שם המשחק – שליטה!

נכון שתמיד רציתם כפתור אחד המוודא שכל האורות בבית כבויים ותנור החימום או המזגן לא הושארו דולקים? או כפתור אחד ...


כשעוסקים בבית חכם, אפשר לקבוע שאין גבול לאפשרויות השליטה על כל המערכות, בין אם זוהי המנורה הקטנה בסלון ובין אם מדובר בפתרונות אינטגרציה לכל מערכות הבית.                     

קל מאד להתבלבל וללכת לאיבוד בתוך המגוון העצום של האפשרויות והאמצעים לשליטה ובקרה על הבית (ומערכותיו).

אנסה לשפוך כאן מעט אור על התחום באמצעות עמידה על אפשרויות השליטה שהמערכות מציבות לנו ולתת סקירה כללית של אמצעי השליטה והבקרה הנפוצים ביותר.

מודגש שסקירה זו אינה תחליף לייעוץ מקצועי בתחום, ומי שעל סמך המאמר הזה בלבד ניגש לבחור את אמצעי השליטה לבית, עושה זאת על אחריותו בלבד.

הגישה האופיינית הרווחת במרכז הישראלי לבית חכם היא שיעילותה של מערכת בית חכם באה לידי ביטוי בעיקר במידת הסיוע לאנשי הבית והורדת הצורך במעורבות הישירה שלהם בתפקוד המערכת למינימום ההכרחי. כלומר, מערכת בית חכם טובה אמורה לשרת אותי ולעבוד בשבילי ואני לא אמור לעבוד בשבילה.

אנחנו מבחינים ומבדילים בין שלשה סוגים שונים של צורות שליטה. הבסיסית היא הקרובה ביותר בתפיסתה לצורת ההפעלה של מערכת חשמל קונבנציונאלית. ממש כמו במתגים ובמפסקים הרגילים בבית, לחיצה על לחצן כלשהו גורמת להפעלת מעגל חשמלי בודד או מערכת חשמלית. בשל כך, יש הטוענים שלכאורה, עבור סוג השליטה הזה אין לנו צורך בבית חכם. אבל בניגוד למערכות החשמל הקונבנציונאליות, כאן אנחנו לא תלויים דווקא במפסק שממוקם על הקיר. יש לנו גמישות מלאה בבחירה של אמצעי השליטה השונים. באותה מידה שבמערכת החשמל הרגילה אני לוחץ על המתג שמדליק את מעגל התאורה בחדר, אני יכול ללחוץ על לחצן בשלט רחוק, בטלפון, במחשב כף יד או בפנל מגע כדי לבצע את אותה פעולה. אם סיבה כלשהי מונעת ממני את הנגישות אל מפסק מסוים, אני יכול להורות למפסק אחר לשלוט על המעגל הרלוונטי.

את הסוג השני של צורות השליטה אני מכנה "חצי אוטומטית", כי למרות שבדומה לצורת השליטה הקודמת, אני עדיין צריך ללחוץ פיזית על הלחצן כדי לבצע את הפעולה, ההבדל כאן הוא שאותה פעולה מורכבת מרצף של פעולות שונות המתרחשות בזה אחר זה או במקביל. בשפת הבית החכם, אלו הם ה"תרחישים". התרחישים מציגים לנו תפיסת ניהול שונה לגמרי כי בניגוד לקיים במערכות החשמל הרגילות, כאן לא צריכה להעסיק אותי השאלה איזה לחצן שולט על "המנורה הקטנה בסלון". במקרה שמגיעים אלי אורחים, אני יודע ללחוץ על לחצן "אורחים" וביחד עם כל התרחיש נדלקת גם המנורה הקטנה בסלון (שמוגדרת מראש להדלקה בתרחיש הזה).

דוגמה נפוצה מאוד להפעלה באמצעות תרחיש היא הלחצן ביציאה מהבית. זה נכון שתמיד נחמד ללכת מחדר לחדר כדי לבדוק ולאתר את מכשירי החשמל, התאורה והמזגנים שהושארו דולקים, לעבור בין כל התריסים, לסגור אותם אחד אחד ולזכור לדרוך את מערכת האזעקה, אבל כשאני קצת ממהר (במיוחד כשאני יוצא בבוקר לעבודה) אני יכול לבחור באלטרנטיבה בדמות אותו לחצן. כך, בלחיצה בודדת, המערכת תבצע  כיבוי כללי בבית בהתאם להנחיות שהגדרתי לה מראש. תרחישים נפוצים נוספים הם תרחישי "לילה", "צפיה בסרט", "שבת" וכו´.

לסוג השלישי של אפשרויות השליטה ניתן לקרוא "שליטה אוטומטית". כלומר, לא דורשת מעורבות מצד המשתמש בהפעלת התרחישים או הפעולות.

כאן מדובר על תגובה קבועה מראש של הבית לאירועים שונים או על פעולות מתוזמנות.

מערכת בית חכם יכולה לקבל אינדיקציה על האירועים השונים דרך מידע המתקבל מגלאים, רגשים, חיישנים וכו´, למרות שלצורך העניין, גם ה-Log של המערכת יכול לשמש לצורך פעולות אוטומטיות (לדוגמה, אני יכול להחליט שכשהעוזרת נכנסת לבית עם המפתח שלה או עם הקוד שלה, המערכת תפעיל תרחיש תואם).

שליטה אוטומטית נוספת מושגת, כאמור, בעזרת משימות מתוזמנות. הבית יכול לדוגמה להדליק את תאורת הגינה עם השקיעה ולכבותה עם הזריחה, להעיר אותי בבוקר עם המוזיקה שאני אוהב, ולהעלות את התריסים כדי לספק תאורה טבעית.

