זה קרה לפני שנה פלוס כאשר אשתי אמרה לי: "אבי, אני רוצה רובוט שואב אבק…"
הנהנתי בראשי, חיכיתי עד יעבור זעם ודי מסמסתי את העניין עקב העובדה הפשוטה שלא האמנתי שיש "חיה" כזו שטובה יותר מידידי המטאטא המסורתי.
הכול טוב, יפה והתנהל על מי מנוחות עד שהתקרב מועד יום ההולדת שלה וגזר הדין נקבע – היא רוצה רובוט שואב אבק !!
יצאתי לבדוק ולעשות סקר שוק לפני קנייה שעלותה היחסית גבוהה ואם נקצר את הסיפור, השורה התחתונה היא: איך, למען השם, לא קנינו כזה קודם ?!
חלק קטן ממבחר המותגים הקיים בשוק. שלל צבעים, דגמים, עיצובים וצורות שונות:
נדמה שזה הדבר החם עכשיו: רשת האינטרנט מלאה בשלל דעות, מסקנות, מבחנים, השוואת יכולות, חסויות בתוכניות ואפילו פרסומות שיווקיות בשעות הפריים-טיים, לא פחות.
זוהי יריית הפתיחה מבחינתי לעולם מלא סוגי רובוטים שונים שעושים עבורנו את העבודה ומקלים עלינו קצת את החיים.
מאמר זה יביא מנקודת מבטי כמשתמש הקצה את שלל הפרמטרים לפיהם יש לבחון את החלטת הקנייה וכן לעשות קצת סדר בעולם המושגים של "שואב אבק רובוטי".
קצת רקע – אז מה זה בעצם רובוט שואב אבק ? ולמה צריך את זה ?
תפקידו של שואב האבק הרובוטי הוא למעשה לנקות את שטח הרצפה מלכלוכים שונים כדוגמת: שאריות מזון קטנות, חול, פירורים, שערות ובעיקר אבק שמרחף באוויר ושוקע על הרצפה.
מעבר לתחושת הניקיון המורגשת בהחלט כאשר הולכים עם רגליים יחפות בבית, קיים היבט בריאותי שמקטין יחסית את נשימת חלקיקי האבק ששקע מלהגיע למערכת הנשימה שלנו, למחזור הדם ואל תוך גופנו.
הנחת היסוד היא שכל שואב אבק רובוטי יודע לבצע את העבודה בצורה כזו או אחרת.
ההבדלים הנעוצים בסוגי הרובוטים השונים נבחנים בשני מישורים עיקריים:
- מידת הניקיון שהרובוט יידע לספק במקומות שהוא עובר בהם
- וכן היקפה ברחבי הבית ב- 100% משטחו
אמנם סמנטיקה, אבל זה לא באמת שואב אבק כפי שאנו מכירים כהגדרתו, אלא יותר "רובוט מנקה רצפות". לא מדובר במכשיר המכיל מנוע המפיק אלפי וואטים ועוצמות שאיבה עתירות כוח.
מדובר ברובוט אשר כולל מערכת של מברשות מסתובבות, משולב עם מנוע / מפוח יניקה קטן שעקרון הפעלתו יוצר תנאים של "תת לחץ" מתחת לרובוט וכתוצאה מכך הלכלוך והאבק "נשאבים" ישירות למיכל איסוף האשפה.
בניגוד לשואב רגיל המופעל לרוב מספר פעמים בודדות חודש, השואב הרובוטי לרוב מופעל בתדירות יומיומית.
אז איך מתחילים ? ואיך בוחרים את הרובוט המתאים לנו ?
קיים עולם שלם שבו כל מותג / יצרן מתהדר בו ומצהיר כי הרובוט שלו הוא הטוב ביותר…
ריכזתי לדעתי את פירוט הפרמטרים והנושאים שיש לקחת בחשבון בעת רכישת מוצר זה וכן הסבר קצר בעבור כל פרמטר יחד עם חשיבותו בסולם של 1-5 (1- מציין חשיבות נמוכה, 5 – בעל חשיבות גבוהה):
עלות הרובוט (חשיבות – 3)
נתחיל מהמחיר, שהרי בסופו של דבר, הכול מסתכם בעניין התקציב.
טווח המחירים נע ממאות בודדות של שקלים, החל מ- 399 ש"ח באתרי הקופונים השונים, דרך אפשרויות ייבוא אישי מחו"ל במחירים שנעים בין 1,500-2,100 ש"ח ועד למחירים שנושקים לגבול ה- 3,700 שקל לדגמי העילית של החברות השונות וברכישה מיבואנים ומפיצים מורשים בארץ.
