הקדמה
rnrn
על החברה
rnrn
Marshall היא כנראה אחת החברות הפחותrnמוכרות לחובבי הרמקולים. החברה, שראשיתה בשנות ה-60 באנגליה,rnהוקמה עם חזון ברור – ייצור מגברי גיטרות בעלי סאונד שנגני גיטרה חשמלית (אוrnבס) בריטיים יאהבו, בתקציב נגיש יותר מהקיים באותה תקופה (המגברים הפופולריים יותר היוrnתוצרת Fenderrnהאמריקאית והם פחות קלעו למה שהנגנים הבריטיים חיפשו). ג'ים מרשל, בעל חנות תופיםrnבעל ידע באלקטרוניקה והגברה, לקח על עצמו את המשימה והתחיל בייצור קו של מגברים,rnאשר הפכו לפופולריים ואיתם הפכו את החברה לאחת המוכרות בעולם בתחום זה.
rnMarshallrnHeadphonesrnהיא חברה שהוקמה מתוך Marshall,rnויושבת בשבדיה. היא מייצרת אוזניות מכמה דגמים (over ear ו- in ear, עם וללא מיקרופון) ושני דגמיrnרמקולים בעלי עיצוב המתחבר למגברים תוצרת החברה – ה- Hanwell הגדול יותר וה- Stanmore האלחוטי, את השני מביניהן אסקורrnבביקורת זו.
rnrn
על הדגם
rnrn
ה- Stanmorernהוא הדגם החדש יותר של מרשל, אשר מצטרף לקטגוריה המתרחבת והולכת של רמקולים ביתייםrnבעלי חיבור אלחוטי. בשונה מדגמים אלחוטיים רבים, הוא אינו נייד פר הגדרה (אין לוrnסוללה פנימית), אבל גודלו מאפשר לשנע אותו בבית (או בחוץ) אם יש צורך. הרמקול תומךrnבכמה מקורות ובכמה חיבורים, כפי שארחיב בהמשך, והוא בעל עיצוב מיושן אך יפהפהrnומושך.
rnrn
לפני מבחן
rnrn
מה בקופסה
rnrn
עוד לפני שרואים את הרמקול עצמו, כבר כשמרימים אתrnהקרטון, מרגישים את המשקל המפתיע ביחס לגודל (את הקרטון ניתן להחזיק מתחת לידrnאחת). הרמקול שוקל 5.1 ק"ג – כפי שאמרתי, הוא לא נייד, אבל אפשר להזיז אותו יחסית בקלות.
rnrn
הרמקול מגיע ארוז לתפארת, כאשר הדבר הראשון שרואיםrnהוא כיסוי הקלקר הממלא את חלל הארגז, ובחלקו העליון של הקלקר שלושה חלקים – חוברתrnהפעלה עבה ומפורטת במספר שפות, כבל חשמל בעל חיבור "8" (ללא הארקה), החבוי תחת כיסויrnועליו סמל החברה, ובמרכז – כבל PL מסולסל בעל מחברי 3.5 בשני צידיו (המאפשר לחברrnלרמקול מקורות ניידים שאינם בעלי חיבור אלחוטי).
הכבל עושה רושם איכותי מאוד – מחברים מסיבייםrnומצופי זהב, כיסוי קפיצי לנקודת הכניסה של הכבל (מגן עליו מנתקים כשהוא מכופף)rnועבה למדי. מתחת לקרטון חבויה שקית מבד דמוי קטיפה בצבע שחורrnהעוטפת את הרמקול עצמו.
rnrn
מראה חיצוני
rnrn
הרמקול, ויש תמימות דעים בין כל מי שראה אותו אצלי, פשוטrnנראה מדהים. העיצוב אומר "וינטאג'" (מילה שאני בד"כ לא משתמש בה),rnמראה מיושן השומר על קו מגברי הגיטרה האופייניים של החברה. הרמקול מצופה בציפוי דמוי עור שחור בכל היקפו, מלבד הגב, פנל השליטה בחלקו העליון והחזית – הבנויה מרשת מסורגת המשמשת כגריל ומגנה על הדרייברים.
במרכז החזית, לוגו פלסטי לבן/מוזהב של שם החברה, אשרrnלמרות הצבעים המנוגדים לצבעי הרמקול, אינו "צועק" אלא משתלב במראה הכלליrnהקלאסי.
rnrn
פנל השליטה בחלק העליון של הרמקול הינו מאלומיניוםrnמוברש, ולו מספר חלקים (מימין לשמאל):
- כפתור ההפעלה / כיבוי.
