Grindz – חומר הקסמים לניקוי מטחנות קפה

מוטי סוקר חומר ניקוי מהפכני שנטען כי הוא יכול לנקות את המטחנה שלכם, מבלי לפתוח אותה כלל!

7:00
  /  
06.07.2010
  
מאת: מוטי רדומסקי
הקדמה

rnrn


rnrnrn

הקדמה

חברת Urnex הנה חברה אמריקאית אשר מתמחה במוצרי ניקוי לתעשיית הקפה. תוכלו למצוא בארסנל שלהם מוצר ניקוי לכמעט כל חוליה בשרשרת יצור הקפה, לבית, למשרד או לבית-עסק גדול. אחד המוצרים הכי מוכרים שלהם לתחום הביתי היא אבקת ה-Cafiza אשר משמשת להסרת שומני הקפה ולניקוי יסודי של המכונה. בד"כ משתמשים בה כאשר מבצעים Backflush למכונה, בניקוי תקופתי.

לאחרונה שמעתי על מוצר חדשני של Urnex, ושמו Grindz. מדובר במוצר הראשון בעולם המתיימר לנקות את מטחנת הקפה שלכם. הרעיון, בעקרו, פשוט מאוד – יש לטחון את גרגרי ה-Grindz כאילו והיו פולי קפה, והם כבר ידאגו לנקות את המטחנה מבפנים. המוצר מוגן בסדרה של פטנטים, וצובר תאוצה ברחבי הרשת. למרות זאת, התקשיתי למצוא ביקורת מסודרת על המוצר, למעט סדרת סרטים של Urnex עצמה וכמה צילומים פה ושם.

היות ולא הצלחתי למצוא יבואן ישראלי, יצרתי קשר עם Urnex וביקשתי לבחון את המוצר. קיבלתי את ה-Grindz תוך זמן קצר, ויצאתי לדרך כדי לבדוק האם אכן יש ממש בהבטחות החברה. לצורך הבדיקה, ניסיתי את ה-Grindz על הרוקי ועל המאצר האלקטרונית שלי, כאשר שתיהן נוקו לאחרונה לפני כחודש.

לנקות מטחנה? למה?

שאלה טובה. הרי המטחנה גם ככה טוחנת פולים טריים כל הזמן, ומתלכלכת מבפנים בכל מקרה, אז למה לנקות אותה?

התשובה, כפי שאתם עשויים לשער, היא פשוטה מאוד: בתוך המטחנה נצברים, לאורך זמן, שיירי פולים וקפה ישן, אשר משפיעים לרעה על טחינת הקפה הטרי שלנו. במיוחד ניתן להצביע על שתי בעיות עיקריות במטחנות שלא מנוקות באופן סדיר:

  • הקפה נדבק לסכינים ולתא הטחינה, ומפריע לקפה טרי להטחן כיאות. הסכינים לא מנוצלות בכל שטח הפנים שלהן, והדבר עשוי לפגוע במהירות ובאיכות הטחינה
  • לפעמים שיירי קפה ישן ניתקים ומוצאים את דרכם אל תוך הקפה הטחון הטרי שלנו. לאורך זמן אנו עשויים למצוא עצמנו שותים תערובת של קפה טרי עם קפה ישן יותר

הבעיה הראשונה היא הקשה יותר, ובהחלט ניתן להרגיש שהטחינה טובה יותר לאחר ניקוי יסודי של המטחנה.

אוקי, אז צריך לנקות מטחנה. זה מסובך?

ניקוי מטחנה הוא לא עניין מסובך, אך הוא מצריך זמן, זהירות והתגברות על קצת פחד של פירוק המטחנה. את רוב המטחנות הביתיות ניתן לפרק די מהר, ולנקות ביסודיות תוך 15-20 דקות.לפני מספר חודשים פרסמנו מדריך לניקוי מטחנת הרוקי, אשר מדגים, שלב אחר שלב, כיצד לנקות מטחנה. יש להקפיד להיות זהירים ולא לפצוע את הסכינים, ולהחזיר את הכל יפה למקום לאחר הניקוי. זהו תהליך שעשוי להיות מעט מרתיע, ולמען האמת אני מנחש שמרבית המשתמשים הביתיים לא באמת מנקים את המטחנה שלהם.

