הקדמה
כבר למדנו ששידורי הטלויזיה הדיגיטליים הקרקעיים בחינם – DTT החלו ושאפשר לקלוט אותם בחלקים נרחבים בישראל. לשם הקליטה צריך ממיר ואחד הממירים שככל הנראה ישטפו את הארץ זה הממיר של KONKA ביבוא של חברת טלראן.
ה-980 הוא דור ראשון של ממיר דיגיטלי קרקעי / DTT לקליטת שידורי "עידן+" כפי שהרשות השניה קוראת להם. עם זאת, הממיר כולל כמה יכולות מתקדמות למדי אשר מתפתחות עם הזמן. הוא מסוגל להקליט על גבי DISK ON KEY, יש לו יכולת להציג תמונות ומוזיקה ויש לו מערכת תפריטים מתוחכמת.
לממיר השידורים הקרקעים הזה יש לא מעט יציאות. הוא כולל יציאת RF (לטלויזיות ישנות), SCART, קומפוזיט, ו-HDMI. באודיו יש חיבור סטריאו, ה-HDMI תומך באודיו ויש גם חיבור COAX דיגיטלי. חיבור USB אחורי מאפשר חיבור DISK ON KEY לממיר.
נתחיל בזה שהממיר הוא SDTV, זה אומר ש למרות שלממיר יש חיבור HDMI, ה-EPG וכל התפריטים יהיו ב-SDTV. חשוב לציין זאת כי איכות התמונה של התפריטים אינה להיט על גבי מסך גדול וזו גם הסיבה לכך.
ממיר ה-DTT של KONKA כולל גם אנטנה נפתחת שניתן לחברה הישר לחיבור האנטנה של המכשיר. במקרה שלי, אנטנה כזו לא הספיקה לקליטה סבירה באיזור מגורי (מודיעין) והשתמשתי באנטנה אקטיבית לטובת הנושא.
הגדרות ותפריטים
את ממיר ה-DTT כאמור ניתן לחבר בקלות לכל טלויזיה. ניתן אפילו להגדיר את ה-RGB שיתנהג כמו קומפוננט. החיבור היחיד שחסר הוא חיבור SVIDEO שלמזלנו עובר מהעולם ואין בו באמת עוד צורך.
ההגדרות הראשוניות של ממיר ה- DTT פשוטות למדי. נותנים לו לסרוק את הערוצים והוא מוצא אותם בקלות.
ניתן להגדיר את סוג יציאת הוידאו, לסדר את הערוצים ואפילו לסמן FAVORITES (לא שעם 5 ערוצים יש הרבה צורך לכך).
ניתן להגדיר די בקלות את השפות, אך בשפות מדוברות ותרגום עדיין אין פיתרונות פשוטים. מרשים לראות שמבחר השפות לא רק אנגלית ועברית, אלא גם ערבית, רוסית ואמהרית!
הגדרה חביבה במיוחד מאפשרת לקבוע את דרגת השקיפות של התפריטים.
קשה לומר שהתפריטים קלים לשימוש או יפים למראה. הם עושים את העבודה ונראים בסיסיים למדי. יש בהחלט המון מקום לשיפור בנוחות ובפשטות שלהם וכמובן בגרפיקה (GUI).
הקלטות
בעת צפיה בתוכנית ניתן ללחוץ על כפתור ה-REC בכדי להקליט על גבי DISK ON KEY. הכפתור מוסתר היטב בשלט, אך ההקלטה מסומנת עם עיגול אדום ולא ניתן לבצע פעולות כגון העברת ערוץ עד שעוצרים אותה (לחיצה על כפתור STOP).
את ההקלטה ביצעתי על גבי DISK ON KEY בגדלים שונים בפורמט FAT על סוגיו השונים. לא בדקתי הקלטות ארוכות במיוחד (4G ומעלה).
ניתן לתזמן הקלטות די בקלות. אני קיבלתי שלט שהסימונים עליו לא היו מוצלחים במיוחד (אני מקווה שהכיתוב ישתנה) – כפתור ZOOM מאפשר הוספת הקלטות לרשימה. את הרשימה לא ניתן לערוך והמכשיר די קפדן לגבי התזמון (למשל לא ניתן לתזמן הקלטה לזמן שכבר עבר).
