COMPUTEX 2026 | חברת BMW ו E Ink מציגות רכב שמחליף צבע

הקונספט מלא צבע, ואפילו יוצאת גרסה לייצור

17:42
  /     

בתערוכת COMPUTEX 2026 הוצג בביתן E Ink גם רכב קונספט של BMW שכל המרכב שלו יכול להחליף צבע, ולא רק מכסה המנוע. זו נקודת ההבהרה החשובה: הרכב המרשים שנראה בתערוכה הוא הדגמת חזון רחבה של חומרי ePaper צבעוניים על פני גוף רכב שלם, בעוד שהדגם שנמצא קרוב יותר לייצור סדרתי הוא BMW iX3 Flow Edition, שבו רק מכסה המנוע משתמש בטכנולוגיית E Ink.

 

רכב BMW עם מכסה מנוע בטכנולוגיית E Ink בביתן החברה
צילום: אלי חבוש, COMPUTEX 2026

שני סיפורים שונים

כדי להבין את ההדגמה צריך להפריד בין שני מוצרים. הראשון הוא Color Changing ePaper Concept Car, רכב קונספט שמציג את החלום הגדול: מרכב, מראות וחישוקים שהופכים למשטחי ePaper צבעוניים וגמישים. זה הרכב שנועד למשוך את העין בתערוכה ולהראות כיצד חומרי E Ink Prism יכולים להתלבש על משטחים תלת ממדיים וקמורים.

השני הוא BMW iX3 Flow Edition. כאן הסיפור הרבה יותר מעשי: מכסה המנוע בלבד הוא הפאנל המשתנה. על פי E Ink, העיצוב עבר בדיקות איכות של BMW ועומד בדרישות הנדסת רכב ושימוש יומיומי. לכן הוא מוצג כהדגמה של מוכנות לייצור סדרתי. במילים פשוטות, לא הרכב שכולו מחליף צבע הוא זה שאמור להגיע לייצור, אלא יישום מוגבל ומבוקר יותר שבו מכסה המנוע הוא החלק הדינמי.

מכסה המנוע משנה גוון בזמן שהמרכב נשאר בהיר
צילום: אלי חבוש, COMPUTEX 2026

 

רכב הקונספט שהוצג ב COMPUTEX ממחיש איך ייראה עולם שבו צבע הרכב אינו שכבת צבע קבועה אלא ממשק. החומרים הצבעוניים של E Ink יכולים להציג שינויי צבע, דפוסים וגלים מסונכרנים על פני שטחים גדולים. לפי החברה, החומרים האלה עדיין נמצאים בשלבי פיתוח ובדיקות, ולכן הם משמשים כרגע כהדגמת יכולת ולא כמוצר מוגמר.

E Ink לא מציגה רק גימיק צבעוני, אלא מנסה להפוך את המרכב למשטח חכם. אם היום מסך נמצא בתוך הרכב, החזון הוא שחלקים מהרכב עצמו יהפכו למשטח מידע חיצוני, כזה שיכול להשתנות לפי מצב הנהיגה, הסביבה או הצורך הבטיחותי.

הדגמת שינוי צבע במכסה המנוע של BMW iX3 Flow Edition
צילום: אלי חבוש, COMPUTEX 2026

הדגם לייצור

בגרסת iX3 Flow Edition נעשה שימוש בחומר E Ink Prism בשחור לבן במכסה המנוע. המערכת מאפשרת שמונה אפקטי אנימציה שניתנים להפעלה על ידי הנהג. התמונות מהביתן מדגישות את ההבדל: גוף הרכב נשאר בעיקר בהיר, בעוד שמכסה המנוע מציג שינויי גוון ודפוס.

שילוט E Ink בתערוכת COMPUTEX 2026
צילום: אלי חבוש, COMPUTEX 2026

מה השתנה מאז CES

בתערוכת CES בשנת 2022 ראיתי את BMW iX Flow, רכב חשמלי שכוסה בחומר E Ink בגווני שחור, לבן ואפור. הטכנולוגיה התבססה על מיליוני מיקרו קפסולות זעירות, שבתוכן פיגמנטים לבנים ושחורים בעלי מטען חשמלי שונה. שינוי השדה החשמלי גרם לפיגמנט אחר לעלות לפני השטח וכך השתנה הגוון.

