היום קיבלתי סוף סוף את המטחנה הידנית שהזמנתי ב-11/11 (יום הרווקים הסיני) - 1Zresso JX Pro. שילמתי עליה 157 דולר כולל משלוח (כ-520 ש"ח) ולא נדרשתי לשלם מיסים.
המטחנה בנויה ממתכת ואיכויות הגימור שלה מרשימות. במימדים היא לא מאוד שונה מהמטחנה הידנית הקודמת שלי - Hario MSS-1B.
JX Pro מימין, MSS-1B משמאל:
במשקל לעומת ההבדל גדול מאוד - המטחנה החדשה שוקלת 780 גרם, בעוד הקודמת שוקלת קצת פחות מ-240 גרם.
קניתי את המטחנה החדשה בעיקר עבור קפה פילטר, לטיולים ולטחינה לאספרסו (עם מכונת מנוף) בשעות הקטנות של הלילה כשאני לא רוצה לעשות רעש, וגם וכגיבוי למטחנה הראשית שלי במקרה והיא תדרוש טיפול. אין לי כוונה להשתמש במטחנה כמטחנה ראשית לאספרסו, כי התהליך דורש יותר מדי מאמץ וזמן - כ-35 שניות של טחינה בהשוואה ללחיצת כפתור ו-4 שניות של טחינה.
ובכל זאת, את הניסיונות הראשונים עם המטחנה עשיתי עם קפה אספרסו. טחנתי שני סוגי פולים - ברזיל בורבון שקליתי לפני יומיים (מעט טרי מדי), ותערובת בשם Death Wish של קוצ'אסקו שנשארה לי מקניית סט טעימות שלהם לפני כחודש. לא במקרה הקפה הזה נשאר, אני הרבה פחות אוהב אותו מהתערובות האחרות שלהן, כנראה בגלל אחוז הרובוסטה הגבוה. את התערובות האחרות בהחלט אהבתי, במיוחד את הקלאסיק והגולד. אבל אני סוטה מהנושא.
בחזרה למטחנה. טחנתי 11 גרם מהפולים ברמות טחינה שונות, וחלטתי אותם עם מכונת E61 (קוויקמיל Alexia EVO). אלה התוצאות שקיבלתי מבחינת זמני טחינה וחליטה:
בחלק מהמקרים היו גושים ופיזרתי אותם עם קיסם. מלבד הגושים לא הרגשתי בהבדל כלשהו מהתוצאה עם המטחנה החשמלית שלי - הטחינה אחידה, הזרימה דומה, והעוגיות יוצאות יבשות באותה מידה. לא הרגשתי הבדל כלשהו בטעם או במראה של הקרמה.
המטחנה דורשת יותר התעסקות עם ניקוי ממטחנות חשמליות. חשמל סטטי גורם לקפה להדבק למיכל הקיבול של הקפה הטחון ולחלק התחתון של הלהבים. המטחנה מגיעה עם מברשת אבל היא לא מאוד אפקטיבית. אולי מפוח קטן ייעשה עבודה טובה יותר. יש בהחלט מרחב לשיפור בעיצוב של המטחנה. למשל מיכל קיבול שחלקו הפנימי התחתון מעוגל היה גורם לפחות גרגרי קפה להתפס.
החלק התחתון של הלהבים לפני ואחרי טחינה:
מיכל הקיבול לאחר טחינה:
גלגל עובי הטחינה:
אלה היתרונות והחסרונות שאני רואה בשלב הזה:
יתרונות:
- טחינה אחידה שמתאימה בקלות לכל מכונת אספרסו וכנראה אפילו דקה מספיק לקפה טורקי (למי שמוכן להתייחס לטחינה כמו אל ספורט).
- טוחנת בחצי הזמן מה-MSS-1B, והטחינה איכותית ואחידה יותר. גם הידית מסתובבת חלק ולא נתקעת בשום שלב.
- איכות בניה מרשימה
- יכולה להוות תחליף טוב למטחנה חשמלית למי שמוכן להשקיע כ-40 שניות טחינה לכל שוט. בהשוואה למטחנות חשמליות ברמת הפתיחה (אבל שמתאימות לאספרסו), המחיר של ה-JX Pro הוא חצי או פחות, איכות הטחינה טובה יותר והאגירה הרבה יותר נמוכה. אם מרטיבים את הפולים עם כמה טיפות מים (מה שנקרא בלעז RDT) אז נושא החשמל הסטאטי נפתר ואין למעשה אגירה.
חסרונות:
- גרגרי קפה נצמדים למיכל הקיבול של הקפה הטחון ולחלק התחתון של הלהבים ודורשים ניקוי עם מברשת לאחר כל טחינה. כאמור, הנושא הזה פתיר עם RDT.