- כפתורי שליטה על המקור + חיבור ראשוני למקור Bluetooth (צימוד, Pairing)
- בקרי צליל – באס, טרבל ועוצמה.
- נוריות אינדיקציה לזיהוי המקור הפעיל.
- שקע לחיבור מקור – PL 3.5mm.
הבקרים איכותיים למראה ומרגישים מאוד מוקפדים (גם מתגrnהכיבוי הדלקה המסיבי וגם הבקרים לאיכות הצליל).
rnrn
חיבורים ומקורות
rnrn
בגב הרמקול ניתן לראות את כניסת המתח (100-240 וולט),rnכפתור בורר מצבי צריכת חשמל (עבודה רציפה – Standard, או חיסכון בחשמל – Powersaver) ואת שתי כניסות האודיוrnהנוספות – זוג כניסות RCArn(לחיבור מקור כמו DVD,rnבלוריי או טלוויזיה למשל) וכניסה אופטית, המאפשרת להעביר לרמקול צליל סטריאופוני (PCM בלבד), שיפוענח ע"יrnהרמקול.
rnrn
החיבור האלחוטי למכשיר הינו באמצעות Bluetooth, כולל תמיכה מלאה בפרוטוקול AptX, אשר נתמך ע"י חלקrnמהמכשירים הניידים ומאפשר לקבל צליל באיכות גבוהה בהרבה מאשר זו המתקבלת כאשרrnהמקור (או הרמקול) אינם תומכים בטכנולוגיה.
הצימוד לכלל ההתקנים (תומכי AptXrnאו לא) פשוט ומהיר – לוחצים ברמקול על כפתור Pair, סורקים להתקנים בטלפון ותוךrnכמה שניות מתקבל חיבור יציב ומאוד אמין.
rnrn
הקליטה, בדומה לרמקולי BT אחרים שבדקנו, מאוד טובה – גםrnדרך כמה קירות, תוך כדי הליכה (עם המקור, לא עם הרמקול), ואפילו מתוך מעלית בחדרrnהסמוך – הרמקול ניגן ללא איבוד סיגנל.
החיבור בוצע מול מחשב (עם דונגל BT סיני), מול מכשירי אייפון מכמהrnדורות, נקסוס 4, Galaxy Note2rnואפילו כמה טלפונים סיניים (THL,rnלנובו ועוד), ובכולם ההשמעה הייתה רציפה והצימוד קל.
rnrn
מפרט טכני:
rnrn
לרמקול שלושה דרייברים, המרכזי וופר בקוטר 5.25 אינץ'rnובצידיו שני טוויטרים בקוטר 0.75 אינץ', המונעים ע"י מגבר בהספק של 80W. בנוסף, יש לו פורט אחורי המיועד להגביר את האפקט שלrnהצלילים הנמוכים. למידע נוסף על תפקיד הפורט, אפשר לקרוא בהקדמה לסקירה המעמיקה של איתיrnחזום בנושא סאבוופרים.
לקריאה נוספת – קצת על סאבוופרים (ההקדמה לסקירת הסאבוופרים, קיץ 2013)
rnrn
נתונים מאתר היצרן
rnrn
מצבי עבודה
rnrn
לרמקול שני מצבי עבודה – רגיל וחסכוני.
rnrn
במצב רגיל, הוא עובד כל הזמן, ומחכה לסיגנל. אםrnמתרחקים הוא יפסיק לנגן, וימשיך כשהמקור יחזור. זה מצב המתאים במהלך יום עבודה,rnכאשר יוצאים מדי פעם לכמה דק', אך אינו מתאים לשימוש מזדמן עקב צריכת החשמל הרצופהrn(8.7W).
rnrn
המצב השני, Powersaver, מעביר את הרמקול למצב המתנה אם הוא לא מקבל סיגנלrnבמשך כמה דקות.rn ברגע שזה מתרחש, יש צורך להעירו ע"י לחיצהrnעל כפתור המקור (Source / Wake)rnבחלקו העליון. מצב זה חסכוני מאוד בחשמל, ולמעשה מוריד את הרמקול לצריכה של 0.43W בלבד (עלות משוערת של 18 אגורות לחודש שלם(!), לעומתrn3.73 ₪ לחודש במצב עבודה רגיל – עלות גבוהה פי 21 ).