אותה הדגמה הייתה מרשימה, אבל היא הוגדרה כפרויקט מחקר ועיצוב מתקדם. שנה לאחר מכן, בתערוכת CES בשנת 2023, BMW הציגה את i Vision Dee עם יכולת צבעונית רחבה יותר: עד 32 צבעים וכ 240 מקטעי E Ink שניתן לשלוט בהם בנפרד על פני המרכב והחישוקים.

בשנת 2026 ההבדל הוא כפול. מצד אחד, E Ink מציגה שוב את החזון המלא של רכב קונספט שכל כולו מחליף צבע. מצד שני, BMW ו E Ink מראות נתיב מציאותי יותר לייצור: לא מעטפת מלאה ומורכבת, אלא פאנל אחד שעבר תהליך בדיקות ומותאם יותר לדרישות של רכב אמיתי.

למה צריך את זה

השאלה המתבקשת היא למה בכלל צריך רכב שמחליף צבע. התשובה הפשוטה היא התאמה אישית, אבל זה רק החלק הפחות מעניין. אם המרכב הופך למשטח דינמי, אפשר לחשוב על שימושים בטיחותיים ומעשיים הרבה יותר. הנה כמה יישומים אפשריים שחשבתי עליהם:

  • איתות ברור יותר: כאשר הנהג מאותת ימינה, כל צד ימין של הרכב יכול להציג פס צבע רחב או דפוס בולט שמסמן את כוונת הפנייה. חשוב לדייק: ePaper עצמו אינו תאורה כמו פנס, אלא משטח מחזיר אור שמשנה מראה. לכן בלילה הוא יצטרך תאורה חיצונית או שילוב עם מערכות התאורה החוקיות.
  • רכב חירום: אמבולנס, ניידת או רכב שירות יכולים להציג דפוסים בולטים יותר בזמן עצירה בצד הדרך או כניסה לאזור מסוכן.
  • מצב טעינה: רכב חשמלי יכול להציג מבחוץ שהוא נטען, שהטעינה הסתיימה או שיש תקלה בעמדת הטעינה.
  • זיהוי בשיתוף נסיעות: מונית או רכב שיתופי יכולים להציג צבע או דפוס זמני כדי שהנוסע יזהה אותו בקלות ברחוב עמוס.
  • ניהול חום: בקיץ ניתן להשתמש בגוון בהיר יותר כדי להחזיר קרינת שמש, ובחורף בגוון כהה יותר כדי לספוג חום.

המחסום החוקי

האתגר הגדול אינו רק הנדסי אלא גם רגולטורי. במדינות רבות, וגם בישראל, צבע הרכב הוא פרט שמופיע ברישיון הרכב ומשמש לזיהוי. כאשר בעל רכב צובע את הרכב או עוטף אותו בצבע אחר, נדרש בדרך כלל לעדכן את הפרטים מול משרד הרישוי. רכב שיכול להפוך מלבן לכחול, לאפור או לדפוס צבעוני בתוך רגע אינו מתאים בקלות למסגרת הזו.

בישראל, נכון להיום, קשה לראות רכב שמחליף צבע חופשי לחלוטין מקבל אישור רגיל לנסיעה בלי התאמות רגולטוריות. משרד התחבורה יצטרך להחליט איך רושמים צבע של רכב כזה, אילו צבעים ודפוסים מותרים, האם מותר להציג דפוסים בזמן נסיעה, ומה קורה אם הצבע מפריע לזיהוי במצלמות אכיפה, בביטוח או באירוע תאונה.

יש גם שאלה של תאורה וסימון. אם צד שלם של הרכב מציג צבע בזמן איתות, אסור שזה יבלבל נהגים אחרים או יחליף את פנסי האיתות התקניים. ייתכן שהרגולציה תאפשר בעתיד שימושים מוגבלים, למשל דפוסים סטטיים, אזורים מוגדרים או צבעים מאושרים בלבד. לכן הדרך הסבירה ביותר להתחלה היא בדיוק מה ש BMW מציגה ב iX3 Flow Edition: אזור מוגדר כמו מכסה מנוע, עם מספר מצבי תצוגה נשלטים ומאושרים.

אם הרגולציה תתקדם יחד עם הטכנולוגיה, ייתכן שבעתיד צבע הרכב כבר לא יהיה רק עניין של בחירה באולם התצוגה. הוא יהפוך לשכבת מידע חיצונית, אמצעי בטיחות ואפשרות התאמה אישית. עד אז, רכב שמחליף צבע כולו נשאר בעיקר חלום תערוכות, ואילו מכסה מנוע משתנה הוא הצעד המעשי הראשון בדרך לשם.

לשרשור תגובות לחץ כאן