סקירה: מטחנת Mazzer Mini

יונתן מגיש סקירה של מטחנת המאצר מיני החדשה שלו! היי-אנד במיטבו.

7:00
  /  
09.06.2010
  
מאת: יונתן גנדלר
מבוא

מבוא

לפני כחודשיים רכשתי מטחנת מאצר מיני (Mazzer Mini). מאצר הינה אחד מיצרני המטחנות המכובדים והמוערכים בעולם, והליין המסחרי שלהם משמש באלפי בתי קפה ברחבי העולם. האחות הקטנה לבית מאצר, ה"מיני" אמנם קטנה יחסית לאחיותיה הגדולות (הסופר ג´ולי, המייג´ור וכו´) אבל בל נטעה – מדובר במטחנה מסיבית וגדולה מרוב המטחנות הביתיות המוכרות. יש שמכנים את המאצר "המרצדס של המטחנות". חלק מזה בוודאי קשור לשם ולמותג, אך גם למוניטין, לאיכות הבניה ולדיווחים על איכות הטחינה שנהייתה מעין "סטנדרט להשוואה" בין חובבי קפה ברחבי העולם, ישנה השפעה על השם הטוב שיצא למטחנות מבית מאצר. לי באופן אישי הקניה היתה בפירוש הגשמה של "חלום רומנטי" שליוה אותי לאורך זמן. בכתבה זו אנסה לתאר את המטחנה, את חווית העבודה איתה ואת התוצאה בספלון הקפה.

 

על המטחנה

מבנה המטחנה ואיכות הבניה

המטחנה שרכשתי הינה מדגם בעל מחלק מנות (Dozer). מטחנה דומה קיימת גם בפורמט ללא מחלק (Dozerless) עם קוצב מנות אלקטרוני שהינו טיימר שקוצב את זמן הטחינה. ישנם הבדלים גם בקוטר הדיסקיות בין הדגמים השונים.

למאצר מיני בעלת מחלק המנות דיסקיות שטוחות בקוטר 58 מ"מ. לשם השוואה: גם למאקאפ M4 ולקומפאק K3 דיסקיות כאלה. לרוקי לעומתה דיסקיות בקוטר 50 מ"מ, ואילו למאצר סופר-ג´ולי, לקומפאק K6, להיי-קפה H600 ולמאצר מיני האלקטרונית דיסקיות בקוטר 64 מ"מ. גודל הדיסקיות משפיע בראש ובראשונה על מהירות הטחינה.

ההפעלה פשוטה – בצידה הימני יש שני לחצנים – האחד מתחיל את הטחינה ומסומן (1) והשני מפסיק ומסומן (0). הטחינה ללא קוצב זמן או סנסור, ופועלת כל זמן שהלחצן במצב הפעלה. המטחנה ממלאת את מחלק המנות כך שלזמן הפעלת המטחנה אין השפעה על מנת הקפה בידית – זאת קובעים באמצעות מנוף ההפעלה של מחלק המנות.

איכות הבניה של המטחנה לא פחות ממדהימה. מסיבית, בנויה מחומרים איכותיים ביותר והגימור כמעט מושלם. גוף המטחנה בנוי יציקת אלומיניום צבועה (שלי בצבע כסף-מטאלי). מחלק המנות וחלקים נוספים מנירוסטה. חלקי הפלסטיק המעטים קשיחים ואיכותיים. עם המטחנה מגיע מגש תחתון מנירוסטה לשמירה על ניקיון בסיסי תחת המטחנה. זהו חידוש לעומת דגמים קודמים של המיני, בהם המגש היה פלסטי שחור. המגש נכנס ונשלף בקלות ומתחבר בקדמת המטחנה ע"י מחבר קפיצי שמחובר לתחתית המטחנה. כך ניתן לשלפו ולהחזירו מבלי שיש צורך להטות או להרים את המטחנה – נוח מאד. המגש אינו גדול, ואכן אינו מגן לחלוטין על משטח העבודה ופירורי קפה עפים גם מחוצה לו. מצד שני מגש גדול יותר היה מצריך מקום רב יותר ומגביל את אפשרויות ההצבה.

