דברים גדולים בחבילות קטנות – ASUS Eee 1005HA

בשנות התשעים שיננה מעין את המשפט האלמותי "Wax ON, Wax OFF". ב-2009, ASUS גרמו לה למלמל בלי הכרה -  "Zoom in, Zoom out", ...


הקדמה

הקדמה 

רבות נטען פה באתר על פריצת שוק הנטבוקים לעולם, והיו גם אלו שגרסו לנפילתו הקרובה. בינתיים, הנטבוקים משתלטים אט אט על החנויות, ויש שסוברים שעד סוף השנה הנוכחית יימכרו למעלה מ-35 מיליון יח´ ברחבי העולם. המצדדים, וביניהם גם אני, מציגים את מחירם הנמוך של הנטבוקים כיתרונם המובהק, בעוד המתנגדים מצביעים על ביצועים נמוכים ביחס למחשבים אישיים. האמת נמצאת כנראה איפשהו באמצע, וכיום מושקעים משאבים רבים בפיתוח יכולותיהם של הנטבוקים, מבלי להעלות את רמת המחירים.

לפני כחודשיים החלו לשווק בארץ את ה- Eee 1005HA שלא מנסה לבדל את עצמו ברמת המחיר, אלא דווקא ברמת הביצועים, ובחדשנות טכנולוגית בפרטים הקטנים.

יתרונות

נתחיל דווקא בהסבר לטיזר שנות השמונים שניתן לכתבה, והפראפרזה למשפטו האלמותי של מר. מיאגי ב"קרטה קיד" – wax On Wax Off. עם בואו של windows7 לישראל בקול תרועה גדול, מגדילים ועושים ASUS ומאפשרים לנו לחוות את חווית השימוש בשתי אצבעות במקביל וזאת בלי מסך מגע! תכונת ה-MultiTouch מיושמת לא רק במסכי מגע. ב-1005, כמו גם ב-1100 אפשר לעשות זום בעזרת כיווץ/הרחקה של שתי אצבעות, ממש כמו במסך מגע אך על גבי פד המגע שבתחתית המקלדת ולא על גבי המסך. היתרונות ברורים – לא צריך להחזיק את הזרוע בזוית הזויה של 90 מעלות לגוף, אלא פשוט להשעין אותה על גבי הנטבוק. וכפי שאמרו חכמינו, אמרו מהיום: "Zoom in, Zoom out".

שעה, שעתיים. שלוש. וריצה קלה לשקע הקרוב לחבר את הנטבוק לחשמל לפני ה-Hibrnate. התרגלתי לחיות ככה, וסחבתי איתי את המטען המגושם לכל מקום, שלא יחסר. כל זה, לפני הדייט הראשון עם ה-1005. עם בטרית 3 תאים, 23WH תוכלו למשוך 3 שעות של שימוש ממוצע מבלי להתחבר לחשמל. עם בטריה של 6 תאים 63WH, שמותאמת לגודל הנטבוק ואינה בולטת או מעמיסה על המשקל בצורה מורגשת, תוכלו לבלות כ-10.5 שעות מבלי לתור בייאוש אחר השקע בבית הקפה! רק כדי לוודא, העברתי אותו שלושה ימים של שיטוטים מבית קפה אחד למשנהו, למשרד ולאוניברסיטה, מבלי לחבר לחשמל, פשוט כדי לראות עד לאן אפשר להגיע ונותרתי נפעמת. הצלחתי להגיע למצב שבו הוא התחנן לחיבור לחשמל, אבל לא לפני שעבדתי עליו שעות רצופות מבלי מילה אחת של טרוניה מצידו.

מבחינתי, הפיתוח המתבקש בתחום הנטבוקים הוא הקטנת גודל ומשקל המטען ועיצובו מחדש, כפי שכבר טענתי כאן בעבר. כך שיזכיר כמה שפחות לבנת חבלה מאולתרת. ככל הנראה ב-ASUS יש לצוותי הפיתוח חדר משחקים ותנאי עבודה מעוררי קנאה משום שהם, בהשראתי, או אולי פשוט בהבזק רגעי של גאונות, הצליחו לייצר מטען קטן וקל. למרות שכמעט ואין צורך לסחוב אותו בשל יכולות הבטריה האינסופיות, גם אם צריך, זה לא מהווה מכשול כלל. לכל מעצבי המוצר באשר הם, אני פונה בקריאה נרגשת, כל שנותר עכשיו לעניין המטען אחרי שהקטנם והקלתם- רק העיצוב!

