בוקר טוב, וייטנאם!

עופר מסביר ומדגים כיצד מכינים קפה פילטר בעזרת פילטר מתכת ויאטנאמי.

7:00
  /  
07.03.2010
  
מאת: עופר שרגאי
מבוא – מהו פילטר?

מבוא – מהו פילטר?

פילטר היא שיטת חליטת-קפה בסיסית. הפילטר הנפוץ ביותר הוא פילטר נייר שדרכו הקפה נחלט אל הכוס – הקפה נמזג צלול לכוס ללא משקעי קפה. זהו פילטר זמין וזול, אך חסרונו בכך שהנייר סופג שומנים מהקפה ולכן מוריד מטעמו.

פילטר בד עדיף על נייר אך גם הוא סופג שומני קפה ואיננו רב פעמי.

לעומת הבד והנייר, פילטר מתכת אינו סופג שומן וניתן לשימוש רב פעמי. ישנם סוגי שונים של פילטרי מתכת ועלותם יכולה להיות גבוהה בתלות בסוג המתכת (מאלומיניום זול ועד לכסף טהור).

פילטר וייטנאמי הוא פילטר דריפ (drip) מתכת זול ופשוט. בוייטנאם שותים בעיקר מהפילטר קפה מקומי. יש בוייטנאם הרבה רובוסטה ומעט עראביקה. בתערובת קפה בוייטנאם ניתן למצוא גם עולש = chicory.

פילטר וייטנאמי ניתן לקנות בוייטנאם, או ברשת – יש גם ב $4.

פילטר ויאטנאמי

פילטר וייטנאמי (בלועזית: Vietnamese Filter) מורכב משלושה חלקים: מכסה, רשת-עליונה וגוף.

 מימין לשמאל: המכסה, הרשת וגוף הפילטר

יש מספר סוגים של פילטרים: נירוסטה עם ידית בודדת, נירוסטה עם 2 בליטות פלסטיק במקום ידית ויש גם פילטר אלומיניום ללא הברגה שפחות נוח לשימוש.

את הפילטר ממלאים בקפה טחון גס כמו למקינטה. טחינה דקה מדי וקפה יזלוג דרך הפילטר, עודף קפה יגרום לחליטה ארוכה מדי שבה הקפה יישרף ובסוף החליטה יהיה קר. טחינה גסה מדי או מעט קפה יגרמו לחליטה מהירה מדי עם מיצוי טעמים חלקי (אמרנו קפה, לא?).

 

אופן השימוש בפילטר ויאטנאמי

אופן השימוש בפילטר ויאטנאמי 

אופן העבודה עם פילטר וייטנאמי:

מילוי קפה

 

 

 

כמות הקפה היא לפי הטעם.
לא יותר מ 12 גרם כי אז הקפה ייחלט לאט מדי.

 

 

 

הברגת רשת עליונה

 

 

 

יש להבריג את הרשת העליונה ללא דחיסה עד לגובה הקפה.
רצוי לחמם את הכוס לפני תחילת החליטה.

מזיגה ראשונית של מים

לא משתמשים במים רותחים °100 – רצוי לחכות דקה או שתיים לאחר רתיחה:

 

 

מוזגים כמות קטנה של מים (עד לקו אם ישנו, אחרת כרבע מכמות הפילטר) כדי להרטיב את הקפה.
קפה צריך להתחיל לטפטף אחרי 15, 20 שניות, אחרת משחררים סיבוב אחד או שניים של ההברגה.
כשהקפה מסיים לטפטף אפשר להוסיף מים עד למכסימום ולסגור עם המכסה.

 

 

 

אופן השימוש בפילטר ויאטנאמי – המשך

אופן השימוש בפילטר ויאטנאמי – המשך

מחכים…

כעת מחכים:

 

 

 

אך בודקים מדי פעם אם נשארו מים בפילטר:

 

 

הקפה מוכן!

לאחר 4,5 דקות הקפה מוכן:

 

 

 

וריאציות

ניתן להכין וריאציות לקפה הפילטר הבסיסי:

  • קפוצ´ינו וייטנאמי: מזיגת חלב ממותק מקופסת שימורים לפני החליטה (לא חלב טרי כי אין כזה בוייטנאם!).
  • אייס קפה: שמים 2, 3 קוביות קרח ומהדקים קצת יותר. בצורה זו הקפה נחלט לאט יותר ומתקרר. 
  • וייטנאם אייריש (המצאה שלי): מנת אייריש קרים ומעליה הקפה:

 

 

להמשך דיון ושאלות הקליקו כאן.


7:00
  /  
7.3.2010
  
מאת: עופר שרגאי

1