ביקורת דור חדש של מסך OLED: ה-65G1 EVO

דור חדש של מסכי OLED מבית LG והפעם עם פאנל חדש ובהיר יותר EVO


הקדמה

ה-65G1 מביא מספר בשורות חדשות עבור מסך ה-Gallery של LG שבגרסא הקודמת שלו התמקד יותר בעיצוב.

בראש ובראשונה מדובר במסך ראשון עם פאנל EVO החדש של החברה, שמהווה שדרוג טכנולוגי משמעותי לפאנל ה-OLED מזה מספר שנים. נוסיף לזה את WebOS 6.0 – השדרוג המשמעותי ביותר של ממשק מערכת ההפעלה הזו מאז ההשקה שלה. שלישית, ולא פחות חשוב – זה דור חדש של מסכים שמבחינת LG מיועד לא רק לחובבי קולנוע ביתי אלא גם לגיימרים.

השינוי מורגש עם הדלקת המסך, השלט השתנה לחלוטין! השלט דק יותר וארגונומי יותר, מרגיש נעים ונוח יותר ביד ושם דגש על אפליקציות. כמובן שהוא כולל את כל יכולות הגלילה וה-Air mouse, והוא כולל גם שיפור במיקרופון המובנה מה שאמור לתת לו אפשרות לקלוט אתכם טוב יותר כשתתנו לו הוראות קוליות (עוד על כך בהמשך).

החלק התחתון של השלט מוקדש לאפליקציות. הבעיה שארבע מתוך 6 האפליקציות שמופיעות על השלט אינן זמינות עדיין באיזור שלנו, אלא אם תעשו מעט האקינג עם VPN וכיוצ"ב. נטפליקס פועל כמובן באופן מושלם, בעוד שאמזון טרם הוסיפה ממשק עברי ל-Amazon Prime Video, התרגום עובד בפלטפורמה. שירות אפל+ שהוא אחת האפליקציות האיכותיות בפלטפורמה אינו מופיע בכפתור יעודי בשלט. דיסני+ טרם הגיע ארצה אך יש סיכוי מצויין שזה יקרה עוד השנה. movies יקפיץ אתכם לחיפוש סרטים שכולל את השירותים המובנים של LG. שירותי אמזון אלקסה ו-Google home אינם נתמכים עדיין על ידי החברות עצמן בישראל.

חלקו התחתון של השלט כולל פונקציית NFC שמאפשרת להפעיל את LG ThinQ ולשלוט במסך על ידי הטלפון או להציג בו תכנים. למרבה ההפתעה, NFC עובד גם באנדרואיד וגם ב-iOS.

מבחינת חיבורים, LG מאוד נדיבה ומאפשרת כמעט כל סוג חיבור שתרצו. יש כאן 3 חיבורי USB 3 (אם כי אין גישה אליהם מקדמת או צד המסך ולכן תזדקקו לחוט מאריך אם תרצו להכניס דיסק און קי לצפיה למסך. יש גם חיבורי HDMI 2.1 לרוב, כולל עם תמיכה בכל הפונקציות החדשות – VRR ALLM ועוד. חיבור רשת וכמובן חיבור לעידן+, עם תמיכה בחיבורי לויין וכבלים אם תבחרו בכך. יש גם חיבור לאזניות, חיבור ל-IR blaster שמאפשר למסך לשלוט על ממירים גם אם הם מוסתרים בארון וכמובן שגם חיבור סאונד אופטי.

כתפיסה, המסך אינו כולל חלק נפרד ועוביו 6.91 ס"מ, פחות דק ממה שהורגלנו, כאשר המסך תוכנן ועוצב לטובת תליה וכולל שקע עם שני "כפתורים" אשר מאפשרים תליה צמודת קיר באופן מושלם. לשם כך כל הגב של המסך בנוי באופן שמאפשר השחלה ושמירת כבלים באופן שלא יפריע להתקנה שכזו.