rnrn
בכל אחד מהמקרים, ניתן לכבות את הרמקול לחלוטין באמצעותrnהכפתור הפיזי.
rnrn
עיצוב ומיקום
rnrn
מראהו הייחודי של הרמקול הופך אותו לסוג של אביזרrnעיצובי – הרגשתי שלא משנה איפה אמקם אותו, הוא יכול להשתלב. בחנתי את השאלה הזו,rnבכמה בתים שונים, ולטעמי זה נכון. גםrnהמשפחה שלי (שראתה אותי מסתובב איתו בבית) הסכימה שהוא בהחלט מוסיף משהו.
rnrn
אתם יכולים לשפוט בעצמכם, בתמונות הבאות:
rnrn
חדר שינה, ליד ראש המיטה (קצת גדול… אולי לרווקים)
על שידה בחדר שינה
על שולחן צד בסלון
בארון המטבח
או לידו…
האזנה
rnrn
את מבחן ההאזנה ביצעתי בעיקר מול הטלפון שלי, Galaxy Note2, התומך בתקן AptX. חלק ממנו בוצע בחיבור חוטיrnאולם לכך אתייחס בסיום הביקורת.
במהלך חלק מתקופת המבחן הרמקול שימש אותי במשרד שלי,rnוכשאני לא הייתי – השתמשו בו חבריי למשרד. הם לא נתנו לי חוות דעת מפורטת ברמתrnהשירים הבודדים או נקודות חוזק או חולשה, אך את חוות דעתם אוסיף בהמשך.
rnrn
חדר עבודה
rnrn
בחינה זו הייתה עיקר העבודה שלי עם הרמקול. מיקמתי אותוrnעל שולחן צדדי בחדר בו עבדתי, מכיוון שגודלו לא מאפשר למקם אותו על שולחן עבודהrnממוצע. במהלך היום הרמקול עבד במצב חיסכון בחשמל (למשל, במידה ויצאתי לשיעור, הואrnנכבה והייתי צריך להעירו).
rnrn
במהלך מרבית השעות לא יכולתי לשמוע בווליום גבוה (עקב חבריי למעבדה), אולם לאחר מספר ימי האזנה ניתן היה להתרשם שהרמקול מתפקדrnבאופן דומה גם בעוצמות נמוכות, וגם בגבוהות יותר. כשהייתי במעבדה לבד (מוקדםrnבבוקר, מאוחר בערב או בסופ"ש…), זכיתי לשמוע אותו ממלא את החלל.
rnrn
שלא כמנהגי, אתחיל מהשורה התחתונה – הרמקול מאודrnמרשים מבחינת הצליל, אבל שלא כמו העיצוב שלו,rnשבהחלט מוביל את הקטגוריה (לא חושב ראיתי רמקולים אלחוטיים מרשימים יותר במראם), במבחןrnהסאונד הוא לא הטוב מכולם. במהלך המבחן, ברוב התכנים ששמעתי היו קטעים שהשאירוrnאותי עם פה פעור אך גם כאלו שמעט לקו. עיקר היכולת שלו הינה בתחומים הבינוניים עדrnגבוהים, בתכנים קוליים (ווקאל) ובהופעות חיות.
שירים כמו Let the sunshine in מהמחזמר "שיער",rnהכוללים שירה מרובה ומקולות רבים במקביל, נשמעו צלולים, עם הפרדה מצוינת בין הכלים המלווים לקולם שלrnהזמרים. את phantom of the opera בביצוע הבימתי (Sarah Brightman ו- Andrea Bocelli) שמעתי כבר במערכות רבות, אולםrnעוד לא נתקלתי ברמקול קטן יחסית המצליח לשחזר את האווירה ולגרום לי להרגיש שאניrnבאמצע אולם תיאטרון (בעיקר בקטעים השירה הגברית, המהדהדת באופן מפתיע). תוצאות דומות היו גם עם זמרים דומיננטיים אחרים כמו Tarja Turunen או בשיר המעולה של Orphaend Land שיצא לאחרונה, Brother. גם תכנים מוזיקליים יותר בעיקרם, בהם הדגש על השירה נמוך יותר, נשמעו טוב מאוד,rnצלולים, עם הפרדה ובמה מרשימים (ביחס לגודל הרמקול) ובסה"כ מהנים מאוד.
