו שתיארת.
הלחץ הנכון למכונה הוא 0.8. זו הטמפרטורה הנכונה לקפה, ומאפשר הקצפה לכוס אחת בזמן סביר. אין צורך להדליק ולכבות.
אין צורך בדחיסה הגונה, זה לא מתאים למכונה שחולטת ב 8 באר ביום טוב. לדחוס בלחץ קל, לא חזק מידי, ולטחון קצת יותר דק. אגב אם אני זוכר נכון, ככה ממליצים גם באלקטרה. בשנים הראשונות התעלמתי מזה, ניסיתי להשיג טעמים יותר מודגשים. בסופו של דבר הבנתי שאני טועה. עדיף טעמים עדינים יותר וחליטה אחידה. זה במיוחד נכון למנה כפולה שדורשת הורדת המנוף פעם שניה באמצע החליטה, מה שמפרק עוגיה אם הקפה לא נטחן דק מספיק.
לא נכון לשחרר המנוף בעדינות ובהדרגה, תוך שהיד מלווה אותו בהתחלה. כך בדיוק עשיתי 9 שנים, עד שהבנתי שזה פשוט מפרק את העוגיה בתחילת החליטה וגורם לטאנלינג. הדרך הנכונה, לאחר הפרה-אינפיוזן (כאמור 10 שניות לטפטוף), לעזוב את המנוף במכה אחת. זה יחדיר את המים באופן שווה לעוגיה.
אגב, רצוי מאוד להשתמש בידית נייקד, זה משפר את התוצאה.
האלקטרה עם כל השגעונות שלה מסוגלת לייצר מנות מעניינות ולחלץ טעמים שלא קיבלתי ממכונות אחרות, היא גם סופר אמינה ומגוחכת בדרישות התחזוקה שלה. בינתיים קשה לי לי להיפרד ממנה אם כי אני מרגיש שכבר באמת פיצחתי אותה ולכן הגיע הזמן לעבור לדבר הבא.

boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: הטיפים שלי לשימוש במכונת מנוף Elektra Micro Casa Leva

נושא שלא נקרא #3 

מסכים לגבי גירוז, למרות שאצלי התדירות הייתה יותר נמוכה. אולי זה קשור לסוג הגריז שמשתמשים. מסכים גם לגבי ידית נייקד. ברגע שעברתי לידית כזו לא חזרתי למקורית.

בשאר הדברים אני פחות מסכים. שיטת ההכנה שלי היא פשרה שאליה הגעתי אחרי הרבה ניסיונות. יש לה יתרונות ויש לה חסרונות, והיא קשורה בעיקר למגבלות יציבות הטמפרטורה של המכונה. את הממצאים שלי בנושא אפשר לקרוא כאן.

לחץ 0.8 באר הגיוני מאוד למי ששותה רק אספרסו, אבל רחוק מלהיות מוצלח להקצפה. אפילו ב-1.0 לחץ ההקצפה הוא במובהק פחות טוב ולא אופטימלי בעיני בהשוואה למשל ל-1.2 באר. הבעיה שבלחץ כזה החליטה רחוקה מלהיות אופטימלית. זה שאלקטרה לא ציידו את המכונה במפסק שמאפשר לעבור בין טמפרטורת חליטה וטמפרטורת הקצפה (כמו שקיים בכל מכונת דוד בודד עלובה ב-500 ש"ח) זה מחדל לדעתי. כנ"ל לגבי רוב דגמי לה-פאבוני.

דחיסה הגונה תמיד תהיה יותר עקבית מאשר דחיסה עדינה. הסיבה היא שאין שום הבדל בזרימה בין דחיסה של 10 קילו ו-15 קילו, אבל יש הבדל ברור בזרימה בין דחיסה של 1 קילו ל-1.5 קילו. מרמת דחיסה מסויימת אין שום משמעות לדחיסה יותר חזקה, ולכן מומלץ לדחוס בעוצמה שלא משאירה ספק. עוצמת הדחיסה לא אמורה להיות פקטור בחליטה, באף מכונה. יש מספיק פקטורים נשלטים שכן משחקים תפקיד (כמות הקפה, עובי הטחינה, לחץ המשאבה או המנוף), אין סיבה להוסיף אחד שכל כך קשה לשלוט עליו באופן עקבי. מעבר לכך, גם עם דחיסה הגונה אין שום בעיה לקבל באלקטרה זרימה מהירה מדי, למרות הלחץ הצנוע יחסית שהקפיץ שלה מסוגל לייצר. כשזה קורה מה שצריך לעשות בד"כ זה לטחון יותר דק, לא לדחוס פחות חזק.

כשדיברתי על שחרור הדרגתי של המנוף לא התכוונתי לפעולה שלוקחת הרבה זמן. להערכתי זה לוקח בערך שניה עד שניה וחצי, במקום שבריר שניה שייקח אם פשוט תעזוב את המנוף ותתן לקפיץ להעיף אותו במכה למעלה. גם במכונות מנוף ידניות (יש לי גם פלייר 58 ופלייר קלאסיק) שינוי לחצים הדרגתי ולא במכה פתאומית לא רק שלא שובר את העוגיה אלא עוזר לשמור על שלמותה. אני לא מצליח להבין למה הניסיון שלנו שונה. אולי משהו ב-puck prep? אולי רמת הקלייה של הפולים? מציע למי שמשתמש במכונה לנסות את שתי הגישות ולראות מה עובד לו טוב יותר.

מניסיוני טחינה דקה מגדילה את הסיכוי לצ'אנלינג, לא מקטינה אותו. במיוחד אם לא משתמשים ב-puck screen ואם לא סופר מקפידים על פיזור הקפה.

בקיצור, נסכים שלא להסכים :-)

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
הודעות: 5010
הצטרף: נובמבר 2009
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 286 פעמים

Re: הטיפים שלי לשימוש במכונת מנוף Elektra Micro Casa Leva

נושא שלא נקרא #4 

אתה צודק לגבי השימון, אפשר לרווח יותר. עם זאת לא מזיק לפתוח ולנקות לעתים יותר תכופות, פעולה פשוטה סהכ.
ידעתי שלא תסכים, גם אני לפני שנתיים לא הייתי מסכים עם עצמי...ההבדל בינינו, אני עדיין יכול לבדוק את התאוריות :)
גם הגוד שוט שקיבלתי הבוקר הוא הוכחה לא רעה.
הקצפה ב 0.8 עובדת לא רע, לחץ יותר גבוה היה עובד עוד יותר טוב. אבל המחיר במכונה הזו, המכונה עצמה היתה מתחממת מידי. גם הורדת לחץ אחכ תייצר לך מנה רותחת.
שניה-שניה וחצי זה המון. העדינות הזאת הורסת את העוגיה. אחרי פרה אינפיוזן המכה בעזיבת המנוף קלה כי המים ממלאים את הכל.
המכונה הזאת, ואפילו יותר בסמיאוטומטיקה, עובדת הכי טוב אז-איז, יותר קל לזרום איתה מאשר לעבוד בשבילה. טוחנים למידה שתדרוש דחיסה סבירה, מורידים עד שרואים טיפה ועוזבים. אם התוצאה לא מספקת, יהיה יותר פשוט ללכת על מכונה אחרת, יותר סטנדרטית כנראה.
אגב הזמנתי עכשיו puck-screen, תודה על הטיפ!
עריכה: 10קג אכן דחיסה נכונה. בדקתי וזה הלחץ שאני מפעיל בפועל.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”