WebOS 6.0

לראשונה מזה לא מעט שנים LG עשתה שינוי משמעותי בממשק המעולה של WebOS שנותר מצויין עוד מימיו הראשונים. הממשק היה כל כך יחודי ואייקוני והשינויים שנעשו בו בשנים האחרונות בעיקר הזיזו את מיקומם של השירותים השונים והוסיפו תפריטי משנה – אך הקונספט נותר עקבי מזה שנים רבות.

WebOS 6.0 מציג תפיסה ממשקית שונה לחלוטין: את שורת האייקונים של האפליקציות ניתן לראות כעת אך ורק כשהמסך נפתח לראשונה. לאחר מכן, ניתן להגיע לאפליקציות דרך ממשק הבית החדש.

לחיצה על כפתור הבית פותחת ממשק חדש לחלוטין שמשלב את כל היכולות של המסך. בראש המסך תקבלו מידע – חדשות על אירועי ספורט שנרשמתם אליהם, מידע על מזג האוויר או גישה לחיפוש.

בשורה השניה ובאופן שמעט מצניע את היצע האפליקציות הנרחב ביותר, נמצאות האפליקציות עצמן. כמובן שניתן לשייך לחיצה ארוכה של כפתורי המספרים על השלט מאפשרים גישה מהירה לכל מיקום בממשק (למשל אפשר לשייך "1" ל-HDMI1, ו-"2" לאפליקציית Youtube).

השורה הבאה היא חיבורים פיזיים, כגון עידן+, חיבורי HDMI או חיבורי שיתופים מהרשת. יש כאן גם גישה "ללוח המחוונים", שבו ניתן לראות גם ציוד שהמסך יכול לשלוט עליו. לערוצי עידן+, אם תסרקו אותם, יהיו שורות בפני עצמן ושם ניתן לראות את התוכניות המשודרות כעת (כמובן שניתן גם לגשת להקלטות וללכת אחורה בזמן, אם התקנתם דיסק און קי שמיועד לשמש כאמצעי האחסון של אפשרות זו).

ואחרון חביב – לכל אפליקציה מותקנת שתומכת בכך, ניתן יהיה לראות שורת תכנים מומלצים שלה. מה שמפתיע הוא שדווקא נטפליקס חסרים כאן, ככל הנראה בשל השינויים שנדרשו ממערכות WebOS הקודמות, כך שאצלי רק אמזון פריים וידאו ויוטיוב הוצגו עם פסים משל עצמם.

הממשק מזכיר לי גרסא אלגנטית וחלקה יותר של googleTV בשל הקונספטים הדומים עיצובית.

בניגוד לאפליקציות, לחיבורים חיצוניים יש אפשרות להגיע עם כפתור החיבורים. כך ניתן להחליף כניסות בקלות רבה. מה שמוזר הוא שפתאום חיבורי HDMI קיבלו תיעדוף ונדרשות פחות לחיצות בכדי להגיע אליהן ביחס לאפליקציות. למרות זאת, היה קל מאוד להתמצא בממשק החדש.

לוח המחוונים משמש כ-Dashboard מרכזי שדרכו אפשר לשנות כניסות, להעביר אודיו ווידאו לחיבורים חיצוניים, ולהחליט כיצד לשלוט בכל כניסה. כך למשל ניתן לתת לכל דבר שם, לבחור אפשרות לשלט אוניברסלי לכל כניסה (קל מאוד, ועבד עם כל הציוד שניסיתי איתו).

אם הציוד שאתם שולטים עליו נמצא בארון סגור, ניתן לחבר IR Blaster שמגיע עם המסך, ושיש לו שני משדרים. המשדרים משמשים כתחנת ממסר IR כך שכל מכשיר שתרצו ניתן לשליטה גם אם הוא פיזית סגור ואין אליו גישה ישירה.

לוח המחוונים גם משמש לשלוט ולהתחבר לציוד IoT שנתמך על ידי המסך. אין תיעוד מה, למעט ציוד מתוצרת LG יתמך, אך נראה שמדובר בפרוטוקולים מוכרים, נשמח אם תשתפו בתגובות מה חיברתם למסך וכיצד זה עובד לכם.

כפי שאתם רואים, כל ממשק המסך הוא בעברית מלאה, אם כי בשל עומס השינויים פה ושם יש תרגומים מורכבים או קשים לפיצוח. נראה שזה יקח טיפה זמן עד שהעדכונים יתקנו גם זאת.

