את מצלמת ה x100 , הנמצאת בקטגורית מצלמות הפרימיום של פוג'י, קיבלתי לידי לאחרונה. המצלמה אומנם כבר ותיקה בשוק אבל היא עדיין לא עברה תחת האצבע המצלמת שלי וזו כבר סיבה טובה לשחק איתה.
ברגע שקיבלתי אותה, חמימות של נוסטלגיה עטפה אותי, העיצוב המדהים שלה, המזכיר כל כך מצלמות עבר, כבר הלהיב אותי.
העיצוב הייחודי של המצלמה הזו הוא חלק בלתי נפרד מהפונקציולנית שלה, לא סתם המצלמה מעוצבת כפי שהיא מעוצבת, זוהי למעשה מצלמה קומפקטית עם יכולות המתקרבות למצלמות dslr הגדולות ממנה בהרבה, הייתי מגדיר את המצלמה הזו כמצלמת קונספט המתאימה למגזר מיוחד ולא מתאימה לכל צלם או חובב צילום שכן אפשר להשיג מצלמות פונקציונליות בהרבה יותר מזו ובעלויות הרבה יותר נמוכות, ע"מ להנות באמת מהמלצמה הזו צריך להבין אותה.
הצד הטכני
השאלה הראשונה ששאלתי את עצמי מה כל כך מיוחד במצלמה הזו הרי יש הרבה מצלמות קומפקטיות ונוחות במחירי שוק הרבה יותר נמוכים, זה אכן כך, אך איכות התמונה המתקבלת מה x100 אינה זהה כלל למצלמות קומפקטיות אחרות כגון למשל ה s95 או sx30 של קנון, וזה אני חושב ההבדל הכי גדול מבחינת תפישה, הכנסת חיישן גדול למצלמה קומפקטית, איכות תמונה של מצלמת dslr בעיצוב של מצלמה קומפקטית, אני הייתי מגדיר זאת כמעוף.
נעבור כעת על המפרט הטכני של המצלמה
חיישן: פוג'י יצרו במיוחד למודל זה חיישן 12.3 מגהפקיסל cmos המותאם לעדשה הנמצאת בגוף המצלמה (נרחיב עליה בהמשך), מדובר בחיישן גדול מאד למצלמות קופקטיות, למעשה החיישן זהה בגודלו למצלמות dslr כלומר קטן פי 1.5 מגודל של פול פריים, עצם העובדה שמדובר בחיישן גדול מאפשר לנו שני דברים חשובים שלא קיימים במצלמות קומפקטיות אחרות.
פחות רעש , בחיישנים קטנים כל עליה קטנה ברגישות (iso) גוררת אחריה עליה מסיבית ברעש (גרעיניות).
עומק השדה, בחיישנים קטנים עומק השדה מאד גדול ולכן קשה מאד להגיע לצילום אובייקט המופרד בצורה נאה מהרקע ע"י עומק שדה רדוד, אלו שני חידושים מהפכנים מבחינת הכנסת חיישן גדול במצלמה קומפקטית.
iso 4000, צמצם: f2, מהירות 1/140
עדשה קבועה: העדשה במצלמה זו הינה עדשה קבועה באורך מוקד 23mm (אורך המוקד האמיתי הינו 35 mm לאחר ההכפלה פי 1.5) שלא ניתנת להחלפה בעלת מפתח צמצם הנע בין f2 – f16.
רגע רגע רגע , מה זה "עדשה קבועה שלא ניתנת להחלפה"? ובכן זה בדיוק מה שזה אומר, לא ניתן לשנות את אורך המוקד או במילים אחרות, :"לא ניתן לעשות זום", זוהי מצלמת קונספט, אם אתה כצלם רוצה להתקרב לאובייקט אתה חייב להרים את הישבן שלך ולהתקרב אל האובייקט אם אתה רוצה להתרחק אתה חייב לעשות זאת פיזית, או כמו שאני אוהב לקרוא לזה עדשת דיאטה, היא מחייבת אותך לבצע פעילות גופנית, ואולי לפני הפעילות הגופנית היא מחייבת אותך לשנות חשיבה, כמו שאמרתי, המצלמה אינה מתאימה לכל אחד, זוהי מצלמה יחודית למשוגעים לדבר וארחיב על כך בהמשך,
עדשה בעלת אורך מוקד קבוע צופנת בתוכנה מס' יתרונות וכמובן חסרון גדול בולט, היתרון בעדשה שכזו הוא בראש ובראשונה באיכות העדשה, עדשות פריים בעלות אורך מוקד קבוע באופן כללי הרבה יותר איכותיות, הן בעלות פחות אלמנטים (זכוכיות) ועל כן מעבר האור דרכן נקי יותר, היתרון הנוסף בעדשה בעלת אורך מוקד קבוע על מצלמה קומפקטית זה ביטול הצורך ב"איתחול" העדשה, תופעה ידועה במצלמות קומפקטיות בהן קיימת עדשה טלסקופית אשר נכנסת בתוך עצמה וברגע הפעלת המצלמה עליה לצאת החוצה ע"מ שהמצלמה תוכל לצלם, ביטול הצורך הזה מאפשר לנו מעבר מהיר יותר למצב צילום מרגע הדלקת המצלמה. כאמור החיסרון הבולט הוא אי היכולת שלנו לשנות את אורכי המוקד וזו אחת הסיבות שהמצלמה הזו לא תתאים לכל אחד.
