שדרוג מכונת פופקורן

אסי משדרג את מכשיר הפופקורן שלו והופך אותו לקולה קפה משופר!

7:00
  /  
01.11.2010
  
מאת: אייסמן
הקדמה

rnrn

rnrn

אזהרה: מדריך זה מדגים ביצוע שינוי במכשיר חשמלי המחובר לרשת החשמל. כל שינוי כזה עלול להיות מסוכן,
ועליכם להוועץ בחשמלאי מוסמך ע"מ לבצעו כהלכה. האתר וכותב המאמר לא ישאו באחריות לנזק כלשהו, אם יגרם.

הקדמה

בהמשך למאמר המצויין על קלייה באמצעות מכשיר פופקורן, מאמר זה יתאר את אופן פעולת המכשיר וכיצד ניתן להתאימו טוב יותר לקליית קפה.

מדוע לקלות במכשיר פופקורן?

  • עלות זולה (כ-100 ש"ח) בהשוואה למכשירי קלייה ייעודיים שמחירם מאמיר לאלפי שקלים
  • מאפשר לקלות כמויות קטנות
  • פשוט להפעלה
  • קלייה מהירה

מדוע לא?

  • קלייה של כמויות קטנות – פחות מ-100 גר' לקלייה
  • אין אפשרות שליטה על פרופיל הקלייה
  • קלייה לא אחידה
  • האוויר החם מייבש הפולים
  • נידרש זמן המתנה של 5-10 דקות בין קלייה לקלייה
  • הפולים סובלים מחריכות (scorch)

כמות הקלייה הקטנה היא ייתרון וחיסרון – היא מאפשרת ללמוד טעמים ולעשות נסיונות, ולמשתשמש ביתי שצורך פחות מ- 500 גר' קפה בשבוע הרי שהפיתרון מצויין – הוא נהנה מאספקת קפה טרייה קבועה. צרכן קפה שצורך כ- 500 גר' קפה בשבוע ייאלץ במוקדם או במאוחר לוותר על השיטה, כיוון שהוא יאלץ להעביר שעות מול המכשיר.

למי מיועד המדריך?

  • לקולי קפה המשתמשים כיום במכשיר פופקורן
  • חובבים הנכנסים לעולם הקלייה
  • סקרנים

אזהרה:
מכשיר הפופקורן ניזון ממתח הרשת, ולכן כל המבצע שינוי/שידרוג עושה זאת על אחריותו בלבד! לא מומלץ לחסרי רקע בחשמל.

אופן פעולת מכשיר הפופקורן

אופן פעולת מכשיר הפופקורן

מכשיר הפופקורן מורכב מגוף המכשיר (החלק הנראה לעין), גוף חימום ומפוח. גוף המכשיר מכיל פחית עמידה בחום שבה נקלים הפולים. בחלקה התחתון של הפחית על הדופן, קיימים פתחים זוויתיים לכניסת אוויר חם. האוויר מגיע ממפוח הנמצא בתחתית המכשיר. מעל למפוח בצמוד לפחית נמצא גוף החימום הראשי. הפעלת המתג מפעילה את המפוח וגורמת לגוף החימום להתחמם. האוויר ש"זורק" עליו המפוח מתחמם וגורם לתנועה סיבובית של הפולים (משום כך הפתחים בזווית). הפחית מתחממת מאד בזמן הפעלת המכשיר, וגורמת לעיתים לחריכות של הפולים (נקודות שחורות שמופיעות על הפולים). המכשיר כולל שני מנגנוני בטיחות: דו-מתכת ופיוז טרמי. הדו-מתכת הוא מנגנון המביא לנתוק המכשיר ברגע שהטמפרטורה שלו מגיעה לסף מסויים. הוא הגורם לכך שלא ניתן לקלות ברציפות. מדוע? מייד…