 

מיכל הפולים עשוי חומר פלסטי שקוף (כנראה פרספקס) ובעל מכסה פלסטי שחור. דווקא גימור מיכל הפולים נופל באיכותו משאר חלקי המטחנה וקיים חופש מסוים בחיבור בינו לצוואר המטחנה, וכן בין המיכל למכסהו. מדובר בפגם קטן שאינו בעל משמעות רבה. למיכל הפולים דלתית "גיליוטינה" בתחתיתו, מה שמאפשר לסכור את המיכל ולהוציאו גם כאשר הוא מלא בפולים, כדי למלא עוד או לרוקן ולהחליף סוגי קפה. שימושי מאד, בייחוד כאשר המטחנה תחת ארון מטבח ונוח לשלוף את המיכל ולמלא קפה ללא הגבלת הגובה. המיני מגיעה כסטנדרט עם מיכל של 500 גר´, אך אני החלפתי אותו במיכל של 320 גר´ שמתאים יותר למקום בו מוצבת אצלי המטחנה – תחת ארון המטבח העליון. ניתן לנעול את המיכל עם בורג קטן אך אין חובה לעשות כך. יש לשים לב שצוואר המטחנה מכיל כמות לא מבוטלת של קפה גם כשמוציאים את מיכל הפולים – כמות המתאימה לכ-2-3 מנות אספרסו. כך שההחלפה בין קפה לקפה לא ממש מיידית.

 

מחלק המנות עשוי נירוסטה ומצוייד ב-"חלונות" מחומר פלסטי שקוף (כנראה פרספקס). חלקיו הפנימיים של מחלק המנות מתכתיים לגמרי ללא חלקי פלסטיק, כך גם מנוף ההפעלה לקציבת המנות. המנוף מצופה בציפוי פלסטי גמיש ונעים למגע. במחלק בורג שקובע את גובה הכנפונים, וכך קובע את נפח המנה שתרד לידית בכל צעד של המחלק. יש לציין שזה נכון כאשר המחלק מלא דיו בקפה. כאשר עובדים עם מחלק ריק אין משמעות להגבהת הכנפונים ורצוי לכוונם לגובה הנמוך ביותר כדי לצמצם למינימום את כמות שאריות הקפה שנותרות על קרקעית מחלק המנות. מכסה המחלק מפלסטיק שחור וגם הוא, כמו מכסה מיכל הפולים, חופשי מעט ואינו מתחבר בצורה מושלמת למיכל. גם כאן מדובר בפגם קטן ולא משמעותי במיוחד. מחלק המנות מגיע מהמפעל כשהוא מצוייד במגן המונע גישה לפתח יציאת הקפה מהמטחנה. זהו חלק בטיחותי המיועד למנוע הכנסת אצבעות או כלים כאשר המטחנה עובדת. כמו רבים אחרים גם אני הסרתי אותו (שני ברגים) כדי שניתן יהיה לטפל ולנקות שאריות קפה בפתח היציאה. הדבר מחייב משנה זהירות כאשר מפעילים את המטחנה עם מכסה מחלק מנות פתוח (kids, do not try this at home). הפתח דרכו יוצא הקפה הוא אחד הטובים שנתקלתי בהם במטחנות מסוג זה. יתרונו בכך שהוא קצר, בעל פרופיל טרפזי מתרחב כלפי חוץ ובעל נפח קטן מאד. כך נשארת כמות קפה קטנה בין טחינה לטחינה, אך חשוב מכך, להבדיל ממטחנות כמו הרוקי בהם התעלה צרה וארוכה, במיני הקפה לא נדחס ומתחכך תוך כדי הטחינה והמעבר בתעלה, והתוצאה הינה כמות גושים זניחה עד לא קיימת (כפי שתקראו בהמשך). בקדמת מחלק המנות מצוי "דוחסן אינטגראלי" די מיותר (בעצם – מיותר לגמרי). ניתן לפרק אותו אבל אז יבלטו שלשה ברגים בחזית מחלק המנות – לשיקולו האסטטי של כל אחד.