מעבד: גם כאן מדובר במעבד חדש הנותן בהחלט את אותותיו בתרגום התמונה לאיכותית בעלת טווח דינמי נאות , עיבוד התמונה הרישום לזיכרון הפנימי יחסית מהיר דבר המאפשר צילום של מס' תמונות אחת אחרי השניה גם כאשר מדובר בפורמט גדול קובץ (raw) מתקבל קובץ במשקל של כ- 20 מגה, יש לזכור כי עקב משקל התמונות עדיף לעבוד עם כרטיסים מהירים ע"מ לפנות מקום בבאפר של המצלמה כדי שתוכל לצלם מהר, בצילום ברגישויות גבוהות למצלמה לוקח יותר זמן לעבד את הנתונים ולהוציא תמונה נוספת.
עינית: שילוב מעניין מאד וכתבו על כך הרבה של עינית היברית, לא לא חיסכון היברידי כי אם עינית היברידית, המאפשרת בעצם תצוגה של תמונה באמצעים דיגיטלים או אופטיים, המצלמה כאמור הינה מצלמה ללא מראה, כאשר יש לנו שלוש אפשרויות בחירה לצפיה במתרחש במהלך הצילום, הראשונה היא צפיה ע"ג המסך, השניה היא צפיה בעינית דיגיטלית והשלישת היא צפיה בעינית אופטית עליה מוקרנים כל הנתונים הרלוונטים לצילום: צמצם, תריס,iso ועוד, אולי אחד הדברים היותר חשובים זה בעצם הקרנה של מסגרת הפריים על העינית האופטית, הסבר קצר ברשותכם, העינית האופטית במצלמות ללא מראה ממוקמת בזוית מהעדשה כלומר מה שאנו רואים שונה במקצת ממה שבאמת החיישן רואה , ההבדלים העיקרים הם במסגרות הפריים, כלומר מה שאנחנו רואים עלול בטעות לא להיות מוקרן ע"ג החיישן, על כן בפוג'י הכניסו מסגרת פריים , על הצלם לוודא שמה שהוא רואה נמצא בתוך המסגרת, המסגרת משנה את גודלה בהתאם למרחק הצילום, גם בעינית האופטית ניתן להוסיף את כל שכבות המידע שקיימות במסך ה EVF וזה אחד מהיתרונות של העינית ההיברידית. החיסרון בעינית הזו היא שלא ניתן לצלם אובייקטים מתחת למרחק של 80 ס"מ. כאשר עוברים לצלם אובייקטים קרובים מומלץ להעביר את המצלמה למצב מאקרו ולעבוד עם עינית ה EVF, חיסרון נוסף לעינית האופטית שממוקמת בצד המצלמה הוא ברגע שמחברים את מגן השמש הוא מופיע בעינית וקצת מסתיר את כל מרחב הראיה.
בנוסף דבר חשוב מאד לגבי פיקוס במצלמה זו, מה שאנו רואים בעינית האופטית יראה לנו חד וברור אך למעשה לא בטוח שהוא חד, ועל כן עלינו לסמוך רק על הסמן האלקטורני המזהה את הפוקוס. לגבי העינית הדיגיטלית, ובכן זה עיניין של הרגל אני אישית לא סובל כל כך עיניות דיגיטליות התחושה מאד לא נעימה בעין ונראת לא טבעית.
להלן פרוט הטכני של המצלמה:
חשיין: aps-c cmos, 12.3 million pixels
וידאו: 1280*720 פיקלסלים עם יכולת הקלטת סאונד סטריאופוני
עדשה: עדשת פוג'י, 23 מילמטר אורך מוקד קבוע (שוו"ע 35 מ"מ)
צמצם בנוי מ 9 עלעלים
מרחק פיקוס מימנלי 10 ס"מ במצב מקרו, פילטר nd של 3 סטופים הניתן להפעלה.
