Bacchi Carioca – אספרסו אמיתי על הגז!

הוא נראה כמו הכלאה בין מקינטה וחללית, אך האם הוא מנפק אספרסו אמיתי? מוטי לקח אחד כזה להתרשמות.

7:00
  /  
11.03.2011
  
מאת: מוטי רדומסקי
הקדמה

rnrn

rnrn

הקדמה

זה התחיל באחה"צ שגרתי בפורום. שיחות על מכונה כזו, שדרוג של זו, דיון על קפסולה או פוד ודיווח על תערובת חדשה שנצפתה בתוככי הג'ין הרותח של קולה ביתי נלהב. בין הודעה אחת לשניה בלט שרשור אחד שנראה קצת מוזר: תראו את זה – חללית שעושה קפה, על הגז!

חייכתי למראה המקינטה המשודרגת הזו. חשבתי לעצמי שהאיטלקים האלו ממציאים את עצמם בכל פעם מחדש. רעיון נחמד – לקחו מקינטה, ניפחו אותה למימדי טיל קרקע-קפה, הוסיפו זרבובית כאן ומיכל מים גדול שם, כיבדו את המחיר באפס נוסף מצד ימין – והם מחייכים כל הדרך אל הבנק האיטלקי שלהם.

אז זהו, שלא.

סרטון שצורף שם, בשרשור ההוא, הראה חליטה אמיתית של אספרסו. קרמה, צבע, זליגה… כל החבילה. תשומת הלב שלי נתפסה אל החללית הזו והחלטתי לבדוק את הנושא לעומק. קראתי פה, חקרתי שם, דיברתי עם זה ועם ההוא – והעסק נראה מעניין עד מאוד.

שמחתי לשמוע שאילן שנהב מ-"חותם הקפה" מחזיק אחת כזו בחנותו. עד מהרה, עולז, עולץ ותזזיתי מתמיד, שמתי פעמי אל בית-מרכולתו של זה. אילן היה אדיב, חביב ומגניב כרגיל, ושמח להדגים את החללית בפעולה. הקפה ששתיתי שם היה פשוט מעולה, ולכן נתגנבה אל מוחי מזימה מזימתית במיוחד – ידעתי שעלי להביאו אלי הביתה כדי לבדוק ולבחון ולדחוף אליו אצבעות חוקרות, כדי לתהות על קנקנו של הקנקן.

אילן שמח להשאיל לי את התפלץ היצוק, וברגליים רועדות (מרוב קפאין, שתיתי אצלך יותר מדי קפה, אילן… יותר מדי קפה…) נסענו הביתה, אני והבאקי.

באק באק באק באקיייי!

ראשית דבר – חשוב היה לי לברר איך קוראים ליצור הזה. באצ'י? באקי? פוטומאקי? אוטוביאנקי? אישימקאקי?

מצאתי שתי אסכולות שונות. הראשונה דורשת לקראו בישראל "באצ'י", שכן יש שם פעמיים C כמו בקפוצ'ינו. מנגד, עומדים המתחסדים וטוענים שאמנם יש שם פעמיים C, אבל H אחרי C הופכת את כל הנושא ל-"באקי". כדי לוודא את הנושא לאשורו שלחתי מייל נרגש אל היצרן, סיפרתי על קורותי (כולל הקטע הזה עם הדרשה בבר-המצווה, אפילו הצעתי לשלוח להם וידאו של הדרשה, למה לא?) – ושאלתי לגבי השם.

קיבלתי תשובה נלהבת מבחור חביב במיוחד בשם Andrej Godina. הוא הבהיר בדרכו הנעימה כי שם המכשיר יקרא לעד "באקי". א-הא! ההם צדקו!

אגב, שימו לב שלמעשה למכשיר קוראים Carioca. באקי הוא שם החברה המייצרת. אבל בדיוק כמו פריג'ידר, פלאפון ופוסטאיט – שם החברה הפך להיות שם המוצר.

מצויד בפיסת המידע החשוב הזה, הלכתי לחלוט קפה.