חשוב לזכור שהקנייה היא חד-פעמית ולכן עניין המחיר בינוני בחשיבותו כתלות מהצפייה לתפקודו בפועל: ככל שנצפה יותר מהרובוט יותר – נשקיע יותר.
טכנולוגיית העבודה ויכולת ניווט (חשיבות – 5)
שואבי האבק הרובוטים מחולקים לשלוש קבוצות עיקריות:
- ניקוי רנדומאלי / סטטיסטי, שבו באמצעות אלגוריתם מסוים הרובוט "מטייל" ברחבי הבית ובכך אוסף את הלכלוך בצורה רנדומלית. במצב זה ייתכן כי הרובוט יעבור על אותה נקודה מספר פעמים מה שמבטיח ניקיון ודאי אבל מצד שני ייתכן כי לא יעבור כלל בנקודה אחרת. רובוטים הפועלים בשיטה זו: iRobot Romba הפופולארי וכן מותגי מדבקה שונים
- ניקוי באמצעות מיפוי הבית ועבודה שיטתית מסודרת אם באמצעות לייזר, מצלמה או חיישני קרבה. במצב זה קיים סדר לוגי מה שמאפשר לרובוט לעבור על כ- 100% משטח הניקוי המיועד (לרוב פעם אחת בלבד בכל נקודה). רובוטים הפועלים בשיטה זו: Samsung, Neato, LG, iClebo
- ניקוי באמצעות שילוב בין 2 השיטות. הרובוט היחידי שמאפשר זאת iClebo
ככל שהבית גדול יותר הרובוט צריך להיות מסוגל להגיע לכל נקודה ונקודה בו. יש לבדוק על פי הצהרות היבואן ועל פי המלצות וחוות דעת באינטרנט איך הרובוט מנווט את דרכו בבית, האם ואיך הוא ממפה ומנתח את המיפוי. יש להתייחס אף לנושא "החזרה לבסיס הטעינה" וכן לניווט מתמשך מאותה נקודה שבה הופסק במקרה של התרוקנות הסוללה.
היבואנים השונים מציגים כי שיטת העבודה של הרובוט שלהם היא עדיפה על פני המתחרים:
הרנדומאליים טוענים שעדיף שהרובוט יעבור מספר רב של פעמים בכל מקום כי כך נבטיח ניקיון מקסימאלי. אלו הממפים טוענים שעצם זה שהרובוט הרנדומאלי לא יודע היכן ניקה והיכן לא, הוא יפספס מקומות רבים אותם לא ינקה. אז מי צודק ? תבדקו מה גודל הבית שלכם.
בעלי בתים עם מפלס אחד, בגודל 50-90 מטר מרובע יכולים בהחלט להסתפק ברובוט רנדומאלי מבחינת יכולת כיסוי הבית. בעלי בתים של 100 מטר ומעלה או בתים מרובי מפלסים / חדרים ימצאו שנכון יותר להשתמש ברובוט הפועל באמצעות מיפוי.
עדכון תוכנה (חשיבות – 4)
האם קיימת אפשרות לעדכון תוכנת הרובוט ואם כן – הכיצד: אינטרנט / מעבדת שירות ?
במקרה של עדכון שכזה נוכל לקבל אלגוריתם / תוכנת ניווט טובה יותר שתאפשר ניקיון יסודי יותר.
כושר עבירות (חשיבות – 4)
מהו גובה המדרגה המקסימאלי שאותו הרובוט יכול לעבור במדרגות / ספי דלת / פרקט.
פרמטר זה חשוב בעיקר בבתים שבהם יש חדר ממ"ד בעל הפרש גבהים ברצפת הבית וברצפת הממ"ד, או הבדלים שכאלו במקומות אחרים בבית. סעיף זה גם מתחבר גם לכושר העבירות ע"ג שטיחים גבוהים, כדוגמת: שטיחים הארוגים כחלוקי נחל / פונפונים.
בבתים שבהם אין שינוי מפלסי כמובן שחשיבות סעיף זה, בטלה.
ניקיון שטיחים (חשיבות – 2)
זהו האתגר של כל רובוט, האם קיימת אפשרות לניקוי שטיחים, האם ניתן לנטרל את פונקצית הטיפוס על שטיחים (באם מדובר בשטיחי שאגי / שערות ארוכות שעושים שמות למברשות המסתובבות…).
לעניות דעתי, טוב ככל שיהיה הרובוט הוא לא יצליח לעולם להשתוות לשואב האבק הרגיל ועל כן ניקיון שטיחים בפועל ייעשה בשיטה המסורתית.
