כתבה על עתיד הקפה, עיתון הארץ הבוקר

המקום לשאול שאלות על קפה, קפסולות, מכונות קפה, סוגי קפה ירוק, חנויות
אהה-רון (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 364
הצטרף: ינואר 2013
נתן תודות: 280 פעמים
קיבל תודות: 73 פעמים

כתבה על עתיד הקפה, עיתון הארץ הבוקר

נושא שלא נקרא #1 

האם יש עתיד לקפה אחרי משבר האקלים?
משבר האקלים מאיים על כל תחומי החיים, ובכללם גם על עולם המזון. התחממות אזורי הגידול הפכו את ייצור הקפה ליקר וקשה מאי פעם כשהעתיד טומן בחובו אפשרות לחורבן כללי של הענף. מעבדה פינית הצליחה לייצר אופק, בדמות קפה מתורבת, אבל המאמץ לייצר תחליפי קפה נמשך גם באפיקים אחרים
איתן לשם28.04.202213:47
משבר האקלים פנים רבות ואיומות לו, אך נדמה כי הפן המלחיץ ביותר (פרט להשמדת האנושות, כמובן) הוא היעלמות של מרכיבי חיים בסיסיים כמו שוקולד או קפה. צמח הקפה גדל באזורים טרופיים או סאב טרופיים בלבד, ואלה פגיעים מאוד לשינויי האקלים. עליית הטמפרטורות גורמת לאזורים הללו להתחמם גם כן, ובעתיד – כפי שמעריכים חוקרים רבים – לא יהיה ניתן לגדל בהם יותר קפה. לא זו אף זו, ההצלחה המסחררת והמתמשכת של הקפה ברחבי העולם מובילה לבירוא יערות וכבישת שטח פראי שעובר הסבה לחקלאות המבוססת על גידול פולים, כדי לעמוד בדרישות העולמיות לזהב השחור והמעורר.

אבל התחזיות הלוהטות למאה השנים הקרובות מטילות ספק בכל הנוגע לקיימות של הקפה בשנים הקרובות, לאור עליית הטמפרטורות ושינויי האקלים הצפויים. מחקר אחרון בנושא מצא אמנם כי ניתן לעלות בגובה הגידול של צמח הקפה, מה שמכשיר שטחים רבים נוספים ואף עשוי לשפר טעמים מסוימים. אך באותה נשימה הבהיר המחקר כי ההתחממות הגלובלית לא רק שתוביל בסופו של דבר לאי יכולת לגדל את הצמח בכל מקום בעולם, אלא גם לפגיעה קשה בטעם של הקפה שמיוצר כבר עתה, כתוצאה מנזקי השמש והטמפרטורות ההולכות ועולות.

אך בטרם האנושות פוצחת בטקס השלכת מקינטות שמבטא קינה על אובדן אחד המשקאות האהובים בעולם, מגיעה קרן של תקווה עבור חובבי הקפה. ובאופן לא מפתיע היא מגיעה ממעבדה. חוקרים מ-vtt, המכון הלאומי הפיני למחקר טכנולוגי, הצליחו לייצר תערובת לשתייה מתוך תא קפה שגודל במעבדה. התהליך דומה מאוד לזה שמייצר בשר מתורבת, ומשלב בתוכו חקלאות תאית, ביו-טכנולוגיה ושימוש בתאי צמחים וחיידקים.

ראשית, החוקרים יצרו תא של צמח הקפה במעבדה, בתוך ביוריאקטור ותוך שימוש בחקלאות תאית – דרך גידול המתבססת על הפיכת תא ביולוגי אחד למספר גדול יותר של תאים דומים. לאחר מכן יצרו החוקרים ביו-מסה של הקפה המתורבת ואז הפכו אותה לתערובת מוכנה לקלייה. לאחר מכן הם קלו את המסה שיצרו ושלחו את הקפה הטחון שיצרו לצוות הערכה חיצוני. הצוות הפיני שטעם את הקפה (פינלנד היא המובילה העולמית בצריכת קפה לנפש, כך שהצוות מבין מה הוא טועם) אישר כי טעמו אכן מזכיר קפה אמיתי וגם הארומה של הקפה המתורבת הזכירה את זה של הקפה המקורי.

