
ה- ZenWiFi AX6600 XT8 הוא נתב המשלב תמיכה בתקני ה- Wi-Fi השונים ובדגש על התקן המתקדם ביותר Wi-Fi 6, יחד עם מערכת MASH שעד לא מזמן הייתה נחלתם של מומחי תקשורת ובתקופה האחרונה הופכת יותר ויותר אינטואיטיבית ו"אזרחית".
ה- ZenWiFi AX6600 XT8 מכיל בתוכו אין ספור הגדרות ויכולות ובאותה נשימה חיבור ראשוני קל לשימוש. למי נכון לשדרג לתקן החדש? האם עלות השדרוג מהנתב האלחוטי הישן כדאית?
בואו נצלול לנבחי ה- ZEN.
כמה מילים על Wi-Fi 6
ה- Wi-Fi 6 פותח בראי העתיד אשר מדבר על כמויות של צרכני קישוריות במרחב חיינו. בין אם מדובר בחיישני IOT בעלי ניצול רוחב פס נמוך מאוד אך בכמות גדולה מאוד או בצרכני רוחב פס גבוה כמו צריכת שירותי וידאו, משחקי און ליין ושיחות קוליות. עכשיו תדמינו את כל הצרכנים מהסוגים השונים עובדים במקביל ודורשים את מלא הקשב מהנתב, דבר שיכול להעמיס על הנתבים הקיימים היום ולפגוע מאוד בביצועי הרשת.
בכדי להתמודד עם אתגר ניהול הצרכנים הוסיפו לתקן Wi-Fi 6 שתי טכנולוגיות משלימות: OFDMA ו- MU-MIMO. OFDMA אידיאלי עבור יישומים בעלי רוחב פס נמוך וה- MU-MIMO מגדיל את הקיבולת והיעילות ביישומים ברוחב פס גבוה. בגדול, ובכדי לא לאבד אתכם כבר בשלב זה של הכתבה רק אציין כי מדובר בערבוב יעיל יותר של נתונים על גבי גל נושא בודד שכנראה עושה עבודה מדהימה.
בנוסף לכל זה שופרו מרכיבי ההצפנה (WPA3), צריכת האנרגיה של מכשירי הקצה ושיפורים לתדרי 2.4Mhz ו- 5Mhz להגדלת טווחים ומהירויות.

עיצוב ומאפיינים חיצוניים בולטים

העיצוב הקדמי של הנתבים קלאסי ועדין, אפשר בקלות להניח אותו על המזנון בסלון כפריט נוי, האנטנות מוטמעות בתוכו ומלבד לוגו של החברה אין שום כיתוב נוסף המסגיר כי מדובר בנתב אלחוטי.
ה- ZenWiFi AX6600 XT8 מגיע עם שני רכיבי MESH זהים לחלוטין המהווים יחד כיסוי של 500 מטר רבוע (על פי נתוני החברה), גודלם של הנתבים הוא 160 x 75 x 161.5 mm והם מגיעים עם שני שנאים קטנים וקומפקטיים.
לאור העובדה כי מדובר במערכת MESH (רשת אריג המורכבת ממספר יחידות המחוברות ביניהן) ניתן למקם את אחת היחידות במרחב הבית/משרד ללא כל כבילה המחוברת אליו וכך לשמור לדוגמא על המזנון בסלון נקי ומסודר. היחידה האחרת אשר תחובר לרשת, תהווה את החיבור עבור שני הנתבים.
בחלקו האחורי של הנתב ניתן למצוא 3 חיבורי LAN , חיבור WAN, כניסת USB3, שקע חשמל ומתג הפעלה קטן נוח.
וזהו. ואני אוהב את זה, אין שום כיתוב מיותר, נורות או כל דבר אחר שיכול לפגוע בעיצוב האלגנטי של המוצר.
החומר ממנו עשוי הנתב ברובו פלסטיק אשר מרגיש עמיד ואיכותית, האנטנות ממוקמות בחלקו העליון ומוסתרות הייטב. פתחי פינוי החום ממוקמים בצידי הנתב שבזמן פעולה מתחמם לרמת חום סבירה.