תיחום הרובוט (חשיבות – 5)
כיצד מתבצע תיחום הרובוט לגבולות גזרה מדויקים שבהם אנו רוצים שינקה.
האם קיימת אפשרות כזו בכלל ברובוט ? ואם כן – הכיצד: פסים מגנטיים, מגדלורים, מחסומים מאולתרים מעשה ידינו ועוד. בהקשר זה ניתן אף להוסיף האם הרובוט יודע לזהות מדרגות בלי ליפול מהם ?
חשוב לקחת בחשבון את מידת המעורבות שלנו הנדרשת לצורך ביצוע התיחום כי בסופו של הדבר הרובוט צריך לעבוד בשבילו ולא אנחנו בשבילו.
קיר וירטואלי סיני
פס מגנטי ניטו
מגדלור רומבה
מברשות צד / ניקוי פינות (חשיבות – 5)
חלק מהלכלוך והאבק נדחק במשך היום לקירות ולפינות הבית. על מנת לסלקם יש צורך במברשות צד המסוגלות לבצע זאת, קרי: להעביר את הלכלוך מצידי הרובוט לפתח השאיבה לשם איסופו במיכל האשפה. מספר המברשות נע בין 0 (ללא מברשות כלל), מברשת צידית אחת בלבד או 2 מברשות צדדיות.
למרות זאת, לא כל רובוט בעל מברשות צד ינקה לאורך הקירות: רובוט שעובד בצורה רנדומאלית בעל מברשות צד ינקה היטב לאורך הקיר רק כשהוא נמצא לידו.
רומבה עם מברשת צד
סמסונג עם שתי מברשות
ניטו ללא מברשת צד
סוג מברשות (חשיבות – 4)
מהו סוג המברשות שבו הרובוט משתמש: האם סיליקון או מברשת שערות או כל חומר אחר.
סוג המברשת משפיע בצורה ישירה על פעולת ניקוי הבית וכן על ניקויה בעת הצורך. בדומה למברשת שיער רגילה שבה השערות "נתפסות" בשערות המברשת – כך גם במקרה זה. זאת לעומת מברשת סיליקון שקלה יותר לניקוי. חלק מן הרובוטים אף מאפשרים עבודה עם סוגים שונים של מברשות, לדוגמא: מברשת ייעודית לאיסוף שיער חיות. לא לשכוח לבדוק את עמידותה לאורך זמן ומשך פעולתה עד לצורך בהחלפה.
מברשת חדשה לאחר ניקוי הבית שלוש פעמים
סוג פילטר (חשיבות – 5)
זוכרים שהרובוט מבצע פעולת שאיבה ?
לצורך מניעת יציאת האבק הנשאב בחזרה לבית נדרש פילטר סינון ורצוי שיהיה פילטר אנטיאלרגני (HEPA) ולא פילטר פשוט הארוג מסיבי כותנה צפופים.
עוצמת שאיבה (חשיבות – 3)
כאמור, כל השואבים הרובוטיים הם בעלי עוצמת שאיבה נמוכה יחסית. זאת מאחר שמבנה מנוע השאיבה קטן וסוללת הרובוט מוגבלת בעוצמתה שכן היא מחלקת את משאבי האנרגיה בין הצרכנים השונים: מנוע מברשת ראשית, מנועי מברשות הצד, מנועי הגלגלים, מחשב הרובוט ותאורת הצג (אם זו קיימת). על כן ההבדלים בעוצמות השאיבה בין הרובוטים זניחים.
סוג הלכלוך גם משתנה מבית לבית: ישנם בתים בעלי אבק רב בעוד בתים אחרים מלאי פירורים ומוצקים קטנים הדורשים עוצמת שאיבה חזקה יותר. קיימים רובוטים בעלי יכולת שליטה והתאמת עוצמת השאיבה, אולם נתון זה אינו הכרחי שכן צורת העבודה של הרובוט מבוססת יותר על "מערך מברשות" ולא על "מערך וואקום".
מנוע ניטו לעומת מנוע איי קלבו
עוצמת רעש שאיבה (חשיבות – 3)
בניגוד לשואב אבק רגיל, שואב אבק רובוטי עובד בבית יום יום לפרק זמן שנע בין 50-120 דקות, תלוי בגודל הבית וביכולות הרובוט. מבלי שניכנס לעוצמות הדציבלים המדוייקות ולרמת העוצמה שמשפיעה על שמיעתנו, רצוי שהרובוט יהיה שקט דיו כך שלא יפריע לנו אם וכאשר נפעילו כשאנו בבית. אם ידוע מראש כי הוא תמיד יופעל בזמנים שבהם אנחנו לא נמצאים אזי חשיבות פרמטר זה יורדת.