מבנה המכשיר המוכשר

האריזה

rnrn

rnrn

הבאקי מגיע בקופסא כסופה יפיפה, עטוף יפה בספוג ונראה כמו מתנה שנשלחה אלינו ממכורי הקפאין של כוכב קריפטון.

rnrn

rnrn

בתוך האריזה ניתן למצוא את המכשיר עצמו, ארוז בספוג מגן, ועמו גומיה להחלפה וטבעת פלסטיק לא ברורה. כדרכו בקודש האיטלקי, היצרן בוטח בנו, המשתמשים, שנבין לבד איך משתמשים, מה עושים ואנה אנו באים. או במילים אחרות: הראשון שמוצא את המדריך למשתמש מוזמן לשלוח גם לי אחד כזה. בעצם, לא צריך. הסתדרתי לבד, בחושך, בקור.

rnrn

rnrn

אז מהי טבעת הפלסטיק הלא ברורה הזו? בירור מול היצרן (זוכרים? Andrej Godina החביב) העלה שהטבעת הזו שימושית כשרוצים להכין מנת קפה אחת. מכניסים אותה אל תוך סלסלת הקפה, ממלאים בפחות קפה ופחות מים, סותמים את אחת מהזרבוביות בעזרת האטם המצורף (רואים אותו? זה הצופצ'יק הזה שתקוע שם בין שני מגשי הכוסות) ומקבלים מנת אספרסו סינגל! פתרון נהדר.

מבנה הבאקי

פרמתי את הבורג העליון והפרדתי את הבאקי לחלקים:

rnrn

rnrn

לפנינו שלושה חלקים עיקריים:

  • הגוף עצמו (משמאל בתמונה). בתחתיתו יש אגן לתוכו מוזגים מים. החבר'ה קוראים לזה "בויילר"
  • בוכנה אמצעית גדולה. לתוכה מוזגים את מי החליטה
  • יחידת החליטה האוגרת בתוכה את הקפה. בקדמתה ממוקם ברז. כשפותחים אותו – מי החליטה יעלו ויחלטו את הקפה אשר יזרום דרך הזרבוביות (להלן: זרבוביות)

הנה תמונות של תחתית הבוכנה האמצעית:

rnrn

 

rnrn

ניתן לראות שהיא נלחצת למעלה בעזרת קפיץ גדול שנמצא בתוכה.

החלק העליון נחלק לשלושה מרכיבים: בסיס עם ברז, סלסלת קפה (כמו של מקינטה) שנכנסת לתוכו ומכסה עם רשת ממנו יוצאות זרבוביות המזיגה:

rnrn

rnrn

הייטק על הכיריים – איך זה עובד?

האמת שדרך הפעולה של הבאקי איננה חדשנית כ"כ. ישנם מכשירים איטלקיים עתיקים (מהמאה ה-20 ואפילו תיעוד מהמאה ה-19) שפועלים בדרך דומה. הבאקי הוא חידוש של הרעיון, תוך שימת דגש על בניה איכותית מאוד, חומרים מצויינים והפעלה פשוטה יחסית.

אז כיצד זה עובד?

  1. ממלאים מים בחלק התחתון. המים האלו הם *אינם* מי החליטה, אלא משמשים כדי ליצור לחץ
  2. כאשר לחץ מתאים נוצר (היצרן טוען ל-9 באר לחץ, בדיוק כמו מכונה קפה. עוד על כך בהמשך)  נשמעת שריקה חזקה
  3. כאשר פותחים את ברז החליטה, הלחץ שנבנה דוחף את הבוכנה למעלה, ומי החליטה עוברים דרך הקפה וחולטים אותו החוצה

rnrn

rnrn

חולטים קפה!

חולטים קפה!

לאחר מס' ימים של נסיונות עם כמויות מים, עוצמת אש ועובי טחינה, הצלחתי למצוא את הנקודה הנכונה. זה לא היה תהליך פשוט והאמת שגם קצת פחדתי מהשימוש במכשיר. תוך כדי שהוא על האש, הוא מרעיש והיתה לי חרדה אמיתית שהוא אוטוטו מתפוצץ לי בפרצוף… ברור לי שזה בראש שלי (או בפרצוף שלי, תלוי את מי שואלים) כי המכשיר עמיד, יציב ומרגיש מאוד איכותי ביד.

