הבית החכם מגיע למזגן – הכירו את SENSIBO

לנו בישראל אין את ה Nest של גוגל, אבל יש לנו את Sensibo, מוצר כחול לבן משלנו שמטרתו הפיכת כל ...


הקדמה

באין בררה גם אני, חבר במועדון זקני השבט, חייב להתעדכן בנעשה במאה ה- 21. אם עד לפני כמה שנים שלט חכם של Harmony (לימים Logitech) או Pronto ז"ל של פיליפס נחשבו לשיא שניתן להגיע אליו באוטומציה ביתית בעלות סבירה, הרי שהיום המצב הוא שמחד גם הדרישות שלנו עלו ומאידך סף המחיר ירד והפך ממזעזע לסתם הוצאה סבירה הנמדדת לעיתים במאות שקלים בודדים.

וכך קרה שניתן היום לשלוט על מערכות תאורה, תריסים ואפילו דוד מים מטלפון חכם ולהגדיל לעשות זאת ממרחק אלפי קילומטרים מהבית וזאת בזכותם של משרד ההגנה האמריקאי (לא, אל גור לא המציא את האינטרנט), ההתפתחות וההוזלה ברכיבי בקרה, סטנדרטיזציה של פרוטוקולי תקשורת בהספק נמוך כמו Z-Wave ו ZigBee וכמובן, התפוצה הכמעט מוחלטת של רשתות Wi-Fi ביתיות.

אז ברצונכם להדליק את המזגן בבית כשאתם יוצאים מהקולנוע בערב כדי להבטיח שתשובו לבית חמים לפני לכתכם לישון? ברור שכן. אולי האדון והגברת מעוניינים לתזמן את הדלקת המזגן בקיץ כדי להבטיח שעלות הפעלתו לא תדרוש משכנתא נוספת? בוודאי שכן. ואתם גם רוצים לבצע זאת דרך האינטרנט ולהתחבר למערכת בית חכם כדי להרשים את האורחים, השכנים והמשפחה? כן, כן ושוב כן! יופי, אז יש לנו את ה- Sensibo. זה אומנם לא ה- Nest של Google, אבל זה מוצר ישראלי, ניתן לרכישה כאן ועכשיו, מגובה על ידי ההפצה של אחת החברות הגדולות במדינה בתחום מערכות מיזוג האוויר (אלקטרה) והיה אחד הפרויקטים שהופקו במקצועיות מרשימה תחת המטריה של Indiegogo. עד היום כיף לצפות בסרטונים שהופקו למטרת גיוס מימון המונים.

 

אתם עדיין כאן? חבל, כי עכשיו תצטרכו לקרוא עוד ולהתרשם בעצמכם מה קרה כאשר עורכנו, ירום הודו ואנוכי החלטנו שהגיע הזמן לבדוק האם שליטה במזגן דרך אפליקציה זו באמת ההמצאה הגדולה ביותר מאז הלחם הפרוס והאם ה Sensibo מצליח להגשים את חלום המזגן החכם והמחובר, כי זו מטרתו המוצהרת: הפיכת כל מזגן הניתן לשליטה דרך שלט אינפרה אדום (IR) למזגן חכם.

 

מה באריזה

כמי שצפה בסרט, הערכתי שההשקעה בחוויית השימוש לא תפסח על האריזה והאמת שלא התאכזבתי. האריזה מוקפדת ומחולקת לשתי תתי אריזות נפרדות.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

באריזה הקטנה תמצאו את הרכיב השולט על המזגן (פוד) ובאריזה הגדולה יותר את הרכזת (hub) השולטת על כול הפודים בבית ומחברת אותם לרשת הביתית. בנוסף תמצאו ספק מתח עבור ה- hub, סוללות לפוד (כבר מותקנות בפוד), כבל רשת לחיבור ה- hub לנתב ואת הניירת המלווה היום כל מוצר שקונים באריזה. לאחר שתוציאו את הרכיבים העיקריים, תגלו שמדובר באביזרים שאינם גדולים במיוחד.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

בצידו של ה- hub נמצא את החיבור לרשת הקווית ולספק הכוח.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

בחלקו העליון של ה- hub יש פס פלסטיק שקוף כהה שתחתיו מסתתרת מנורת חיווי. הפס משמש גם ככפתור. בחזית הפוד קיים פס וכפתור דומים ומברור שעשיתי עם החברה, עולה שכרגע הכפתור לא משמש לדבר והחיווי בצבעי ירוק וכחול משמשים לזיהוי מצב בדיקה ומצב שליחת פקודה, בהתאמה. 