rnrn
החלק שהפתיע אותי מעט הוא שבניגוד להרבה רמקוליםrnניידים, ברמקול הזה אין הדגשה יתרה של הצלילים הנמוכים, ואולי אפילו להפך – חסר לרמקולrn"פאנץ'" בקטעים המאוד נמוכים. ב-Come with me (מפסקול הסרט גודזילה, בביצוע Puff Daddy) לדוגמה , הכולל הרבה "פעימות"rnנמוכות ברקע (במקביל להרס העיר בסרט), הן קצת הלכו לאיבוד והשיר איבד מהאפקט.rnייתכן שאני רגיל לאוזניות ולרמקולים הרצפתיים שלי, אבל מי שאוהבrn"להרגיש" את הבאסים לא ירגיש שהוא מקבל תמורה מלאה לכספו. חשוב לצייןrnשזה התבטא יותר בצלילי בס "דופקים", ולא בצלילים נמוכים רציפים (כמוrnתקיעת כלי נשיפה, למשל ב"פטר והזאב" או בנעימת הרקע של הסרטrn"מלתעות"), בהם הרמקול בהחלט הרשים.
rnrn
כפי שציינתי, לרמקול בקרים נפרדים לעוצמה, לבאסrnולטרבל. הגברת עוצמת הצלילים הנמוכים מפצה על המחסור שהרגשתי בנוכחות שלהם, אבלrnבשלב מסוים יצרה רעש לוואי, בדומה לאקולייזרים אחרים. התופעה הייתה בולטת במיוחדrnבמקורות ללא AptX,rnאשר כפי הנראה מצליח להעביר סיגנל יותר נקי. בכלל המקורות, מצאתי שהדרך הטובהrnביותר לנגן היא כאשר המקור בעוצמה מקסימלית והשליטה נעשית רק מהרמקול עצמו, וזהrnהפחית את התופעה.
rnrn
חיסרון אחר שמצאתי ברמקול הוא מעט אובדן פרטים בצלילים הגבוהים (או אפילוrnגבוהים מאוד), למשל בשיר The Devil Went down to Georgia (של Charlie Daniels Band). הפריטה המהירה על הכינורות מהנה, אבל הצליל מרגישrnמעט שטוח ולמי שמכיר טוב את השיר, ניתן לראות שזה לא הרמקול האידיאלי בשבילו.
rnrn
סלון
rnrn
באופן טבעי, וכפי שניתן לראות בקלות מהתמונות, הרמקולrnהזה משתלב בקלות בכל עיצוב, מסלון מודרני והייטקי ועד סלון "עתיק"rnומיושן.
rnrn
לכן, מיקמתי אותו ליד הטלויזיה בחדר העבודה, ובדקתיrnכיצד הוא מתפקד בשימוש ביתי – קצת האזנה למוזיקה (בחיבור אלחוטי) וכרמקול מחליףrnלרמקולים של הטלויזיה (בחיבור RCArnחוטי ובחיבור האופטי מנגן DVD).
rnrn
החיסרון שעלה מיד – העדרו של שלט רחוק. אם ראיתי סרטrnואז רציתי להחליף לניגון מוזיקה מהטלפון, הייתי צריך לקום ולגשת לרמקול. זה אולי קצתrnעצל מצידי, אבל התרגלתי לסגנון אחר בעבודה עם מערכת ביתית שתומכת בשתי הפונקציות (חיבור חוטי וניגון ממקור נייד). מבחינת איכות הצליל, אין ויכוח שהרמקול הזה עולה על כל רמקולים של מסך בהם נתקלתיrn(וזה לא מפתיע). הרמקול מצליח למלא חלל של סלון בקלות ולמרות שהצליל מגיעrnמ"ליד הטלויזיה" ולא בדיוק מהמרכז, לא הרגשתי שזה מפריע לצפייה בסרטיםrnאו סדרות באופן שוטף.
rnrn
גם בניגון מוזיקה מה-DVD האיכות מורגשת, ודומהrnבמאפייניה לזו שמתקיימת בחיבור אלחוטי.
rnrn
חיצוני
rnrn
בחינה אחרונה שעשיתי לרמקול היא שימוש בו בחצר.rnבאירוע שהמשפחה עשתה, על הדשא, רצינו להשמיע מוזיקת אווירה (שירי פופ קלילים,rnמוזיקה עברית, קצת רוק קלאסי וכו'). בזכות גודלו של הרמקול יותר נוח להוציאו החוצהrnמאשר להשתמש במערכת גדולה יותר, ולשמחתי, הוא הצליח גם בחוץ לייצר במה ולהישמע מלאrnמספיק, ולא חיוור.
