בשלהי תקופת הקורונה עמד לקרוס מחשב "הכל כלול" מסוג ג'יגבייט של הבן הצעיר כתוצאה מריבוי שידורי זום מבית הספר. מכיוון שה- Gigabyte הוותיק עשה כבר את שלו, וגם עבר כמה טראומות מיחשוביות ושדרוגים, הגיע הזמן להחליפו. לאחר מחקר שוק קטן, וגם התחשבות במיקום על שולחן העבודה, ננעלתי על AIO מתוצרת חברת DELL, המחשב שהוזמן הוא Optiplex 7780 AIO עם מסך בגודל 27 אינץ, אחרי מספר ימים הגיע והותקן על שולחן העבודה של גילעד, הבן הצעיר.
ובלי קשר ישיר ל- OptiPlex, הגיע לשולחני לאחרונה לצורך סקירה, מחשב נוסף מבית DELL והפעם Inspiron 7700 AIO שמאוד דומה למחשב של הבן שלי, ויהיה מעניין להשוות ביניהם.

נראות
המחשב החדש AIO של חברת DELL בעל מסך מגע 27 אינץ FHD עטוף במסגרת לבנה דקה ובוהקת. גב המחשב כסוף וכולל את כל החיבורים הנחוצים (פירוט בהמשך). בתחתית המסך SOUND BAR מעוצב הכולל מדבקה של חברת אינטל, ונקודת אור מסוג LED (פועלת עם הדלקת המחשב) מצד ימין וכפתור הדלקה זעיר בתחתית הסאונד בר, ולידו כפתור RESET.

המחשב יושב על רגלית מתכת כסופה ומעוצבת המאפשרת להטות את המסך קדימה ואחורה. סוג הרגלית משתנה בהתאם למודל שהוזמן. המחשב נמכר עם מקלדת אלחוטית לבנה תואמת ונעימת מגע וכן עכבר אלחוטי המתחברים למחשב עם דונגל מצורף. בחלק העליון של מסגרת המחשב מסתתרת מצלמת המחשב אותה נפתח בלחיצה (על כך בהמשך).

את המפרט הטכני נוכל לראות בתמונה הבאה:

הפאנל האחורי מאחוריו יושבים חלקי המחשב הפנימיים ניתן לפתיחה בקלות ללא ברגים. ברגע שחושפים את פנים המחשב מגלים שיש שם מקום רב שלא בשימוש ומעניין מה היו שיקולי DELL בעיצוב המחשב כפי שהוא מעוצב כרגע. יש לציין גם שסדרה זו של מחשבים הנקראת Inspiron נועדה לשוק הצרכני בעיקר, כשסדרת Optiplex נועדה לשוק העסקי ומכאן שהיא חזקה יותר.
בתמונה הבאה נוכל לראות את צידו האחורי של המחשב הכולל את כל החיבורים האפשריים איתו:

הנה פירוט מלא של פאנל החיבורים במחשב:

- Security-cable slot (for Kensington locks)
- Power-adapter port
- HDMI port
- HDMI-in port
- USB 3.1 Gen 2 Type-C port
- 1 Giga Network port
- USB 2.0 port with Power on/Wake-up support
- USB 3.1 Gen 1 port with Power on/Wake-up support
- USB 3.1 Gen 1 port
- USB 3.1 Gen 1 port with PowerShare
- Audio-out port
- SD-card slot
המצלמה הכלולה במחשב הזה מוסתרת בתוך המסגרת, וניתן לחלצה ע"י לחיצה קלה עליה ואז היא נשלפת החוצה. זוהי מצלמה בסיסית שמצלמת 1080 פיקסלים בתמונות בודדות, ו-720 פיקסלים בסרטי וידאו. חבל שחברת DELL לא שיבצה מצלמה איכותית יותר בסוג המחשבים הזה. היום בעידן שידורי הזום הרבים (על כך בהמשך), וכמות גדולה של יוצרי תוכן צעירים, מצלמת מחשב איכותית זוהי חובה. סה"כ וכפי שנראה בתמונות הבאות, מקום בתוך פנים המחשב לא חסר. נקודה נוספת לביקורת היא אי שילובה של מערכת זיהוי פנים בצורת חיישן IR המאפשר כניסה למחשב ללא הקשת ססמה וזיהוי הפנים בעזרת המערכת של מיקרוסופט שנקראת Windows Hello שהיא חלק אינטגרלי מחלונות 10. יש לציין גם שמודל אחר בסדרת ה- 7700 כולל את רכיב ה-IR במצלמה.

