חזון הבית החכם והמחובר שלנו לא ממש רחוק – נורות שניתן להפעיל בלחיצת כפתור מרחוק, תריסים נגללים, השקיית דשא חכמה ועוד… בעוד שרוב רכיבי הבית החכם אינם ממש מעניינים או נחוצים לנו (האם אנחנו באמת צריכים להדליק את הנורה במטבח מרחוק?), הרי שתחום הדוד החכם הוא תחום שבהחלט מהווה חלק חשוב בבית החכם שלנו וחברות רבות מנסות להפוך לנו את הדוד לחכם יותר.
כזה הוא סוויצר, מפסק חכם לדוד הניתן לשליטה מרחוק.
הסוויצר הוא למעשה מפסק חשמלי לדוד. המפסק הזה, שנראה גדול למדי, מחליף את המפסק לדוד החשמלי שיש לנו בבית. מפרקים את המפסק החשמלי או את הטיימר המכני/חשמלי שיש לנו על הקיר ומתקינים במקומו ממש את הסוויצר.
התקנה:
התקנת הסוויצר פשוטה למדי – 2 כבלי חשמל (חי ואפס) המגיעים מנקודת החשמל ו-2 כבלי חשמל (חי ואפס) היוצאים לחיבור הדוד החשמלי. פשוט. מימדי הסוויצר מהווים אתגר לא קטן בהתקנה הפיזית שלו וחשוב לוודא שיש לכם מקום. במקום בו אני התקנתי את הסוויצר היה פאנל "גביס" ארוך שמתג אחד ממנו היה מתג הדוד. לצורך התקנת הסוויצר היה צורך לפרק מלבד מתג הדוד, גם שקע חשמל אחד שהיה לצידו במערך.
פירוק המתגים הקיימים
חיבור חשמלי במקום המתג הקיים
הסוויצר מורכב במקום ופועל
בדיקה שהכל עובד. נורית כחולה מציינת שהסוויצר מחובר לרשת
את הסוויצר ניתן להתקין בכל כיוון שתרצו – אופקי או אנכי, הפוך או ישר.
לאחר ההתקנה, יש לבצע צימוד וסנכרון עם המתג. את זה מבצעים על ידי הורדת האפליקציה המתאימה (יש אפליקציה לאנדרויד ולאייפון כשרק באנדרויד היא תוצג בעברית בהתאם לשפת המכשיר), יצירת פרופיל חדש וקינפוג מתג חדש. נאמר לאפליקציה באיזה כיוון התקנו את הסוויצר (זאת לצורך כך שהמתג יציג את שנתות הזמן בצורה נכונה), נזין את ססמת האינטרנט שלנו ונמתין שהמתג יבצע היכרות עם הראוטר האלחוטי.
הגדרה באפליקצייה לכיוון התקנת הסוויצר. ההגדרה חשובה בשביל תצוגת השנתות
חשוב לזכור – המתג עובד דרך הרשת האלחוטית שלכם. אם אין לכם רשת אלחוטית או שהיא אינה יציבה מספיק, המתג לא יעבוד בשליטה מרחוק.
לאחר הצימוד הראשוני (שהתבצע על ידי לחיצה על מתג משולש), נראה את הנורה הכחולה דולקת קבוע. הנורה הכחולה מהווה אינדיקציה לכך שהמתג מחובר לרשת.
זהו למעשה! מעכשיו ניתן להשתמש בדוד בצורה אלחוטית גם מחוץ לרשת האלחוטית שלנו.
כניסה לאפליקציה
שימוש אלחוטי:
האפליקציה נותנת לנו אפשרות ללחוץ על מתג ההפעלה ופשוט להפעיל את הדוד. לחיצה על הכפתור באפליקציה תדליק את הדוד כמעט באותו הרגע.
ניתן להפעיל את הדוד לזמן מסויים, עד שעה, באמצעות החלקת האצבע על השעון מסביב ללחצן ההפעלה. כל רבע שעה תסמן לנו על המתג שנתה אחת באמצעות נורה אדומה. ארבע שנתות = שעה אחת.
מהרגע שהדלקנו את הדוד, השעון מתחיל לספור קדימה. טוב היה אם ניתן היה לבחור האם השעון מציג ספירה קדימה או אחורה לפי הנוחות שלנו.
המסך הראשי באפליקציה
המסך הראשי באפליקציה לאחר הפעלת טיימר
בטאב הבא נראה את ה Schedule. כאן ניתן לקבוע ימים ושעות בהן יפעל הדוד. בניגוד לטיימרים מכאניים למשל, כאן ניתן לקבוע ימים מסויימים בהם הדוד ידלק מבלי לחזור על ההפעלה שלו באותו יום ובאותה שעה. ההפעלה כאן נוחה מאוד ומציגה לנו גם כמה זמן הדוד יהיה דלוק בכל הפעלה שכזו.