נתונים טכניים
IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax, IPv4, IPv6
קצב העברת נתונים מוצהר
802.11a : 54 Mbps
802.11b : 11 Mbps
802.11g : 54 Mbps
802.11n : up to 300 Mbps
802.11ac (5GHZ-1):up to 867 Mbps
802.11ac (5GHZ-2):up to 3466 Mbps
802.11ax (2.4GHz) : up to 574 Mbps
802.11ax (5GHZ-1):up to 1201 Mbps
802.11ax (5GHZ-2):up to 4804 Mbps
אנטנה
Internal antenna x 6 פרוסות בזויות שונות לטובות שיפור השידור והקליטה
שידור/קליטה
2.4 GHz
5 GHz-1
5 GHz-2
מעבד
1.5 GHz quad-core processor
זיכרון
256 MB Flash
512 MB RAM
טכנולוגיית Wi-Fi
OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)
Beamforming: standard-based and universal
1024-QAM high data rate
20/40/80/160 MHz bandwidth
הצפנה
WPA3-Personal, WPA2-Personal, WPA-Personal, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS support
חומת אש ובקרת גישה
Firewall: SPI intrusion detection, DoS protection
Access control:Parental control, Network service filter, URL filter, Port filter
ניהול
UPnP, IGMP v1/v2/v3, DNS Proxy, DHCP, NTP Client, DDNS, Port Trigger, Port Forwarding, DMZ, System Event Log
תמיכה ב-VPN
IPSec Pass-Through
PPTP Pass-Through
L2TP Pass-Through
PPTP server
OpenVPN server
PPTP client
L2TP client
OpenVPN client
סוג חיבור ל-WAN
Internet connection type : Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE supported), PPTP, L2TP
פתחות
RJ45 for 2.5G BaseT for WAN x 1, RJ45 for Gigabits BaseT for LAN x 3
USB 3.1 Gen 1 x 1
מידות
160 x 75 x 161.5 mm
משקל
716 g ליחידה