- הבדלים מעט גדולים בין רמות הטחינה. אני לא מחפש מטחנה סטפלס, אבל לא היה מזיק אם היו למטחנה יותר דרגות טחינה.
- לא ניתן להבדיל בין רמות טחינה שמיוצגות על הגלגל ע"י אותו מספר (למשל רמה 10 ורמה 20). כמו כן המספרים שמייצגים את רמות הטחינה מוטבעים ולא מודפסים, ולכן קשים יותר לקריאה. פרטים כאן.
- כששופכים פולי קפה למיכל העליון של המטחנה, חלק מהפולים מתיישבים בתוך השקע שבחלק העליון של גלגל עובי הטחינה במקום ליפול פנימה. צריך לכסות את המטחנה עם כף יד ולנער אותה כמה פעמים כדי שהפולים האלה ייפלו פנימה
- המטחנה כבדה, אבל לא ברמה שתמנע ממני לקחת אותה בנסיעות
לסיכום מדובר במטחנה ידנית טובה מאוד ששווה את המחיר, אבל יש מרחב לשיפור בנושאים כמו שליטה על עובי הטחינה וניקוי.
ציון: 8/10
רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zpresso JX-Pro (עודכן)
- boren (פותח השרשור)
-
- חבר מביא חבר
- הודעות: 3777
- הצטרף: דצמבר 2009
- שם מלא: אורן
- נתן תודות: 286 פעמים
- קיבל תודות: 493 פעמים
רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zpresso JX-Pro (עודכן)
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
נערך לאחרונה על ידי boren ב 18/11/2022 1:01, נערך 6 פעמים בסך הכל.
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
תודה על הביקורת היסודית והמושקעת.
מעניין יהיה להשוות בין המטחנה שרכשת למטחנה הזאת מפרויקט קיקסטארטר שמשלבת בין טחינה ידנית לחשמלית...
https://www.kickstarter.com/projects/go ... 9UQAvD_BwE
אפשר רכוש את הידנית בלבד.
מעניין יהיה להשוות בין המטחנה שרכשת למטחנה הזאת מפרויקט קיקסטארטר שמשלבת בין טחינה ידנית לחשמלית...
https://www.kickstarter.com/projects/go ... 9UQAvD_BwE
אפשר רכוש את הידנית בלבד.
- Clockwork_Orange
-
- חבר פעיל מאוד
- הודעות: 320
- הצטרף: מאי 2013
- נתן תודות: 44 פעמים
- קיבל תודות: 66 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
תודה על הביקורת, אם לא הייתה לי כבר Lido e, הייתי שוקל לקנות מטחנה כזו וחוסך קצת, רק בגלל שהזמנות מ-ali הן ללא מכס.
באופן כללי, להשתמש במטחנות ידניות לאספרסו זה באמת קצת מתיש כי זה גוזל יותר זמן, אבל זה אחלה פתרון למי שרוצה לחסוך על מטחנה בלי להתפשר על האיכות, או למשוגעים יותר, כשרוצים להכין אספרסו איכותי בשטח (ביחד עם פלייר\רובוט).
באופן כללי, להשתמש במטחנות ידניות לאספרסו זה באמת קצת מתיש כי זה גוזל יותר זמן, אבל זה אחלה פתרון למי שרוצה לחסוך על מטחנה בלי להתפשר על האיכות, או למשוגעים יותר, כשרוצים להכין אספרסו איכותי בשטח (ביחד עם פלייר\רובוט).
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
מעניין. תודה על הביקורת.
ראיתי איפשהו שכדי למנוע חשמל סטטי, מתיזים טיפת מים על הפולים לפני הטחינה (ממש טיפה, עם שפריצר קטן). יש שעושים את זה באופן קבוע.
ראיתי איפשהו שכדי למנוע חשמל סטטי, מתיזים טיפת מים על הפולים לפני הטחינה (ממש טיפה, עם שפריצר קטן). יש שעושים את זה באופן קבוע.
! Coffee - You can sleep when you're dead
- boren (פותח השרשור)
-
- חבר מביא חבר
- הודעות: 3777
- הצטרף: דצמבר 2009
- שם מלא: אורן
- נתן תודות: 286 פעמים
- קיבל תודות: 493 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
עשיתי את זה באחד משני השוטים בדרגת טחינה 16 (בגלל זה יש שניים כאלה ברשימה). לא ראיתי הבדל.
החשמל הסטטי במיכל הקיבול הוא פחות בעייתי, כי אם מנערים אותו קצת (אחרי ניתוק מהמטחנה, ותוך כיסוי החלק העליון עם כף היד) רוב הקפה מופרד. נשאר ממש מעט קפה במיכל אחרי שמעבירים אותו לסלסלה.