רגישות: 200-6400, ניתן להרחיב ל100 ול 12800.
מהירות תריס נעה בין 30 שניות ל1/4000, מצב bulb
שליטה בחשיפה: מצב ידני,עדיפות צמצם, עדיפות תריס, אוטמטי.
צילום ברצף: 5פריים לשניה
כרטיס זיכרון : sd
מידות: 127רוחב,75 גובה,54 עומק, במילמטרים.
קצת השוואות:
החלטתי להעמיד את הx100 למבחן אל מול יריבה לא פשוטה 5d ii. והאמת עכשיו באמת הופתעתי
ה x100 התמודדה יפה מאד אל מול יריבתה, ההשוואה שביצעתי הינה ברמת התמודדות המצלמה עם רעשים בiso גבוהה, וייתרתי מראש על בדיקת החדות שכן לעדשה עצמה יש חשיבות גדולה ולכן התמקדתי כרגע רק בבדיקת הרעשים
לשם השוואה בצבעים כל התמונות צולמו בפורמט raw והעברו דרך תוכנת הליטרום כאשר הוגדר איזון לבן ב 5640 קלין עם הטיית צבעים של +24 (tint)
מספיק דיבורים קדימה לתמונות:
מסקנה, נכון ה5 d ii בהחלט עדיפה, אבל אין ספק שה x100 נותנת תוצאות מצויינות, ובהנחה שאני לא הולך לצלם איתה אירועים שמתרחשים בתנאי תאורה מאד קשיים היא עושה עבודה מצויינת.
חווית משתמש:
הדבר הראשון הבולט ביותר זה המראה והגודל של המצלמה, מצלמה קומפקטית בעיצוב מדהים, קל מאד להתאהב בה.
לגבי פונקציוליות המצלמה והנדסת אנוש, המצלמה נוחה מאד לאחיזה, מיקום כפתורי השליטה נוחים מאד.
ע"ג העדשה ממוקמת השליטה בצמצם, שתי מגרעות גדולות מאפשרות שינוי הצמצם בצורה מאד נוחה.
בורר מהירות התריס נמצא על חלקה העליות של המצלמה ליד המחשף (כפתור השחרור) והשליטה בו באמצעות הבוהן יחסית נוחה, אין ספק ששליטה בשתי גלגלות כפי שקיימות במצלמות dslr יותר נוחות, אך בהחלט ניתן להתרגל למצב זה, תנועת כפתורי השליטה חלקה ונוחה.
פיצוי חשיפה, גלגלת השליטה בפיצוי החשיפה ממוקמת ליד המחשף בקצה המצלמה, גם כאן השליטה נעשת באמצעות הבוהן והיא נוחה יחסית.
רגישות: שליטה ברגישות מובצעת ע"י תכנות לחצן fn והסטת בורר אלקטורני, השליטה כאן פחות נוחה אך בהחלט סבירה לאחר שמתרגלים.
(תמונת יח"צ)
תפריט המצלמה יחסית נח אך צריך להתרגל אליו אם עבדתם עם מצלמות אחרות, יתרון נוסף זה תפריט בעיברית לכל מי שאינו שולט בשפות זרות, שוב צריך להתרגל, לכל חברה יש את סדר התפריטים שלה.
אחד הדברים היפים ביותר במצלמה הזו הינו צילום שקט. אני מצאתי את האופציה הזו אידאלית למצלמה ולמה שאני רואה את יעודה של מצלמה מסוג זה, אני מדבר על צילומי רחוב.
ניתן לתכנת את המצלמה לצילום שקט, והיא לא משמעה צליל, לא פוקוס לא קולות במעבר בין בתפריטים ולא בצילום עצמו, המצב הזה כל כך יעיל וטוב שמצאתי את עצמי עומד ליד בחור ברחוב מצלם אותו מספר פעמים מבלי שהוא יהיה מודע לנוכחות המצלמה. חשוב לציין במצב שקט לא יעבוד מצב המאקרו והפלאש, ניתן לצאת ולחזור בקלות למצב השקט ע"י החזקת כפתור ה"דיספלי".
