הקדמה
הנגן הנ"ל בדומה לנגן של חברת iBasso, שסקרתי לא מזמן, מתחרה במוצרים מקבילים לצד הכרישים הכבדים של חברת Astell&Kern (שנסקרו גם הם באתר), HIFIMAN ועוד…
בביקורת זו אבדוק מה יש לנגן של חברת "פיו" להציע לצרכן חובב האודיו/ אודיופילי אשר רוצה לשאת איתו את מיטב המוזיקה שלו לדרכים, באיכות המקסימלית במכשיר שמתיימר לעשות הכול מכול, ללא הוספת שרשורים של מגברים חיצוניים וכו'.
Fiio X7
זוהי סדרת הנגנים של חברה Fiio, חברה סינית המתמחה בייצור ציוד אודיו לשוק הביתי. החברה מזוהה עם קו מוצרים המציעים יחס עלות-תועלת המשתלם ביחס למחירם הנמוך.
סדרה זו של החברה מונה כחמישה דגמי נגנים שונים: X1, X3, X3 (2nd gen), X5, X7.
נגני החברה חולשים על גבי רמות שונות שבאות לידי ביטוי במחירים שונים וביכולות שונות, כך שהצרכן יכול לבחור את הנגן האידיאלי עבורו.
בביקורת זו נכיר את דגם העל החדש ביותר של החברה, ה-X7.

מעבר לעובדה שהנגן הוא מכשיר מוזיקה נייד לדרכים, הוא מהווה גם DAC אישי הניתן לחיבור למחשב או כמקור למערכת סטריאו הסלונית שלכם. כמו כן, המכשיר מציע פונקציות רחבות ועשירות לאור העובדה שניתן להתממשק איתו ב-Bluetooth וב-Wifi. דברים אלה מאפשרים סטרימינג של מוזיקה מהמחשב האישי לנגן, שידור אלחוטי לאוזניות/רמקולים האישיים שלכם ועוד מגוון רחב של פעולות שונות.
אפשרות מעניינת ומיוחדת בנגן היא האפשרות לשחרר שני ברגים בתחתיתו ולהחליף מודול הגברה של הנגן, בהתאם לאוזניות שתשדכו אליו.
ככל שעולים בסולם מבחר המודולים ובוחרים במודול מורכב יותר, כך ההתאמה לאוזניות רציניות גדלה, ויחד איתה – המחיר.

אריזת הנגן


תכולת אריזת הנגן
מפרט טכני
- צבע: טיטניום
- מידות: 130*64*16.6 (מ"מ)
- מסך: 3.95 אינצ', IPS 480*880
- חומר הגוף: אלומניום תעופתי 6061
- יציאות: אנלוגי, קואקסילי ואופטי
- תקשורת: Bluetooth, WiFi
- זיכרון פנימי: 32 ג'יגה בייט מובנים ואפשרות הרחבה עם כרטיס הרחבה עד 128 Micro SD
- מודול הגברה: AM2 (קיימים מודולים שונים בהתאם לצורכי המאזין הניתנים להרכבה בפשטות ע"י שחרור שני ברגיי הצד בתחתית הנגן)
- DAC: ES9018S
- מעבד: Rockchip RK3188
- זיכרון ראם: 1 ג'יגה בייט
- בטרייה: 3500mAh
- זמן נגינה: 10 שעות הצהרת יצרן- משתנה בהתאם למודול ההגברה
- טעינה: 4.5 שעות באמצעות מטען
- משקל: 210 גרם

תחושה פיזית והנדסת אנוש
עיצוב הנגן אמנם מרשים, כיוון שאינו בנוי מפלסטיק, אך ה"דבשת" שבגבו פוגמת בעיצובו וברושם שהוא מעביר. בנוסף, המסך המובלט אינו נעים להחזקה ולמראה, מאחר שהקו העיצובי של הנגן אינו חלק.
הערה אחרונה לגבי העיצוב: תאורת הלד הכחולה שנדלקת בעת השימוש במכשיר. אינני יודע מה חשבו לעצמם המעצבים ב"פיו", אך מדובר בנגן ולא בחללית או בממיר טלוויזיה שאותם אפשר להאיר ב-50 צבעים שונים. הנגן מאיר בתחתית המסך בקו של תאורה כחולה תמידית שגרם לי לתהות ללא הפסקה מיהו החכם בחברת "פיו" ששחשב שפס התאורה הזה הוא מגניב? בדקתי רבות האם יש אפשרות לכבותו ולא מצאתי לכך פתרון, כך שאני מניח שהפתרון יבוא בדמות כיסוי איזולירבנד על פס התאורה או לחלופין ניתוק פיזי לחובבי המודינג.
הנגן מגיע מהיצרן עם מגן פלסטיק שקוף פשוט להגנה חיצונית, מהסוג שקונים באיביי / אליאקספרס בדולר. אם תרצו לשדרג את הנגן במגן מהודר במקצת, דעו כי ניתן למצוא מגני עור באיביי ובאליאקספרס.
בנוסף לאלה, הוא מגיע בקופסה עם שלושה מגני מסך פשוטים למדי להגנה בסיסית על המסך.

