כבלי רמקולים ואינטרקונקט של HiDiamond

ביקורת מוזיקלית ומעניינת במיוחד על הכבלים העבים ביותר שנבדקו באתר ht - כבלי הרמקולים והאינטרקונקט של חברת HiDiamond האיטלקית.


הקדמה

באחד מחדרי המורים שנכנסתי אליהם לאחרונה במסגרת עבודתי, ראיתי על הקיר נייר קלף ממוסגר, שניתן לראות כדוגמתו בבתי-ספר רבים. בקלפים כאלה כתובים כל מיני דברים, כגון: "מתכון לאושר", "תפילה לאימא", שיר מתקתק של רודיארד קיפלינג וכיו"ב. בקלף האמור הכותרת היתה "דברים שמרגיעים אותי". הואיל והייתי די רגוע, יכולתי לקרוא את הקלף בלי לסנן מילים, שלא כאן המקום לפרט אותן (נו, לא צריך להיות פסיכולוג בן תשעים כדי לדעת שהדבר הכי מרגיז אדם בעצבים הוא לומר לו "תירגע"). לא ממש זוכר מה היו הדברים הכתובים ברשימה שם וזה אולי רמז לא מסובך לחשיבות של אותם דברים. בכל מקרה, בדרך חזרה הביתה, התחרטתי שלא הוספתי לרשימה את המשפט "הכבלים של HiDiamond". אני משער שלפחות המורות לספרות היו מסכימות לזה – מן הסתם היו סוברות שמדובר במטפורה כלשהי לענק יהלומים.

HiDiamond היא חברה איטלקית, שנוסדה בשנת 2000 ומתמחה בייצור כבלי אודיו איכותיים. הכבלים שבחנתי הם הטובים ביותר של החברה: כבלי הרמקולים נקראים Diamond Power + 1, באורך שני מטרים ובמחיר 1300 יורו. האינטרקונקטים (RCA) נקראים Diamond Reference Black Gold, אורכם 60 ס"מ ומחירם 1400 יורו. הכבלים אינם גמישים מאוד, אבל גם לא קשיחים עד כדי כך שאי-אפשר לתמרן איתם. בצדי הכבלים, קרוב לחיבורים, יש טבעות עץ שאיני יודע בדיוק למה נועדו (יופי או מסתירים משהו?) אבל ללא ספק הם מוסיפים לרושם והחיבורים עצמם הם מן המשובחים ביותר שראיתי אי-פעם, עם נעילה הדוקה מאוד.


כל כבל מגיע בקופסת עץ מהודרת. בתמונה: Interconnect: Diamond Reference Black Gold – 0.6m

כשקיבלתי את הכבלים כבר השתמשו בהם, אבל לא ידעתי כמה זמן, לכן "הרצתי" אותם לפחות שבוע לפני שהתחלתי להקשיב להם ברצינות. הם החליפו במערכת שלי את הכבלים המצוינים של חברת EntreQ השוודית, שמחירם פחות מחצי מן הכבלים האיטלקים. האינטרקונקטים היו מחוברים רוב הזמן בין הפונוסטייג´ שלי למגבר. לתקופה בת שלושה-שבועות בערך, חיברתי אותם בין נגן התקליטורים (PrimaLuna Prologue Eight) למגבר. כבלי הרמקול חוברו רוב הזמן לרמקולים של Coincident Victory וחלק קטן מן הזמן חיברתי אותם אפילו לרמקולים זולים במחירם, אבל מפתיעים בביצועיהם, של Duevel Planets.


כבלי ה HiDiamond Power+1 מחוברים לרמקולים מתוצרת Duevel Planets.

בחינה

טוב, הפעם הביקורת תהיה קצרה – ולא בכוונה. האמת היא שדי ניסיתי לפרט, אבל כל מה שיצא לי זה קומפלימנטים סופניים למיניהם. בכל זאת, אשתדל ככל יכולתי להיות קצת יותר ספציפי ולהדגיש שלוש תכונות הבולטות מייד לאוזן כשמקשיבים לכבלים האלה:

  • יכולת מיקוד טבעית לחלוטין. אי אפשר יותר טוב מזה, כי אי אפשר להיות יותר טוב מן המציאות. נקודה.
  • במה עמוקה, רחבה וגבוהה. כל הקלטה, אם לא נעשתה בקופסת גפרורים, מלאה "טונות" אוויר.
  • טווח תדרים מלא ומאוזן בצורה מושלמת: אין העדפה לשום תחום תדרים וכולם באים לידי ביטוי טבעי לחלוטין.