מנגנון כוונון עובי הטחינה הינו המנגנון הידוע והמוגן בפטנט של מאצר. בדומה למטחנות דיסקיות שטוחות כמו הרוקי לדוגמה, גם כאן הדיסקה התחתונה קבועה מבחינת גובהה, מחוברת לציר המנוע והיא זו שמסתובבת תוך כדי טחינה. הדיסקה העליונה יושבת על תושבת מתברגת וסיבוב התבריג קובע את מרחקה מהדיסקה התחתונה ואת עובי הטחינה. ההבדל נעוץ בשלושה קפיצים קשיחים למדי שדוחפים את התושבת בחוזקה כלפי מעלה. כך הסיבוב שלה קשה והיא אינה משתנה תוך כדי עבודה. אך חשוב יותר, להבדיל מהרוקי שבה בהברגה זו קיים חופש (וזו הסיבה להמלצת "טיפול הטפלון" ברוקי), במאצר הקפיצים מבטלים את החופש והדסקיות יציבות תוך כדי סיבוב. כדי לסייע בסיבוב המנגנון (שהינו קשה לסיבוב) מוברג מוט קטן לדיסקה ואיתו ניתן להיעזר בזמן הסיבוב. על חלקו החיצוני של הגלגל העליון של התושבת מוטבעים קוים צפופים שעוזרים בסימון מיקום התושבת – כך ניתן לשנות עובי טחינה ולחזור כמעט במדויק לאותו מקום, במידה ומעוניינים. על חלקו העליון מוטבעים מספרים וכן מדבקה המסמנת את כוון הסיבוב לטחינה דקה או גסה יותר.

 

שימוש במטחנה

שימוש במטחנה ואיכות הטחינה

השימוש במטחנה נוח למדי, למי שאוהב מחלק מנות. כמובן שלטחינה ישר לידית יש יתרונות גדולים למשתמש הביתי ואילו עם מחלק המנות נאלצים לטחון קודם ואחר כך להוריד את הקפה לידית. רק כאשר מחלק המנות מלא מעל לתכולה מסוימת קוצב המנות ייתן מנה מלאה בכל סיבוב. כאשר המחלק אינו מלא – מה שבדרך כלל יהיה המצב בשימוש ביתי, אזי יש צורך במספר סיבובים על מנת להוציא את כל הקפה שנטחן לידית.

אולם בצד מה שנראה כחסרון טמון גם יתרונו המרכזי של מחלק המנות למשתמש הביתי שמחפש איכות קפה גבוהה. פעולת הסיבוב והוצאתו ההדרגתית של הקפה ממחלק המנות גורמת לשבירת גושים בצורה דומה לפעולת WDT (שיטה שבה מערבבים את הקפה שנטחן לידית בעזרת קיסם לשבירת גושים). הקפה שמתמלא בידית אוורירי והגושים שהיו (אם היו) בטחינה, מתפוררים ונשברים.

לא מפתיע, אם כן שהקפה בידית אוורירי וחסר גושים לחלוטין. מה שפחות ברור מאליו הוא שגם הקפה במיכל מחלק המנות, לפני שעבר "ערבוב" במחלק, יוצא כבר מפתח המטחנה שהוא כמעט לחלוטין ללא גושים. אחת הסיבות לכך היא כנראה פתח יציאת הקפה המתוכנן היטב, כפי שכבר הוסבר בפסקה הקודמת.