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

באריזה נמצא גם מדבקות דו צדדיות שישמשו אותנו להצמדת הפוד קרוב לעינית המזגן ובעצם מכאן אפשר להמשיך להתקנה ולהפעלה הראשונה.

 

טכנולוגיה

לפני שניכנס לפרטים הנוגעים במישרין לעצם ההתקנה כדאי, לדעתי, להרחיב טיפה על הטכנולוגיה עליה מתבססת המוצר. ה Sensibo מיועד לאפשר למשתמש לשלוט במזגן באמצעות אפליקציה שאותה נתקין בטלפון החכם ולשם כך, צריך מצד אחד לחבר את המוצר לרשת האינטרנט ומצד שני לאפשר שליטה על המזגן באמצעות IR. על החלק הראשון אחראי ה- hub. אותו hub מתחבר לרשת הביתית בחיבור קווי ואותו חיבור אחראי גם להעברת הסטאטוס של המערכת לשרתי החברה המתקשרים עם הטלפון דרך האפליקציה. זה מאפשר למשתמש לקבל עדכון על מצב המזגן ולשלוח פקודות הפעלה גם מחוץ לבית.

החלק השני, כלומר התקשורת בין ה- hub לפוד, מתבצע דרך פרוטוקול תקשורת די ייחודי. לצערם של חובבי ה- Z-Wave בחרה החברה להשתמש דווקא בתקשורת RF בתקן 802.15.4 כאשר פרוטוקול התקשורת הוא 6LoWPAN. השימוש ב 6LoWPAN מצביע על כך שמרחב הכתובות שייך ל IPv6 ולא ל IPv4, כך שייתכן מאוד שתתקשו לאתר את הפוד ברשת הביתית תוך שימוש בכלים שאתם רגילים אליהם. זה גם מחסל כל תקווה שתוכלו לשלוט בפודים ישירות תוך עקיפת ה- hub. מצד שני, אין צורך בקשר עין בין ה- hub לפוד ולכן ניתן למקם אותו במקום מוסתר והוא גם יכול לשלוט על מספר פודים.

הפוד עצמו פשוט מפוצץ בחיישנים. מעבר לעינית ה IR המיועדת לתקשורת עם המזגן יש גם חיישן טמפרטורה, חיישן לחות, חיישן אור, חיישן רעידות וחיישן נוכחות iBeacon. אילו ניתן היה לתקשר ישירות עם הפוד, זה היה הופך אותו למתחרה מאוד רציני ל- Fibaro, Samsung SmartThing או Aeon ולו רק בזכות מגוון החיישנים שבו הוא מצוייד.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

חשוב לציין שיישום השימוש בחיישנים אינו מושלם. נכון להיום אין עדיין שימוש בחיישני הרעידות, אור או ב- iBeacon ושגם ב-API שפורסם ניתן לקבל רק את נתוני הטמפרטורה, לחות ומצב המזגן.

 

התקנה והפעלה ראשונית

כיאה למוצר חכם הנשלט באמצעות הטלפון צריך קודם כל להוריד ולהתקין את האפליקציה המתאימה לטלפון החכם שברשותכם. חסידיהם המועטים של Windows Phone יתאכזבו, אבל הם ממילא מיעוט מבוטל, מדוכא ושתקן. מי שיש לו iPhone או טלפון אנדרואיד יכול להוריד ולהתקין את האפליקציה מהחנות המתאימה ולעקוב אחר ההוראות שיציג אשף ההתקנה (Wizard) שילווה כל צעד עד להפעלה הראשונה. האשף נראה ומתפקד מצויין דרך אגב.

למרות שהאשף עבר סדרה מקפת של ליטוש, הברשה והברקה, הוא לא מצליח לחפות על כמה נקודות שחלקן בגדר קוריוז וחלקן מעוררות תמיהה וכולן, מלבד חריג בודד, קשורות לפוד.