המפוח

המפוח הוא בעצם מנוע DC קטן. מכשיר הפופקורן מכיל מעגל קטן שנועד אך ורק להזנת המפוח. המפוח חייב לקבל מתח נמוך (מתח הרשת שמקבל גוף החימום ישרוף אותו), ולכן בטור לסליל החימום הראשי יש סליל חימום משני, שמפיל עליו מתח נמוך (שני נגדים בטור, למי שמכיר). המתח הזה עובר דרך גשר דיודות שתפקידן ליישר את מתח ה- AC למתח DC, שני סלילים המסננים קפיצות מתח וקבלים ל"החלקת" המתח ושמירה על המנוע. משתמע מכך, שבכדי להפעיל את המפוח, גוף החימום הראשי חייב לפעול. זו הבעיה העיקרית במכשיר הפופקורן המיועד לקליית קפה. ברגע שהיא נפתרת ניתן להשיג קלייה הרבה יותר איכותית ומהנה. זה הזמן לחזור לדו-מתכת: אותו מנגנון לניתוק המתח מהמכשיר ברגע שטמפרטורת הפחית מגיעה לסף מסויים. עם סיום הקלייה נוהגים הקולים לכבות את מכשיר הפופקורן. הכיבוי מכבה את המפוח ואת סלילי החימום. החום של סלילי החימום לא משתחרר (המפוח לא פועל) ולכן טמפרטורת הפחית ממשיכה לעלות ומביאה לניתוק המתח. ניתן לשמוע "קליק" כשמתבצע הניתוק והחיבור. בזמן פעולת המכשיר המפוח "זורק" את החום למעלה, ולכן הדו-מתכת לא גורמת לניתוק המכשיר בזמן הקלייה. כיוון שמדובר במנגנון בטיחות לא מומלץ לעקוף אותו.

הפיתרון המוצע במדריך הוא ניתוק המפוח מסליל החימום והזנתו ממקור מתח חיצוני (כזה המסוגל לספק זרם של עד 2 אמפר ומתח DC של 15-24V). הזנה כזו תבטיח פעולה רציפה של המפוח. משום כך, בסיום הקלייה המפוח ימשיך לפעול ויקרר את הפחית, ולכן נוכל לקלות מייד את הבאטצ' הבא. ניתן גם לכבות ולהדליק את גוף החימום (המתג הרגיל), ובכך לשלוט על פרופיל הטמפרטורה של הקלייה – ניתוק המתג כל כמה שניות יביא לעלייה מתונה יותר בטמפרטורה, וימנע חריכות וקלייה לא אחידה.

השידרוג

השידרוג

א. פרק את שלושת הברגים מהמכסה העליון

rnrn

rnrn

ב. הסר המכסה (שלושת הברגים מסומנים)

rnrn

rnrn

פנים המכשיר נחשף

rnrn

rnrn

ג. פרק את שני הברגים בתחתית

rnrn

rnrn

ד. שלוף את מעצור כבל ההזנה – יש ללחוץ על המעצור ולשלוף אותו החוצה בכוח

rnrn

rnrn

כך נראה המעצור המפורק

rnrn

rnrn

ה. שלוף את הפחית ונתק את החוטים מהמפסק (תעד כיצד היו מחוברים בטרם הניתוק לצורך חיבורם מחדש)

rnrn

rnrn

ו. נתק את שני הסלילים מהמעגל (באמצעות מלחם או קאטר)

rnrn

rnrn

ז. חבר זוג חוטים בקוטביות הנכונה למעגל. שים לסימון ה- (+) וה- (-) על המעגל

rnrn

rnrn

זווית נוספת

rnrn

rnrn

ח. את שני החוטים נוציא יחד עם כבל ההזנה הראשי

rnrn

rnrn

ט. הרכב המכשיר (סעיפים א-ד)

שידרוגים אפשריים נוספים

שידרוגים אפשריים נוספים

הפיתרון הנוכחי פשוט לביצוע ומשפר את איכות החיים ואיכות הקלייה ללא הכר. ניתן להרחיק לכת ולבחור אחד או יותר מהשידרוגים הבאים:

  • לשלוט על מהירות המפוח ע"י מתח הזנה משתנה
  • לשלוט על טמפרטורת גוף החימום באמצעות שליטה על מתח הרשת
  • לנעוץ בתחתית הפחית מד טמפרטורה לצורך ניטור מדוייק של תהליך הקלייה
  • להוסיף PID לצורך בקרת טמפרטורה מדוייקת

היתרון בשידרוג א' (הפשוט מכולם) הוא שככל שהמפוח פועל לאט יותר, עיקר החימום מגיע מהפחית (כמו בקלייה בתוף). יש לשים לב שככל שמהירות המפוח נמוכה יותר הטמפרטורה עולה מהר יותר (פחות חום מתפזר ע"י המפוח).

 

בהצלחה!

לשאלות ודיון במדריך לחצו כאן.


7:00
  /  
1.11.2010
  
מאת: אייסמן

1