שישה חודשים במרכז אמריקה בתחילת השנה גרמו לי להבין שגם המוצ´ילרים מסתובבים בימינו עם נטבוקים ושאינטרנט זמין היום גם על האיים הנידחים ביותר, כאלו עם שירותי בול-פגיעה שיש בהם מספר שעות קצובות של חשמל ביממה. כמובן שנטבוק כדוגמת ה-1005, שמאפשר שימוש ללא צורך בחיבור יומיומי לחשמל הוא שיא מאוויו של כל מוצ´ילר. התוספת המרשימה של 160GB הארדיסק, ועוד 10GB של מקום אחסון מקוון, תגרום לכל מטייל לצלם בלי סוף, כי כבר אין בעיה של אחסון. בקניית המחשב מסופקת גם את תוכנת ה-Eee Docking, שמאפשרת בין השאר לגבות מידע ברשת, בשרת-אחסון המסופק על ידי החברה. בתור מגבה כפייתית, האפשרות המובנית של שמירת קבצים ברשת קסמה לי מיד, ולדעתי זו תוספת נחמדה ויעילה למי שישכיל לנצל אותה.

את המסך אני מציינת כיתרון בעיקר משום השימוש בטכנולוגית ה-Backlight LED הבאה עלינו לטובה. 10.1" ברזולוציה של 1024X600. טכנולוגיית ה-Backlight LED מאפשרת שימוש במסך גם מול אור/שמש ישירה מה שקשה לעשות עם נטבוקים אחרים. השוואה מהירה של יכולות העבודה על ה-1005 לעומת מחשב נייד נפוץ של lenovo והיתרון מתגלה כמשמעותי. בשעה טובה לא הייתי צריכה לשחק תופסת עם הצל והכיוון של השמש. מה שכן, אם תבחרו לנצל את היתרון המובא להלן, חשוב לזכור לשים קרם הגנה במקרה שנולדתם שקופים-לבנים כעבדתכם הנאמנה.

המשך בדיקה ומסקנות 

חסרונות

אחד מהממשקים החשובים ביותר בעיני, בתור עצלנית-סחיבתית שכמעט אף פעם לא טורחת להביא גם עכבר – הוא פד המגע. למרות שאני מעודדת חדשנות ויצירתיות, וכמעט תמיד שמחה לשינויים, במקרה הזה דווקא פד המגע החלק והרגיל היה מתקבל בברכה. יכול להיות שמדובר על טרואמת ילדות ישנה ממסעדת "מפגשים", מנה של לשון ברוטב ומשפחה שמחביאה מידע אקוטי מילדיה הצעירים, אבל משהו בפד המגע גרם לי לתחושת ליטוף-לשון-בקר. התחושה בקצות האצבעות שנוצרת כתוצאה מרשת נקודות החישה היתה לא נעימה ומבחינתי אפשר היה לוותר על נסיון החידוש. מתחת לפד המגע ניצב לו בגאון מקש כסוף יחיד, שמאפשר לחיצה ימנית או שמאלית לחילופין. אני מצאתי את המקש עיקש ומתנגד, וגם איתו לא הגעתי לנחלה ולמנוחה.

פד המגע הידוע בכינויו לשון הפרה

המחשב מגיע עם מערכת הפעלה מקורית של windows XP-home וערכת אופיס סטודנט שהיא בעצם גרסא חוקית ל-60 יום בלבד.הוא תואם WIn7, ויש כוונה לשווק אותו כך בעתיד אבל עוד חזון למועד.

אמנם לא מדובר ב-Deal Breaker מבחינתי אבל העיצוב בכללותו לא הימם אותי. יאמר לזכותו שהוא מעוצב בצורה קלאסית, נקיה ופשוטה, עם אורות חיווי כחולים/כתומים ומראה מבריק וחדיש בהשראת קונכיה, או לפחות זו הטענה. הקוים העגולים שלו הזכירו לי  את החללית בסרט "Navigator", ואולי "קארטה קיד" פשוט הציף אצלי זכרונות שנות ה-80. על גבי העיצוב השחור אפשר למצוא, בעיקר בשמש, נקודות כחולות קטנות מנצנצות בענווה. נחמד, אבל זה הכל. אולי הכוונה היתה השימוש ב-1005 דווקא ככלי עסקי מקצועי, ומכאן הפשטות והניקיון. הוא מגיע בארבעה צבעים – שחור, לבן כחול וורוד, כך שאני מניחה כי כל אחת תוכל למצוא כאן את בחיר ליבה.

navigator לקוח מהאתר http://www.denofgeek.com

ניסוי כלים

הכל טוב ויפה כשמסתכלים על המפרט, אבל עד כמה באמת אפשר לסמוך עליו שיספק את הביצועים אליהם הוא טוען? את המצלמה, המיקרופון והרמקול בדקתי בשיחת סקייפ-לסקייפ וסקייפ לטלפון קווי והפידבקים מהצד השני היו חיוביים. אפילו שהייתי מצוננת להחריד (בלי קשר לחזירים) עדיין שמעו טוב בצד השני של הקו, בלי צורך להשתמש באוזניות. המקלדת, כך בפרסומים, אמורה להיות ארגונומית ולאפשר שעות של תקתוקים נטולי כאבי מפרקים. תיקתקתי שעות כדי לראות מה יהיה מצב הסחוס אחרי, אבל לא הרגשתי בהבדל ביחס להקלדה בנטבוקים/ניידים אחרים שבהם יצא לי להשתמש. מהירות הפעולה של המחשב מספקת בהחלט, ולא נתקלתי בקשיי חיבור לאינטרנט בשום שלב של השימוש בו. היתרונות הבולטים שלו כמובן, הם הממדים והמשקל הכמעט נעלמים שלו, בייחוד ביחס לנייד אותו אני רגילה לסחוב איתי.