לאחר חיבור ה- hub לנקודת חשמל ולרשת הקווית, צריך לפתוח את הפוד ולשלוף חתיכת קרטון המבודדת את הסוללות הלא ניטענות מהמגעים. כאן נתקלתי בבעיה הראשונה. אותו קרטון כנראה לחץ ועיקם את המגעים שהתרופפו, כך שעם שליפתו שתי הסוללות פשוט נפלו לרצפה. התיקון דרש שימוש במברג שטוח דק כדי ליישר חזרה את המגעים ולאפשר החזרת הסוללות חזרה למיקומן. מבירור עולה שהתופעה קרתה בסדרות הראשונות ומאז תוקנה.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

בחלק הפנימי של המכסה הקדמי נמצא בר קוד QR המכיל את המספר הסידורי הייחודי של כל פוד. האפליקציה תבקש לסרוק את ה- QR כחלק מתהליך ההתקנה. זה טריק העדיף בהרבה מהקלדה ידנית של מספר סידורי, אבל גם מרמז שאין תמיכה ב- mDNS ולכן אם יהיה צורך עתידי בזיהוי חוזר של הפוד, המשתמש יאלץ לטפס על סולם – מה שמביא אותנו לבעיה השלישית שבה נתקלתי תוך כדי התקנה.

בניגוד ל- IR Blaster טיפוסי, הטווח והמיקום מאוד חשובים כדי להבטיח תקשורת בין הפוד לעינית המזגן. אתם שואלים עד כמה זה חשוב? אז זה מגיע עד לרמת הסנטימטר הבודד. ייתכן ופשוט אין לי מזל, או שהבית שלי סובל מליקויי בניה קשים המונעים תקשורת תקינה, אבל התוצאה הסופית נותרה בעינה: נאלצתי למקם את הפוד בצמידות אינטימית לעינית המזגן. אפשר להתווכח אם הפוד מוסיף או גורע ליופי ולאסטטיקה של הבית, אבל ההעדפה שלי בנוגע למיקום הפוד היה דווקא על הקיר ממול, קרוב לאזור שבו נמצאת תושבת השלט המקורי. את זה לא הצלחתי לבצע ויש לכך השלכות מעבר לגישה שלי לעיצוב פנים.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

הדבקת הפוד על הקיר נעזרת במדבקות הדו צדדיות והן מאוד חזקות, כך שאפשר לשכוח מהעברת הפוד למקום חלופי מבלי לתלוש את הצבע והטיח מהקיר שעליו הוא הודבק. זה כל כך תיסכל אותי שחזרתי לאתר הפרוייקט ולסרטונים כי חשבתי שאולי פספסתי משהו, אבל אז שמתי לב שרואים בכל התמונות והקליפים שהפוד מודבק על המזגן עצמו, בצמוד לעינית. מכאן אני מסיק שהמקרה שלי אינו חריג והוא מייצג את הכלל ותואם את התכנון של המוצר.

במהלך ההתקנה האשף מבקש לזהות את השלט המקורי. ייתכן והוא גם יבקש שישדרו פקודת הדלקה וכיבוי מהשלט לפוד כדי לוודא את תאימות הפוד למזגן. את השלב הזה עברתי בהצלחה, כך שאני מתקשה להאמין שבחברה לא נתקלו מעולם במזגנים מיני מרכזיים.

אבל מה שבאמת הטריד אותי זו ההדרה של מכשירי האנדרואיד והיחס הנחות שהם מקבלים יחסית ל- iPhone. למרות שנסגרו כמה פערים בתפקוד האפליקציה, עד היום לא ניתן לשנות את הסמל של החדר באפליקציה. לא חשוב איפה תבחרו להציב את הפוד, לא חשוב באיזה שם תקראו לחדר, הצלמית תמיד תישאר זו של חדר שינה ואת זה לא ניתן לשנות דרך האפליקציה של מכשירי האנדרואיד.

כך שאם אין לכם גישה ל- iPhone, תגלו ש- Sensibo החזיר אתכם לימי הזוהר של הרווקות ההוללת שבה כל חדר בבית הפך לחדר שינה. אני אישית חושב שזה לא רציני ומראה על יחס מזלזל כלפי רוב בעלי הטלפונים החכמים. 

