ביקורת מקוצרת בוידאו
הקדמה
פנסוניק עברה תקופה לא קלה בשנתיים האחרונות – המעבר ממובילת שוק הפלזמה לכזו שצריכה להדביק את הקצב שנקבע על ידי מתחרותיה מסין ומקוריאה, יכול לאתגר כל חברת ענק בסדר גודל של פנסוניק. החברה התחילה בתחום ה-LCD רק לפני מספר שנים אך כיום חוזרת להיות אחת המובילות של שוק מסכי ה-LED.
מדובר במסך mid-level של פנסוניק אשר מגיע לארץ עם עברית מלאה ברמה שלא ראינו עדיין במסכי פנסוניק. המסך מגיע מגוייר כהלכה, כולל עידן+!
מבחינה עיצובית, מדובר במסך עם בזל קטן, אך אלנגטי. הבסיס שלו בנוי באופן חכם שמאפשר הצבה של ממירים בשני צדדיו (יש לו גם תצורה רחבה שמאפשרת הצבה של ציוד מתחתיו). יש לו מגוון כניסות ויציאות מרשים (למעט טיונר דיגיטלי).
מערכת ההפעלה של המסך היא Firefox OS אשר אחראית על נושא הטלויזיה החכמה, אך ניתן לראות שפנסוניק משלבת אפליקציות שלה (למשל הסטרימר שהממשק הפנימי שלו לא השתנה כבר כמה דורות). מדובר בממשק לא עקבי – בחלק מהמקומות רואים שזה FirefoxOS ובחלק רואים שזו המערכת של פנסוניק. ההבדל מאוד בולט, אם כי בשני המקרים כאמור יש תמיכה מלאה בעברית.
ממשק ההגדרות בנוי כרשימה ארוכה, שבצד ניתן להגיע לראשי פרקים בקלות. ממשק נוח יפה ומינימליסטי. המסך גם תומך ב-BT לטובת משקפי תלת ואזניות אלחוטיות – בונוס נחמד. פיצ'ר נוסף שמודגש כאן הוא שיקוף של המסך בערת miracast למי שיש לו אנדרואיד או מחשב מתאים.
חלקו האחורי של המסך מחולק לשני אזורים עם מכסים שמאפשרים לרכז את הכבלים באופן נוח. העיצוב האחורי הוא פרקטי, ולא מעוצב לטובת הצבה במרכז של סלון אלא מיועד להתלות או לעמוד כנגד קיר.
המסך מגיע עם שני שלטים, בדומה לדורות קודמים של מסכי פנסוניק. השלט הרגיל דומה מאוד לשלטי פנסוניק קודמים – הוא פלסטי ופרקטי, אך מרביתו מנוצל על ידי כפתורים שמיועדים לטיונר האנלוגי שאינו בשימוש. לעומת זאת, אין גישה ישירה לכניסות השונות של המסך. שלושה כפתורים – כפתור בית, כפתור Netflix וכפתור אפליקציות משמש לטובת הפונקציות החכמות. הדגש ששמים כאן על נטפליקס אינו במקרה – המסך הזה עובד מעולה עם נטפליקס ועל כך בהמשך.
השלט השני הוא שלט מגניב יותר אבל היה לי יותר קשה לתפעל אותו. המרכז שלו הוא איזור טאץ' שעובד בדיוק כמו איזור מגע של מחשב נייד – יש בו אלמנט רך ויש תחושה טקטילית כאשר לוחצים עליו. הכפתורים מעליו גם הם נלחצים עם קליק מורגש. מתחת לאיזור הטאץ' יש איזור עם חיצים ולחיצה על המסך עצמו משמש ככפתור ה-OK. בסה"כ מדובר בשלט טוב, אבל היה לי מאוד קשה להתרגל אליו ובסופו של יום תמיד חזרתי לשלט הארוך,
בין היתר בגלל החוסר של כפתור Netflix יעודי על השלט הזה. לשלט גם סט של פעולות טאץ' נוספות שמופעלות כאשר עושים פעולות gestures על איזור המגע, אם כי קשה לזכור בדיוק מה עושה מה (יש מדריך שמסביר זאת בפעם הראשונה). כפתור עם מיקרופון מאפשר להפעיל את המיקרופון ואז ניתן לתת למסך פקודות באגגלית.