פנים המחשב מגלה לוח אם קטן וקומפקטי שאליו מתנקזים כל החלקים השונים במערכת. בגרסת המחשב שהגיע אלי לסקירה, אני מגלה שמבחינת זיכרון פנימי, הוא מצוייד ב-16 ג'יגה בייט בלבד, ואם נביט בצילום נראה שניתן לשדרג את המחשב בכרטיס זיכרון נוסף שיתן לנו 32 ג'יגה. בדרך כלל מחשבים שנמכרים בערוצי מכירה סטנדרטיים, יכללו רק כרטיס זיכרון אחד כשבמקרים רבים ניתן להזמין ולשדרג לשני כרטיסי זיכרון, שזו הקונפיגורצייה העדיפה מבחינת ביצועי המחשב.

שימו לב גם לצינורית הנחושת שנמצאת על גופי הקירור ומובילה למאוורר שמסלק את החום החוצה מצידו העליון השמאלי של המסך (בתמונה בצד ימין), כך שצריך להיזהר לא לכסות את פתחי האיוורור האלה. ניתן לחוש בחום הניפלט החוצה על ידי נגיעה בחלק העליון של המסך משמאל למצלמה. הרמקולים שפתחם נמצא בסוג של סאונד בר בתחתית המסך, נראים בתמונה כאן כגופים שחורים גדולים ומסומנים כ- SPK 1/2. איכות השמע במחשב זה סה"כ טובה, אולם מכיוון שמחשב זה נחשב לסוג של מחשב תקציבי, גם פה חסכו, והתקינו רמקולים פחות טובים ולא עוצמתיים. מעניין גם שמהנדסי DELL החליטו לשלב במחשב זה מעבד מולחם ופחות חזק שמיועד למחשבים ניידים, כשבפועל יש לכאורה מספיק מקום (אולי) למעבד חזק יותר הכולל מערכת קירור טובה יותר. מעל הרמקול השמאלי בתמונה, נוכל לראות דיסק קשיח סטנדרטי, אותו הייתי מחליף לדיסק SSD מהיר. אולם מכיוון שהמחשב הזה סה"כ עובד מצויין ומהיר, זוהי לא חובה מה גם שמערכת ההפעלה יושבת על SSD של 512 ג'יגה מסוג NVMe של חברת KIOXIA.

בדיקות ואבחונים
במקרה, לאחרונה סקרתי גם מחשב נייד של חברת לנובו מסוג יוגה שנקרא סלים 7 קרבון, הדומה להפליא בקונפיגורצייה הטכנית שלו ל- AIO 7700 של DELL. ובנוסף כמובן למחשב ה-DELL של הבן שלי שנרכש בשלהי תקופת הקורונה הסוערת, כך שניתן היה להשוות את שלושתם כדי לקבל תמונה איך הם במבחני ביצועים.
בתמונה הבאה נוכל לראות במספרים ונתונים איך נראה המחשב מבפנים בעזרת תוכנת CPUZ, לחיצה על התמונה בעזרת העכבר, תיתן לנו תמונה גדולה וחדה:

לצורך סקירה זו הותקנו על מספר מחשבים שנמצאים ברשותי כרגע, כמה תוכנות בדיקה ואבחון מסוג Benchmarking כמו לדוגמא:
- PCMARK 10
- CINEBENCH R23
- CPUZ
- USERBENCMARK
PCMARK 10 היא תוכנה כבדה עם זמן בדיקה ארוך, הכולל הרצת תוכנות משרדיות כדוגמת אופיס בקוד פתוח, תוכנות עריכת תמונות ועריכת וידאו ברקע, ומדידת הביצועים השונים שלהם. בסוף הבדיקה אנחנו מקבלים סט תוצאות בנקודות, וכך ניתן להשוות מחשבים שונים עם אותה פלטפורמה. לצורך בדיקת המחשב רכשתי גירסה מלאה של התוכנה, דבר שמאפשר לי להרחיב את סדר גודל הבדיקות וכן לרשום אותן עם שם משתמש וססמה באתר של התוכנה.
בקטע הוידאו הבא נוכל לראות איך נראית התוכנה בזמן בדיקה:
ועכשיו לתוצאות של המחשב שלפנינו Dell Inspiron 7700 AIO:

ובהשוואה למחשב זה, נוכל לראות את תוצאות בדיקת מחשב תואם מתוצרת DELL של הבן שלי, רק עם מעבד מדור קודם וכרטיס מסך יותר משוכלל. שימו לב ששני המחשבים לכאורה לא זיהו בצורה מלאה את כרטיס המסך המותקן בשני המחשבים – מסומן בפס צהוב בתמונה למעלה מימין. מעניין לראות שמחשב משנה שעברה מקבל תוצאות טובות יותר בנקודות ממחשב עם מעבד מדור 11.