iso 200 צמצם f8 מהירות1/250
איכות התמונות: איכות התמונות הפתיעה אותי ואפשר להגיד שדי הפילה אותי לריצפה כאשר ראיתי את התוצאה, לא ציפיתי כלל ממצלמה קומפקטית לאיכות שכזו, האמת שחושבים על זה המצלמה מצויידת בחיישן של dslr ועל כן יש ציפייה לאיכות תמונה טובה יותר מכל מצלמה קומפקטית ועם זאת האיכות בהחלט הפתיעה אותי לטובה, אחד הדברים זה היכולת לצלם בטווח דינמי גדול, ויותר מזה הפחתת הרעשים,
iso 320 צמצם f4 מהירות 1/50
אני מצלם על raw כך אני נוהג וזה מאד נח לי, עיבודי המצלמה לא כל כך מעניינים אותי שכן אני אוהב לבצע את העיבודים לבד, כמו כן עבודה בקובץ מסוג raw מאפשרת לי לבצע תיקוני חשיפה וצבע ברמה גבוהה, האמת לא כל כך נזקקתי לתיקוני חשיפה, החשיפות היו די מוצלחות מבחינתי, והצילום בiso גבוהה חוויה מטורפת בפני עצמה, הרעש המתקבל הוא ממש זעיר יחסית למצופה.
עדשה: אורך מוקד קבוע גם פה בעיקרון זה מעט מאכזב, אבל צריך להבין דבר מאד פשוט, לא מדובר במצלמה שאמורה לשמש אותי לצילום של כל דבר, היא לא מסוגלת להחליף מצלמה שבה ניתן להחליף עדשות והיא ורסטילית ומאפשר צילומים מגוונים החל מצילומי מאקרו ועד צילומי טבע עם עדשות טלה מטורפות, אם נשכיל להבין את הרעיון העומד מאחורי עדשת פריים שהיא עדשה איכותית מאד והיא אינה אמורה להחליף מצלמות אחרות נבין שזו מצלמת קונספט שאני רואה אותה לשימוש ברב המקרים במצלמה לצילומי רחוב ונוף אורבני וטבעי כאחד
עלות וסיכום
עלות: פה יש נפילה עמוקה, המחיר באזור ה5,700 ש"ח, דבר חשוב יש לזכור מדובר במצלמה עם חיישן גדול וחידושים המייקרים את המצלמה, האם זה מצדיק מחיר שכזה אני לא בטוח נראה לי מחיר יקר מאד ועם זאת מדובר במצלמת קונספט, שמתאימה בעיקר למי שרוצה להוציא איכות תמונות מצויינת ממצלמה קלת משקל מאד נוחה לסחיבה אך עם מאט מאד ורסטיליות, למי שיכול להרשות לעצמו מצלמה יעודית לצילומים מוגדרים כגון צילומי רחוב, אני מוצא את המצלמה הזו אידאלית לצילומי רחוב, היא קטנה לא מושכת תשומת לב, שקטה מאד ושוב איכות תמונה נהדרת.
עיצוב המצלמה: יש לה קסם מיוחד, מצאתי את עצמי מסתובב ברחוב עם המצלמה ואנשים נפתחו אלי יותר מאשר כשהסתובבתי עם מצלמת הפול פריים הגדולה שלי, משהו בנוסטלגיה הדליק את האנשים סביבי, חלקם גם לא האמינו שמדובר במצלמה דיגיטלית, יחד עם כל מה שנאמר נשאלת השאלה: האם המצלמה הזו מתאימה לכל אחד? התשובה היא בפרוש לא, ניתן להשיג מצלמות משפחתיות במחירים הרבה יותר נמוכים שיכולות לשמש את האזרח הממוצע שרוצה רק לצלם את המשפחה שלו ושתהייה לו מצלמה טובה גם לטיולים, כן הוא יאלץ להתפשר על האיכות, אך אני חושב שאם הצלם החובב הממוצע יקנה את המצלמה הזו הוא יתאכזב ממנה קשות כי הוא יטעה בהבנתה, עצם היות העדשה בעלת אורך מוקד קבוע כבר מצמצם בצורה ניכרת מאד את השוק הצרכני שלה
אני חושב שפוגי' לא כיונו את המצלמה לשוק הזה ולא סתם היא מוגדרת כמצלמת פרימיום, מי שיש לו את היכולת הכלכלית ומבין את המשמעות של אי יכולת להחליף עדשה ואת היתרונות העצומים של מצלמה כזו ואיכות התמונה שלה יהנה ממנה מאד. לכל יתר האנשים אני ממליץ לא להתקרב.
אני אישית הייתי שמח לראות אותה אצלי בארסנל.
הכותב הוא צלם מומחה, ומרצה לצילום בגליץ בית ספר לצילום,
לאתר, גדי אהד צלם
כל התמונות צולמו במצלמה x100 של פוג'י , לא בוצעו ניקויי רעשיים באמצעות תוכנה חיצונית
תודה לקבוצת שמעוני, יבואנית פוג'י לישראל, על השאלת המצלמה לבדיקה
לדיון בנושא: פוג'י X100 – מצלמה מפתיעה. לא לכל אחד
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.