תוצאות החיפוש יצאו לא רע, זה מאפשר לכם לחפש באינטרנט, במקומות ובעיקר ביוטיוב בזריזות. לא יודע עד כמה זה באמת שימוש (לא יצא לי מעולם להשתמש בפיצ'רים כאלה מאז שתחום זה התחיל. החיפושים נעשים בעזרת מנוע חיפוש Bing של מיקרוסופט אשר משתפים פעולה עם Firefox ופנסוניק כאן.
חיפוש ידני עובד עם מקלדת עברית נוחה (אך מבחינה ויזואלית נראית מעט מיושנת).
חשוב לציין שמדובר בפאנל PVA (ניתן לראות זאת בשל השובלים של מגע במסך עצמו), והוא מצופה באופן שחוסם באופן יפה החזרי אור.
המסך אינו מגיע עם משקפי תלת מימד אך בניגוד למודלים האירופאים יש לו עדיין תלת אקטיבי מלא, אך צריך לרכוש לטובת הנושא משקפי RF תואמים. בעבר נושא ה-3D נבדק והשיטה של פנסוניק נמצאה כהשיטה האיכותית ביותר לצפות בתלת. עם זאת, מכיוון שהמסך לא סופק עם משקפי תלת מימד, לא ניתן היה לבדוק זאת עם המסך.
סמארט ומדיה
ממשק המשתמש של מסך הסמארט פשוט משמעותית לתפעול ממסכים מתחרים. מדובר עדיין בכמות מרשימה של אפליקציות. שתי הבולטות כמובן הן יוטיוב ו-Netflix. שתיהן בעברית ומותאמות לחלוטין לישראל (לא תקבלו כל מני תכנים שמיועדים לארצות ערב).
נתחיל עם הסטרימר, הוא בעצם מובנה לתוך רשימת הכניסות שניתן לבחור בהן דרך כפתור המקורות בשלט. מקורות מהרשת מגיעים בכמה צבעים – כחול, סגול וכחול בהיר – DLNA שכבר מתייחס לשיתוף ספציפי בתוך אותו שרת. אין הסבר טכני על ההבדל בין סוגי השיתופים, למרות שנראה שהם נעזרים בפרוטוקולים שונים. כולם תומכים בעברית, ובמציאת כל התכנים וגם הממשק שלהם דומה מאוד למעט הבדל די משמעותי – בלינקים הסגולים/כחולים הסדר הוא סדר הספריות שלכם בעוד שבתכלת הוא שטוח. כלומר, סגול מתאים למי שיש לו הרבה מאוד תוכן ותכלת מתאים למי שיש לו מעט תוכן.
למה זה בעייתי? בעיקר למי שיש תכנים "רגישים" שלא בטוח שהוא שש לשים אותם באופן פומבי – הממשק התכלת יגרום להם לצוף לרשימה ארוכה של תכנים אחרים. בקיצור, עלול להיות בעייתי במקרים מסויימים.
הלינקים התכלת כנראה DLNA כי הם יודעים לסווג בין סוגי תוכן עם ממשק יעודי.
כך נראים התכנים כאשר נמצאים ברשימה ספציפית – הבעיה כאן היא שאין רשימה שמית ואין דרך למיין – מה שאומר שלמי שיש תוכן עם שמות ארוכים או רשימות ארוכות של תכנים, עלול להסתבך עם מציאת התוכן שלו.
כאשר צופים במשהו, ניתן להמשיך איפה שהפסקתם או לנגן מההתחלה.
הסטרימר עושה עבודה נהדרת ברשת – כולל תמיכה ב-4K, ב-HDR10 וב-HEVC. יש תמיכה מלאה בדולבי וב-DTS. הדברים היחידים שלא פעלו הם Dolby TrueHD.
מבחינת קצב נתונים – המסך מגיע בקלות ל-90Mbps (זה כיום המקסימום שאנחנו בודקים). כמובן שתכני UHD נבדקו ועבדו ללא בעיה בקצבים של 50-70Mbps. יש לציין שממשק המעבר קדימה ואחורה בסרט הוא בעזרת FFWD ו-REWIND ואין דרך לקפוץ במהירות לאזור מסויים בסרט.