חנות האפליקציות של LG היתה ונותרה עשירה מאוד בתכנים. כל ספקיות שידורי הטלויזיה הגדולות נמצאות כאן בדרך זו או אחרת, כאשר יס+ ככל הנראה יגיע במהלך השנה (מפתחת האפליקציה – יס ממלאת פיה מים בנושא).

לדוברי הרוסית בינכם יש מגוון רב מאוד של ספקי שירותים דוברי השפה. למי שמעוניין בכך, החנות של LG בארה"ב ובאנגליה גם הן עשירות באופן יוצא מהכלל, אך השימוש באפליקציות בחנויות הללו מורכב ודורש שירות VPN נוסף.

תפריט הצד המהיר נותר ללא שינוי מגרסא הקודמת של WebOS אך תפריטי ההגדרות הפנימיים שונו לחלוטין. נעלם גם צבע הממשק הורוד/סגלגל שאפיין את WebOS ואת מסכי LG והוחלף בממשק חדש ומינימליסטי יותר.

אני לא חושב שזה משמעותי במיוחד, כלומר זה עניין של טעם וריח. זה בהחלט דורש הסתגלות למי שרגיל לממשק הישן והצבעים שלו.

פס הכפתורים בצד מאפשר גישה לכל הדברים החשובים – כולל מוד וידאו, אודיו, מקור הסאונד, מצב משחק, הרדמת המסך ועוד. כמובן שניתן לערוך ולשנות את ההגדרות של הפס.

לחיצה ארוכה על כפתור ההגדרות מאפשר גישה מהירה לממשק המלא של ההגדרות, שכאמור גם הוא שונה לחלוטין.

 

 

את סדר האפליקציות ניתן לסדר ידנית או אוטומטית לפי תדירות השימוש בהם.

אודיו

ה-G1 משנה מעט את התפיסה בנוגע לאודיו. המסך רחב ותומך ב-Dolby Atmos, אך מאוד קשה להבין מהיכן הסאונד בוקע, ככל הנראה יש מספר אלמנטים חבויים בתוך גוף המסך כאשר פתחים מעל ומתחת למסך מעבירים את הסאונד אל הצופה.

הסאונד עצמו תלת מימדי ועם במה רחבה במיוחד. למי שמעוניין, ניתן לשדך למסך סאונד בר תואם, להשתמש ברמקולים המובנים בטלויזיה או להתחבר לרמקולים אלחוטיים (כולל זוג רמקולים זהים ב-BT).  המסך מסוגל לכייל את הסאונד תוך שימוש במיקרופון שבשלט וכך להתאים לא רק את עוצמות ותדרי הסאונד אלא גם לבצע התאמת Lipsync שמיועדת לא רק לרמקולים הפנימיים אלא לכל הקונפיגורציה הזו. נראה ש-LG מייצרת מציאות שבה אין משמעות גדולה כל כך לרסיברים שכן ניתן לחבר איזה רמקולים שרוצים, חוטיים או אלחוטיים והמסך עצמו יבצע את הפעולות שבעבר הרסיבר ביצע. זה גם משתלב ביכולת של ה-65G1 לשלוט בהתקנים, דרך HDMI-CEC או דרך ה-IR blaster.

איכות הסאונד כאמור מצויינת, אך כמובן שמי שמחפש את האפקט הקולי רצוי להוסיף רמקולים או סאונד בר, או אם תעדיפו  – רסיבר ורמקולים מלאים.

יחד עם היכולות של כיול האודיו, ניתן גם לשלוט באיזון ובאיקוולייזר של המסך, כאשר אופציית AI זיהתה היטב את סוגי התוכן ואת הסביבה ונתנה באמת את איכות הסאונד האופטימלית.

פיצ'ר אחד שפחות התחברתי אליו הוא כוונון עוצמה האוטומטי שאמור למנוע את הווליום הנמוך במקור וידאו אחד (ערוץ או כניסה) וקופץ לווליום בלתי אפשרי במקור אחר.

