יא טחונים! על דרגות לטחינת קפה

"רגע, אז איזה קפה אני קונה בשביל המקינטה שלי?". המדריך הקצר לטחונים.

7:00
  /  
13.12.2009
  
מאת: מוטי רדומסקי

תורכי, אספרסו, מקינטה, פלנג´ר… כל אחד מסוגי הקפה האלה נשען על דרגה אחרת של טחינת קפה. החל מקפה טחון דק-דק, ועד לקפה גרגירי לגמרי.

החלטתם על דרך החליטה? עתה בואו ונראה איזו דרגת טחינה אתם צריכים, עבור החליטה שבחרתם.

דרגות טחינה של קפה

קפה אפשר לטחון בדרגות טחינה שונות. נסמן את ארבע הדרגות הבאות, החל מהדקה ביותר ועד הגסה ביותר:

תורכי – אבקה של קפה. אם ממוללים את הקפה ביד, הוא מרגיש ממש כמו קמח.
בדרגת טחינה "תורכי" משתמשים ל… נכון מאוד, קפה תורכי 🙂 הקפה טחון כאבקה, ולכן בקלות יכול להתמוסס בתוך מים חמים ולהתבשל בהם.

דק – מרגיש בין האצבעות כמו חול ים דק. הגרגרים עדינים אך לא מתמוססים בקלות.
דרגה זו מתאימה למכונות אספרסו מסוגים שונים. שימו לב שלמרות שאני כותב "דק", יש כמובן רמות שונות של טחינה דקה, ויש להתאים את עובי הטחינה למכונה, פולים, מטחנה ותנאי הטחינה בהם אנו פועלים. זו, אגב, אחת הסיבות העיקריות להמלצה להחזיק מטחנה טובה בבית.

בינוני – בגודל טיפוסי של גרגרי סוכר. הגרגרים נראים בבירור, אחד אחד.
זו הדרגה האידיאלית למקינטה, ותייצר בה את המיצוי האידיאלי של קפה.
משתמשים בה גם לפילטרים ופרקולטורים למיניהם (פחות נפוצים בארץ).

גס – הגרגרים גדולים וברורים, מזכירים בגודלם מלח גס.
בדרגה זו נשתמש בפרנץ´-פרס (פלנג´ר), שבו המים חולטים את הקפה במשך דקות ארוכות, ואז מסוננים בעזרת רשת.

האם אפשר להשתמש בדרגה שונה מהמומלץ?

מאוד מאוד לא כדאי להשתמש בדרגות לא מתאימות לדרך החליטה שבחרתם. למשל, אם נשתמש בטחינה "תורכית" במקינטה, היא פשוט תסתם ולא תייצר שום קפה. לחלופין, אם נשתמש ב-"גס" בתוך אותה המקינטה, נקבל קפה דליל מאוד ולא טעים. אם תנסו לדחוף קפה תורכי לתוך מכונת קפה, במקרה הטוב היא פשוט תסתם, ובמקרה הרע תקבלו מיצוי איטי של קפה שרוף.

לכן, כשאנו טוחנים קפה (ובמיוחד כשרוכשים קפה טחון בבית-קפה) עלינו להקפיד ולבקש את רמת הטחינה הדרושה לנו.

שאלות? הערות? בשרשור כאן.

 

 


7:00
  /  
13.12.2009
  
מאת: מוטי רדומסקי

1