מסך יומן הפעלות
הטאב הבא הוא טאב "כיבוי אוטומטי". זהו למעשה טאב ביטחון שמוודא שהדוד לא ישאר דלוק מעבר לזמן שהקצבנו לו כזמן מקסימלי. למשל ניתן לקבוע שהדוד לא ידלק ברצף מעל 3 שעות. האופציה הזו בטיחותית ומוודאת שלא נשאיר את הדוד דלוק ללא כל סיבה.
בטאב הבא נמצא את ההסטוריה של הדלקות הדוד. כאן נראה סטטיסטיקה פשוטה למדי על פני זמן בו הדוד היה דלוק. ככה נוכל לבצע בעצמנו את החישוב של האם יהיה לנו מספיק מים או כמה זמן צריך להדליק את הדוד בפעם הבאה? חוץ מזה, מעכשיו הילדים לא יוכלו לרמות אתכם יותר – "מה? רק עכשיו הדלקתי את הדוד…"
הטאב הבא הוא טאב הגדרות ולמעשה אין בו כלום מעניין. לא ניתן להגדיר ולשנות את האפליקציה מלבד לצאת מהפרופיל שלנו (או לקרוא קצת על האפליקציה והעניינים המשפטיים).
את האפליקציה ניתן להתקין בכמה מכשירים שרוצים על ידי הורדתה למכשיר וכניסה באמצעות השם והססמא שהגדרנו בפעם הראשונה. כמובן שכל האפליקציות מסונכרנות ביניהן כך שאם אשתי תדליק את הדוד באמצעות האפליקציה, אוכל לראות שהדוד דלוק גם באפליקציה שלי.
הפעלה ידנית:
לא רק באמצעות אפליקציה ומרחוק. מה קורה אם אין אינטרנט או שאנחנו לא ליד המכשיר שלנו? אפשר פשוט להגיע למתג פיזית וללחוץ עליו. לחיצה קצרה באמצע תדליק את הדוד. לחיצה ארוכה יותר תקדם את הטיימר ב-15 דקות בכל מספר שניות שנלחץ על המתג.
ניתן להפעיל גם ידנית על ידי לחיצה באמצע המתג.
אז היכן עוברים הנתונים?
משום שהמתג עובד עם אפליקציה מרחוק, גם מחוץ לרשת הוויפי שלנו וגם עם מספר אפליקציות במקביל, הנתונים חייבים לעבור דרך שרת מסויים. השרת הזה נמצא אצל החברה המוכרת את הסוויצר, דבר שאולי ירתיע כאלה שחרדים לפרטיותם (ואם יידעו מתי אני מתקלח?) אולם לא זו הבעיה. משום שהנתונים עוברים דרך שרת של החברה – מה יקרה אם יום אחד החברה תיסגר או סתם יהיה לה בעיות טכניות בשרת? לא תוכלו עוד להפעיל את הדוד מרחוק.
בשיחה עם מנכ"ל החברה, אמר זה שכמובן שאין צפי שזה יקרה ואף אחד לא מעוניין שזה יקרה, חוץ מזה שלדבריו שירות השרתים נקנה ל-3 שנים קדימה וגם אם יקרה משהו והחברה תיסגר לאחר מכן, הבטיח שיתנו את האפליקציה עם אפשרות להגדרת שרת פרטי.
לא עובד אחרי הפסקת חשמל:
חיסרון נוסף שמצאנו בבדיקת המתג הוא שכשיש הפסקת חשמל קטנה או גדולה בבית, המתג כבה ואם הוא היה דלוק באותו הרגע, אז הוא לא נדלק בחזרה וצריך להדליק אותו שוב. לא טוב במקרה בו לא ידענו שהיתה הפסקת חשמל וכך יש סיכוי להישאר ללא מים חמים. העניין הזה יכול בוודאי להיפתר באמצעות עדכון גרסה.
לסיכום:
המתג עצמו נראה יפה וטכנולוגי. העיצוב הלבן הנקי משווה לו מראה עתידני משהו. השילוב בין הפעלה ידנית להפעלה מרחוק מעולה. כל הפעלה ידנית תעדכן גם את האפליקציה וההיפך. ניכר שנעשתה כאן עבודת מחשבה טובה למדי משום שהשימוש נוח מאוד הן באפליקציה והן במתג הידני.
את המכשיר בדקתי בשני ראוטרים שונים – 3COM וסיסקו E1200. שניהם עבדו ללא כל בעיה. ההתקנה עברה חלק למדי והשימוש עצמו כיפי. חשוב לזכור שהמכשיר אינו מודד את כמות המים החמים בדוד (יש חברות אחרות שעושות את זה אך להן אין שליטה מרחוק).
מחיר הסוויצר עומד על 395 ש"ח. לפי מה שנאמר לנו על ידי החברה (ועל פי מתעניינים אחרים ברכישת המוצר) – אין כרגע ממש מלאי זמין וזה אמור להתחדש בחודש מרץ, אם לא התחדש עד כתיבת הכתבה…
לדיון בנושא: Switcher – דוד חכם בשליטה מרחוק