תזמון הקלטות לא ממש אינטואיטיבי ונעשה דרך כפתור ZOOM. נראה לי שזו תוספת של הרגע האחרון כי זה לא מתועד בספר המכשיר. ניתן להוסיף הקלטות ולצפות ברשימה ואף למחוק ממנה, אך לא לערוך הקלטות שרשומות בה. חסר גם שם התוכנית בכדי שזה יתן שם לקובץ.
לפני ההקלטה המכשיר שואל אותך אם לאשר אותה או לא.
הקלטות כוללות שם בסיסי בלבד, וללא תיאור קשה למדי אחרי זמן מה לזכור מה שייך למה.
ניגון הקלטות נעשה דרך כפתור APPL (אפליקציה) וניתן לבחירה מתוך רשימת ההקלטות. איכות ההקלטה זהה לזו של הצפיה הראשונה – כלומר איכות לא רעה בכלל (שלא כמו שידורי הנסיון הראשונים). עדיין, יש מדי פעם הפרעות בקליטה, ו-MACROBLOCKING. נקווה שעוצמות השידור ישופרו בהמשך לקליטה נקיה יותר ברחבי גוש דן בעיקר.
עדיין אין לוח שידורים סביר אך המקום לו בתוכנה של הממיר כבר מוכנה.
ישנם כפתורים שימושיים נוספים כגון כפתור PIG (כן כן, PIG בארץ הקודש שלנו) שהוא קיצור של לא אחר מאשר "Picture in Graphics". הכוונה היא למסך שמזכיר את המסך המפוצל של פעם שכולל את כל הערוצים בו זמנית. הוא מסוגל להציג במטריצה של 2X2 או 2X3 או 3X3. האיכות לא מי יודע מה, אבל זה מאפשר לראות מה קורה בערוצים האחרים די בזריזות ומהווה אלטרנטיבה מעניינת לזאפינג.
חשוב לציין שהמכשיר משתמש בפורמט הקלטה משלו (trp) ושלא הצלחתי לפענח אותו בתוכנות חיצוניות וחבל.
פונקציות נוספות
כפתור APPL גם מאפשר יכולות מתקדמות יותר כגון ניגון MP3 ואפילו צפיה בתמונות JPEG. התפריטים לצפיה בספריות מעט קשה לפיענוח (חץ ימינה בשביל להתקדם במקום OK) אך די מהר מתרגלים לרעיון וזה עובד לא רע.
בהחלט פיתרון זול לניגון של MP3 ו-JPEG. במקרה של תמונות הפשטות של הכנסת DISK ON KEY וצפיה בתמונות היא ממש מפתה למי שאין לו כיום פיתרון איכותי לנושא צפיה בתמונות בטלויזיה.
בנוגע ל-MP3 אני חייב לסייג שמעט יותר קשה להתרגל לשיטת העבודה כאן וגם שלא כל MP3 שניסיתי לנגן הצליח לעבוד כשורה. משום מה למרות שהיו לי 4 קבצי מוזיקה המכשיר ראה רק את הראשון והתקשה במקרה מסויים לנגן לי את HEAVEN & HELL (שמם החדש של BLACK SABATH אשר משתדלים שלא לעצבן את אישתו של אוזי אוזבורן על ידי כך שיקראו לעצמם בשם המקורי של הלהקה…). אין לי מושג מדוע הוא לא ניגן לי את הדיסק, אך במקרים אחרים לא היה לו כל קושי לפענח את ה-MP3. יתכן שקצב הנתונים או ה-VBR הפריע לו.
למכשיר תמיכה בלוח שידורים, אך מכיוון שאין לוח שמשודר כעת, אין ממש דרך לבחון או לבדוק זאת. גם תיאור התוכנית הנוכחית כרגע לא משודר ואין שידורי תרגום חכמים עדיין. כל אלה יתכן ויגרמו לבעיות בהמשך אך המכשיר תומך בשדרוגי תוכנה וחברת טלראן עדכנה אותי שהם בהחלט מוכנים לעדכן את המכשיר במידת הצורך.

נחש – לא ממש מאיימים על הפלייסטיישן
למכשיר יש משחקים בסיסים ביותר (שמזכירים לי משחקי PING PONG של פעם) ופונקציות נוספות כגון ממיר מידות ומשקלים ולוח שנה בסיסי. כל אלה חביבות אך לא ממש שמישות. בסופו של יום, הייתי אולי מעדיף מכשיר ממוקד יותר ללא פונקציות כאלה.