ככל הנראה מדובר בשימוש ב-Dolby volume שגם ברסיבר שלי לא אהבתי את איכות הסאונד כאשר הוא מופעל.

מסך חכם

אין דרך קלה לבחון מסכים כיום, שכן כמות האופציות הן מטורפות – מדובר כאן במחשב מדיה לכל דבר, עם אין ספור יכולות. אך יש מספר מסויים של תכונות שכל מסך חייב להכיל ואותן קריטי לבחון.

נטפליקס כמובן עובד פרפקט. בעת כתיבת שורות אלה לא הופעלה עדיין היכולת של "תבחרו בשבילי מה לצפות" וכמובן שתכנים רבים תומכים ב-Dolby vision ו-Atmos ב-4K.

גם Apple נתמכת בכל האופנים – גם תמיכה ב-Airplay 2, גם ב-HomeKit וגם -AppleTV+. הכל עובד מושלם.

עם AppleTV+ יש אוסף גדול של סרטים וסדרות שניתן להשכיר או לרכוש. מדובר בפיתרון איכותי אך לא זול בכלל, כאשר מספר מועט של תכנים אקסקלוסיביים זמינים למנויי אפל שבד"כ מקבלים את השירות בחינם הודות לשדרוג אייפון או אייפד בשנה האחרונה.

כל התכנים מגיעים עם Atmos עם 4K Dolby Vision. בקיצור, באיכות הגבוהה ביותר שאפשר להשיג למעט בלוריי UHD שקשה מאוד להשיג אותם כעת…

הממשק של AppleTV+ פועל באופן מושלם עם אנימציה מדוייקת שמתחרה בהצלחה ב-AppleTV המקורי וכמובן שיש תמיכה מלאה בעברית.

כמובן שליוטיוב יש תמיכה מלאה ב-4K HDR.

נגן המדיה של המסך נראה ומרגיש זהה לדורות הקודמים. לא הורגש שינוי מהותי.

כמו דורות קודמים המסך תומך בסטרימינג של עד 80Mbps ללא תקיעות או הפרעות. מכיוון שכרטיס הרשת של המסך מגיע ל-100Mbps זה מובן בהחלט.

הסטרימר המובנה תומך ב-HLG, DV, HDR ובאודיו Dolby Atmos, DD אך אין תמיכה ב-DTS או ב-HD Audio.

המסך תומך בתרגום בעברית ללא כל בעיה, אך משום מה הגופן גדול והייתי צריך להעביר למצב "קטן מאוד" בשביל לקבל תרגום בגודל שאליו אנחנו רגילים אליו.

המסך תומכך כמובן באופן מלא בעידן+, כולל לוח שידורים, הקלטות ותמיכה ב-HD.

שירותי ה-AI כוללים מספר רב של יכולות חדשות – כולל תמיכה בתמונת AI Pro (שמשנה את הגדרות הוידאו לפי הסנסורים החיצוניים והתכונות של התוכן), כך גם על הבהירות של התוכן ואיכות האודיו.

המסך כולל גם זיהוי קולי עברי נרחב.

הפעולות הקוליות בעברית הורחבו דרמטית ותומכות גם בהפעלת תכנים (עובד סביר), פעולות (עובד מצויין) וחיפוש תוכן (עובד לא רע בכלל, אך מוגבל בעיקר לתכני יוטיוב מכיוון ששאר השירותים עדיין לא תומכים ביכולות הללו).

המסך מסביר איך להגיד בדיוק את מה שצריך בשביל להפעיל כל פעולה. ניתן גם לאמן אותו בכדי לשפר את איכות הזיהוי.

כאמור, כל הספקיות מיוצגות כאן נאמנה, סלקוםTV, פרטנר, הוט NEXT ו- StingTV מבית Yes. אפשר בגדול לוותר על הממיר, הכל כבר כאן.

איכות התמונה

איכות התמונה של המסך יוצאת מהכלל, LG הצליחה לזהות את הבעיות הקטנות שעדיין היו בדורות הקודמים ושיפרה אותם.

בראש ובראשונה המסך מייצר הרבה יותר אור,
אולי אפילו יותר מדי – כששמתי את המסך על עוצמת האור המירבית, תכני HDR בהקו במיוחד וסנוורו אותי.