כבלי ה HiDiamond Power+1 מחוברים ל Bösendorfer VC7

הכבלים האלה מצטיינים בצורה יוצאת מן הכלל גם בכל הפרמטרים האחרים: ניטרליות, דינמיות, פירוט, מעברים מהירים, שקט עמוק וכיו"ב, אלא שהם עושים את זה בדממה. הם כמו מוזיקאי גדול, שלא מדגיש את היכולת הווירטואוזית המושלמת שלו, כי הוא הראשון שיודע שהתפקיד של הווירטואוזיות הוא לשרת את המוזיקה, לא להפך. הפסנתרן העצום ארתור שנבל סלד מזיקוקי הדינור הווירטואוזיים של פסנתרנים רבים בזמנו והתעקש ללמד את תלמידיו את סודו של הצליל הבודד, צליל בודד עם התחלה, אמצע וסוף, שממנו נברא עולם ומלואו. אני מניח שאילו חי בזמננו והיה מוכה אודיופיליה כמונו, היה מביא לתלמידיו שפע דוגמאות מעולם הכבלים, כדי להסביר להם אנטי-מוזיקליות מהי. למשל, הוא היה מציג להם את הנטייה של כמה כבלים יקרים לדינמיות כל כך פרועה, עד שכול אדג´יו נשמע מולטו אלגרו, או הנטייה של כבלים אחדים להדגיש צלילים נמוכים וגבוהים ולשלוח את המאזין לחפש את צלילי הביניים במדור איתור קרובים וכך הלאה וכך הלאה.


HiDiamond Power+1 – כבלי רמקולים מרשימים למראה.

המגניפיקט (Magnificat) של בך, אחת מיצירות המוזיקה הגדולות ביותר לטעמי, היא דוגמה מצוינת להקלטה מורכבת המשלבת תזמורת, מקהלה וסולנים (תקליט של harmonia mundi, 1972, בניצוח: Gerhard Schmidt-Gaden). עם הכבלים של HiDiamond, המקהלה עומדת הרחק מאחור בירכתי הבמה, לכל רוחבה ובצורה נהירה, מפורטת ומוחשית. מלפניה יושבת התזמורת, עם הכינורות משמאל, עם העוגב בשעה אחת והצ´מבלו בשתיים וחצי. הסולנים עומדים לפני התזמורת, אבל לא כמו החתול מצ´שייר (Cheshire) של לואיס קרול, עם החיוך בלבד, אלא עם כל גופם ועם הבדלי הגובה הברורים בין בעלי קולות הסופרנו (בהקלטה כאן: ילדים) לבין בעלי שאר הקולות (מבוגרים). בקצרה, קשה להעלות על הדעת תמונת במה כל כך ברורה, מובחנת ומופרדת, מלאת אוויר, מדויקת, ממוקדת, מאוזנת ועם צליל טבעי כל כך.

הכבלים הספציפיים של HiDiamond טובים מן ה-Entreq (סדרת Discovery) שלי בכל תחום, וה-Entreq שלי הם כבלים מצוינים! למעשה, הם הכבלים הטובים ביותר ששמעתי עד פי אחד וחצי ממחירם וטובים יותר בפרמטרים רבים (ובחשובים שבהם!) מכבלים רבים ששמעתי עד פי שניים ממחירם. אבל Entreq הם בסופו של דבר "כבלים", בעוד ש-HiDimond הם פשוט "לא-כבלים". במילים אחרות, את ה-Entreq "שומעים", ואילו HiDiamond משולים לשיחה ברחוב בינך לבין חברך. האם כשאתה מקשיב לו, אתה עסוק בניתוח התדרים השונים של קולו ו/או של רעשי הסביבה? או בניסיון למקם את חברך בבמת הרחוב? אני מניח שאם חברך לא משעמם אותך למוות, תהיה עסוק מן הסתם בעיקר בתוכן דבריו. כאלה הם הכבלים של HiDiamond – הם פשוט אינם, ואין מחמאה גדולה יותר מזו לכבלים!


כבלי ה Diamond Reference Black Gold מחוברים לאינטגרייטד KR VA880.

לצערי, לא הזדמן לי בתקופת הביקורת להשוות, Tete-a-tete, את הכבלים של HiDiamond מול כבלים באותה רמת מחיר או יותר. מכל מקום, הזדמן לי כבר במשך השנים לשמוע ארוכות כבלים העולים פי שניים עד ארבעה מן הכבלים בביקורת (כלומר, המון כסף!) ובמערכות שהכרתי היטב. בכל המקרים התוצאות היו מרשימות מאוד ובמובנים רבים גם אותם כבלים אחרים אולטרה-יקרים היו "לא-כבלים". בכל זאת, ההתרשמות שלי הייתה תמיד מסויגת, מפני שהצד "האודיופילי" באותם כבלים נטה איכשהו לבצבץ – לפעמים בדמות דינמיות אלימה או תזזיתית מדי, לפעמים בצורת צליל לא מאוזן/לא עשיר, לפעמים… אבל הדברים ברורים. על כל פנים, ראוי להזכיר שוב שלא השוויתי ישירות בין הכבלים, ולא צריך לומר לכם מה ערכו של זיכרון שמיעתי.