בסיום ההתקנה תוכלו לנסות בפעם הראשונה להדליק ולכבות את המזגן דרך האפליקציה בטלפון. הצלחתם? סיימתם. לא הצלחתם? אפשר לחזור על תהליך ההתקנה דרך האשף והפעם לבדוק מה פספסתם. אני אישית ניסיתי פעמיים ולא נתקלתי בשום בעיה, כך שאני יכול להניח שרובכם תצליחו להגיע משלב פתיחת האריזה ועד לשלב הסיום, כולל הדלקה וכיבוי, תוך פחות מ- 20 דקות. 

שימוש יומיומי ושילוב בבית חכם

אוקיי, אז הגענו לשלב שבו אפשר להדליק ולכבות את המזגן דרך אפליקציה בטלפון. האם זה הופך את המזגן שלנו לשימושי יותר, או את הבית לחכם יותר? את התשובה חייבים לחלק לשני חלקים.

תחילה נבחן את סוגיית נוחות ההפעלה. האפליקציה הסלולארית נאה והממשק פשוט להפעלה. מהמסך הראשי ניתן להפעיל או לכבות את המזגן, לכוון את הטמפרטורה או לקבוע את הטיימר לכיבוי. מסכי משנה מאפשרים לבחור בחדר נוסף, לשנות את יחידות המעלות, שם החדר או לאפס את הפוד. הסוגיה היחידה שאיתה צריך להתמודד בהשוואה לשימוש בשלט רגיל תלויה בהעדפה אישית בלבד.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

היתרון של האפליקציה על פני השלט הוא באפשרות לקביעת תזמון הדלקה וכיבוי בהתאם לימים (Scheduling). החיסרון העיקרי שלה הוא שהצגת הטמפרטורה ואחוזי הלחות בחדר נדחקו לחלק העליון של המסך ולא מספיק בולטים. היתרון העיקרי של השלט הוא בפשטות ההפעלה שלו ובהתאמה טובה יותר למזגן. במקרה של המזגן המיני מרכזי אצלנו בבית, התאמה זו כוללת פונקציה של שליטה במזגן דרך השלט באופן רציף (I Feel). זו פונקציה שקשה לנו בבית לחיות בלעדיה. החיסרון הוא שהשלט לא תמיד נמצא לידינו, להבדיל מהטלפון שתמיד נמצא בקרבתנו.

מבחינת אפשרויות שליטה ותזמון יש אפשרות לקבוע באפליקציה את עוצמת המאוורר (חלש, בינוני, גבוה ואוטומטי), טיימר כיבוי ולאחרונה גם תזמון לפי ימים בשבוע (Scheduling). בחירת עוצמת המאוורר דומה מאוד לזו שניתן לקבל דרך השלט המקורי, אבל קביעת הטיימר בשלט טובה בהרבה היות וניתן לקבוע גם הדלקה, כיבוי ומצב שינה שבה פעולת המזגן דועכת בהדרגתיות. אפשרויות התזמון כמובן מתוחכמות יותר באפליקציה אבל אני בספק אם זה באמת שימושי לאור נקודת התורפה הרצינית ביותר שיש ל-Sensibo ושאותה נפרט בהמשך.

מבחינת שימושיות יום יומית המסקנה שלי היא יותר לצד השלילה. כדי להפוך את המזגן לשימושי יותר על ה- Sensibo לתת ערך מוסף וכאן התחלתי להיכנס לבעיה.

