הקדמה
את המותג X-GENE כמעט כל חובב HTPC מכיר. X-GENE הביאה לנו את המקלדת האלחוטית האולטימטיבית ל-HTPC, מקלדת נאה ומעוצבת בעלת טווח קליטה משופר עם Trackball (כדור עקיבה) מובנה. אבל ברור לכולם שלכל HTPC חייב להיות גם שלט רחוק, כי זה לא לעניין להחזיק ביד מקלדת גדולה כל פעם שרוצים לשלוט על הניווט במדיה סנטר, עצירה של הסרט המנוגן, קפיצה קדימה ואחורה וכו. כיום, רובנו משתמשים בשלט המצורף אל כרטיס הטלוויזיה או קונים בנפרד את הסט המקורי של מיקרוסופט. הבעייה עם השלט הזה, שהוא משדר באינפרה אדום, ואז חייבים קשר עין עם מקלט האינפרה אדום, שחייב להיות מוצב בחזית המזנון בסלון. לכן, X-GENE הוציאה בשבילנו מוצר חדש: MCE Remote Control (קוד מוצר 01034), שלט רחוק MCE, המשדר ב-RF (בתחום התדרים של 2.4GHz) במקום ב-IR, מכיל את כל הכפתורים של שלט ה-MCE המקורי, ובנוסף השלט כולל גם כדור עקיבה נוח המשמש כעכבר.
חלקנו ירימו גבה וישאלו, "למה בעצם אני צריך עכבר בתוך השלט? הרי כל המטרה של מדיה סנטר היא שאין צורך בעכבר או במקלדת", והתשובה: לפעמים צריך לעשות פעולות תחזוקה קטנות כמו העתקת קובץ מסויים, מעבר בין אפליקציות שונות ולעיתים, מה לעשות, עושים ריסטרט למחשב. כמו כן, לא כל משתמש רגיל לעבוד עם חיצים/OK/BACK בלבד והוא יעדיף את העכבר על פניהם לפעולות מסויימות. למשל: הקלקה על לינקים בגלישה בדפדפן בסלון, פעולה שדי קשה לעשות עם כפתורי חיצים בלבד.
השידור ב-RF נותן לנו יתרון חזק נוסף: אין צורך בקשר עין עם המקלט שלו. אפשר להחביא אותו באחורי המחשב, ואפשר אפילו לשים אותו במחשב הנמצא בחדר אחר, המחובר בכבל HDMI ארוך אל המסך או הרסיבר בסלון. זה מעורר מחשבות: למה, בעצם, אנחנו צריכים לשים HTPC או סטרימר (מזרימדיה) בסלון, אם כבר יש לנו מחשב חזק בחדר סמוך בבית? כך הסלון שומר על מראה נקי ככל האפשר, ויש לנו שקט מוחלט, אפילו מהמאוורר החלופי החרישי שקנינו למעבד של ה-HTPC ב-200 שקל…
X-GENE הם לא הראשונים שהוציאו עכבר מובנה בשלט רחוק. לפניהם היו, למשל, Gyration, שהוציאו עכבר בשלט כ-Trackball משולב עם גירוסקופ, אבל במחיר יקר יחסית. כאן, המחיר עשוי להתאים ליותר משתמשי HTPC.
תכולת האריזה
השלט מגיע באריזת קרטון, הכוללת חור לתלייה על וו בחנויות לקנייה מהירה של שלם וקח.
כשפותחים את האריזה, מגלים את הפריטים הבאים:

-
שלט רחוק בצבע שחור (ניתן להשיג גם שלט בצבע כסוף).
- מקלט RF בצורת דונגל USB.
- 2 סוללות AA.
- חוברת הוראות התקנה.
המוצר מגיע ללא דיסק התקנה וללא דרייברים, ולמעשה אין שום צורך בכך. דונגל ה-USB של מקלט ה-RF עובד בצורה סטנדרטית לחלוטין עם מערכת ההפעלה, אשר מזהה אותו כ-Human Interface Device ומתקינה אותו מיידית.
מהיבואן נמסר שהיצרן שוקד על הוצאת Combo של מקלדת ושלט עם מקלט RF אחד, כלומר: מי שירצה את שני המוצרים של X-GENE, יוכל בעתיד לקנות אותם ביחד ויצטרך לחבר למחשב רק מקלט RF אחד, שיקלוט את שני המוצרים.
מבנה השלט
לשלט כפתורים רבים, שאת רובם אנחנו מכירים משלט ה-MCE של מיקרוסופט:
- כפתור Power להכנסת המחשב למצב Sleep.