תכונות מיוחדות ששוות תשומת לב
ממנתח תעבורה, תמיכה בשירותי OpenVPN Server, IPSec server) VPN) , טיוב התקשורת על פי צורך (וידאו, משחקים, גלישה), בקרת הורים טובה ועד שליטה מלאה בשעות בו כל צרכן יכול לגלוש.
אתמקד בכמה יכולות שמבדילות את ה- ZenWiFi AX6600 XT8 מהמתחרים:
- AiProtection pro – בעולם בו צרכני ה – Wi-Fi הבייתי מתפרסים על כל הגלאים ובמגוון שימושים, נדרשת גם תשומת לב להגנה. נוזקות, חשיפת סיסמאות וגנבת מידע הפך לצערנו לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום. ישנן הרבה פתרונות הגנה ברשת אך אהבתי את העובדה שה- AiProtection אינטגרלי בנתב ולא דורש התערבות של תוכנת צד שלישי. כמו כן ה- AiProtection מאפשר שליטה בזמן מסך על פי צרכן (תכונה שחסרה לי מאוד בראוטרים הבסיסיים), הגנת ילדים בפני תוכן לא הולם וחסימה מיידית של מכשירים החשודים כנגועים. נקודה נוספת וחשובה היא שה- AiProtection הוא חינם, ולכל החיים. ה – AiProtection מתעדכן באופן אוטומטי ומבוסס על כלי של – Trend Micro אשר מתמחה בהגנה על רשתות תקשורת בייתיים ועסקיים.
- אפשרות AiMesh – אם יש בראשותכם נתב אשר תומך ב – AiMesh ניתן לחבר אותו לאחד מנתבי ZenWiFi AX6600 XT8 . ה – AiMesh היא טכנולוגיה האפשרת גמישות מרבית בכדי לפתור בעיות נקודתיות וחורי קליטת Wi-Fi זאת תוך ניצול חומרות קיימות. עשו יפה ב- ASUS שאפשרו באמצעות טכנולוגיה זו "לערבב" דגמים שונים מדורות קודמים כדי להרחיב את כיסוי הרשת. בשונה מבוסטרים, מהוספת נתב נפרד ואפילו ממערכות MESH מובנות, עם ה – AiMesh ניתן לנדוד בין ראוטרים מבלי לדעת שמעבר כזה בוצע ובכך לשמור על רצף תקשורתי המנוהל ומרוכז במקום אחד.
- Asus Smart Connent – באמצעות אפשרות זו ניתן לקבוע שרשתות בתדרים שוהנים ( 2.4Ghz , 5Ghz או 5Ghz-2 ) ישדרו את אותו SSID (שם רשת) והמערכת תנתב את הצרכנים על פי העומסים העכשוויים. אפשרויות זו מאפשרת ניצול מקסימאלי של התדרים הפנויים וחלוקת עומס דינמית ושווה.
- Asus QosTraffic manager– תעדוף משימות אדפטיבי. בפרקטיקה הדבר מאפשר להגדיר לאיזה שימוש הייתם רוצים לתת תעדוף? מה שיפה הוא שניתן להגדיר תעדוף גם ללא ידע טכני מקדים, ע"י לחיצה על איקון (משחקים, גלישה, וידאו וכו) ניתן לבחור איזה מהצרכים יקבל תעדוף בתעבורה. כמובן שניתן להעמיק בהגדרות ולקבוע הגבלות רוחב פס לצרכנים ספציפיים כמו כן לתת תעדוף לרשת קווית על פני אלחוטית ועוד.
- יכולת נוספת שאישית אני פחות אוהב אבל יכול להבין למה היא תוספת תאוצה כיכולת מובנת היא ה – ASUS AiCloud. טכנולוגיה זו מאפשרת לשמור אתכם מחוברים לרשת מכל מקום ובכל פעם שיש לכם חיבור לאינטרנט. הוא מקשר את הרשת ושירותי אחסון לאינטרנט ומעניק גישה לקבצים ברשת באמצעות אפליקציית AiCloud ב- iOS,Android או דרך כתובת אתר מותאמת אישית לדפדפן, גם במקרה זה ההגדרה והשימוש אינטואיטיבית באופן יחסי.
- בעולם בו אנו מתבססים על חיבור לאינטרנט במרבית שעות היום, בין אם בעבודה, בלימודים ואפילו במערכות אזעקה ואבטחה נכון לייצר גיבוי תקשורתי, גיבוי שמנותק ובלתי תלוי בתשתית הראשית. ה-AX6600 מאפשר לחבר מודם חיצוני 3G4G לנתב ובכך לאפשר גיבוי חם (Wan Backup) למקרה בו התקשורת הראשית תיפול (או חלילה משהו יפיל אותה במתכוון).
- Download Master – כלי עזר המאפשר להוריד / להעלות קבצי Bit Torrent דרך חיבור ה- USB שבנתב. רוצה לומר, שניתן להקים קליינט Torrent ללא תלות במחשב או שרת הפועל ברקע. מדובר לדעתי בניצול מייטבי של רכיב שגם ככה מחובר לחשמל 24/7. כלל ההורדות ישמרו בהתקן החיצוני אותו אפשר להגדיר כהתקן מדיה ובכך לייצר סוג של מדיה סנטר הנגיש לכלל הצרכנים המחוברים לרשת.
אם אהיה כנה, יש כל כך הרבה אפשרויות ותכונות שהמשתמש הממוצע כנראה לעולם לא יגיע אליהן. ועדיין, למרות שחלק מתכונות אלו הן תכונות צד, נראה שהשקיעו בהן לא מעט מחשבה וגם משתמשים לא מנוסים יוכלו להנות מחלקם.
על כל זאת חשוב להתייחס ולבחון את ה- ZenWiFi AX6600 XT8 בעיקר על פי היעוד העקרי שלו, רשת MESH אלחוטית, שברוב המקרים תתאים לבתים גדולים או לאזורים שבהם קשה לייצר תקשורת Wi-Fi יציבה ומהירה.

התקנה ראשונית פשוטה וממשק ניהול מורכב
הוספתי לזה עוד קצת משחק עם מקומי הנתבים וקיבלתי פריסת רשת Wi-Fi בשתי קומות נפרדות כאשר באחת מהן ממוקם ממ"ד שעד אותו הרגע ראה ביטים רק בפריסה קווית.
עם החיבור הראשוני לנתב דרך ה- Wi-Fi וכניסה לכתובת ניהול הנתב יפתח בפנינו Wizard התקנה ראשוני קל ונוח להגדרה.
כמובן שאת אותו Wizard נפגוש אם נבחר להגדיר את הנתבים דרך האפליקציה במכשיר הנייד (עליה נרחיב בהמשך)

וכמובן הדגשה כי מדובר בתקן חדש ובהחלט יכול להיות שמכשירי הקצה לא יתמכו בתקן זה.
לאחר מכן הרשת תהיה מוכנה לשימוש בהגדרותיה הבסיסיות.

בנושא ממשק המשתמש אני די חלוק בדעותיי. מצד אחד מדובר בממשק מעוצב, ברור ונוח לשימוש, ומצד שני כמות הפרטים והאפשרויות אין סופי ולפעמים נדרשת הכרות מוקדמת עם המונחים.
מכאן אני מגיע למסקנה שעבור המשתמש הרגיל הממשק מעט מורכב ונדרשת הבנה טכנולוגית טובה בכדי לנצל את כל יכולות הנתב/ים.
היה נכון לדעתי, בדומה לממשקים של חברות מתחרות, לייצר שתי רמות של ממשקי משתמש האחד בסיסי המוצמד ל- wizard הגדרות בסיסיות המדריך את המשתמש צעד אחר צעד עם הסברים נלווים והשני מתקדם ובכך אולי לאפשר גם למשתמש הרגיל להנות מכל הטוב שהנתב מציע.