גובה המכשיר (חשיבות – 2)
הרובוט אמור להיכנס מתחת למיטות, ספות וכדומה. על כן, רצוי שהרובוט יהיה נמוך ככל האפשר למנוע צורך בהזזות רהיטים לצורך ניקוי תחתם.
סוג סוללה (חשיבות – 4)
האם הרובוט משתמש בסוללת ניקל מטאל, הנחשבת ישנה יותר, ומחייבת פריקה מלאה טרם הטעינה והיא בעלת אורך חיים מוגבל, או סוללת ליתיום חדישה ללא אפקט זיכרון, טעינה מהירה ובעלת אורך חיים גבוה יותר.
מיכל ריקון (חשיבות – 4)
מומלץ לרוקן את מיכל איסוף הלכלוך לאחר כל סיבוב ניקיון של הרובוט, למרות שניתן לבצע זאת אחת למספר ימים. רצוי שפעולה זו תהיה קלה ופשוטה. פרמטר חשוב לא פחות, הוא שתא איסוף הלכלוך יהיה בנוי בצורה שלכלוך לא יפול ממנו בעת שליפתו מהרובוט.
שלט רחוק (חשיבות – 2)
האם הרובוט כולל שלט רחוק ? האם ניתן בעזרתו לשלוט בכל תכונות הרובוט ?
אפשר להסתדר כמובן בלי, אבל נוח יותר עם…
אביזרים נלווים ושימושם (חשיבות – 3)
מהם רשימת האביזרים הנלווים שמגיעים אקסטרה בעת הרכישה ? וכן נחיצות שימושם ותפקודם לצורך פעולת הרובוט ?
לדוגמא: פילטרים נוספים כלולים, מברשות חליפיות, סוללות לשלט, דיסק הפעלה / הוראות בעברית, פסי חציצה, מגדלורים ועוד…
תחנת העגינה (חשיבות – 3)
האם עמדת הטעינה היא "משוכללת" ומאפשרת לבחור את כיוון יציאת כבל החשמל מימין או משמאל וכן להסוות את הכבל / שנאי / עזרים נוספים בתוכה ? והאם ניתן לטעון את הרובוט שלא באמצעות שימוש בעמדת הטעינה אלא בחיבור ישיר לרובוט עצמו.
בהקשר של סעיף זה ואם אתם לפני מעבר לבית חדש או בשיפוץ קיים, מומלץ לתכנן שקע חשמל בגובה נמוך ובמיקום אסטרטגי של עמדת הטעינה מראש.
פנל ההפעלה (חשיבות – 3)
כדאי לבדוק האם פאנל ההפעלה מאפשר שליטה והפעלת הרובוט ללא צורך בשימוש בשלט. האם ניתן דרך הפאנל והצג לאבחן תקלות ברובוט?
קלות תפעול / נוחות ופשטות ההפעלה (חשיבות – 4)
האם הרובוט מסתפק בלחיצת כפתור כדי לנווט ולנקות בית שלם / אזור ספציפי או האם נדרשים קירות וריטואלים ועזרי תיחום למיניהם על מנת לסייע לרובוט ?
האם בכל רגע נתון ניתן להבין מה מצב הרובוט: כמה סוללה נשארה, מה מצב הניקוי הנוכחי ? האם הרובוט "זוכר" היכן נמצאת תחנת העגינה או שמא עליו לחפשה בכל סוף ניקוי.
האם חייב להשאיר בית מואר (במקרה של שימוש במצלמה) או מספיק אור מינמלי לצורך פעולת הניקוי ?
או במשפט אחד – שוב, האם הרובוט עובד בשבילנו או שאנחנו עובדים בשבילו ?
משך זמן פעולה (חשיבות – 4)
כמה זמן הרובוט שאנו רוצים לקנות מסוגל לנקות ברציפות. כשמדובר ברובוט הפועל רנדומאלית התשובה לכך קריטית ביותר. היות ורובוט שכזה מסיים את מחזור הניקוי עם התרוקנות הסוללה חשוב לוודא כי הסוללה תספיק למשך זמן ארוך למעבר על כל חלקי הבית.
עיצוב / LOOK (חשיבות 1-5 שכן על טעם וריח, אין להתווכח)
לרוב ימוקם בחלק הפעיל של הבית (מתחם הסלון / מטבח) ועל כן ישנה חשיבות מסוימת לנראות הרובוט. לתפיסתי, יצרן שמחלקת ה-R&D שלו השקיעה משאבים בעיצוב החיצוני מלמדת על חשיבה מעבר מתוך הצורך לספק מוצר איכותי שגם נראה טוב. כידוע, לא כל הנוצץ – זהב ולכן צריך להתייחס לפרמטר זה בעירבון מוגבל.