- כפתורים צבעוניים לפעולות מיוחדות.
- כפתורי קיצור דרך לקפיצה היישר לתפריטים בויסטה/XP מדיה סנטר: קפיצה לתפריט הראשי ("The Green Button"), צפייה בטלוויזיה, תפריט הקלטות, לוח משדרים ותפריט DVD.
- כפתורי העברת ערוצים, Volume ו-Mute.
- כפתורי חיצים, OK, BACK ו-i עבור אינפורמציה נוספת.
- כפתורי מולטימדיה – עצירה, נגינה/השהייה (Play/Pause) בכפתור אחד משולב, הקלטה, וקפיצה רגילה ומהירה קדימה ואחורה.
- כפתורי ספרות 0 עד 9, כוכבית וסולמית, Enter ו-Clear.
שלט של X-GENE מול שלט MCE מקורי של מיקרוסופט
במרכז השלט נמצא כדור העקיבה של העכבר ומסביבו כפתורי החיצים. כפתורים נוספים מעניינים שאין אותם בשלט MCE רגיל הם:
- כפתור שמאלי וכפתור ימני של עכבר (מופיעים עם ציור של עכבר והכפתור המתאים מעליהם).
- כפתור לשליטה על Num Lock.
- כפתור לסגירה של חלונות ב-Windows. הכפתור נמצא ליד כפתור ה-Power ועליו ריבוע עם X בתוכו (כמו הסמל לסגירת חלון ב-Windows), ומאפשר לנו רק לצאת מהתוכנה איתה אנחנו עובדים עכשיו במקום לכבות את כל המחשב. זהו שימוש נהדר, למשל, עבור שליטה על מחשב מרוחק שהוא לא HTPC בלבד.
כמו כן, יש בראש השלט, בין כפתור ה-Power לכפתור סגירת החלון, חיווי של סוללה חלשה.
לשלט מבנה ארגונומי נוח ונעים, המיועד להחזקה שלו בכף היד, כאשר האגודל ישמש אותנו בד"כ ללחיצה על הכפתורים ולשליטה על העכבר. כדי להזיז את העכבר וללחוץ בו זמנית על הכפתורים של כפתור שמאלי או ימני של העכבר, נעזר בד"כ באגודל של היד השנייה.
למרות מבנהו הנוח, השלט טיפה כבד, עבה ומגושם לעומת השלט של מיקרוסופט, ככל הנראה כדי להכיל את המכניקה הדרושה לכדור העקיבה והאלקטרוניקה הדרושה לשידור ה-RF. משקל השלט של X-GENE ללא סוללות הוא 135 גרם, לעומת 100 גרם של שלט מקורי של מיקרוסופט. לשלט של X-GENE אין תאורה אחורית, וזה יכול להיחשב כחסרון עבור חובבי הצפייה בסרט בחשיכה מוחלטת. בתמונה הבאה אתם יכולים לראות את עובי השלט הזה בהשוואה לעובי השלט המקורי של מיקרוסופט:
התקנה וביצועים
ההתקנה, כאמור, קלה מאוד. שמים את הסוללות בשלט, מחברים את מקלט ה-RF לאחת מכניסות ה-USB הפנויות במחשב, והופ, המחשב משמיע את הצליל המוכר של זיהוי התקן USB. תוך שניות השלט כבר עבד, ויכולתי עם הכפתור הירוק הגדול להפעיל את הויסטה מדיה סנטר ולשלוט עליו. למרות שהיה מחובר באותה עת גם מקלט ה-IR הרגיל של ערכת ה-MCE של מיקרוסופט, לא הייתה שום התנגשות בין ההתקנים והם עבדו זה לצד זה ללא בעיות של קליטת לחיצות כפולות מהשלט (וזה די מובן מאליו, כי 2 הערכות משתמשות בטכנולוגיות שידור שונות).
אמנם הכל עבד מיידית עם חיבור המקלט, אבל רביב מ-Xionite המליץ לעשות בכל מקרה פעולה מהירה שבה השלט והמקלט מחפשים ביחד את התדר הכי פנוי ונקי מרעשים שיש בסביבה. עושים את זה ע"י לחיצה על כפתור קטן במקלט ואז על כפתור קטן נוסף הנמצא בתא הסוללות של השלט. זה חשוב עבור קליטה מטווח רחוק יותר ממטרים ספורים, למשל להפעלה של מחשב מרוחק. דונגל ה-USB של מקלט ה-RF טיפה ארוך, וזה עלול להפריע בהתקנות צפופות בהן יש מגבלת עומק בנוסף ל-HTPC עצמו במדף של המזנון, אבל ניתן לפתור את זה בקלות עם מאריך או מפצל USB.
