פילטר סיפון וואקום

עופר מדגים חליטת אספרסו במכשיר ואקום. ויש גם וידאו.

7:00
  /  
17.04.2011
  
מאת: עופר שרגאי
הקדמה

rnrn

rnrn

הקדמה

הכל התחיל אצלי במבצע של אמיגו – ב50% המחיר של הבודום סנטוס נראה לי טוב אבל לא הספקתי לקנות את המכשיר היחיד שהיה להם במלאי.

בין לבין התחלתי לקרוא קצת וגיליתי שהבודום לא מתאים לי, הוא ל 8 כוסות ולבודום יש פילטר מרשת ניילון שקל לתחזוקה אבל נסתם בקלות. מכאן התחלתי לחפש.

ממה שקראתי בקופיקיד: http://www.coffeekid.com/coffee/vacpots/vacpotfaq
ובקופיגיק: http://coffeegeek.com/guides/siphoncoffee
הבנתי שאני רוצה מכשיר וואקום של כוס או שתיים וכזה שמיכל המים שלו כדורי. בצורה כזאת מינימום מים נשארים במיכל לפני הכיבוי.

יש המון יצרנים: http://baharris.org/coffee/Manufacturers.htm חלקם לא קיימים יותר ואפשר לקנות רק כמשומשים ב ebay.

ביוטיוב מצאתי את אלוף הסיפון היפני (יש דבר כזה) והוא עבד עם דגם שלHario . קצת חיפושים מצאתי דגם של 2 כוסות של Yama או Hario.
ההחלטה ללכת על Hario היתה קלה – יש כזה ליפני

Yama אפשר לקנות מ orphanespresso, מהם אני קונה גם ככה הרבה, אבל לא היה להם מארז מוכן של מכשיר ל 2 כוסות כמו שיש ל Hario.

הזמנתי מאיביי בעלות שדומה לבודום סנטוס בארץ ללא הנחות ומבצעים.

איך זה עובד?

רקע כללי

מכשיר הוואקום נרשם כפטנט בצרפת ב 1842 ע"י גברת מריה פאני המכונה גם מאדאם ואסיה (Vassieux) – האמריקאים טוענים שהם המציאו קודם והצרפתים רשמו את הפטנט שלהם…

בכל מכשיר פילטר יש מיכל שבו יש מים חמים ופילטר שמונע מגרגרי הקפה להגיע אל כוס השתייה.

בפילטר דריפ רגיל נמצא מיכל עם פילטר שאותו נמלא מים וממנו המים יטפטפו דרך הקפה והפילטר. פילטר דריפ יכול להיות ממתכת (כמו ויאטנמי) או מנייר כמו Melitta.

בפילטר דריפ טמפרטורת המים נקבעת על ידינו ויכולה להיות חמה\קרה מדי.

מכשיר וואקום פועל בצורה שונה ובו למעשה טמפרטורת המים לחליטה לא מגיעה לרתיחה ולכן הקפה בו לא יישרף (כמעט)

מכשיר וואקום בנוי מ 4 מרכיבים:

  • מיכל מים = אותו מחממים.
  • סיפון = צינור שיכול להיות מכופף או לא.
  • מיכל נוסף = בו נמצא הקפה והפילטר.
  • פילטר = יכול להליות מבד, מתכת, מתכת עטופה בבד, רשת ניילון ועוד.

אופן הפעולה

את מיכל המים מחממים עד לרתיחה. המים מתאדים ובחלל המיכל נוצרים אדים.

למיכל המים מחובר המיכל השני דרך הסיפון שקצהו ממוקם בתחתית מיכל המים (בתוך המים). כשהמים מתאדים ולאדים אין לאן להתפשט הם מתחילים להפעיל לחץ על המיכל ולדחוף את המים דרך הסיפון למיכל השני בו נמצא הקפה. כמעט כל המים נדחפים ע"י האדים לצד שני והקפה נחלט. כאשר מפסיקים את מקור החום המיכל מתקרר ונוצר וואקום ששואב את המים חזרה אל המיכל הראשון.

בינתיים הקפה נחלט במיכל השני ולמיכל המים השני חוזר קפה דרך הפילטר בטמפרטורה נמוכה מרתיחה.