rnrn
בחוץ אמנם היה צורך להעלות את העוצמה גבוה יותר, כמעטrnעד המקסימום, אבל הרמקול התמודד עם זה בכבוד ולא חרק, צפצף או כל התנהגות אחרת. מכיוון שמדובר על תכנים לא מאתגרים, וחלל פתוח בו בכל מקרה מאבדים פרטים דקים במוזיקה, גם החסרונות היחסיים פחות הורגשו.
rnrn
סיכום
rnrn
סיכום
rnrn
עולם הרמקולים עובר תהליכי שינוי רבים לאורך השנים.rnאחד השינויים הטריים יותר הוא הכנסת יכולת ההזרמה האלחוטית של אודיו גם ברמקוליםrnשאינם ניידים (לפחות לא במובן הטהור של המידה). ה- Stanmorernשל Marshall הוא אחד הרמקולים הראשוניםrnשאנו בוחנים עם יכולת זו, ובהחלט ניתן לומר שהוא מציב רף גבוה למדי.
rnrn
על טעם ועל ריח אפשר להתווכח, אבל במקרה הזה לא בטוח שתמצאו עם מי. העיצוב שלו יוצא דופן ומרשים מאוד, כך שכמעט בכל מקום בו נבחרrnלמקם אותו הוא ישתלב. הוא מאפשר חיבור כמה מקורות במקביל (כולל מקור דיגיטלי), תומך בקידודrnאיכותי לחיבורי BTrn(תקן AptX), מאפשר שליטה בסיסית על איזוןrnהצליל ומאוד נוח לשימוש, חוץ מהמחסור בשלט רחוק אשר היה מייעל את אפשרות החלפתrnהמקורות (כי על העוצמה ניתן גם לשלוט מהמקור האלחוטי המנגן).
rnrn
מבחינת איכות הצליל, הוא לא מושלם. הוא נותן תחושתrnמרחב נהדרת ובמה רחבה מאוד (במיוחד אם מסתכלים על גודלו הפיזי הקטן יחסית), אך בתחום הצלילrnהנמוך חסרה לו עוצמה ו"פאנץ'" לאוהבי הז'אנר,ואילו בתחום הגבוה-גבוה מאוד ישנו איבודrnפרטים מסוים, בפרט בקטעים מהירים במיוחד.
חבריי למעבדה, שזכו להאזין לרמקול לא מעט, מאוד נהנו מהאיכות שלו ולא העירו על החסרונות האלו, כך שכנראה הם שמורים למי שמקפיד יותר, וההאזנה עבורו אינה רק "ברקע".
rnrn
השורה התחתונה
rnrn
למישהו שמחפש רמקול All Around לשימוש ביתי עם חשיבות גבוההrnלמראה הכללי, הכולל יכולות ניגון ממקורות אלחוטיים וחוטיים כאחד – זה בהחלט מועמדrnראוי, ואפילו מומלץ בחום. גודלו הפיזי הקטן יחסית המאפשר גם להזיז אותו מחדר לחדרrnמעלים לו את הערך – מכיוון שלשימוש מזדמן, אפשר להסתפק בו גם כרמקול יחיד.
rnrn
למי ששם את הדגש הראשון על איכות הצליל ולא מוכןrnלהתפשר על שום פרט בכל טווח תדרים, או מחפש רמקול ש"יבעט לו בבטן" בכל תיפוףrnאו בס אלקטרוני – כדאי לחשוב על רמקול מסיבי יותר או אחד הכולל גם סאבוופר ייעודי,rnולהתפשר על הניידות.
בנוגע ליחס עלות / תועלת – במחיר של הרמקול הזה ניתן לקנות מגבר וזוג רמקולים בסיסיים, או זוג מוניטורים מוגברים. במקרים הנ"ל, ייתכן ואיכות הצליל תהיה טובה יותר בפנים מסוימים, אבל את מכלול תכונות כפי שהרמקול הזה מציג – לא תקבלו. לכן, לטעמי, מחירו גבוה אבל כך גם התמורה.
מחיר לצרכן – 1,999 ש"ח. זמין בשחור או לבן.
לדיון בנושא: Marshall Stanmore – צליל גדול באריזה מעוצבת