השלט עצמו היה נעים ונוח לשליטה, ואהבתי את זה שיש לי את כדור העקיבה לקפיצה מהירה מתוכנה לתוכנה במערכת ההפעלה או לגלישה מהכורסא בסלון עם הדפדפן הרגיל (מחוץ לתוכנת המדיה סנטר כמובן). האפשרות לגלישה באינטרנט בסלון ללא מקלדת גדולה היא לדעתי Killer Feature של המוצר הזה.
בבדיקות קליטה גיליתי שהקליטה די אמינה והשלט עובר ללא קושי קיר בלוקים אחד ואפילו שניים. כאשר הלכתי עם השלט עד לחדר השינה, שבינו לבין הסלון מפרידים 3 קירות ומקרר המטבח ביניהם אך פחות מ-10 המטרים המוצהרים כטווח הקליטה של המוצר, כבר לא הייתה קליטה. אני מאמין שעבור רוב היישומים של שליטה על מחשב מרוחק עוצמת הקליטה הזו מספיק טובה ואמינה. כמו כן, תמיד ניתן בקלות, בעזרת מאריך USB, למקם את המקלט בחדר המרוחק בצורה אופטימלית שתאפשר קליטה טובה יותר ממיקום השלט.
סיכום
יתרונות
- שימוש בשידור RF – מאפשר היעדר קשר עין עם המקלט וטווח קליטה רחב יותר.
- כדור עקיבה (Trackball) וכפתורים ימני ושמאלי לשליטת עכבר מלאה על מערכת ההפעלה – מאפשר מעבר בין תוכנות וגלישה נוחה באינטרנט מהכורסא בסלון.
- כפתורים נחמדים נוספים כמו כפתור לסגירת חלונות.
- השלט מתוכנן בצורה ארגונומית ונוחה להחזקה בכף היד.
- אין צורך ביותר ממקלט אחד אם רוצים להשתמש גם במקלדת האלחוטית של אותה חברה.
חסרונות
- שימוש בשידור RF – לא ניתן להחליף את השלט בשלט אוניברסלי, וגם השלט הזה אינו אוניברסלי בעצמו.
- דונגל המקלט אינו כולל חיבור ל-IR Blaster – תצטרכו בכל מקרה לחבר גם את הערכה הישנה של ה-IR כדי לשלוט על העברת ערוצים בממיר של יס או הוט. מקלט ה-IR, לעומת זאת, יוכל להישאר במיקום חבוי מאחורי המחשב.
- אין תאורה אחורית ללוח המקשים (Backlit Panel).
- השלט קצת כבד ועבה.
מדובר במוצר חמוד ונוח שיתאים לכל משתמש HTPC, ובעיקר עבור אלה הרוצים לשלוט על מחשב מרוחק ולא לשים מחשב בסלון. מחיר המוצר בארץ הוא כמה עשרות שקלים יותר מה-MCE IR (ערכת אינפרה אדום למדיה סנטר) של מיקרוסופט.
אין לו, כאמור, יכולות אוניברסליות, אבל עם ה-IR Blaster בערכת ה-IR הישנה שלכם ובעזרת תוכנות עזר כמו ה-IR Server Suite, ה-Event Ghost וכו, תוכלו למעשה להשתמש במחשב כשלט אוניברסלי שיקלוט את הפקודות משלט ה-RF, וישדר את הפקודות המתאימות למכשירים האחרים בסלון (ממיר, רסיבר, טלוויזיה וכו) באינפרה אדום דרך ה-IR Blaster.
טווח הקליטה סביר מאוד ויתאים לרוב התקנות הקולנוע הביתי, גם של מחשב מרוחק (לא יותר מדי) וכמובן גם של HTPC הנמצא איתכם בסלון. התוספת של כדור העקיבה הופכת את השלט לגאדג´ט האולטימטיבי עבור שליטה מלאה ב-HTPC שלכם, ותאפשר לכם לגלוש בדפדפן רגיל מהכורסא בסלון.
המחיר בארץ: 240 ש"ח.
להמשך דיון בנושא הביקורת לחץ כאן.
תודה לרביב ואריאל מ-Xionite על השאלת המוצר לבדיקה.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.