הקפה שנשאר דבוק ליציאת הקפה מתחת לסכין התחתונה הוא בכמות קצת יותר משמעותית (אבל עדיין כנראה פחות מחמישית גרם).
הנטייה שלי היא לא להתעסק עם השאריות האלה ולא לנסות להעביר אותן לסלסלה (או לפילטר) אלה פשוט לנקות אותן בסוף עם המברשת שמגיעה עם המטחנה.
עריכה: מסתבר שכמות המים שבה השתמשתי לא הייתה מספקת. עם שפריצר קטן אפשר למנוע את נושא החשמל הסטאטי ואז כמעט כל הקפה הטחון מגיע למיכל ולא נדבק לתחתית המטחנה. מומלץ לחפש ביוטיוב סרטונים על הטכניקה הזו, שנקראת RDT.
החשמל הסטטי במיכל הקיבול הוא פחות בעייתי, כי אם מנערים אותו קצת (אחרי ניתוק מהמטחנה, ותוך כיסוי החלק העליון עם כף היד) רוב הקפה מופרד. נשאר ממש מעט קפה במיכל אחרי שמעבירים אותו לסלסלה.
הקפה שנשאר דבוק ליציאת הקפה מתחת לסכין התחתונה הוא בכמות קצת יותר משמעותית (אבל עדיין כנראה פחות מחמישית גרם).
הנטייה שלי היא לא להתעסק עם השאריות האלה ולא לנסות להעביר אותן לסלסלה (או לפילטר) אלה פשוט לנקות אותן בסוף עם המברשת שמגיעה עם המטחנה.
עריכה: מסתבר שכמות המים שבה השתמשתי לא הייתה מספקת. עם שפריצר קטן אפשר למנוע את נושא החשמל הסטאטי ואז כמעט כל הקפה הטחון מגיע למיכל ולא נדבק לתחתית המטחנה. מומלץ לחפש ביוטיוב סרטונים על הטכניקה הזו, שנקראת RDT.
נערך לאחרונה על ידי boren ב 18/11/2022 1:04, נערך פעם 1 בסך הכל.
- Clockwork_Orange
-
- חבר פעיל מאוד
- הודעות: 320
- הצטרף: מאי 2013
- נתן תודות: 44 פעמים
- קיבל תודות: 66 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
אתם בטוחים שזה חשמל סטטי? למיטב הבנתי, זו תופעה שקורית בעיקר ב-RPM גבוה, לא המצב במטחנות ידניות. יכול להיות שזה קשור לתכנון פחות מוצלח של מסלול היציאה של הקפה, מבחינת מגרעות\בחירת חומרים שגורמים לקפה להיתקע.
ב-Lido קורה למשל בטחינה ממש דקה שנשאר קצת קפה צמוד ללהבים, אבל 2-3 מכות מוציאות כמעט את הכל, למעט גרגירים בודדים.
ב-Lido קורה למשל בטחינה ממש דקה שנשאר קצת קפה צמוד ללהבים, אבל 2-3 מכות מוציאות כמעט את הכל, למעט גרגירים בודדים.
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
ביקורת ראשונית מושקעת ביותר! כל הכבוד.
אספתי את המטחנה הנל היום בבוקר מהדואר וכמו אורן גם שלי לא עברה במכס. עוד לא בדקתי אותה רק הצצתי על איכות הבניה ובהחלט נראית בנויה היטב.
מאמין שתוך כשבוע-שבועיים אעלה פוסט עם השוואה בינה ל lido e שברשותי
אספתי את המטחנה הנל היום בבוקר מהדואר וכמו אורן גם שלי לא עברה במכס. עוד לא בדקתי אותה רק הצצתי על איכות הבניה ובהחלט נראית בנויה היטב.
מאמין שתוך כשבוע-שבועיים אעלה פוסט עם השוואה בינה ל lido e שברשותי
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
תודה רבה על הביקורת המושקעת! לגמרי מחזק את הרצון לקנות..
יכולים לשתף באיזה אתר רכשתם?
נכון להיום אני רואה שאו אמאזון או האתר הרשמי(?)
https://1zpresso.coffee/product/jxpro/
יכולים לשתף באיזה אתר רכשתם?
נכון להיום אני רואה שאו אמאזון או האתר הרשמי(?)
https://1zpresso.coffee/product/jxpro/
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
יכול לתת חוות דעת על הנגישות והקלות של כיוונון רמות טחינה?