נגן עם דבשת
תארו לעצמכם את תחושת האכזבה כשהשיר האהוב עליכם בדיוק מתנגן בסולו וחשקה נפשכם להגביר מעט את הווליום כדי להאזין לניסורי הגיטרות, אך התבלבלתם ולחצתם בטעות על מקשי העברת השיר קדימה ואחורה. תחושת זו ליוותה אותי לאורך כל הביקורת, גם כשניסיתי לזכור מה תפקידם של המקשים בכל אחד מהצדדים, שאלתי את עצמי פעמיים לפני כל לחיצה האם זהו הצד של הווליום או הצד של העברת שיר. דבר נוסף שתהיתי לגביו הוא מדוע בחברת "פיו" לא השתמשו במבנה מקשים מעט שונה שיאפשר שימוש עיוור בנגן, או לחילופין בחרו בסימול +/- הידוע לצורך מקשי הווליום ולא ב-</>.
בעיה זו ליוותה אותי גם עם כפתור ההשהיה וכיבוי מסך, אם כי במקרים אלה הבלבול שלי פחת כיוון שהכפתורים מסומנים כראוי.

צדו הימני של הנגן- כפתור הנגינה/השהיה וכפתורי העברת שיר קדימה ואחורה

צדו השמאלי של הנגן- כפתור כיבוי/הדלקת מסך, כפתורי ווליום וחריץ הרחבת זיכרון

תחתית הנגן

חווית שימוש ועדכונים
לצד השימוש בנגן בגרסת אנדרואיד, ישנה אפשרות להשתמש בנגן במצב שאותו החברה מכנה: Pure Music, והוא למעשה משמש כנגן החברה בלבד, ללא כל חווית האנדרואיד שעוטפת את הנגן, כך שלמעשה מקבלים נגן מוזיקה "טיפש" לכל דבר. אך כיוון שהנגן מציע מעט מעבר לנגן פשוט וכיוון שהסתקרנתי לגלות בו פונקציות חדשות, השתמשתי בממשק האנדרואידי.

מסך התפריטים הקלאסי של אנדרואיד

כאשר מושכים את חלונית ההראות, ניתן לבחור בכפתור ה-Pure Music והנגן משמש כנגן החברה בלבד ללא ממשק אנדרואידי.
יש לשים לב כי אמנם מדובר באנדרואיד לכל דבר, אך המכשיר אינו מריץ את חנות האפליקציות של גוגל (פליי- סטור). לצערי הרב, לא יצא לי להגיע לזה והשתמשתי בחנות הקטנטנה שמגיעה עם המכשיר ומאפשרת להתקין נגנים חלופיים שונים לנגן המקורי שמגיע עם המכשיר. באופן אישי, אציין כי הכי התחברתי לנגנים HF Player ו-Poweramp, הם היו יותר אינטואיטיביים ומהירים מהאפליקציה של היצרן שהייתה פחות נוחה ונגישה מבחינת כפתורים קטנים ומציקים.
ברגע שעברתי להשתמש באפליקציות הצד השלישי הללו, חווית השימוש הייתה יותר זורמת ומהנה.

מבנה אפליקציית הנגן האורגינלי

שימו לב לתמיכה בעברית וליישור לימין

יש אפשרות להריץ נגן Rockbox, אך לצערי הוא אינו עובד ברציפות

אפליקצית נגן HF Player של חברת Onkyo

אפליקציית נגן Power Amp נוחה, ואינטואיטיבית
דבר נוסף שניתן לבצע בנגן הוא גלישה באינטרנט. אמנם זו פעולה שאינה מיוחדת כל כך, אך ניתן באמצעותה להוריד שירים מהרשת/ טורנטים וכד'.