בגלל ההצמדה לעינית המזגן, הפוד נמצא בגובה של 2.2 מטר מהרצפה. כתוצאה מכך, הטמפרטורה והלחות שאותם מודד הפוד אינם מייצגים את התנאים שדיירי הבית חשים. הפער בין הטמפרטורה הנמדדת על ידי הפוד לזו הקיימת בגובה של 1.2-1.5 מטר גדול ועשוי להגיע ל- 2 מעלות צלזיוס בהתאם לתנאים בבית ולמצב המזגן. אותו פער קיים כמובן גם במדידת רמת הלחות באוויר, כך שייתכן מאוד מצב שבו מבחינת הפוד המצב בחדר הוא אופטימלי ואילו הדייר קופא מקור בחורף. בדיקת הפערים התבצעה בעזרת שני אמצעים. הראשון הוא כמובן השלט המקורי של המזגן, שבהיותו שלט RC3 של אלקטרה מאפשר את הצגת הטמפרטורה שהוא מודד בחדר. האמצעי השני הרבה פחות נפוץ והוא תחנת ניתור מזג אוויר של Netatmo. לאותה תחנה יש יחידת בסיס בבית ויחידה חיצונית במרפסת והיא מהווה חלק ממערך החיישנים שלי למערכת הבית החכם. הנתונים שאוסף Netatmo מצביעים על כך שהפער בין הטמפרטורה והלחות שמודד הפוד של Sensibo לבין מה שבאת חשים דיירי הבית הוא מוחשי, עיקבי ובעל משמעות.

אפשר להתגבר על כך באופן חלקי. לאחר כמה ימים של ניסוי וטעיה גיליתי שאם מכוונים את האפליקציה לטמפרטורה של 26C אז אפשר להגיע לטמפרטורה הקרובה ל 24 מעלות באזור שבו חיים בית. זה לא ממש מדע מדוייק וזה חלקי היות ואין לזה קשר לפער ברמת הלחות המשפיע גם הוא על הפקודות שהפוד שולח למזגן.

מה שיותר מטריד זו השיטה שבה ה- Sensibo מנסה לשמור על טמפרטורה קבועה וכאן הדעה שלי נחרצת  יותר: יש מקום רב לשיפור בנושא שמירת טמפרטורה קבועה. אני אדגים זאת באמצעות שתי לכידות מה- Netatmo שעקב אחר הדינמיקה של הטמפרטורה בבית בימים שבהם המזגן נשלט על ידי השלט המקורי במצב I Feel ובימים שבהם המזגן נשלט על ידי ה Sensibo.

כאשר המזגן נשלט דרך השלט המקורי ניתן לראות בגרף ה- INDOOR, המוצג בחלקו התחתון של לכידת המסך, שלאחר הפעלת המזגן בסביבות השעה חמש בערב, הוא מגיע לטמפרטורה הקרובה מאוד ל 24C ומשם השינויים ממש זניחים.

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

לעומת זאת בערב של היום אחרי, המזגן הופעל על ידי ה- Sensibo וכאן הגרף מספר סיפור שונה בתכלית:

הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

 

מה שאנחנו יכולים לראות הוא שבאותו ערב המזגן התנהג באופן השונה מהותית מזו שהציג תחת בקרת השלט במצב I Feel והתקשה יותר לשמור על טמפרטורה אחידה בחדר. התופעה הובילה לבירור עם היצרן ולהעלאת ההשערה שייתכן והטמפרטורה לא נמדדה טוב או שה – Sensibo הפעיל בטעות את המזגן במצב קירור. לאחר לבטים הוחלט לבצע ניסוי של מדידה חוזרת כאשר צורף גם מד טמפרטורה מכוייל שישמש כנקודת ייחוס ואמצעי לוידוא הכיול של חיישני הטמפרטורה ב- Sensibo וב- Netatmo. תוצאות הניסוי מובאות בגרף הבא:

 הבית החכם מגיע למזגן – ביקורת על SENSIBO

ניתן לראות בגרף שתופעת התנודיות בשמירת הטמפרטורה חזרה על עצמה ואין לי ספק שלו הייתי ממשיך עוד כמה שעות הייתי יכול להציג שוב את תופעת "שיני המסור" שהתגלתה בערב המדידה הראשון. אנחנו גם יכולים לראות שהפרש בגבהים משפיע לא רק על הטמפרטורה הנמדדת אלא גם על סטיה ההולכת וגדלה ככל שהטמפרטורה בחדר עולה. זה מאוד בולט בהשוואה לטמפרטורה שנמדדה על ידי הטרמומטר המכוייל שהונח על שולחן בגובה 45 ס"מ לעומת ה 1.4 מטר שבו נמצא ה- Netatmo או ה 2.2 מטר גובה מהרצפה שבו נמצא הפוד של ה- Sensibo. הטמפרטורה נדגמה 18 פעמים במהלך הניסוי במהלך הניסוי תוך השוואה לטרמומוטר מכוייל ולשלט המקורי של המזגן. בצעתי גם אימות לכיול של ה- sensibo וה- Netatmo כך שהתנודתיות לא נבעה מטעות מדידה. מד הטמפרטורה המכוייל הושאל באדיבות המחלקה הטכנית בחברת אילקס מדיקל בע"מ.