(שותה גם אספרסו וגם פור אובר)
(שותה גם אספרסו וגם פור אובר)
- boren (פותח השרשור)
-
- חבר מביא חבר
- הודעות: 3777
- הצטרף: דצמבר 2009
- שם מלא: אורן
- נתן תודות: 286 פעמים
- קיבל תודות: 493 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro
@azriel18 - אפשרי להשתמש במטחנה גם לאספרסו וגם לפילטר, אבל זה לא אידאלי. השנתות שמייצגות את עובי הטחינה לא הכי נוחות לקריאה. היה עדיף שהיו מודפסות במקום מוטבעות. מעבר לזה אין דרך להבדיל בין רמות טחינה שונות שמסתיימות באותו מספר. למשל אי אפשר לדעת אם המצב בתמונה הבאה מייצג רמה 0, 10, 20 או 30:
אם אתה משתמש ב-30 לפילטר ונניח ב-13 עד 15 לאספרסו (כמו במקרה שלי) אז זה צריך להיות די פשוט לעבור בין מצב למצב כי אין ספק מה מייצג המצב הקיים. לעומת זאת אם אתה משתמש ב-10 או ב-20 לאספרסו תצטרך לזכור (או לרשום בצד) אם מצב הטחינה העכשווי הוא לפילטר או לאספרסו. כמובן שתמיד אפשר לסגור את רמת הטחינה עד למינימום (רמה 0) ואז לשנות לרמה המתאימה, אבל זה פחות נוח.
אגב, הוספתי פרטים ותמונות לביקורת. אולי תמצא שם מידע נוסף שיעזור לך להחליט.
אם אתה משתמש ב-30 לפילטר ונניח ב-13 עד 15 לאספרסו (כמו במקרה שלי) אז זה צריך להיות די פשוט לעבור בין מצב למצב כי אין ספק מה מייצג המצב הקיים. לעומת זאת אם אתה משתמש ב-10 או ב-20 לאספרסו תצטרך לזכור (או לרשום בצד) אם מצב הטחינה העכשווי הוא לפילטר או לאספרסו. כמובן שתמיד אפשר לסגור את רמת הטחינה עד למינימום (רמה 0) ואז לשנות לרמה המתאימה, אבל זה פחות נוח.
אגב, הוספתי פרטים ותמונות לביקורת. אולי תמצא שם מידע נוסף שיעזור לך להחליט.
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
- Clockwork_Orange
-
- חבר פעיל מאוד
- הודעות: 320
- הצטרף: מאי 2013
- נתן תודות: 44 פעמים
- קיבל תודות: 66 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro (עודכן)
לא נראה לי שיש ברירה, הכיול היה יכול להיות מאוד גס אם סיבוב אחד היה מספיק.
גם ב-Lido זה ככה, v60 למשל נמצא שם בתחום שמעל סיבוב שלם, אם 360 מעלות היו מכסות את כל הספקרום, אני לא חושב שהייתי מצליח לכייל איתה לאספרסו. מה שכן, שם אפשר לראות את הקרבה של הלהבים, אז זה עוזר כדי לדעת אם אתה נמצא באיזור הזה.
גם ב-Lido זה ככה, v60 למשל נמצא שם בתחום שמעל סיבוב שלם, אם 360 מעלות היו מכסות את כל הספקרום, אני לא חושב שהייתי מצליח לכייל איתה לאספרסו. מה שכן, שם אפשר לראות את הקרבה של הלהבים, אז זה עוזר כדי לדעת אם אתה נמצא באיזור הזה.
- boren (פותח השרשור)
-
- חבר מביא חבר
- הודעות: 3777
- הצטרף: דצמבר 2009
- שם מלא: אורן
- נתן תודות: 286 פעמים
- קיבל תודות: 493 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro (עודכן)
@Clockwork_Orange - הם יכלו לפתור את זה עם שני גלגלים, זה מעל זה - גלגל מקרו וגלגל מיקרו (כמו שיש במטחנות סטה מסדרה 270). לחלופין הם יכלו להוסיף מתג שייאפשר למשתמש לסמן באיזה "עשור" הגדרת הטחינה נמצאת. אני כותב את זה על פתק ליד המטחנה, אבל סימון על המטחנה עצמה היה יכול להיות יותר נוח.
- Clockwork_Orange
-
- חבר פעיל מאוד
- הודעות: 320
- הצטרף: מאי 2013
- נתן תודות: 44 פעמים
- קיבל תודות: 66 פעמים
Re: רשמים ראשונים ממטחנה ידנית 1Zresso JX Pro (עודכן)
@boren , רעיונות לא רעים, אבל בנושא שני הגלגלים, יש לי הרגשה שזה היה מייקר את המטחנה.
סימון עשור בהחלט נשמע כמו רעיון פשוט וזול ליישום.
סימון עשור בהחלט נשמע כמו רעיון פשוט וזול ליישום.