אם אכן אפשר לנקות באופן טוב את המטחנה עם חומר כמו Grindz, לטעמי יהא מדובר בשיפור משמעותי של איכות החיים.

טוב, נשמע מסקרן! אז ספר, זה באמת עובד?

אתר היצרן מספר שה-Grindz מורכב מחומרים אכילים ולא מסוכנים, כלומר טבעיים לגמרי. הוא סופח אליו את שיירי הקפה הישן, ואף את ארומת הקפה שמסביב.

זו התיאוריה.

אבל מה לגבי הפרקטיקה?

הקליקו לעמוד הבא וראו בעצמכם…

הערה: כל התמונות בכתבה הזו זמינות גם באיכות גבוהה. הקליקו על תמונה כדי לצפות בה ברזולוציה גבוהה יותר.

ניקוי ה-Rancilio Rocky

ניקוי ה-Rancilio Rocky

בשלב הראשון ניקיתי את הרוקי שלי. מטחנת הרוקי אצלי משמשת כמטחנה משנית, לקפה נטול קפאין, מקליה ביתית. זהו קפה לא שומני במיוחד, אך הוא מצריך טחינה דקה מאוד, ביחס לקפה "רגיל" שאני קולה בבית. אני משתמש בה כמעט כל יום, לפעמים פעמיים ביום.

התחלתי מפירוק המטחנה מבלי לנקות אותה, רק כדי לראות איך נראים הסכינים לאחר חודש של שימוש כמעט יומיומי. הדיסקה התחתונה נראית כך:


והעליונה כך:


ניתן לראות בקלות את כמות הקפה הישן שדבוק ללהבים ולתא המטחנה עצמו.

חיברתי את המטחנה מחדש, ומדדתי בעזרת פקק מיכל ה-Grindz כמות של כ-40 גרם:


שפכתי את הפולים אל תוך המיכל, והם יצרו אבקה לבנה בדרכם למטה:


הוראות השימוש קובעות כי מומלץ לכוון את המטחנה לדרגת טחינה בינונית. יחד עם זאת, רשום שאפשר וכדאי לנסות דרגות שונות עבור כל מטחנה, כי בהחלט אפשר לקבל ניקוי אופטימלי בדרגה שהיא שונה מהדרגה הבינונית. היות וברוקי קל לשנות דרגות, עליתי מ-3 ל-20:

rnrn


rnrn

ו… יצאנו לדרך!

תוצאות הטחינה

ראשית, הנה תמונה של החומר שיצא מהמטחנה. תוכלו לראות שהוא לבן, אך משולב בגושים חומים של קפה:

rnrn


rnrn

והנה תא הפולים לאחר הטחינה:

rnrn


rnrn

ניתן בהחלט לראות שהוא מלא באבקה לבנה. היצרן מבהיר שהיא לא מסוכנת ואין כל בעיה בריאותית איתה, אך בכל זאת – כמובן שאעדיף לנקותה.

אבל רגע, איך נראים הסכינים?

כבר במבט ראשון בדיסקות, הייתי לא פחות מהמום. הסכינים נקיים כמעט לגמרי! הנה תמונה של הדיסקה העליונה:

rnrn


rnrnrn

והתחתונה:

rnrn


rnrnrn

שימו לב! לא נגעתי בכלום, לא ניקיתי כלום, לא שאבתי או ניגבתי. פשוט טחנתי, פירקתי וצילמתי. לדעתי מדובר בלא פחות מקסם! הסכינים נקיים ומצוחצחים, וכמעט כל שיירי הקפה נעלמו מהם! אפשר בקלות לראות שבתא הטחינה התחתון עדיין קיימים שיירי קפה מסויימים, אך באמת שמדובר בכמות זניחה לגמרי.

בשלב הבא, היצרן ממליץ לטחון שתי מנות של קפה, כדי לסלק את מעט האבקה שעוד נותרה בתוך המטחנה. את זאת אכן עשיתי:

rnrn


rnrnrn

ניתן לראות שהטחינה משולבת במעט חומר לבן.