מכשירי הוואקום הראשונים היו בנויים כ 2 מכלים אחד לצד השני עם ציר דומה למטוטלת.

rnrn

rnrn

כאשר המים עוברים למיכל השני המשקל שלו עולה ולכן הוא יורד למטה ומיכל המים הראשי עולה. בשלב זה דלת עם קפיץ מכבה את מקור האש ומתחיל הוואקום. כך נוצר מכשיר וואקום אוטומטי.

מכשירי balance siphon מאפשרים פחות שליטה על כיבוי האש ולכן החליטה בהם יכולה להיות פחות אופטימלית (הכל מקריאה כן?…) אבל צורת הפעולה בהם מרשימה מאוד – הדגמה .

יותר נפוצים מכשירי וואקום כשהמכלים נמצאים אחד מעל השני וכך המבנה פשוט יותר ואופן הפעולה זהה. בצורה כזאת הכבידה גם עוזרת לקפה לרדת דרך הפילטר ולנו יותר אפשרות בשליטה על נקודת הוספת הקפה וכיבוי האש.

ישנם גם מכשירי וואקום עם מקור חשמלי ותרמוסטאט שמאפשרים פעולה אוטמטית נוחה:

rnrn

rnrn

המכשיר שלי

מקבלים את המכשיר

מגיעה חבילה מסוגננת רטרו שמכילה: מיכל מים עם בסיס, מיכל לפילטר, פילטר מתכת עטוף בד, מכסה שמשמש גם מעמד למיכל הפילטר, כף מידה, מקל במבוק לערבוב.

rnrn

rnrn

מקור החום הוא מבער אלכוהול עם פתיליה ואפשר לשדרג אותו למבער בנזין, גז או גוף חמום חשמלי.

rnrn

rnrn

אני משתמש באלכוהול ובגלל שהוא מתנדף צריך למלא לפני כל הפעלה כמעט.

לעבודה

מרתיחים מים בקומקום ומדליקים את המבער בצד. ללהבה לוקח זמן להיבנות ובזמן שהמבער דולק בצד אפשר לטחון קפה (גס יותר ממקינטה) ולמלא את מיכל המים במים רותחים.

rnrn

rnrn

כשהלהבה במבער יציבה ממקמים אותו מתחת למיכל המים.
את פילטר הבד מומלץ לשמור במקפיא כדי למנוע גידולי פרא של חידקים עליו וזה הזמן להפשיר אותו עם מים רותחים.

rnrn

rnrn

מחכים לאדים ממיכל המים ובינתיים ממקמים את הפילטר במיכל השני. הפילטר נתפש בעזרת קפיץ עם שרשרת מתיחה קטנה (שלפחות אצלי כל שטיפה נופלת לכיור לכיוון הסיפון…)

rnrn

rnrn

כשיש אדים במיכל המים מניחים את מיכל הפילטר עם המכסה שלו על מיכל המים. יש כאלה ששמים כבר את הקפה בזמן הזה ואפשר לחכות שמים יתחילו לעלות. יש הרבה סרטונים שבהם רואים שהמיכל עם הקפה והפילטר מראש מונח על מיכל המים ומחכים לעליית המים – לפחות ממה שאני התרשמתי יש יותר סיכוי לקפה להישרף ככה כי פועל עליו סתם חום ללא חליטה.

כשיש אדים במיכל התחתון ואנו סוגרים אותו עם מיכל הפילטר הם דוחפים את המים למעלה ובזמן הזה אני שם קפה. כשנאגרים קצת מים מערבבים עם מקל הבמבוק (לא שורט, לא שובר וקל לניקוי = יעילות יפנית) לכל זמן החליטה אני לא שם מכסה שטמפרטורת הקפה לא תעלה (אולי במקומות קרים כדאי לסגור)

rnrn

rnrn

כעת מחכים שכמעט כל המים יעלו למעלה ואחרי זה עוד כדקה. למרות שהמים עם הקפה מבעבעים הם לא ברתיחה והקפה לא נשרף.