מסך זה שם סוף בעצם לטענה ש-OLED חשוך מדי, טענה שלטעמי כבר לא היתה רלוונטית מזה כמה דורות…

ה-65G1 מכיל מעבד וידאו חדש מסוג Alpha9 דור רביעי שיש לו כמה שיפורים. בראש ובראשונה הוא משפר את החלקת התנועה שגם במהירות גבוהה של תכנים לא הצלחתי למצוא ארטיקפטים של תנועה (גם ב-CX במצבי קיצון, ולעיתים בתכני DV/HDR ניתן היה לראות זאת). יש לציין שהחלקת התנועה בתכני DV מוגבלים יותר מאשר בתכנים האחרים, מה שנותן תחושה קולנועית בתכנים מסוג זה.

חדות המסך והקונטרסט הקיצוני עובדים הכי טוב ב"עיר החטאים", סרט שכל ניואנס בו מבוטא בקונטרסט קיצוני.

הסרט החדש של דיסני – ראיה והדרקון האחרון חד וקונטרסטי באופן יוצא מהכלל – הצבעים והטקסטורות מדהימים.

גם הסרט החשוך "The Revenant" בסצינת הדוב הבלתי נשכחת עוברת במדוייק כל כך. הכל חד, אתם פשוט שם.

עוד סרט צבעוני וקונטרסטי הוא כמובן מקס הזועם בכביש הזעם, גם כאן הדיוק מושלם.

הסצינות הקונטרסטיות והצבעוניות של "חיי פאי" מושלמות.

גם גרסאת הסרט/מיוזיקל "המילטון" קונרטסטי וחד עם רקע כהה במיוחד ודמויות מוארות.

ולסרט השני בז'אנר – A star is born, שמאפשר בדיקת ה-DTM (מיפוי טונים דינמי) – המסך מצליח להתעלות על דורות קודמים של המיפוי. LG מצליחה עם ה-G1 ליישר קו עם מיטב האלגוריתמים ל-DTM לראשונה. נקודה חשובה: המצלמה שלי נכנסה לרוויה בשל הנורות בסרט זה, בפועל ניתן להבחין בנורות הבודדות במקורות ה-LED.

ולקינוח סצינת המופית של בראד פיט בממזרים חסרי כבוד שבו אפשר לזהות כל פרט בפניו ובז'אקט שלו.

סידור הממשק השתנה, אך העקרונות זהים, כמה שינויים מעניינים התווספו כאן. תחילה השידרוג המשמעותי של TruMotion, אלגוריתם ההחלקה של מעבד ה-Alpha9 דור 4. אך לא פחות מעניין הוא מנגנון Motion Pro – שתפקידו הוא להכניס פריימים שחורים בין פריימים רגילים. היתרון בפיתרון הזה הוא שיפור חדות התמונה, והחיסרון הוא שהוא מוסיף הבהוב ומפחית מעוצמת האור של המסך.

הפעם LG לא רק האיצה את ההבהוב באופן דרמטי אלא שהוא אינו תופס את כל המסך בו זמנית, מה שמאפשר לעין לפספס אותו לחלוטין. במצב נמוך, השיפור דרמטי – רק במצב "High" מורגש הבהוב בסגנון של הדורות הקודמים. בכל שאר המצבים המנגנון עובד, כולל גם בתכני 50HZ שתמיד היו נקודת התורפה של המנגנון.

במצב low המנגנון מאבד 16% מהעוצמה הרגילה, במצב בינוני – 42% פחות ממצב נורמלי, ובמצב גבוה, שכאמור מהבהב, העוצמה יורדת בכ-52%. אם תשתמשו במנגנון זה, תרוויחו חדות משמעותית יותר בתנועה ממה שהיה זמין במסכי OLED עד כה. כלומר, ההמלצה היא להגביר את עוצמת האור מצד אחד, ולהחזירו למצב נורמלי דרך מנגנון ה-Motion pro ובכך לא להפסיד את עוצמת האור אך להרוויח את החדות המוגברת.

