טנזניה
באופן כללי, טנזניה היא מדינה במרכז מזרח אפריקה, יש בה מעל ל-50 מיליון תושבים, גודלה קרוב ל-950,000 קמ"ר (בהנחה ששטח מדינת ישראל הוא כ-20,000 קמ"ר, מדובר במדינה שהיא קרוב לפי חמישים משטח זה). לטנזניה חוף מתמשך לאורך האוקיינוס ההודי והאי זנזיבר משתייך אליה- בשנת 1964 התאחדו טנגניקה וזנזיבר למדינה אחת שבצירופי אותיות של ראשי השמות, נקראת טנזניה. ההר הגבוה בטנזניה (והגבוה באפריקה כולה) הוא הר הקילימנג'רו, קרוב ל-6,000 מטר בפסגתו הגבוהה.
הקפה בעל המוניטין של טנזניה הוא ככלל מזן הערביקה הגדל למרגלות הר הקילימנג'רו, אך גידול הקפה נפוץ מאד ברחבי טנזניה וקיים קפה איכותי בעוד אתרי גידול. הגידול נעשה על ידי המוני משקי בית עצמאיים וכן דרך חוות גידול גדולות. ענף הקפה הוא ענף חשוב בכלכלת טנזניה. יש המתארים את הקפה הטנזני, ככל שניתן לדבר עליו בהכללה, כקפה בעל טעם ייני, עשיר וחזק, גוף בינוני וחומציות חזקה ואולי עדינה- תלוי את מי שואלים.

זנזיבר

קילימינג'רו
קצת על הטיול
את הלינה העברנו בלודג' השוכן בקרבת מכתש הנגורונגורו, בראש גבעה בגובה של כ-1,500 מטר. בשטח הלודג', ישנם שטחי גידול לצריכה עצמית, כגון- ירקות, עצי פרי כולל פירות טרופיים, צמחי תבלין..ועצי קפה.

מי הזמין?

האריות

ספארי

משפחת הפילפילים
במטע הקפה
את פירות הקפה הבשלים מעבירים למכונת קילוף ידנית…המכונה מכילה תוף מסתובב הפולט את פולי הקפה הערומים לשלב הבא- שלב הייבוש.
ייבוש פולי הקפה נעשה על גבי משטח מחורר במיקום מוצל יחסית.
בבוא העת, נקלים פולי הקפה. במכונת הקליה תוף גלילי עם חלון הצצה, המסובב ידנית. הבערת האש לצורך הקליה נעשית על ידי גחלים.

קפה

דובדבני קפה

מכונת קילוף ידנית

ייבוש קפה

קלייה אפריקאית
על הקפה עצמו
בחנות הלודג', נמכר קפה טחון כשהוא ארוז בשקיות של חצי קילו הנושאות את לוגו המקום. לבקשתי המיוחדת, קיבלתי 2 שקיות בנות חצי קילוגרם כל אחת, של פולי קפה לא טחונים שניקלו בסמוך לאריזתם. הקליה הייתה כהה, איטלקית משהו. המחיר- 15$ לשקית של חצי קילוגרם.

קלייה אחידה ?

טחון

שוט כפול
סוף דבר
האם נמזגים בו זכרונות מאפריקה? מראה להקת לביאות עם גוריהן שמצאה צל רחום בצד רכב הספארי הפתוח, מרחק זינוק קליל מהיושבים בו? ההתרגשות של הנהג-מדריך המקומי כשקיבל מאיתנו מזכרת מ"ג'רוסלם דה הולי סיטי"- מחזיק מפתחות עם תפילת הדרך בעברית, אותה תלה בקדמת הרכב? מראה שדרת עצי באובאב עם שקיעה?
התשובה היא כן לכל הנ"ל..האם בהערכת הקפה האישית שלי שלהלן יהיה משקל לכל זה- אשתדל שלא…מבחינה אובייקטיבית ככל שניתן הדבר להאמר, מדובר בקפה בהחלט טוב. במספרים הייתי אומר 8 מתוך 10 שזה ציון גבוה בהחלט מבחינתי. את הציון 10 אני נותן לקפה מזן ערביקה המועדף עלי סובייקטיבית (בדרך כלל קפה ממרכז אמריקה, או אינדונזיה) , שהכנתו התחשבה בתהליך הכולל כגון שימוש בפולי קפה מקלייה טרייה (מרחק של מספר ימים מעת הקלייה) ובדרגת קלייה מתאימה, טחינה מיידית במטחנה איכותית, חליטה במכונה ידנית ובטמפרטורה מתאימה, הקצפה איכותית וכו. יש שהיו מחשיבים לצורך מבחן מוקפד על שתיית קפה אספרסו ללא חלב וללא סוכר. לא זאת החוויה החובבנית המתוארת כאן… במקרה דנן- טעם הקפוצ'ינו בולט באופן ראוי ונעים (חיוניות גבוהה וגוף בינוני, חמוציות נמוכה..), טעם שיש בו פירותיות אבל גם מזכיר באופן מסויים קפה שחור. טעם מסויים של קפה שחור מתלווה גם זמן מה לאחר מכן (אפטר טייסט). יתכן שקליה פחות כהה ואולי ערוב של קפה מזן נוסף היו משפרים ומאזנים עוד יותר את מבחן התוצאה, הטוב בהחלט כשלעצמו.

זכרונות מאפריקה

קפוצי'נו זוגי מחייה זכרונות
לדיון בנושא: ביקור בטנזניה
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.