ניתן להחליף בין ערוצי הסאונד הנתמכים או התרגומים ועברית עובדת ללא כל קושי כולל כל סימני הפיסוק במקומות הנכונים…
גם יוטיוב עובד מעולה על המסך, כולל אינטגרציה ישר למסך החיפוש. כמובן שתכני 4K פועלים ויש קטגוריה שלמה של תכנים כאלה שניתן להגיע אליהם דרך התפריט השמאלי.
נטפליקס כבר דורש התייחסות עמוקה יותר כי כאן כבר מדובר בשירות תוכן בתשלום. כפי שבוודאי שמעתם נטפליקס רשמית בישראל ובמקרה שלי לקחתי לעצמי (ולכמה מחברי הקרובים) מנוי שתומך ב-UHD וב-4 סטרימים בו זמנית. תכני ה-4K די מרשימים שם. יש כבר מספר של סדרות עדכניות עם 4K (כולל כמה חדשות כמו Get down או Narcos 2) והצפי הוא הוספה של סדרה שלמה כל חודש בערך לשרות. דווקא בסרטים שירות ה-4K חלש, ומרבית הסרטים של השירות ב-1080P "בלבד". גם מספר התכנים ב-HDR עולה באופן הדרגתי וניתן למצוא מספר קטן של סדרות שתומכות ב-HDR10 (מרקו פולו לדוגמא) וגם כמה סרטים.
תכני ה-HDR מסומנים ככאלה (המשמעות היא שהם תומכים גם ב-HDR וגם ב-4K) וכמובן שהם גם מוציאים 5.1 עבור מי שמחבר את הטלויזיה שלו לרסיבר דרך חיבור HDMI ARC או החיבור האופטי.
כפתור ה-INFO מאפשר לכם לגלות מה הרזולוציה שאתם רואים, כאשר יש ככל הנראה שתי רמות של 2160P (וגם 1440P בדרך) – עם קצב נתונים של סביב 25Mbps (כמובן שב-HEVC). כל התכנים החל מ720P כבר תומכים ב-HDR. הדבר לאו דווקא מתבטא באור יותר חזק (עוד על כך בהמשך) אלא בהעלמות טוטלית של banding מהתכנים עקב המעבר ל-10 ביט בתוכן.
יש עדיין מעט יחסית תכנים עם תרגום בעברית, אבל רואים שב-Netflix עובדים על כך, אם כי בעצלתיים משהו. כמובן שהתרגום פועל מושלם על המסך.
יש עוד מספר שירותי וידאו, אבל היחיד שבאמת מעניין בנוסף לאלה הוא שירות Daily motion.
רשימת האפליקציות ארוכה כמובן, וצריך לשים לב שמרביתה די דומה לשירותים מקבילים של חברות אחרות, לרוב זה אומר שמדובר באפליקציית HTML פשוטה למדי. מצד שני, שירותי מוזיקה למשל כמעט לא קיימים ב-LG מודגשים כאן למשל.
המסך מגיע עם דפדפן Firefox שתופס את מרבית המסך למעט פינה בצד שמיועדת ל-PIP. הבעיה עם הגישה הזו היא שזה מקשה מאוד למי שחושב להשתמש בדפדפן לטובת צפיה בתכנים ישירים, אם כי בבירור זו לא המטרה כאן. הדפדפן עובד מהר, יעיל, ללא שום בעיות עם עברית וכל האתרים שניסיתי פעלו ללא דופי. פשוט ביצוע מושלם.
איכות התמונה
מתברר שלמסך יש עידן+, אלא שחשוב מאוד שבשלב ההגדרות הראשוניות של המסך הוא יוגדר. במקרה שלי למשל, הטכנאי לא בחר בטיונר הדיגיטלי ולכן כלל לא ניתן היה להגיע לטיונר הזה. לאחר איפוס הגדרות של המסך ניתן היה להגדיר את הטיונר מחדש וניתן היה לקלוט את הערוצים הדיגיטליים של עידן+.
כמובן שיש את כל הערוצים וערוצי הרדיו. איכות הודאו טובה מיס או הוט, נקווה שזה ימשיך ככה גם כאשר יוסיפו עוד ערוצים לשידורי עידן+. ניתן גם לראות את מדריך התוכניות (אם כי הממשק היה יכול להיות מוצלח יותר). לא ניתן להקליט מהערוצים לדיסק און קי.