בנוסף ניתן להעמיק ולהגדיר באופן נוח (אם כי דורש הבנה טכנולוגית בסיסית), בקרת הורים, הגדרת זמני שימוש לצרכנים ספציפיים, הגדרת רשת אורחים, הרשאות גישה וכמובן הצגת סטטיסטיקות על שימוש.
עוד בתפריט ניתן למצוא הגדרת VPN מובנה, הגדרת ממשק ל- Alexa, אפשרויות שליטה בעוצמות שידור ועוד.

ביצועים
בבחינת הביצועים בסקירה זו אתמקד ב-2 פרמטרים מרכזיים: עוצמות קליטת Wi-Fi בשימוש בשני נתבי MESH וקצב העברת נתונים בין מכשירי הקצה.
חשוב לציין כי מיקומם של שני הנתבים במרחב עשויים להיות ההבדל המהותי בין ביצועי רשת יוצאי דופן לבין ביצועי רשת "רגילים". זה שנים שאני מנסה להבין את נבכי ה-RF בהיבטי שידור וקליטה. במקרים בהם יש קשר עין (Line-of-Sight) בין הרכיבים הכול פשוט ועובד בצורה מיטבית. האתגר מתחיל כאשר קשר עין כזה לא קיים ובמיוחד כשמכניסים הכול לשטח בנוי.
בהיבטי שטח הכיסוי, אציין כי לרוב הנתונים המוצגים ע"י החברה נכונים לבתים בארה"ב, בתים הבנויים לרוב מעץ וגבס, חומרים "ידידותיים" לגלי RF. לכן, יש לקחת בעירבון מוגבל את הצהרות החברה בנושא שטח הכיסוי של הרכיבים (500מ"ר),זאת כאשר ממקמים את המערכת בשטח בנוי אבן, ברזל ובטון (או לא עלינו ממ"ד).
שטח כיסוי ועוצמות קליטה
לאחר משחק קצר עם מיקום שני רכיבי ה- MESH קיבלנו כיסוי מצויין לכל חדרי הבית כולל הממ"ד (כ-300 מטר רבוע מחולק לשתי קומות) . עוצמות הקליטה נעו בין -40dbm בחדרים הסמוכים לרכיב ועד 85dbm- במקרים הקשים ביותר, לדוגמא ממ"ד. כמובן שהבדיקה נכונה למקום בו היא בוצעה, יש המון משתנים כאשר ממקמים משדר ומקלט במרחב בנוי, כאמרה כללית אציין שהנתבים עושים עבודה טובה מאוד ובחירת מיקום אידיאלי במרחב הייתה אינטואיטיבית וללא צורך בידע טכני מוקדם.
כמו שציינתי בתחילת הכתבה, מערכת ה- MESH עובדת באופן השקוף למשתמש, ללא צורך בהגדרות מיוחדות. המערכת משדרת את אותו שם רשת (SSID) בכל תחומי התדר וכל מכשיר קצה "בוחר" את האות האידיאלי עבורו. שיטת ניהול שידור זו מקלה מאוד על המשתמש ומכשירי הקצה ויוצרת רציפות והמשכיות מעולה בהעברת המידע גם כאשר מבצעים מעבר בין שתי יחידות שידור שונות .