בשלב הראשון ממלאים מים בתחתית. יש למלא בדיוק 30 מ"ל, שמגיעים ממש עד הסף התחתון:

rnrn

rnrn

למרות הצהרת היצרן, אין למלא את המיכל המרכזי במים עד שפתו העליונה. יש למלא בערך חצי מהמיכל, שהם כ-70 מ"ל מים:

rnrn

rnrn

בניגוד למקינטה שבה יש להשתמש בקפה טחון גס, הבאקי דורש קפה טחון לאספרסו. הוא מאוד רגיש לעובי הטחינה – שינויים קלים בעובי ישפיעו באופן די מהותי על מהירות החליטה. מצאתי שהטחינה שהוא זקוק לה היא יחסית דקה, אבל לא דקה כמו הטחינה של הסילביה, למשל. בקיצור – תאלצו לשחק עם עוביי טחינה שונים עד שתמצאו את הנקודה הנכונה.

בדיוק כמו במקינטה, *אין* לדחוס את הקפה, אבל יש לדפוק מעט את הסלסלה על השולחן וליישר עם סכין, כדי לוודא שהקפה ממלא יפה את כל הסלסלה.

rnrn

rnrn

ממקמים את הסלסלה בתוך הבסיס, סוגרים מלמעלה עם המכסה ומרכיבים את החלק כולו מעל הבוכנה.

rnrn

rnrn

כעת יש להבריג היטב את הבורג העליון כדי לוודא שהעסק נצמד היטב, ואז למקם מעל האש. בדיוק כמו בשימוש עם מקינטה – על האש להיות חזקה אבל לא לעבור את סף המכשיר.

rnrn

rnrn

סע אספרסו, סע!

לאחר כ-5 דק' מתחילה להשמע שריקה עדינה. ממתינים עד שהיא תהיה חזקה וברורה (עוד כדקה) ואז פותחים את הברז מעט. הקפה מתחיל להחלט החוצה בזרזיף עדין. נותנים לרבע כמות לצאת, בערך, ואז פותחים את הברז עוד. הקפה זורם יפה החוצה, בקצב של אספרסו ממכונת אספרסו חשמלית – כ-25 שניות לחליטה.

rnrn

rnrn

הפתעה! הקרמה ממש ברורה, סמיכה ובצבע הנכון.

rnrn

rnrn

אמנם אין טייגר סקין, אבל התוצר הוא אספרסו אותנטי לגמרי. לטענת היצרן המכשיר מגיע ללחץ של 9 באר, אבל אני מנחש שמדובר בלחץ נמוך יותר – לדעתי כ-7 עד 7.5 באר. המשקה שמתקבל הוא אספרסו עדין מאוד, שמדגיש את טעמי המרכז. הגוף מאוד ברור, והקפה פחות חד (מר או חמוץ) מאשר בחליטה במכונה.

אני לא חושב שיצא לי לשתות אספרסו כזה. מאוד מיוחד! לדעתי הוא עדיף על חלק גדול ממכונות הכניסה שאני מכיר.

ניסיתי שתי תערובות שונות – אחת טריה מאוד, מרה מאוד (מבוססת 40% עראביקה הודית) שהיתה מעולה בבאקי (ויש שיגידו שהיא מרה מדי במכונת קפה רגילה), ותערובת שניה מאוזנת יותר (סומטרה, ימן וסנטו דומינגו) שהיתה מדהימה, לא פחות. שתיתי אותה גם בקפוצ'ינו, והוא היה נהדר (למרות שכאן קשה הרבה יותר להבחין בטעמי הקפה המיוחדים).

פירוק ושטיפה

כאן מגיע עוד חלק מרתיע – המכשיר רותח ולוהט לאחר השימוש, אבל בניגוד למקינטה קטנה שאותה קל לקרר והלחץ שבתוכה נמוך יחסית, המכשיר הזה מגיע ללחץ גבוה מאוד ופירוק לא נכון שלו עשוי להסתיים בנזק אמיתי למפעיל, לסביבה או לתקרה שלמעלה.

גם לאחר קירור ארוך, עדיין קשה לפרק את הבוכנה מהחלק התחתון ("הבויילר") וכשהיא כבר יוצאת, נשמע רעש "פססססט" כזה, שמעיד שהיה שם לחץ לכוד. אותי אישית זה די הפחיד…

עדות ברורה לכך שהקפה נחלט בלחץ אדיר ניתן לראות בעוגיה שלאחר החליטה:

rnrn

rnrn

היא מכווצת בבהלה אל תוך עצמה, קשה לגמרי, ופשוט אי אפשר להוציא אותה כמקשה אחת.