המסך נבדק במגוון גדול של תכנים אך מן הסתם לא פרקטי לפרט או להציג את כולם כאן. תכני SD, דרך ממיר יס נראים סביר בהחלט – כלומר מעבד התמונה עושה עבודה לא רעה. כדאי לשים לב להגדרות השונות מכיוון שיש הגדרות רבות שחלקן לא נראות טוב במיוחד. מומלץ להתחיל עם True Cinema שפועל מצויין וקרוב למצב מכוייל. כמו כן, חלק מהגדרות ה-IFC (החלקת תנועה) לא היו לטעמי ולכן כובו לטובת הצפיה, מה שמשפר לדעתי את התוצר הסופי.
שידורי יס נראים פחות או יותר כפי שאנחנו רגילים – כלומר, על גבי מסך 4K רואים בפירוש את הקושי של החברה עם רוחב פס מצומצם והדבר גורם ללא מעט ארטיפקטים. עם זאת, הדבר מאוד תלוי בערוץ ויש שיפור משמעותי בתכני VOD שהם בקצבי ביטרייטים מוצלחים יותר.
בעולם הבלוריי, ניתן לראות שיפור דרמטי ביחס ל-HD, עם רמת פירוט מעולה.
המסך מתמודד היטב עם תכנים מאתגרים מבחינת קונטרסט ומצליח להציג את Sin City באופן יפה מאוד.לא נראתה עננות מיוחדת בדגם שבדקתי. המסך משתמש בטכניקה של שינוי תאורה אחורית באופן די קיצוני כאשר התוכן משתנה. מי שרגיש לתופעה זו יכול להחליש את האפקט בהגדרות.
בעולם ה-UHD בדקתי מספר סרטים באורך מלא, כולל חיי פיי אשר נצפה על גבי המסך בעזרת הסטרימר המובנה. זה די מוזר לא להזדקק לסטרימר יעודי, וזה בהחלט עובד היטב. האיכות היתה, כפי שניתן לצפות – מעולה.
מכיוון שעדיין אין תכנים אמיתיים (קרי: סרטים ברמת Reference level) הדרך לבחון HDR היא רק דרך Netflix (בעייתי) או דרך קטעים שזמינים ברשת. המסך זיהה בקלות תכני HDR והתאים את הצבעים ואת עוצמות האור לכך. אם כי כדאי לציין שהמסך אינו מתעדף HDR ונותן גם ל-SDR גישה מלאה לעוצמות האור שלו. זאת בניגוד למרבית המסכים מהדור האחרון אשר נותנים גישה לתוספת התאורה הזו אך ורק לתכני HDR שהם כיום עדיין נדירים מאוד.
מדידות
המסך מפיק עוצמת תאורה של כ-450 ניטים (470 במצב לא מכוייל בכלל). לא מדובר במסך הבהיר ביותר בשוק (מסכי ה-OLED האחרונים מגיעים מעל ל-600 ניטים) אך מה שמעניין הוא שבניגוד למסכים האחרים שבחנו – אין כאן תיעדוף של HDR. כלומר, המסך אינו מוריד עוצמת אור כאשר המסך כולו לבן ומגיע לאותן עוצמות אור בין SDR ל-HDR.
זו גישה מעניינת מכיוון שבעת ההדגמה, המעבר ל-HDR הוא הרבה פחות דרמטי מאשר על גבי מסכים אחרים. מצד שני, בפועל אנחנו הולכים לראות בעיקר תכני SDR בשנים הקרובות. תחשבו על זה – הייתם רוצים מסך שיש לו מאגר תאורה עצום מתחת למכסה המנוע שהוא כמעט אף פעם לא מפעיל?
מבחינת גמוט בצבע – המסך מגיע בקלות ל-REC709 והוא מגיע מכוייל יפה גם בצבע וגם בגאמה (ל-2.4).