הבדיקות נכונות למקום בו הן בוצעו ומוצגות רק לשם דוגמא. מאפייני שידור וקליטה משתנים ממקום למקום ובמיוחד בשטח בנוי
בכדי לבדוק את קצב העברת הנתונים בוצע שימוש בשני רכיבי קצה התומכים בתקני ה-Wi-Fi 5 וה- Wi-Fi 6 (שני מחשבים ניידים ומכשיר סלולארי נייד).
הבדיקות בוצעו בעזרת תוכנת iperf-3 אשר מבצעת בדיקות מהירות ע"י הקמת שרת ולקוח ומעבירה את הנתונים ביניהם בקצב המירבי האפשרי. כמו כן הבדיקות בוצעו כאשר שני מכשירי הקצה מחוברים לנתב 1 (ללא שימוש ב- MESH) ובחיבור מכשירי הקצה לשני נתבים שונים ושימוש במערכת ה- MESH.
מהירות חיבור האינטרנט באמצעותה בוצעו הבדיקות היא 200Mbs אם כי נתון זה לא הווה מגבלה עליונה כיון שאותן בדיקות בוצעו בעיקר על גבי הרשת הפנימית (בין מכשירי הקצה) ללא קשר לעולם החיצון, זאת כדי לבדוק את איכות ה – Wi-Fi וקצב העברת הנתונים באופן נקי ולא מוטה.
ולתוצאות:
בדיקה בתקן 5 Wi-Fi שבוצעה בין שני רכיבים (שני לפטופים המחוברים לנתב) התקבלו תוצאות לקצב העברת הנתונים התואמות לרוב הנתבים הנמצאים כיום בשוק. כמובן שמערכת ה- MESH הבנויה משני הנתבים שפרה באופן משמעותי את יציבות החיבור ובכך גם את יציבות קצב העברת הנתונים.
בבדיקה באמצעות תקן Wi-Fi 5 ובתדר 2.4Ghz התקבלה מהירות ממוצעת למכשיר בודד של 115Mbits/sec בעוצמת שידור של 75dbm- .

קצב העברת נתונים בתקן Wi-Fi 5 עם שימוש במערכת MESH
כמובן שבקרה זה לאור עוצמות השידור והקליטה הנמוכות יחסית ניתן לראות שקצב העברת הנתונים נפגע מעט ולא יציב אם כי באופן מינורי ומניח את הדעת.

בדיקת קצב העברת נתונים ב – Wi-Fi 6 עם שימוש במערכת MESH
במקרה זה ממוצע קצב העברת הנתונים למכשיר בודד עמד על 750Mbs.

חיבור ה – USB3 המובנה על גבי הנתבים מאפשר חיבור אמצעי אחסון נייד והגדרתו כמשאב אחסון כגון מדיה סנטר.
בבדיקת מהירות העברת הנתונים בינו לבין צרכן מקומי ברשת התקבלו תוצאות התואמות את תקן USB3 וניצולו באופן מקסימאלי.

סיכום ודעה אישית
בעזרת שני נתבים המקושרים בינהם באופן אוטומטי ניתן להגדיל ולטייב את טווח שידור ה- Wi-Fi באזורים מורכבים לקליטת האות כגון בתי קומות,שטחים גדולים וממ"דים.
המוצר מעוצב באופן מדוייק ונקי, הוא מכיל שלל טכנולוגיות מהשורה הראשונה שחלקם אף מקדימים את זמנם.
אם אתם חובבי טכנולוגיה וחדשנות. אם הבית שלכם מלא ברכיבי תקשורת מתקדמים, מחשבים ניידים/סלולארי/רכיבי בית חכם אשר כולם מהשנה האחרונה, אם אתם גיימרים שעתידים להחזיק אחת או יותר מהקונסולות החדשות. אם הבית שלכם בנוי קומות או אם המפעל שלכם מתפרס על שטח גדול אז דעתי היא שמדובר במערך ה- Wi-Fi מהמתקדמים בשוק אשר מתאים לצרכיכם.
בכל מקרה אחר בו אתם גרים בבית ממוצע, או שאתם צרכני טכנולוגיה מהשורה ה- ZenWiFi AX6600 XT8 בשלב זה של החיים הוא overkill עבורכם.
הרדיפה אחרי רוחב הפס או Wi-Fi חלומתינו, ברוב המקרים נובעת מהצורך להראות למי יש יותר גדול. בפרקטיקה למרבית הבתים בארץ מספיקה רשת Wi-Fi בסיסית עם רוחב פס של 100Mbs, רק לשם הדוגמא, אם יש לכם בבית צרכן נטפליקס 4K לצד ילד שמשחק פורטנייט ושני ZOOMים במקביל הרי שבמקרה כזה גם 40Mbs יספיקו, לכן ה – ZenWiFi AX6600 XT8 ASUS מותאם לדעתי לצרכני קצה עם צרכים ספציפיים אותם ציינתי לאורך הכתבה.
והנה הגרוש שלי ללירה, אם מתאפשר לכם, עשו מאמץ וחברו את הצרכנים באופן קווי, זה תמיד יהיה איכותי ויציב יותר.
מחיר לצרכן : 2799 ש"ח עבור זוג רכיבים, 1599 ש"ח עבור נתב בודד.
לדיון בנושא: נתב אלחוטי Mesh מדגם ASUS ZenWIFI AX6600 XT8