הנה הניסיון הכי מוצלח שלי לצלם לכם שיירי עוגיה שכזאת:

rnrn

rnrn

ניתן לראות בפירוש שהעוגיה אחידה מאוד, יבשה מאוד ודחוסה למשעי. חליטה ומיצוי נהדרים של הקפה!

לסיכום…

לסיכום…

rnrn

rnrn

אז מה היה לנו כאן?

מדובר בהחלט במכשיר קסום. הוא עדיין לא מיובא באופן סדיר לארץ (ואין הבטחה ליבוא מסודר). מחירו גבוה יחסית: כ-200 יורו בחו"ל, ומחיר משוער של כ-2000 ש"ח בארץ. מחיר זה ממצב את הבאקי כמוצר נישה המיועד לחובבים נלהבים בלבד, או לכאלה שבאמת זקוקים לאספרסו ברמה של מכונת קפה, בשטח על גזיה (או בעבודה). במחיר המשוער שלו אפשר להשיג מכונות קפה מהשורה הראשונה, ואפילו להשאר עם עודף ביד.

השימוש בו פשוט יחסית, אך עשוי להיות מרתיע עבור חלק מהאנשים, עקב העובדה שנבנה כאן לחץ גבוה והמכשיר לוהט מאוד תוך כדי עבודה. גם הפירוק עשוי להיות מעט מרתיע (או שזה רק אני, פחדן שכמוני?).

הקפה שהמכשיר מנפק הוא מיוחד מאוד. הוא עדין, טעים ומאוזן, ומתחרה בקלות במכונות של רף הכניסה לעולם האספרסו האיכותי. הוא הדגיש את יתרונותיהן של התערובות שניסיתי, והצליח להעלים את הפגמים שבהן. כשהאספרסו כ"כ טעים, כמובן שהקפוצ'ינו נהדר גם הוא.

יתרונות הבאקי:

  • קפה עדין, טעים, איכותי ולא שרוף כמו במקינטה רגילה
  • מכשיר נייד יחסית
  • מבנה עמיד, איכותי מאוד ושימוש בחומרים מהשורה הראשונה 
  • אפשרות לחליטה של כוס אחת בלבד (יתרון על מקינטה)
  • חימום הכוסות תוך כדי שימוש

חסרונותיו:

  • מחיר גבוה
  • לא ניתן להכין בקלות כוסות ברצף, היות ותהליך הקירור ארוך יחסית
  • שימוש מעט מרתיע, קולות נשמעים תוך כדי הפעולה והפירוק
  • לא מתקבל טייגר סקין אמיתי בקרמה, עדות לחליטה לא מלאה

מספר טיפים שאספתי במהלך העבודה עם המכשיר:

  • יש למלא בדיוק 30 מ"ל מים באגן התחתון ו-70 מ"ל במיכל הפנימי
  • לאחר 5 דק' שבהן המכשיר על האש, כשמתחילה השריקה העדינה, יש למקם את הכוסות. באופן כזה הן תתחממנה בדיוק לטמפ' הנכונה ולא תהינה לוהטות מדי
  • יש לשאוף לחליטה של 6 דק' לערך. אם החליטה קצרה יותר, יש להקטין את האש / להשתמש בעובי טחינה דק יותר / לשים יותר מים באגן
  • כשהשריקה חזקה, יש לפתוח ממש מעט את הברז ולתת לקרמה העבה לזרום החוצה. לאחר ש-1/4 כוס מתמלאת, אפשר לפתוח עוד סיבוב של הברז כדי שכל הקפה יזרום החוצה
  • טיפ שקיבלתי מאילן: היות והמכסה עם הזרבוביות מסתובב בקלות, אפשר לסובב אותו מעל הסלסלה, כך שהברז יהיה למעשה באחורי המכשיר ולא מקדימה. באופן כזה קל יותר לסובב את הברז מבלי לגעת בכוסות. בעבודה עם גזיה זהו רעיון נהדר.

בשורה התחתונה: מדובר במכשיר נהדר המצליח לייצר קפה אמיתי ומיוחד בשימוש פשוט יחסית מעל הגז. תענוג אמיתי!

תודה רבה לאילן שנהב מ-"חותם הקפה" על השאלת הבאקי לביקורת!

להמשך דיון בכתבה לחצו כאן.


7:00
  /  
11.3.2011
  
מאת: מוטי רדומסקי

1