הקדמה
למרות שעל הרעיון למאמר הגיתי לפני זמן רב, ניגשתי בפועל לכתוב אותו אחרי שבשבוע שעבר היתה לי הפסקת חשמל שבמהלכה נפטרו מספר קטן של מכשירים בביתי. אין לי מה לגשת לחברת החשמל לפיצוי – אני רק אומר קדיש על אלה שנפטרו, וברוך השם על אלה ששרדו את הסערה.
אכן, בקודקוד הקיץ – את הפסקות החשמל היזומות יותר או פחות שאנחנו נאלצים לאכול מדי פעם (בתדירות שכנראה תגבר בשנים הקרובות) ועקב ריבוי המזגנים בארצנו החמימה, נאלץ כנראה להמשיך ולסבול בעתיד הנראה לעין.
ההלוויה הקצרה לספק של ה-Router שלי (והמעבר לספק מתכוונן מהסוג האומלל שרוכשים ב-ACE CENTER) גרמה לי להבין עד כמה עמוק התלות שלנו לא רק בתשתיות חדשות (חשמל/מים/ביוב הם הקלסים – אבל להם התווסף חיבור טלפון, לויין, אינטרנט וסלולר) וכמובן במכשירים.
פעם הייתי צריך חשמל בשביל לראות טלויזיה. לא הייתי תלוי בכלום (בהנחה שהיתה בביתי קליטה).
כיום, בשביל לראות את כל התכנים שאני רגיל אליהם, אני צריך חשמל ותשתית אינטרנט תקינים, צלחת תקינה ומכוונת, מכשיר MAX HD תקין, תשתית רשת ביתית תקינה, סוויץ´ תקין, מזרימדיה תקין, מחשב תקין, ראוטר תקין, מאגרשת (NAS) תקין, ומחשב נוסף בשביל להכניס את התוכן למאגרשת.
מספיק שכל אחד מאלה יקבל זץ חשמל לא מתוכנן בכדי שאני אעבור לסטטוס פורפרה בנסיון נואש לשחזר את המצב האידאלי שהיה לי לא פחות מדקה לפני כן.
למה דברים לא יכולים להיות פשוטים?
המאמץ של הוט להעביר את העונש של שימור רשת ותכנים על גבי מערך שרתים משותף הוא בעצם פיתרון אפשרי לבעיה שלי. גם אם אצלי מתקלקל משהו, הם ממשיכים לשמור לי על התוכן ולהקליט את התוכניות שלי גם כאשר משהו השתבש או התקלקל לי במערכת.
בסופו של דבר, אנחנו נגיע לפתרונות בסגנון של Star Trek, יש לנו קרדיטים ונוכל לצפות בכל מקום ובכל דרך בתוכן שהוא "שלנו" כאשר בעצם הכל מגיע מה "Cloud" – סוג של מחסן אין סופי של כל תוכן שרק נרצה להגיע אליו. בדרך לשם יש לא מעט מכשולים ומגבלות והרבה מאוד דברים שיכולים להשתבש.
האם נוסטלגיה זה כלי אפקטיבי?

רבים מתגעגעים לזמנים שבהם הכל היה פשוט ונוח יותר. הם די שוכחים שתמיד היו דברים מסובכים. פתאום באמצע תוכניתכם האהובה (משחק הגמר בכדורגל, נניח) היתה פריצה לשידור של אירוע חשוב (אופרה לה-בוהם, למשל). ערוץ אחד משמעותו פחות התלבטויות אך פחות אפשרויות… אני זוכר לא מעט צהרי שישי שבהם עמדתי על רגל אחת על כיסא בנסיון להביא לאיכות קליטה אופטימלית בעת השידור של הפרק החדש בסדרת STAR TREK המקורית…
העובדה שלא היה שלט לא הטרידה אותנו במיוחד, עם ערוץ אחד (קלטנו גם כבלים לא חוקיים, ערוץ METV ואת ערוץ ירדן 6, אבל אל תספרו לאף אחד…).