יתרון נוסף לתעלה הקצרה יחסית והטרפזית של פתח יציאת הקפה הינה היכולת לנקות בקלות את שאריות הקפה שנותרו בה. ניקוי קל במברשת, והתעלה נקייה משאריות קפה. קשה הרבה יותר הניקוי של תחתית מחלק המנות מגרגרי קפה, ופה טמון אחד מהחסרונות של המיני (או למעשה של כל מאצר עם מחלק מנות – לכולם מבנה דומה מאד). בגלל המבנה בעל ששת התאים, קשה לנקות את התחתית גם עם מברשת, והתוצאה היא שבכל טחינה מקבלים מעט גרגירים מהטחינה הקודמת. אם זו היתה לפני דקות, לא ממש משנה, אבל אם זו הטחינה הראשונה לאותו יום, נקבל גרגירים מאתמול. אולם הכמות די זניחה ולדעתי ניתן להתעלם ממנה. ישנם ברשת כמה הצעות ל"שיפורים" כדון הדבקת "מגבוני" גומי/סיליקון לדפנות מחלק המנות וכדומה (הנה דוגמה: http://temesblog.blogspot.com/2005/07/mazzer-mod-no3-sweep.html). לא בטוח עד כמה שווה ההתעסקות.

חסרון נוסף הינו מיקומו הנמוך יחסית של המזלג עליו מונחת הידית. כמו בכל מחלק מנות, להוצאת הקפה יש נטייה שמאלה ועקב מיקומה הנמוך יחסית של הידית, חלק מהקפה נוטה לעוף שמאלה מהידית וללכלך את משטח העבודה. שיפור ניכר בבעיה זו מושג, אגב, בעזרת פעולה מהירה ושחרור מהיר של ידית מחלק המנות. ככל שהפעולה מהירה יותר, כך הקפה נופל מטה ישיר יותר ופחות מתפזר שמאלה.

 

איכות הקפה

איכות הקפה לא פחות ממדהימה ביחס למטחנות אחרות איתן התנסיתי. כמו שכבר ציינתי, אין שום צורך בשיטות פיזור (כמו WDT) – הקפה יוצא מאוורר וללא גושים. כמה דפיקות עם הידית, דחיסה וחליטה. גם החזרתיות ראויה לציון לשבח. ההבדלים בין שוט לשוט אליהם הייתי רגיל ממטחנות קודמות כמעט ואינם קיימים יותר. הזרימה יפה ואחידה, וחוזרת על עצמה בין מנות.

מהירות הטחינה בינונית. הטחינה מעט מהירה יותר יחסית לרוקי (אם כי לא בצורה מאד משמעותית) ואיטית יחסית למטחנות בעלות דיסקיות של 64 מ"מ כגון הקומפאק K5 או המאצר הגדולות יותר. הטחינה אורכת כ-8 עד 9 שניות לטחינה של מנה בודדת, לא כולל הזמן שלוקח להוציא את הקפה ממחלק המנות.
טעמי הקפה מודגשים יותר בהשוואה למטחנות קודמות שהתנסיתי בהן. הקפה מר פחות, מרוכז יותר, שוטים "ארוכים" יותר (זמן ארוך יותר עד blonding). הטעמים המורכבים והייחודיים כגון פירותיות, ייניות וכדומה, מודגשים יותר. הקפה פחות "עגול" ויותר "חד". חלק יראו זאת כיתרון וחלק כחסרון.

סיכום

מטחנת המיני מאצר בהחלט עונה על הציפיות ממטחנה שיצא לה שם של "המרצדס" של המטחנות. איכות הטחינה, עוד בכניסה למחלק המנות, גבוהה ביותר וכמעט ללא גושים לחלוטין. לאחר המעבר במחלק המנות אין שום זכר לגושים, הקפה אוורירי ואחיד. הקפה יוצר מעולה וחזרתי להפליא. מאחר והמטחנה גדולה ויקרה, לא אמהר להמליץ לכל אחד לרוץ ולקנות אותה, אבל לאילו מכם שמתלבטים בנושא קניה של מטחנת "ליגת מקצוענים" הביתה, המיני מומלצת בחום!

 

 

לדיון בסקירה לחצו כאן.

 


7:00
  /  
9.6.2010
  
מאת: יונתן גנדלר

1