תמיכה טכנית

איך אפשר בלי לגלוש קצת לאתר האהוב…
מבחן האזנה

בכדי לערוך השוואה נכונה, כזו שתבדוק את הנגן אל מול חלופות ואוזניות שונות, האזנתי לנגן באוזניות שונות משלל קטגוריות שונות: קשת פול סייז פתוחות ו-In Ear.
להלן רשימת האוזניות:
AKG K701
Audio Technica ATH-AD700
SoundMagic PL50
HiFiMan RE-400
K701- נירוונה מוזיקלית
האוזניות הללו הן אוזניות שנחשבות יחסית קשות להנעה ודורשות בדרך כלל מגברים ספציפיים על מנת למקסם אותן. בעת ניגון בווליום גבוה, האוזניות זכו לפירוט נהדר ולנמוכים הדוקים ונעימים. אמנם לא מדובר בהגברה האיכותית ביותר שיש, כפי שיצא לי לחוות עם האוזניות הללו ועם מגבר M^3, אך הפענוח וההגברה נשמעים מצוין. הפירוט בניגון ברור להפליא והבוזוקי והדיג'רידו צלולים.
AD700- השילוב המוזיקלי
הנגן מנגן ללא רבב בשילוב האוזניות הללו. הסאונד אוורירי, פתוח, המיד נעים לצד פריטות הגיטרה האקוסטית, והבמה מפילת לסתות. באחד מהקטעים ששמעתי בו את אברהם טל מבצע את "אדם צובר זיכרונות", כל שנותר לי היה לעצום עיניים ולדמיין אותו קופץ ומנגן מולי כמו שראיתי אותו בהופעותיו באמפי שוני.
SoundMagic-השילוב הזול והכיפי
אלה האוזניות הזולות שלי לדרכים שהייתי מאוד סקרן לדעת כיצד יתפקדו עם ספינת דגל כמו ה-X7. האוזניות הללו הפתיעו לטובה והן פרחו בצורה מרשימה. אמנם הבאס אינו עמוק ועשיר כמו באוזניות קשת שנבדקו קודם לכן, אך הסאונד מדויק, המיד נעים להפליא, הווקאל מדויק והבמה נחמדה, בהינתן היכולות של IEM לשקף במה.
RE400 – השילוב היבש והמשעמם
לצערי, האוזניות הללו, שמהוות אוזניות בעלות יחס עלות-תועלת מצוין בעיניי ובעיני רבים, אכזבו כאן. השילוב עם הנגן נתן תוצאה של סאונד יבש, עם ווקאל מרדים, לצד נקישות באס שהיו חסרות ל-PL50 ודווקא התאפיינו כאן. אפשר להבין את ההבדל במידת הבאס בין הדגמים בהנחה שלוקחים בחשבון את השוני הטכנולוגי שבין הדרייברים: BA לעומת דינאמי.
ה-RE400 נשמעו מאוד עייפות ומשעממות, והשילוב ביניהם לא נסק גבוה, לצערי, מלבד הבאס החביב.
ניתוח הסאונד בנגן:
טרבל- נעים ומלטף, הגיטרות לא צווחות וכואבות באוזן. הפריטות נשמעות מדויקות להפליא!
מיד- צלילי הפסנתר ב-Clocks של קולדפליי מעולם לא נשמעו כה ריאליסטיים. בשילוב עם ה-K701 חשתי כאילו אני נשען על הגדר בהופעה שלהם וחווה את כריס מרטין מנגן על הפסנתר את השיר בביצוע אישי. המיד בולט במידה המתאימה ואינו חסר ממנו.
באס- לאחר בדיקה עם ז'אנרים רבים של אודיו, ניכר כי הנגן מציג בצורה שקופה לחלוטין את תחום הבאס ללא הקצנה או הדגשה שלו. הבאסים הדוקים ונעימים למאזין ואינם משתלטים על שאר ספקטרום הצלילים.
במה- כאחד שאוהב ללכת בזמנו הפנוי להופעות חיות (והמוזיקה באוזניות אמורה פעמים רבות לשחזר את אותה החוויה), אציין כי הבמה רחבה בצורה מדהימה ופעמים רבות התרשמתי לטובה מחוויית השחזור התלת- ממדית שהנגן הקטן (יחסית) הזה עושה. התחושה היא כל-כך ריאליסטית שפעמים רבות שאלתי את עצמי מדוע לשלם להופעה הבאה כשאני יכול לקחת אותה איתי בכיס.