"מבחינת ריח וטעם, הפאנל החושי המיומן שלנו והבדיקה האנליטית מצאו שהפרופיל של החליטה דומה לקפה רגיל. עם זאת, הכנת קפה היא אומנות וככזו היא כרוכה באופטימיזציה שיטתית בפיקוח של מומחים עם ציוד ייעודי. אבל העבודה שלנו מסמנת את הבסיס לעבודה עתידית כזו", אמר ד"ר הייקו רישר, מנהל הפרויקט מטעם המכון. רישר העריך כי יידרשו עוד לפחות ארבע שנים כדי להגיע לקצב ייצור רציני וקבלת אישור רגולטורי, והוסיף כי "כעת אנחנו מחכים לגורמים עסקיים שישלבו את המוצר בעסקיהם, אבל בכל מקרה הוכחנו שקפה שגדל במעבדה יכול להיות מציאות".

מי שלא רוצה להמתין לפחות ארבע שנים ארוכות עד לאישור הקפה המתורבת כ"מזון חדש", יכול לסור לארצות הברית ולמצוא שם שני מותגים של תחליפי קפה. המוצר הראשון הוא של Atomo Coffee, חברה מסיאטל שהחלה את פעילותה רק בספטמבר האחרון וכבר מדווחת על קשיי אספקה בשל ביקוש גדול במיוחד, למרות תג מחיר גבוה של 60 דולר עבור שש פחיות חליטת קפה. כדי לייצר את "הקפה" שלהם, החברה משתמש בפסולת צמחית ממוחזרת, בעיקר בזרעי תמרים, שורשי עולש וקליפות ענבים בתוספת סיבים תזונתיים, חומרי טעם וריח וקפאין. התוצאה, כך טוענת החברה, מייצרת קפה ב-93% פחות פליטת פחמן ו-94% פחות מים בתהליך הייצור שלו.

בסן פרנסיסקו מתכונן הסטארט אפ Compound Foods להשיק את ה"קפה ללא פולי קפה" שלו, ומשתמש בתרכובות כימיות שהוא ממצה מצמחים אחרים. לאחר יצירת התרכובות הם משחקים עם כמויות החיידקים בכל אחת כדי להגיע לתוצאות שונות מבחינת טעם וארומה, חמיצות וגוף ואז התרכובות מעוברות לתסיסה. החברה גייסה לאחרונה 4.5 מיליון דולר בצעד שנראה כהבעת אמון של המשקיעים במוצר. פרנסי החברה מעריכים כי המוצר שלהם יגיע למדפים בתוך שנה.

הקפה, אם כך, אולי נמצא במצוקה עולמית אך בהחלט ישנו אופק רב נתיבי לצריכתו העתידית והסביבתית. צריכת קפה בכל אחת מהדרכים שהוזכרו לא רק שמייתרת את תהליך הגידול (ואגב כך פוגעת בפרנסת המגדלים, וגם לזה ייאלצו למצוא פתרון) אלא גם מבטלת את הצורך בשינוע הקפה ברחבי העולם ואת פליטות הפחמן המשמעותיות כתוצאה מכך ומאפשרת לאנושות להמשיך לצרוך את הסם החוקי שהיא כל כך אוהבת מבלי לחשוש לכיליונו.

מצד שני, זה לא אומר שאפשר להמשיך להתעלם ממשבר האקלים, כמובן, אבל לפחות אפשר להירגע – גם הילדים שלנו יוכליוכלו כנראה ליהנות מכוס קפה טרי בבוקר.
עיתון הארץ , 29.4.2022

gilg7
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3584
הצטרף: יולי 2009
נתן תודות: 552 פעמים
קיבל תודות: 272 פעמים

Re: כתבה על עתיד הקפה, עיתון הארץ הבוקר

נושא שלא נקרא #2 

העובדה שהארץ נתנו לאיתן לשם - אחד הכותבים הגרועים שלהם - לסקר את הנושא מעידה על קליק בייט לא רציני.
התוכן של הכתבה יותר שיווקי מאשר ענייני.

בשלב הזה אין סיבה להתרגש
גיל

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
הודעות: 75316
הצטרף: נובמבר 2004
שם מלא: עפר לאור
מיקום: מודיעין, ישראל
נתן תודות: 640 פעמים
קיבל תודות: 4750 פעמים

Re: כתבה על עתיד הקפה, עיתון הארץ הבוקר

נושא שלא נקרא #3 

להבנתי יש לצמח גם יכולת הסתגלות אבל גם בלעדיה, צמחי הקקאו והקפה יכולים פשוט להתנייד למקומות אחרים בעולם שמתאימים לאקלים.

זה כמובן יגרום ללא מעט נזק כלכלי במדינות שכיום חזקות בזה, כמו ברזיל ואתיופיה, אבל האקלים באיזורים רחוקים יותר מקו המשווה כנראה יתאימו, לפחות לכמה עשרות שנים לטובת הנושא.

שלח תגובה

חזור אל “בית הקפה”