פעם, בכדי לנייד את המוזיקה שלנו, היינו צריכים להקליט את התקליט האהוב שלנו על גבי קלטת ולהסתובב עם טייפ גדול למדי. זה עשה את העבודה, אך הבטריה נגמרה די מהר. לא זכור לי שסבלתי במיוחד מאיכות הסאונד. גם במעבר ל-MP3 (עם נגן ה-MP3 הראשון – הלא הוא ה- RIO המפורסם שכלל 32MB של זיכרון פלאש!) לא סבלתי מאיכות הצליל והמכשיר עבד למשך שנים לא מעטות. כיום אני מחליף נגני MP3 ומקורות אודיו ניידים בתכיפות. היתרון? יש לי תמיד 2-3 נגנים ישנים יותר שאפשר להישען עליהם כשהחדש מתקלקל. בהתחשב בכך שהנגנים כבר לא מאפשרים החלפת בטריה, כנראה שגם היצרנים לא מאמינים שהם יאריכו חיים יתר על המידה…
גם בעבר דברים לא היו פשוטים ולראיה, כמה מכשירי וידאו ראיתם בחייכם עם הספרות 12:00 או 00:00 מהבהב בפאנל הקדמי שלהם?
אין ספק שהחיבוריות והתלות שלנו בעוד דברים לא רק מסבכת אותנו אלא (אולי בעיקר) גורמת להנאה רבה יותר בחיים. בסופו של יום ניתן לשרוד (תאורטית) גם ללא חיבור אינטרנט או יס/הוט. מה שיפה הוא שחלק מהתשתיות משלימות זו את זו. אם אין לי כיום חשמל, אני יכול להשתמש בסלולר או בחיבור הבזק בשביל לדווח על כך.
החברות גם הרבה יותר רגישות לבעיות בתשתיות. טיפה הפרעות בשידורי יס וכל העולם על הרגליים והפיצויים לא מפסיקים לזרום. מישהו זוכר כמה פעמים בשנה שבתו לנו ברשות השידור או אילו הפרעות חיינו איתם בלי שום בעיה פעם?
סיכום
אנחנו יותר מתוחכמים מאי פעם, ואין ספק שזה גם מכביד עם יותר תשתיות. בעתיד אני מעריך שיהיו לנו יותר תשתיות ויותר שירותים שנסתמך עליהם. חלקם ירכבו על גבי האינטרנט ויתכן שמשמעות הדבר הוא תשתיות כפולות. נוכל לקבל אולי את האינטרנט שלנו דרך חברות הטלפון והכבלים עם גיבוי מהלויין, הסלולר או WiMAX. גם חברות השירותים יאלצו להציב לעצמן גיבויים סבירים – ככל שיותר ויותר אנשים יסתמכו עליהם. נפילות של שירותים כגון Gmail ו-Hotmail (בעיות בשרתים ובדיסקים), או ב-Facebook ו-Twitter (התקפות DDOS) גורמות לאנשים להבין פתאום עד כמה הם תלויים בשירותים הללו.

סלון הבית שלי…
אני כיום תלוי באין ספור שירותי מידע, שאת רובם אני כבר לא מרגיש כי הם שקופים עבורי. ברגע שפתאום אחד מהם משתבש או הופך ללא זמין, אני מתקשה להבין איך שכחתי שהשירות הזה או האחר כה מהותי עבורי…
נקווה שהמעבר לשירותי ה-Cloud computing יהיה אמין ועדין דיו בכדי שלא נסבול מנפילות שירות קריטיות.
כבר היום Word 2007 מאפשר לי לשמור מסמכים ל-Cloud. בגירסא הבאה כבר ניתן יהיה לערוך את התכנים כבר מתוך הרשת. בעצם זה כבר קיים, את כל התכנים של האתר הזה אני כבר כותב כ-4 שנים הישר על גבי השרתים של האתר עצמו בעורך שמזכיר לא מעט את Word… את מספר הנפילות שמנעו ממני את כתיבת המאמרים שלי אני יכול לספור על כף יד אחת.
עבור הילדים שלי, Wikipedia הוא למשל אחד השירותים החיוניים עבור הכנת שיעורים (ובעיקר היכולת שלהם להשתמש ב-CUT&PASTE מתוכו). אני רק יכול לדמיין כמה שהם יסבלו אם תהיה בשירות הזה תקלה. עבורם זה יהיה לא פחות בעייתי מאשר אם Word או Excel פתאום יפסיקו לעבוד בגלל נפילה ברשת.
אז אולי המצב לא כזה רעוע ורגיש?
מה אתם אומרים?
לחץ כאן להמשך דיון בפורומים בנושא: התלות הגוברת והולכת שלנו ב´ציוד´.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.