ה-100 ליד ה-T61, הענק והגמד.

אחת הבעיות שצצו עם הזמן היא חיבורי ה-USB של המחשב. שתי הכניסות שבצידו הימני לא הצליחו לספק שימוש חלק כשניסיתי לחבר את המקלט של העכבר האלחוטי. לאחר מספר נסיונות שעלו בתוהו, עברתי לצידו השמאלני ויפה הנפש של המחשב, שם יש רק כניסה אחת. בשמאל, הוא נאות בטוב ליבו לקבל את המקלט. יכול להיות שזה לא הוא, שזו אני, או שלא היה מספיק משחק מקדים מבחינתו, בכל מקרה התוצאה הסופית היא שבשתי כניסות USB מתוך השלוש לא הצלחתי להשתמש בלי להפעיל לחץ פיזי מתון.

סיכום

תמיד בסוף מגיע שלב הוידויים ושלי מתחיל בעובדה שאני בעלת lenovo T61 לצרכי עבודה ועוד לא רכשתי את הנטבוק שיקל על כאבי הגב שלי בהמשך הדרך. למרות המציאות, אני חסידה גדולה של הז´אנר וה-1005 בהחלט הצליח להרשים אותי. קטן וקל כמתבקש מנטבוק, עם יכולות חשמליות מרשימות ביותר, מסך שמאפשר ישיבה בנמל תל אביב גם בלי שמשיה בנמצא, מצלמה, מיקרופון ורמקול מובנים כיאה למחשב שכזה המשמש לצרכים חברתיים ואפילו קורא כרטיסים שמאפשר הורדה מהירה של תמונות מהמצלמה למחשב. כמובן שלא הכל ורוד ולדעתי פד המגע והמקש לא נוחים לשימוש. המראה שלו אמנם נקי אך פשוט מדי לטעמי. אין לי ספק שיום אחד זה יקרה, ונטבוק חדש וקטן יקשט את תוכנו של תיק הסטודנט שלי, ה-1005 בהחלט מהווה מבחינתי אופציה ריאלית אם כי לא זולה לקניה הבאה.

DVDs, דיסקים תקליטים וה-1005.

מפרט טכני

  • מעבד (AKA "ההנהלה") – מעבד  Intel® AtomTM N280/ N270‏
  • זכרון – 1GB DDR2 SO-DIMM
  • משקל (אחרי קינוח, עם בטריה של 6 תאים) – 1.27 ק"ג
  • גודל – 262מ"מ (רוחב) 178 מ"מ (עומק) 36.5 מ"מ (גובה). או בקיצור – פיצי.
  • I/O (יציאות או כניסות, תלוי מי מסתכל) – 3 כניסות/יציאות USB 2.0, חיבור רשת LAN RJ45, שתי כניסות אודיו, קורא כרטיסים MMC/SD/SDHC, כניסת VGA למסך חיצוני. כמובן שאין כונן CD וגם לא DVD, בנטבוק כמו בנטבוק.
  • זמן סוללה– 10.5 שעות עם בטרית 6 תאים 63WH, או 4 שעות עם בטרית 3 תאים, אבל למה להסתפק במועט כשאפשר לאכול את כל העוגה?
  • אלחוטי (המחבר הרשמי בינך לבין ´ספר הפרצופים´) – WLAN 802.11b/g/n @2.4GHz, Bluetooth2.1 + EDR

 מחיר מומלץ לצרכן/ית 2200 ש"ח.  

ציונים

10 -מעולה; 5- נחיה עם זה, אם זה מה יש; 1 – לא נראה לי

  • מדד הסחיבתיות – 10++(גאונות לשמה)
  • נוחות השימוש – 8
  • עיצוב – 8 (קומפקטי, חמוד, תחכום עדין, אולי עדין מדי)
  • פליטת חום- 10 (בדור הבא אפשר יהיה להכין עליו גלידה)
  • פד המגע – 6 (למרות ה-Zoom, לשון הפרה סוחבת את הציון מטה)
  • מחיר (או מה את מקבלת אחרי כמה שנתת) – 8

ציון מסכם – 8.5, כולל בונוס על המטען הקומפקטי, 1.5 נקודות חסרות בגלל המחיר, העיצוב וממשק המשתמש.

קישורים

תודה ל-Visual DG על השאלת המחשב לצורך הבדיקה.

להמשך דיון בפורום Userit בנושא הסקירה, לחץ/י כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

8:00
  /  
25.10.2009
  
מאת: מעין קמחי

1