שקלתי גם את תגובת החברה שהמדידה אינה נכונה כי היא התבצעה בנקודות גובה שונות ושזה לא נכון להשוות את הפעלת המזגן עם שלט במצב I Feel לעומת ה- Sensibo, אבל לא מצאתי בטענות האלו סתירה או הפרחה לכך שהפעלת המזגן עם שלט במצב I Feel מעניקה רמת נוחות טובה יותר.

המסקנה שלי לאחר אותו ערב היא שהמדידות הראשונות והתחושות שלי היו נכונות. ללא קשר לסיבה, יש בעיה של שמירה על טמפרטורה אחידה בחדר לאחר הפעלת המזגן דרך ה- Sensibo.

לסיכום פרק השימוש היומיומי, לא מצאתי יתרון בשימוש ב- Sensibo לעומת השלט הרגיל. מלבד האפשרות להפעלת המזגן גם כשאין קו ראיה לעינית, או ממקום אחר. מה שמוביל אותנו לנושא השילוב בבית חכם.

שילוב ה- Sensibo בבית חכם הוא בעיני בעייתי באותה מידה. נכון להיום ניתן להפעיל אותו דרך האפליקציה בטלפון, דרך קביעת תרחישים ב- IFTTT והחברה גם פרסמה API המאפשר למפתחים חיצוניים לבנות ממשקים למערכות בית חכם ולפי ה- FAQ שפרסמה החברה, נכון ל 16.12.2015, יש כבר ממשקים ל- Amazon Echo ל- Samsung SmartThings ול- OpenHab (תיכף אסביר). עד כאן זה נשמע מבטיח, אבל לצערי אאלץ להיות עוכר שמחות.

כאן אני אחלוק אתכם תובנה אליה הגעתי בשנים האחרונות. בית חכם זה לא שליטה מרחוק בתאורה, בתריסים וגם לא בדוד המים, מצלמות בטחון או במערכת האודיו ווידיאו. בית חכם אמיתי מתבסס על מודעות, אגירת נתונים (persistence), חוקים, תרחישים והיזון חוזר. מבין כולם המודעות וההיזון החוזר הם החשובים ביותר כי בלעדיהם לא תדעו מה מצב האביזרים בבית ולכן בדיקת חוקים תיכשל והרצת תרחישים הופכת לחסרת תועלת וזו בדיוק הבעיה שיש ל- Sensibo – אין לו מודעות וגם לא היזון חוזר. כדי לפשט זאת: ל- Sensibo אין שום דרך לדעת האם המזגן עובד או לא.

הסיבה נעוצה כמובן בתקשורת ה- IR שהיא חד כיוונית ובפקודת הכיבוי וההדלקה שברוב המזגנים היא אותה פקודה גם להדלקה וגם לכיבוי. זה באמת לא באשמת החברה וזה גם לא כשל תכנוני. זה פשוט התוצאה אליה מגיעים כאשר מנסים לשלב אביזרים המופעלים דרך תקשורת IR. בשלטים של Logitech למשל, יש אפשרות לשנות את הסטאטוס שהשלט חושב שהאביזרים נמצאים בו כדי "לסנכרן מחדש" בין המצב הרשום בשלט למציאות בשטח. הטריק הזה חסר ב- Sensibo ולכן ניתן בקלות להגיע למצב שבו מישהו הפעיל את המזגן עם השלט המקורי אבל באפליקציה המזגן מסומן עדיין כ- Off ולכן כל פקודת ההפעלה שתישלח מהאפליקציה דווקא תכבה את המזגן ותסמן באפליקציה שהמזגן דלוק.