זהו. תא הפולים עדיין היה מלא באבקה לבנה, אבל ניגוב מהיר סילק אותה בקלות:

rnrn


rnrnrn

והמטחנה עומדת נקיה, ומוכנה למסדר המפקד:

rnrn


rnrn

מדדתי זמנים – מרגע הטחינה ועד שהמטחנה עמדה נקיה עם פולים טריים בתוכה, עברו בדיוק 8 דקות, ברוטו. בניכוי הזמן שלקח לי לפרק ולהרכיב את המטחנה ולצלם את התמונות (פעולות שאינן קשורות לניקוי, היות ופירקתי רק כדי לצלם ולא כי באמת הייתי צריך) הניקוי לקח לי בדיוק 4 דקות! שלא לדבר על הנוחות והקלות.

מדהים!

ניקוי Mazzer Mini Electronic

ניקוי Mazzer Mini Electronic

למחרת, ניקיתי באותה הדרך בדיוק את המאצר האלקטרונית שלי. קיבלתי אותה לפני כחודש, ומאז היא טחנה הרבה מאוד קפה, בין השאר לנסיונות וכיוונים שונים. פתחתי אותה רק פעם אחת, בתחילת הדרך, אך לא ניקיתי אותה. בניקוי המאצר לא שיניתי את גובה הטחינה, כלומר, המטחנה נשארה על טחינה לאספרסו.

בשלב הראשון, צילמתי את המטחנה מלמעלה, מבלי שפירקתי את הדיסקה העליונה:

rnrn


rnrnrn

אפשר בקלות לראות את הלכלוך והפולים החצי-שבורים שבתא הטחינה.

הנה תמונת תקריב של דיסקות הטחינה:

rnrn


rnrnrn

גם כאן, מדדתי כמות Grindz ע"פ הפקק:

rnrn


rnrnrn

וקדימה… לטחון! ראו את האבקה הלבנה המשובצת בנקודות שחורות שיצאו מן המטחנה:

rnrn


rnrnrn

כך נראתה המטחנה לאחר הניקוי, לפני פירוקה:

rnrn


rnrnrn

גם כאן, שיירי אבקת Grindz ניכרים, אך הצבע השולט הוא לבן נקי.

פרקתי את הדיסקות. כך נראים הדיסקה התחתונה ותא הטחינה שמסביבה:

rnrn


rnrnrn

והדיסקה העליונה:

rnrn


rnrnrn

גם כאן, שוב מדובר בקסם! למעט שיירים זניחים מסביב, הסכינים פשוט נקיים לגמרי! לאחר טחינה של מעט קפה, גם השיירים האלה יעלמו.

הרכבתי מחדש, וטחנתי 2 מנות קפה:

rnrn


rnrnrn

ניתן לראות מעט שיירי Grindz בתוך הטחינה. סיבוב קצר עם מגבון נייר והמטחנה נקיה כחדשה.

אגב, בלי קשר למאמר הזה, ניתן לראות בתמונת התקריב הזו עד כמה הטחינה של המאצר מרשימה בנקיונה מגושים (עוד ארחיב על כך בהמשך, בביקורת על המאצר מיני האלקטרונית).

לסיכום…

אסכם ואומר שה-Grindz אכן עומד מאחורי כל הבטחה שניתנה לגביו. מדובר בחומר מדהים, שהופך את ניקוי המטחנה לקל עד גיחוך. אני לא מוצא מעתה שום סיבה לפרק מטחנה לצורך ניקוי שוטף. אפילו חולי נקיון (כמוני) יכולים להסתפק בפירוק של פעם בחצי שנה עד שנה, כדי לנקות באופן יסודי עוד יותר. אך באמת שאין שום צורך אמיתי בכך!

אסיים בתודה רבה לגב´ Kareen Yarde על אדיבותה ועל המשלוח המהיר של המוצר לבדיקה.
I would like to personally thank Ms. Kareen Yarde for her wonderful responsiveness
and for providing me with Grindz for review. Thank you, Kareen!

ה-Grindz נמכר בחנויות ברשת בחו"ל בכ-$20 (ב-chriscoffee תמצאו אותו ב-$23, אך ניתן למצוא גם בזול יותר, אם תחפשו).

ולסיום, כמקובל במחוזותינו… קפה!

rnrn

rnrn

להמשך דיון בסקירה, לחצו כאן.

עדכון: לאחר פרסום הכתבה התברר כי נני (neni) הם היבואן הישראלי של מוצרי Urnex. מחיר ה-Grindz לצרכן עומד על 149 ש"ח.


7:00
  /  
6.7.2010
  
מאת: מוטי רדומסקי

1