ווקאל- פעמים רבות אני אוהב לבחון אוזניות וציוד אודיו בעזרת שירה נשית. לצורך כך בחנתי את הנגן בנגינת השיר הכיפי של רג'ינה ספקטור- Fidelity. הווקאל צלול, נקי וברור, וללא ספק גרם לי לחייך רבות. מסקנות אלו ליוו אותי לאורך הבדיקה עם זמרים נוספים כדוגמת גבע אלון שנשמע באוזניות חי מאי-פעם.
פירוט- נגני אודיו זולים פעמים רבות מאבדים פירוט והפרדה בכלים, ונוצרת תופעת "סלט" שבה צלילים מסוימים נבלעים בחלל בגלל פענוח סאונד ירוד והגברה לא מוצלחת. ב-X7 הפירוט חד, ברור, כל כלי מקבל את הדיוק המתאים לו ואפילו טווח התדרים אינו נבלע באחר, עקב ה-DAC וההגברה האייכותיים הטמונים בנגן. באמצעות הפירוט החד ניתן להבחין היכן נמצא כל כלי במרחב הבמה.
סיכום
בביקורת זו נחשפנו לנגן אודיו הנייד של חברת Fiio המוכרת לחובבי האוזניות בעיקר בתחום המגברים וה-DACים הניידים שלהם.
ה-X7 בא להתחרות במתחריו מצד היצרנים הגדולים כאשר בראש ובראשונה Astell&Kern המציעה נגן דומה בסדריי מחיר פי כמה וכמה גבוהים יותר.
בעת בדיקת הנגן ניכר כי איכות החומרים ממנו בנוי גבוהה ואינה נופלת ברמה משאר נגני הפרימיום המוצעים כיום בשוק, אם כי העיצוב שלו לא מרשים במיוחד באופן אישי ופיזור המקשים הפיזיים מבלבל לחלוטין.
ממשק הנגן (אנדרואיד) היה מאוד נוח וטבעי והרגיש לי כמעין המשך ישיר לסמארטפון.
עצם בחירת החברה במערכת אנדרואיד שתהווה את פלטפורמת הנגן מאפשרת פתיחות טובה לצרכן בבחירת אפליקציית נגן המוזיקה מתוך מבחר אפליקציות צד שלישי במידה ולא אהבתם את אפליקציית הנגן האורגינלי כמוני.
בנוסף לכך הקישוריות שהנגן מציע לצד היותו חכם, מאפשרת למשתמש לבצע עימו פעולות מורכבות כמו סטרימיג, הורדות ישירות לנגן, שידור ב-BT וכו', המעצימים את יכולתיו ואת מגוון השימושים בו.
שמחתי לגלות כי הנגן זוכה לעדכונים מדי פעם וכי החברה שמה חשיבות לנושא התמיכה הטכנית.
בסופו של יום עם כל הדיבורים על הדברים מסביב יש לזכור שמדובר בנגן אודיופילי וזה מוביל אותנו לנושא הסאונד.
הסאונד בנגן מרשים מאוד! הוא נעים ומאוזן, לא מדגיש אף טווח תדרים בצורה מודגשת וקיצונית. הבאס בועט ומאופק, הטרבל אינו צורם בגבוהים והמיד יושב בצורה חלקה ומדויקת בינהם לצד במה רחבה מאוד, ווקאלים צלולים ופירוט מפתיע לטובה!
אם אתם חובבי אודיו המחפשים נגן אודיופילי שיכול להציע לכם מגוון יכולות רחב ומעניין כמו אפשרויות סטרימינג שונות, שימוש כמקור אודיו, DAC חיצוני וכו', נגן ה-X7 הינו נגן המציע רשימת פונקציות גדולה לצד סאונד משובח ואפשרות התאמה שונות למגוון רחב של אוזניות במחיר סביר בהחלט. ללא ספק מדובר בנגן נהדר ומומלץ!
יתרונות:
- סאונד מצוין ומאוד מרשים!
- צג גדול ואייכותי
- מהווה מכשיר All- in on נהדר: מקור, דאק, נגן נייד
- עדכונים שוטפים
- התממשקות מול האינטרנט
- מערכת הפעלה אנדרואיד- גמישות
חסרונות:
- גודל ומשקל מעט גדולים לצד עיצוב לא יפה במיוחד
- אפליקציית הנגן האורגינלי לא נוחה במיוחד
- זמן סוללה מעט נמוך – 10 שעות הצהרת יצרן
- נורת לד כחולה מציקה המאירה בעת השימוש
- כפתורים סימטרים ומבלבלים
מחיר: 3780 ש"ח
עריכת לשון: יעל פרנסס | Almah Translations