השלט בסיסי למדי ויש כפתורים חשובים שלא מספיק מודגשים (כגון כפתורי הההקלטה, העצירה, האפליקציה, וכו´). הוא נוח להחזקה ודומה לשלטים של מזרימדיה פשוטה או ממיר לוייני.
סיכום
אפשר לומר שמקבלים לא מעט בעבור המחיר של ה-KONKA 980. הוא מספק איכות תמונה לא רעה (הוא לא צוואר הבקבוק בתחום איכות התמונה), אין ספור חיבורים, יכולת הקלטה בסיסית ואפילו יכולת להקליט לפי תזמון. אין אפשרות כרגע לתזמן באופן קבוע הקלטות (מה שמונע ממנו להפוך למכשיר VCR יעיל).
התפריטים שלו לא הכי אטרקטיביים ואני חושב שהיה אפשר לגרום לו להיות פשוט יותר ופחות מתוחכם (פחות תפריטים בעיקר), לטובת משתמשים בגיל הזהב או כאלה שלא ממש רוצים להבין בטכנולוגיה. בנוסף, אני חושש שצרכנים מהסוג הזה יתקשו להסתגל למעבר לשימוש בשני שלטים, כמו שהיה פעם ויתכן ששלט נוח או קריא יותר בעל יכולת שליטה בסיסית על הטלויזיה יעשה הרבה הגיון.
עם זאת, אני מעריך ששיפורים מהסוג הזה יכנסו לדור השני של הממירים. עבור ממיר דור ראשון, המכשיר מרשים למדי.
מחיר מומלץ לצרכן: כ-400 ש"ח
תודה לחברת טלראן על השאלת הממיר לצורך הבדיקה.
לתגובות בפורום לחצו כאן.
תוספת לאחר עדכון הקושחה מתאריך 10.9.09, גרסה 1.30.01
אחד הדברים אשר הכי חסרים ב KSDT980 הינו האפשרות ל TimeShift, אז לא עוד. החל מקושחה זאת, ניתן בין היתר לבצע אפשרות זאת במקלט. כמובן שיש צורך ב DOK באחורי המקלט עבור ההקלטה.
למי שלא יודע או שסתם זקוק לרענון, TimeShift מאפשר ביצוע השהייה לשידורים חיים ולאחר מכן המשך צפייה מאותה נקודה. מרגע שמפעילים את האופציה, ההקלטה נעשית על DOK אשר אשר צריך להיות מחובר מאחורי המקלט.
מתי הדבר שימושי? תחשבו שאתם רואים סרט או חדשות והילד פתאום בוכה או שהגיעה שיחת טלפון מפתיעה, לוחצים על כפתור ה Pause והולכים לבצע את הסידורים. לאחר שסיימנו את הסידורים, אפשר לחזור ולהתרווח שוב בספה ולהמשיך את הצפייה מאותה נקודה בה הפסקנו.
הוראות התקנה לקושחה:
1. העתק את הקובץ Program.bin ל Root של DOK.
2. חבר את ה DOK למקלט כאשר הוא מכובה עם הכפתור באחורי המקלט.
3. לחץ על כפתור ה Menu יחדיו עם הדלקת המקלט על ידי הכפתור באחוריו. על התצוגה תופיע המילה prog.
4. לחץ CH Down פעם אחת ויופיע הכיתוב USB על המסך. כעת יחל עדכון הקושחה על ידי מספרים שעולים למעלה.
5. כאשר המסך יציג את הכיתוב end, כבה את המקלט על ידי הכפתור באחוריו, שלוף את ה DOK והדלק את המקלט מחדש.

דף הקושחה לאחר העדכון – התמונה מאתר טלראן.
הקושחה עומדת בפני עצמה ולא תלויה בקושחות שלפני כן.
ביצוע ה TimeShift מתבצע על ידי לחיצה על כפתור ה Pause. לחיצה נוספת תמשיך את הצפייה מנקודת העצירה. כפתור ה Stop מבטל את מצב ההשהייה ומחזירה את הצפייה למצב אמת.

ה TimeShift בפעולה – התמונה מאתר טלראן
מימוש ה TimeShift לא נוח יותר מידי, הוא איטי לתגובה והחזרה ל Playback לא מתבצעת בצורה משכנעת כמו ב yesMax או HOT Magic. בשאיפה התכונה הזאת תשופר בעתיד, אך לפחות כעת המקלט הרבה יותר גמיש לשימוש ומיישר קו עם מתחריו.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.