הסיבה לכשעצמה פחות חשובה מהתוצאה. והמשמעות של אותה תוצאה היא שיש בעיה עקרונית בשילוב את ה- Sensibo במערכת בית חכם או בהרצת תרחישים והפעלה לפי ימים. ללא מודעות וללא היזון חוזר זה יגיע למצב שבו נדליק את המזגן במקום לכבות אותו ובסופו של דבר, עם חזרתנו הביתה נגלה  שמיזגנו את כל השכונה בגלל החלון שנשאר פתוח או שמישהו בבית השתמש בשלט המקורי ושינה את הסטאטוס של המזגן ועכשיו המערכת כבר מבולבלת לחלוטין.

גם ההתמשקות בעייתית. לפי ה- API התקשורת עם Sensibo היא דרך HTTPS. זאת אומרת שצריך תעודה תקינה ומאושרת כדי ש- Sensibo יסכים לקבל פקודות מאפליקציה חיצונית. במקרה של OpenHab זה כנראה לא יקרה לעולם מה עוד שממשק ה HTTP של OpenHab אינו תומך ב- HTTPS ולכן צריך להפעיל את ה- Sensibo בדרכים די עקומות. למי שלא יודע, OpenHab היא מערכת בית חכם פתוחה ומודולארית הכתובה ב-  Java והרצה על גבי פלטפורמות שונות, החל מ- Mac OS ועד ל- Raspberry Pi, תחנות עבודה של Linux וגם Windows.

הפתרון היחיד כרגע היא חיים בבית שבו כל דלתותיו וחלונותיו סגורים דרך קבע והשלט המקורי מוחבא בארון מגירות נעול. בעתיד אולי נזכה לראות את חיישן הרעידות בשימוש, מה שיפתור את הבעיה עבור בעלי מזגן עילי כי ה- Sensibo יוכל לקלוט דרך רעידות היחידה העילית שהמזגן עובד.

הפעלה דרך קירבה, להלן Geofencing, אפשרית גם היום דרך IFTTT, למי שמוכן לחיות עם המוגבלות של בניית תרחישים ב- IFTTT. זה כנראה ישתפר עבור בעלי ה iPhone, אם וכאשר חיישן ה iBeacon יופעל. 

סיכום ודעה אישית

ה- Sensibo הוא גדג'ט חביב אבל לא מעבר לזה. חסרונותיו עולים על היתרונות שהוא מציע ובמדד השימושיות ביום יום הוא אינו מתעלה על השלט המקורי שאותו אנו ממשיכים להעדיף בבית על פני השימוש באפליקציה.

יצא לי לשמוע על בעיות של חיי הסוללות. לי אין מה לדווח בנוגע לכך ואין לי מושג כמה זמן יחזיקו הסוללות שברשותי. למוצר יש פוטנציאל לא קטן, אבל היישום הנוכחי נראה יותר כמו אב-טיפוס מאשר מוצר מוגמר ולדעתי יש צורך דחוף להשקיע את המאמצים הנדרשים כדי לסגור את פערים בין ההבטחות שניתנו בדף הפרוייקט לבין היישום בפועל. מה עוד שחלון ההזדמנויות הולך ונסגר היות ולא ירחק היום שבו נקבל שליטה דרך Z-Wave, ZigBee או Wi-Fi כחלק אינטגרלי של בקרות מזגנים חדשים. חברה כמו Samsung למשל שהשקיעה ברכישת SmartThings אינה אטומה לכך ש- IoT זה הדבר הגדול הבא ומאוד הגיוני שתוך שנה שנתיים נזכה כבר לראות מערכות מיזוג אוויר חכמות, אם לא ממנה, אז מחברות אחרות.

ה – Sensibo נמכר בארץ דרך חברת אלקטרה מוצרי צריכה 

תגובת סנסיבו:
סנסיבו מאמינה ומחוייבת להפוך את המזגן לכמה שיותר אוטונומי וחסכוני בחשמל, וזאת ע״י שימוש בחיבוריות וביכולות מחשוב ענן. אנחנו עובדים כל הזמן על לשפר את המוצר ולהוסיף לו תכונות חדשות של נוחות וחסכון באנרגיה.

לדיון בנושא: הבית החכם מגיע למזגן – הכירו את SENSIBO


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

14:00
  /  
04.02.2016
  
מאת: קלוד בן-שאול (Catskinner)

1