בביקורת שפורסמה ב-Enjoy The Music בנובמבר 2007, טען המבקר (Brett Rudolph) שהכבלים הפנומנליים האלה מפיקים את המרב ממכשור משובח, אבל מציגים מכשור נחות באור שלילי ובעייתי. משהו לקוי בטיעון הזה. אם הכבלים פנומנליים והם אכן פנומנליים, הם יעבירו אות ממכשיר למכשיר במינימום עיוותים ומכאן שאפשר יהיה לשמוע את המכשיר בצורה אופטימלית, בלי עיוותים ממנו לשאר הרכיבים. אז נכון שנגן תקליטורים בסיסי (למשל) לא יישמע פתאום "מיליון דולר", אבל הוא יישמע במיטבו (בהנחה שהוא גם מבודד היטב וניזון מזרם חשמל יציב ונקי). במילים אחרות, אם יש לך מכשיר נחות באיכותו בצורה משמעותית משאר חלקי המערכת, אפילו הכבלים של HiDiamond לא יפתרו את הבעיה ומצד שני הם גם לא יעצימו את הנחיתות שלו על-ידי הוספת עיוותים משלהם. השאלה כמובן, היא למה לחבר זהב לסיגים?

תקופת הביקורת: שלושה חודשים.
המוזיקה: בעיקר מוזיקה "קלסית", לרוב מתקופת הברוק, ומעט ג´ז קלסי (משנות החמישים והשישים).
חדר ההאזנה: סלון ביתי, לא סימטרי, בשטח 22 מ"ר בערך, עמוס ריהוט וספרים. גובה תקרה 260 ס"מ.
המערכת – מקור אנלוגי: פטפון Michell GyroDec עם ספק הכוח המשודרג (HR), זרוע TecnoArm, וראש Shelter 901. פונוסטייג´ EAR834P עם שפופרות משודרגות.
הגברה: Mystère ia21, KR VA880.
רמקולים: Coincident Victory, Duevel Planets, Bösendorfer VC7.
כבלים – לרמקולים: HiDiamond Power+1, Entreq Discovery. אינטרקונקטים: HiDiamond Reference Black Gold Entreq Discovery. כבלי חשמל: Acoustic Zen Tsunami Plus.
מפצל חשמל: Transparent Bank 6. שקעי החשמל הם מתוצרת SINE.
בידוד: ארונית מבנייה עצמית בסגנון RoomTune, עם משטחי SRA מתחת לפטיפון ולפונו סטייג´. המגבר מונח מחוץ לארונית על בלוק עץ מסיבי בעובי 10 ס"מ. כל הציוד, כולל הרמקולים, מונח על ספייקים של BDR. כל הכבלים, כולל מפצל החשמל, מונחים על ספוגים אקוסטיים של Auralex (בתקופת הביקורת נבחנה המערכת עם רגליות מיוחדות של Entreq. ביקורת בקרוב).

סיכום

הכבלים של HiDiamond הם כבלי Reference במלוא מובן המונח, המגלים מה עושים הכבלים ברמות הגבוהות ביותר. ומה הם עושים? האבסורד הוא שהם לא עושים דבר וכך הם עושים הכול (פסגת השאיפות של מסטר זן מן השורה!). הכבלים האלה מאפשרים לשמוע את הרכיב שאליו הם מחוברים במינימום עיוותים – והרי זה מה שאנחנו מבקשים מכבלים, נכון?

כל בעל מערכת מוזיקה ראויה לשמה מוכרח לבדוק את הכבלים האלה. הם אינם זולים – וזו הביקורת היחידה שלי כלפיהם (אם כי הם בהחלט זולים ביחס למחירים הפרועים לחלוטין של כבלי Reference אחרים בשוק) – אבל לפחות נוכל להתגאות ב-V אחד מוצדק, מוצק ומוחלט ברשימת המערכת האולטימטיבית, שכל אחד מאיתנו דמיין לו אותה בשלב זה או אחר בחייו.

מחירים
1400 יורו – אינרקונקט Diamond Reference Black Gold – 0.6m
1300 יורו – כבלי רמקולים Diamond Power + 1 – 2m

מותג HiDiamond חסר כיום יבואן מקומי וניתן לרכישה מאתר היצרן.

להמשך דיון בנושא הביקורת לחץ כאן.

Special thanks to HiDiamond who supplied us with the sample units we used for this review.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
28.06.2009
  
מאת: שמעון בוזגלו

1