והנה תוצאות מחשב הלנובו סלים 7 קרבון שנבחן גם הוא עם תוכנת הבדיקה PcMark 10:
שני המחשבים נבחנו גם עם תוכנת Cinebench גרסה R23 ובתמונה הבאה נוכל לראות את התוצאות. מסתבר שה-DELL OptiPlex 7780 חזק יותר עם מעבד דור 10 עם 8 ליבות ומכאן שעובד מהר יותר. מימין Dell OptiPlex שקיבל ציון 8917 נקודות בריבוי ליבות, ומשמאל Dell 7700 עם 3294 נקודות בריבוי ליבות.

המחשב הדל אינספירון 7700 נבחן גם עם תוכנת UserBenchmark וקיבל את התוצאות הבאות:

מחשב "הכל כלול" של דל מודל 7700 מצוייד גם בכרטיס רשת אלחוטי 2X2 WIFI 6 מתוצרת אינטל. לצורך הסקירה בדקתי את התקשורת ל- Access Point מתוצרת ARUBA, ובעזרת האתר speedtest.net הגעתי לתוצאות הבאות:

יש לציין שהתקשורת לאינטרנט מבוצעת עם חיבור של סיבים אופטיים לרשת של סלקום. הבדיקה הבאה בוצעה לאותו אתר רק עם חיבור LAN ברשת הביתית שלי:

בדיקה נוספת שעשיתי לקראת סיום הסקירה היתה שידור זום כמו זה שהפך בן בית בשנה וחצי האחרונות בכל העולם, במקרה פה, שני מחשבי DELL, זה הנבדק בסקירה Dell Inspiron 7700 AIO, וכן המחשב הביתי Dell OptiPlex 7780 AIO, והנה התוצאה:
סיכום
בחודש פלוס שה- DELL Inspiron 7700 AIO היה אצלי לסקירה שהוקלדה ונערכה עליו, למדתי לאהוב אותו. סה"כ למחשב לשימוש יומיומי, לתלמיד בבית הספר עם או בלי זום, לסטודנט שצריך לחקור, ללמוד ולכתוב עבודות, או לעורך תוכן קליל, זהו מחשב כיפי באמת והוא יחסר לי. מסך ה-27 אינץ שלו מספיק גדול וברור לעבודה משרדית בסיסית עם חיסכון ניכר ברמת הנפח שהוא תופס מעצם היותו AIO ללא קופסה נוספת ומעט מאוד כבלים שמזדנבים מאחור. המיקלדת והעכבר הלבנים והאלחוטיים שמצורפים לאריזה, בהחלט "עושים את העבודה". בנוסף לכל הבדיקות והאבחונים שעבר מחשב הסקירה, התקנתי עליו גם את תוכנת Adobe Premiere Rush שנועדה לעריכות וידאו לא מסובכות ונתמכת גם בטלפונים סלולריים, וערכתי בה את סרטון ההדגמה שראיתם למעלה, מציג את תוכנת PCMark10, וכן את שידור הזום להדגמה. יש לציין שתוכנת העריכה הזאת רצה בקלילות על מחשב זה, כך שהוא יכול לשמש לעריכות וידאו בסיסיות.
המחשב נמכר בערוצי השיווק השונים, מחיר מומלץ לצרכן 7990 ש"ח כולל מע"מ. על פי CMS (חברת השיווק) המחשב נמכר עם שלוש שנים אחריות בבית הלקוח או משרדו, וכן כלול בתוכנית NBD שהיא באנגלית Next Business Day.
מה אהבתי
- מסך 27 אינץ גדול ברור ובהיר וגם מסך מגע
- זווית צפייה רחבה
- מחשב מהיר
- חיבור WIFI 6
- כמות מספקת של חיבורים בגב האחורי
- ממשק Microsoft News and Interests
- קורא כרטיסי SD
- אחריות 3 שנים באתר הלקוח NBD (נקסט ביזנס דיי)
פחות אהבתי
- מצלמה מובנית בסיסית
- נמכר עם מודול זיכרון אחד בלבד (ניתן לשדרוג)
- אין חיבורי USB בצידי המחשב (קיים באחרים)
- מערכת אודיו ורמקולים לא חזקה מספיק ולא ממש איכותית
- יקר לחומרה כזו
- מסך לא 4K