מתחילים לחלוט:

rnrn

rnrn

חצי מכמות המים כבר עלתה:

rnrn

rnrn

עכשיו קצת מערבבים:

rnrn

rnrn

כל המים שיכלו לעלות עלו כבר:

rnrn

rnrn

אחרי כדקה סוגרים את המבער ומתחיל להיבנות וואקום שיונק את הקפה דרך הפילטר כלפי מטה.

rnrn

rnrn

מים תמיד נשארים בחלק התחתון. במבנה הכדורי נשארים הכי פחות, עדיין לכוס בודדת זה פוגע בטעם ולכן עדיף מראש לחלוט 2 כוסות.

rnrn

rnrn

כל התהליך הזה נראה קסם מגניב.
התוצאה היא קפה מאוד צלול ונקי בטעם – אין מורכבות של אספרסו בטעמים אבל גם לא יוצא קפה רע מאוד כמו שיכול לצאת באספרסו.
rnrn

rnrn

עכשיו מרימים את מיכל הפילטר ואפשר למזוג ממיכל המים\קפה לכוסות.

rnrn

 
 
מוכן לשתיה!
 

rnrn

 

 מבחן הפילטרים

מבחן הפילטרים

כדי לבדוק כמה פילטר הוואקום שונה מפילטרים אחרים עשיתי השוואה בין פילטר ויאטנמי, פרנץ' פרס ופילטר וואקום. בכולם אותו קפה בדיוק – 50% ברזיל, 25% גוואטמלה, 25% קולומביה בקלייה בהירה יחסית.

תנאי המבחן (בוצע פעמיים כדי לוודא סופית):

  • פרנץ פרס: כ 14 גרם עם מים שרתחו לפני כדקה. ערבוב והמתנה של 5 דקות לפני דחיסה.
  • דריפ ויאטנמי: כ 14 גרם (טחינה גסה) וכ 5 דקות טפטוף עם מים שרתחו לפני כדקה.
  • פילטר וואקום – כ 14 גרם לפי כל כללי הטכס.

rnrn

rnrnrn

מבחן כזה מאוד מומלץ למי שלא מפחד מעודף קפה, לא עשיתי טעימה עיוורת (הייתי לבד ואם הייתי סוגר עיניים הקפה היה יכול להישפך) אבל טעמתי מכל כוס בצורה רציפה כמה פעמים.

בסופו של דבר גם בטעימה עיוורת ההבדלים היו מורגשים.

תוצאות

בכל הפילטרים אין מורכבות בטעמים ומרקם של אספרסו אבל גם לא יוצא קפה רע מאוד כמו שיכול לצאת באספרסו, פשוט קפה טעים.

תוצאה סופית לפי החך שלי (מוטי הבריז לי באותו הבוקר):

  • מקום אחרון – פרנץ פרס. אמנם הקפה שיוצא ממנו עדיף על בוץ אבל הקפה עצמו מרגיש הכי שטוח והכי פחות צלול במרקם ובטעם.
  • הבא בתור – פילטר וואקום מוציא קפה מאוד צלול ומעודן במרקם במראה ובטעם אבל אולי מעודן מדי…
  • פילטר ויאטנמי (עלה לי בערך דולר בויאטנם לעומת 100 דולר לוואקום) הוציא קפה יותר עמוק בטעם, אבל אפשר לשרוף קפה אם מתחילים עם מים רותחים.

למי שמחפש את הטקס של ההכנה וקפה סופר צלול הוואקום הוא הפתרון.

ויאטנמי יותר שימושי, יותר זול ויכול להוציא קפה יותר טעים (קצת ביאס אותי בסוף שהוואקום לא ניצח בנוק-אאוט).

המכשלה של מכשיר וואקום כזה היא בשימושיות שלו – הזכוכית שבירה, צריך לטפל בפילטר הבד כדי שלא יצבור חידקים, מבער אלכוהול מצריך תחזוקה משלו. פתרונות לזה קיימים במספר צורות:

  • מבער חשמלי או מבוסס בנזין – כמעט אפס תחזוקה.
  • מכשירים כמו של בודום שבהם הרשת מפלסטיק ואפשר למקם אותם ישירות על כיריים.
  • מכשירי וואקום שעשויים ממתכת עם פילטר מתכת.
  • מכשיר וואקום מפלסטיק שקוף אוטומטי חשמלי מבוקר תרמוסטט (בודום\סטארבקס) .

הפתרונות האלו הם בדרך כלל ליותר מ 4 כוסות מה שפחות מתאים לי, זה גם לא המכשיר העיקרי שלי לקפה אז זה ממש לא מפריע לי.
סה"כ ההכנה של הקפה בוואקום היא נחמדה כי יש התעסקות וחוויתית בתהליך.

מכשירי וואקום שונים:

rnrn

rnrn

סרטון:

 

 

לשרשור בנושא המאמר לחצו כאן.


7:00
  /  
17.4.2011
  
מאת: עופר שרגאי

1