ניטו מעוצב…
Samsung Powerbot VR9000
iClebo
ארץ הייצור (חשיבות – 1)
Made in China זו כבר לא מילה גסה וכיום אין צורך ממשי לחשוש יתר על המידה אם זוהי ארץ הייצור של הרובוט.
משך אחריות והשירות, עלויות נלוות, תחזוקה (חשיבות – 4)
יש לבחון מהי תקופת האחריות הניתנת לרובוט עצמו וכן מה משך האחריות הניתנת לסוללה. כמו כן, במקרה של תקלה האם קיים מנגנון לאיתור תקלות עצמי או צורך בהפעלת השירות ?
יש לבדוק היכן ממוקמת מעבדת השירות הקרובה ביותר למקום מגורינו, האם קיימת תמיכה טלפונית, האם מסופק רובוט תחליפי זמני והאם קיים שירות טכנאי עד הבית ?
כיוון שמדובר בחלקים נעים / מסתובבים שפועלים בסביבה "עוינת", קיים בלאי של המברשת הראשית והצדדיות, פילטרים, גלגלים, פלסטיקה ועוד. יש לבחון את תדירות ההחלפה המומלצת.
כתת סעיף, ניתן לבחון במקביל גם את אפשרויות זמינות החלפים ביבוא עצמי מחו"ל ועלותם.
טיפ – מומלץ לנקות את הרובוט אחת למספר מחזורי הפעלה ולא לתת לו לעבוד עד שהוא נתקע עקב ריבוי שערות במברשות או פילטר סתום.
אפשרות החזרה (חשיבות – 4)
ישנם מספר יבואנים אשר מתחייבים לקבל את המוצר (באריזתו המקורית) ולהחזיר את מלוא התמורה ששילמנו בעדו, גם אם השתמשנו בו ולא היינו שבעי רצון מהתוצאה שקיבלנו.
זוהי רמת שירות נאותה אשר ממנה יכולים רק ללמוד נותני שירות אחרים במחוזותינו. יש לבדוק את משך הזמן האמור ובמקרה זה: "כל המרבה – הרי זה משובח".
תהליך הבחירה:
בהתאם לפרמטרים שהוזכרו לעיל מומלץ לבחור את אלו הרלוונטיים והחשובים ביותר עבורנו (אפשר גם את כולם), להכין טבלת השוואה ולנקד בהתאם למספר הרובוטים שאנו מתלבטים לגביהם.
יש להתחשב במסגרת התקציב שהוגדר על פי תפיסתנו האישית וכן ציפיותנו לעבודת הרובוט.
סכימה בסוף הטבלה של הרובוט שגרף את כמות הנקודות הרבה יותר, תיתן לנו את המנצח – ואפשר להגיד: "תתחדשו…"
לסיכום…
ההמלצה שלי: זהו אכן מוצר מותרות וככזה אפשר גם להסתדר בלעדיו.
אבל מרגע שהוא נכנס לחייכם, הוא נהפך לחלק אינטגראלי מהמשפחה: בימים הראשונים הייתי סקרן כל יום לדעת האם כשאחזור הביתה הוא ימתין לי בעמדת הטעינה מוכן לקריאה או שמא אמצא אותו זועק לעזרה באחת מפינות הבית. הייתי עוקב אחריו ומתקיל אותו בכל מיני פירורים ולכלוכים רק כדי לראות האם הוא באמת אוסף את הלכלוך. יש כאלה שאפילו ממציאים לו שמות חיבה ועוד…
הערה אחרונה לסיום – דבר הכרחי שחסר לדעתי זו אפליקציית טאבלט / סמארטפון, כי לשם העולם צועד. כך יהיה ניתן לסמן את האזורים שאנו רוצים שהרובוט יעבור בהם. לאחרונה הושק דגם כזה וככל שידוע לי הוא היחידי: Dyson 360 Eye (דקה 1:10). קיימות שמועות גם על מותג iClebo שככל הנראה הדגם הבא שיושק יכלול אפליקציה דומה.
יש למה לצפות בהמשך, בטוח שמדובר רק בעניין של זמן עד שזו תהיה בילד-אין בכל רובוט.
כאמור, שורה תחתונה – מדובר בצעצוע נחמד שעושה את חיינו קלים ונעימים קצת יותר.
מומלץ בחום !!
לדיון בנושא: שואב אבק רובוטי – כיצד בוחרים?
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.