קלייה ביתית עם Quest M3s

לקראת סוף שנת 2015 הפסקתי לשתות קפה נמס. מאז אני עוד לא בטוח אם בורות בתחום הקפה, או בורות בתחום ...
7:00
  /  
02.02.2020
  
מאת: פלג אייל

את המסע שלי התחלתי בניו יורק, כאשר הספקתי לעבור את מספר רב של סוגי הכנת קפה – דריפ, קפסולות, אספרסו, מקינטה, פרנץ' פרס, פור אובר ועוד. בגלל הנוחות והעדפות בטעם, כיום אני שותה בעיקר פרנץ' פרס ופור אובר, אבל האובססיה האמיתית היא קליית קפה.

קלייה ביתית עם Quest M3s

לפני שארחיב על היסטוריית הקלייה הביתית שלי, אספר בקצרה על התהליך שהקפה עובר לפני שהוא נכנס למטחנת הקפה.

קלייה ביתית עם Quest M3s

הקפה הירוק, חומר הגלם של קולה הקפה, הינו התוצר של חקלאי חגורת הקפה. החקלאים מגדלים את צמחי הקפה, כאשר בממוצע כל צמח מניב עד קילו בשנה, ולאחר מכן הפולים עוברים תהליכי עיבוד שונים שבסופם מתקבל חומר הגלם – הקפה הירוק.

קלייה ביתית עם Quest M3s

בתהליך הקלייה הקפה הירוק עובר גם כן מספר שלבים עד הגעה לטמפ' ולצבע הרצוי. תהליך זה יכול להימשך כ-9-16 דקות, תלוי בתוצאה הסופית הרצויה.

קלייה ביתית עם Quest M3s

אני התחלתי לקלות קפה באמצעות מכונה קטנה להכנת פופקורן שקולה את הקפה באמצעות אוויר חם. שיטה זאת מאפשרת קלייה יחסית שווה של פולי הקפה למראית עין, אך כדי להגיע לרמה האופטימלית יש צורך במכונה יותר מתוחכמת. מכונות הקלייה הפופולריות ביותר כיום עובדות בשיטת התוף – פולי הקפה נשפכים לתוך צילינדר מסתובב אשר מחומם באמצעים מבוססים גז או חשמל. אפשרי לקלות קפה נהדר גם בשיטת התוף וגם בשיטת האוויר החם, אך כדי לעשות זאת בצורה טובה – יש צורך לשלוט בשני פרמטרים עיקריים – חום וזרימת אוויר.

לכבוד יום הולדת 30, החלטתי לרכוש לעצמי קולה קפה אמיתי, שיאפשר לי לשלוט על מגוון משתנים ובין היתר לקלות כמות גדולה יותר של קפה לעומת מכונת הפופקורן (200 גר' בקווסט לעומת 50 גר' במכונת הפופקורן). תהליך ההזמנה מטייוואן היה יחסית פשוט, ותוך 3 שבועות (ומינוס של 6,000 ₪ ~ בעו"ש) התייצב לו הקווסט אצלי בבית.

קלייה ביתית עם Quest M3s

קצת נתונים יבשים. הקווסט בעל קיבולת של 300 גר', עובד על חשמל (220V), שוקל כ-11 קילוגרם ונפחו כ – 36*33*24 ס"מ. את הקולה אפשר להזמין עם רכיבי מדידת טמפ' נוספים, והוא מגיע עם מגש קירור, כלי פלסטיק למדידת פולי קפה, מברשת ומקל עץ לערבוב הפולים.

בקווסט שולטים באמצעות שלושה כפתורים. הכפתור הראשון מפעיל את המכונה ומשמש כטיימר בטיחות למקרה ששוכחים את המכשיר פועל (הטיימר מגיע עד ל45 דקות). הכפתור השני שולט על כמות האנרגיה (0-6 אמפר) שמוזרמת לגופי החימום, והכפתור השלישי שולט על המאוורר (0-9 דרגות אוורור).

היתרונות של הקווסט שהוא יחסית פשוט לתפעול ולניקוי, אינו תופס מקום רב ועבודתו שקטה. שני החסרונות המרכזיים הם אי היכולת לשלוט על מהירות סיבוב התוף ונפח קלייה נמוך.

תהליך הקלייה בקווסט דומה מאוד לקלייה בקולה תוף מסחרי. כל סשן קלייה מתחיל בהפעלת הספוטיפיי כדי ליצור אווירה (קליית קפה זאת אומנות, ולכל אמן יש את התהליך שלו). לאחר מכן אני מחמם את הקווסט, מודד את כמות הפולים הרצויה (קפה רגיל 200 גר', קפה ספיישלטי 120 גר') וקולה את הקפה (בד"כ 4-5 באצ'ים).

זאת תכנית העבודה שלי (קו כללי, כל באץ' הוא טיפה שונה ודורש וריאציות):

  1. חימום הקולה לכ-190 מעלות.
  2. הורדת כפתור החום ל-0, התחלת סטופר והכנסת הפולים למכשיר.
  3. אחרי כדקה, כיוון כפתור החום ל-4.8 אמפר (200 גר') או ל-4.4 אמפר (120 גר') והפעלת מאוורר על דרגה 2.
  4. כאשר הפולים מתחילים להצהיב (בד"כ אחרי 4-4.5 דקות), הורדה של כ-0.4 אמפר וכיוון מאוורר ל-3.

*בין שלב זה לשלב הבא אני משתמש בכפתור החום (לכיוון מטה) וכפתור מידת האוויר (לכיוון מעלה) כדי לשלוט על התקדמות הקלייה.

  1. באיזור 9-9.5 דקות מתחילת הקלייה, מגיע פיצוץ ראשון (שלב בקליית הקפה בו ניתן לשמוע את פולי הקפה מתפצפצים כמו פופקורן) ובד"כ כחצי דקה לפני התחלתו של שלב זה, כפתור החום יהיה על 0 וכפתור מידת האוויר יהיה על 5-6 כאשר כל חצי דקה אני מעלה בדרגה.
  2. כדקה-דקה וחצי מהישמע פיצוץ ראשון אני פותח את דלת יציאת הפולים ומקרר אותם עד לטמפ' החדר.

לסיכום, מכשיר הקווסט הינו מכשיר ידני לחלוטין, קל לתפעול אך דורש מיומנות רבה כדי לקלות קפה בצורה טובה. שימוש במכשיר כזה מאפשר מעורבות גבוהה בתהליך קליית הקפה ונותן כלים טובים לעתיד.

לדיון בנושא: קלייה ביתית עם Quest M3s


7:00
  /  
2.2.2020
  
מאת: פלג אייל

1