ה-DX700 גם מאפשר מעבר לגמוט REC2020. הרמתי גבה כאשר ראיתי זאת, אבל מתברר שמה שפנסוניק מתכוונים הוא שהם מסוגלים להשתמש ב-container של REC2020 בשביל לשחזר גמוט DCI-P3 קולנועי. האמת? זה בהחלט ממספיק כיום והמסך מצליח גם כאן להפתיע עם כיול קרוב מאוד ליעדי DCI-P3. זה כמובן לא כיסוי מושלם עדיין, אבל קרוב מאוד ליעד ובהחלט יספק לשנים הקרובות.
המסך כאמור מגיע עם הגדרה של גאמה 2.4 ואכן הוא נמדד -2.39 באופן כמעט מושלם.
מבחינת זויתיות, הבעיה של PVA היא לרוב שהיא מתנהגת פחות יעילה כאשר צופים מהצד ואכן גם במסך הזה יש ירידה מורגשת בקונטרסט (המסך הופך בהיר יותר ופחות קונטרסטי) כאשר צופים בו מהצד.ממוצע הטמפרטורה של המסך סביב 6300K ויציב מאוד. משמעות הדבר היא שבהורדה מעט של האדומים והכחולים ניתן להגיע לכיול קרוב מאוד למושלם.
ניתן לראות עד כמה המסך בעל כיול יציב.
בכדי להבהיר כיצד מבוצעת מדידת ה-uniformity – היא נעשית על ידי 16 מדידות מפינה שמאלית עליונה ועד מרכז המסך ושוב לפינה הימנית העליונה בצורת U. ניתן לראות בגרף שהמסך לא ממש עקבי בעוצמות התאורה שלו ומגיע ל-80% אחידות באור, למעט שתי הפינות שיורדות קרוב ל-70% (איננו מחשיבים את הפינות הקיצוניות). זהו מספר מעט נמוך מכפי שהיינו רוצים לראות, אך הוא בהחלט עקבי עם מסכי LED אחרים.
פנסוניק אינה מצהירה על שיטת התאורה של המסך, למעט העובדה שהם קוראים לפאנל בהיר במיוחד ושמדובר בתאורה אדפטיבית local dimming צידית. מדידה של החתימה הספקטרלית מראה במה מדובר – המסך משתמש בתאורה מבוססת quantum dot – שמזוהה בהפרדה מוחלטת בין הצבעים השונים. זה גם ההסבר לעוצמת האור החזקה של המסך.
במצב True Cinema המסך מעכב את הוידאו ב-114ms. כאשר מכבים את IFC (החלקת התנועה) מגיעים ל-106ms. במצב גיימינג, המסך מעכב את הסיגנל ב-48ms. אלה מספרים טובים לגיימרים.
סיכום וציונים
- איכות בנייה: 9
- עיצוב: 8
- HDTV איכות תמונה: 8.5
- SDTV איכות תמונה: 8
- תלת מימד: לא נבדק
- שלט: 7.5
- יכולות כיול: 9
- יחסי מסך: 9
- חיבורים: 8
- ממשק: 8 (נוח, אך במקומות מסויימים נראה מיושן)
- המרת 2D לתלת מימד: לא נבדקה
- פונקציות נוספות: 8.5 (אפליקציות תוכן מגוונות, חיפוש מובנה, חיפוש קולי)
- נגן מדיה: 9 (עומד בקצבי נתונים גבוהים, תומך בתרגום מלא בעברית, תומך ב-HDR10, תומך ב-HEVC)
- שירותי תוכן מהרשת: 8.5 (נטפליקס, יוטיוב)
- עברית: 9.5
- עידן+ : 9 (חסר יכולת הקלטה)
תמיכה
- USB 3: כן
- UHD: כן
- עידן+: כן
- רזולוציה טבעית: כן
- REC2020: כן, גמוט בפועל DCI-P3
- HDR10: כן
- Dolby vision: לא
- HEVC: כן
- תלת מימד: אקטיבי 4K כפול
- DTS HD MASTER: לא
- Dolby TrueHD: לא
מחירים מומלצים לצרכן
המחיר המומלץ לצרכן הוא 9,990 ש"ח (מחיר רחוב עלול להיות נמוך יותר)
המסך כולל 5 שנות אחריות של יורוקום פנסוניק
לדיון בנושא: מסך פנסוניק HDR 4K בגודל 58', קבלו את DX700