מנגנונים נוספים במערכת כוללים את החלטה של Film maker mode כשהמסך מזהה תכנים מסוג זה (עדיין לא מצאתי כאלה). הפחתת "אור כחול" אמור לעייף את העיניים פחות על ידי הפחתת האור הכחול – 5442 מעלות קלווין במקום 6500K לפי מצב מכוייל. האם זה באמת מעייף את העיניים פחות – שאלה מעניינת, שווה לבדוק.

מדידות

אנחנו רואים כיסוי מלא של REC709 ו-BT2020, ומדידה של 6428 מעלות קלווין במקום 6500K שאליו אנחנו מכוונים.

גם בזירת מדידות דיוק הצבע והגאמה המסך ממשיך את המסורת של דיוק – 2.13 במצב גאמה 2.2.

החתימה הספקטרלית של המסך:

האם באמת מסך EVO בהיר כמצופה?

  • המסך מאפשר עוצמת אור 455cd/m2 במצב SDR במצב מכוייל
  • המסך נמדד עם 870cd/m2 במצב HDR במצב מכוייל

ולכן התשובה הפשוטה היא כן. פאנל ה-EVO אכן משמעותית בהיר יותר מקודמו שנמדד ב-780cd/m2.

גיימינג וזמני תגובה

 לשאלת מדידות הזמנים ותמיכה בגיימינג. ב-65CX נמדד 88ms זמן latency במצב רגיל ו-13ms במצב גיימינג.

ב-65G1 מדדנו את המסך במצב רגיל – 85ms latency (ללא קשר בהגדרות החלקת התנועה). כאשר הופעל מצב גיימינג המסך נמדד ב-8.9ms שהוא אף נמוך מהזמן הקצר של הדור הקודם.

קיצור מנהלים

ל-G1 יש כמה שדרוגים ביחס לדור הקודם:

  • פאנל EVO חדש – גם אם השיפור בעוצמות האור אינו דרמטי, הוא בהחלט מדיד, מורגש וקיים. כבר אי אפשר להגיד על מסכי OLED שהם "חשוכים" זה ממש לא המצב ב-G1.
  • שלט חדש – נוח בהרבה, אך כולל כמה כפתורים לאפליקציות שאינן רלוונטיות בישראל, חבל שאי אפשר למפות אותן לאפליקציות ישראליות כמו סלקום , פרטנר, הוט Next או StingTV שכולן פועלות מצויינות על המסך.
  • ממשק חדש ו-WebOS 6.0 – מסך הבית נוח אך חבל שהאפליקציות לא מקבלות נוכחות גדולה יותר, עלינו להמתין שיצרני האפליקציות יתמכו בממשקים החיפוש והתוכן החדשים.
  • סאונד חדש – אכן מורגש השיפור, גם בסאונד וגם בעיבוד הסאונד ב-AI, אך גם הדור הקודם נשמע מצויין.
  • מעבד תמונה חדש – מתגבר על מקרי קצה שבדור הקודם לא כוסו באופן מושלם, מנגנון OLED motion pro מצליח להתגבר לראשונה על ההבהוב ומייצר חדות תנועה שלא היתה אפשרית לפני כן. מנגנון צמצום אור כחול אמור לעייף פחות את העיניים.
  • גיימינג – תמיכה מלאה בכל היכולות החדשות, ואכן ירידה מוכחת ל-8.9ms – תוצאה נמוכה ומורגשת בהחלט – כל זאת מבלי לגרום לנזק בעיבודה התמונה.
  • זיהוי קולי – עובד מצויין ובעברית.

חסרונות:

  • אלקסה ו-Google Home עדיין חסרות באופן פורמלי (נדרש ידע טכני בכדי להפעילן).
  • כרטיס הרשת עדיין 100Mbps
  • חסרה תמיכה ב-DTS שהיתה במודלים קודמים

מחיר מומלץ לצרכן: 65G1 מתחיל במחיר של 10,990 ש"ח

נשמח לשמוע את דעתכם על המסכים החדשים בשרשור התגובות בפורום.

לשרשור תגובות לחץ כאן


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

9:00
  /  
18.05.2021
  
עפר לאור

1