לעיתים חשוב לזכור שמה שחכם ב"בית חכם" זה המשתמשים (לא המערכת ובטח שלא הבית). זה נכון שמערכות השליטה מספקות לנו פלטפורמה טובה, אבל החוכמה שלנו יכולה לבוא לידי ביטוי בניצול יעיל של הכלים שהיא מספקת לנו דרך שילוב נכון של כל צורות וסוגי השליטה המתאימים.

מאחר ואמצעי השליטה כה רבים ומגוונים, ניתן לקבוע שכמעט אין פלטפורמת תקשורת זמינה או אמצעי שניתן לחשוב עליו ולא מיושם ברמות שונות בבית החכם. יש כאן המווון מקום להפעלת הדמיון ולמרות שאני משמש כיועץ בתחום כבר מספר שנים, עדיין אני מוצא את עצמי מופתע מכל מיני אפשרויות שליטה חדשות. הנה סקירה של אמצעי שליטה הנפוצים:

פנל לחצנים / Keypad

כמעט כל חברה העוסקת בתחום מתהדרת במגוון רחב של פנלים. בניגוד למפסקים בבית "רגיל", לחצנים בבית חכם ניזונים מקו תקשורת (מתח נמוך) ולא מקו חשמל רגיל, כך שניתן למנות מספר ייתרונות בולטים לפנלים:

  • גודל פיזי- לחצן בפנל לחצנים יכול להיות קטן בהרבה מחברו, המפסק רגיל. במקומות שונים בבית בהם קיים ריכוז הפעלות גבוה (סלון, כניסה לבית, מטבח וכו´..) ייתרון זה בא לידי ביטוי בכך שפני הקירות נשארים יפים ונקיים יותר.
  • מראה / עיצוב- ניתן למצוא לחצנים ומסגרות במגוון רחב של צבעים, צורות ועיצובים, (החל ממראה מטאלי ועד למראה קריסטלי…) עם/ללא תאורה אחורית, עם כיתוב או חריטה. בעבודתי אני נחשף לא אחת לאדריכלים ומעצבים שלא מוכנים להתפשר ולאפשר מפסקים במקומות שונים בבית ("על גופתי.."). כאן, הגמישות העיצובית מסייעת ללקוחות ליהנות מהבית ועל מגוון ההפעלות שבו מבלי להתפשר.

לחלק מהפנלים נוספות נוריות בקרה שתפקידן לתת לנו אינדיקציה על סטטוס התרחישים הפועלים בבית או על תקלות. בחלק מהמערכות ניתן לבצע יותר מפעולה אחת בכל לחצן. כך לדוגמה אני יכול להדליק את האור בלחיצה בודדת קצרה, להפעיל תרחיש צפיה בסרט בלחיצה ממושכת על אותו לחצן או לבצע פעולה אחרת בלחיצה כפולה.

 
פנלים מעוצבים של iLight

פנל מסך (מגע)

מסך מגע לשליטה הוא בדרך כלל כלי יעיל ונוח לשליטה (ובקרה) על מערכות הבית. מידת הנוחות והיעילות תלויה בין היתר במיקום המסך בבית וכמובן בממשק הגרפי שלו למשתמש.

בהשוואה לפנל לחצנים, למסך יש שני יתרונות בולטים:

  • ניתן להציג עליו כמות גדולה יותר של מידע על מערכות הבית (כלי בקרה).
  • במסכי מגע, בניגוד ללחצנים מתוכנתים, ניתן "לטייל" בין מסכי משנה, להיכנס לתתי תפריטים עם הגדרות שונות עבור המערכות השונות והאזורים השונים בבית.

 גם במסכים, יש מגוון חלוקות לסטנדרטים שונים ולסוגים שונים. לדוגמה, ההבחנה הבולטת היא בין מסכים נייחים למסכים ניידים.

המסכים הנייחים מותקנים על הקיר (או שקועים בקיר) בדרך כלל באזורים המשמשים כנקודות שליטה מרכזיות בבית (בכניסה לבית, בחדר הורים וכו´).

ייתרונם של המסכים הניידים הוא כמובן בכך שאפשר ללכת איתם ברחבי הבית כדי לקבל שליטה טובה יותר מכל מקום.

מבחינה פונקציונאלית ניתן לומר שמסכים אלה קרובים יותר לשלט רחוק עם מסך (כמו ההרמוני של לוג´יטק או הפרונטו של פיליפס) או למחשבי לוח (Tablet PC).

מסך מגע נייד "MVP 8400i 8.4 של AMX

שלט רחוק

פתרון שליטה שעשוי להתאים היטב לבית שבו לא קיימת נטיה לאבד את השלט. השלטים לרוב קטנים יותר ממסכי המגע ולחלקם עיצוב ייחודי המקנה למשתמש אחיזה נוחה ולכן הם בד"כ מותאמים יותר לשימוש נייד בבית. ייתרון נוסף הוא בלחצנים הייעודיים הממוקמים בו למשימות השונות, מה שהופך אותם לנוחים יותר לעבודה עם מערכות המדיה של הבית ולניהול מערכות החשמל ברמה בסיסית. גם בחלק ניכר ממסכי המגע הניידים ניתן לראות לחצנים ייעודיים.

שלט Pronto TSU9800 של פיליפס

טלפון

בשנים האחרונות התחלנו להיות מחוברים מאד לטלפון הנייד שלנו, בעיקר מפני שהוא משמש אותנו כפלטפורמה לפעולות ומשימות רבות (נגן מדיה, מצלמה, יומן, גלישה באינטרנט ועוד). מאז כניסתו המאסיבית של מכשיר הטלפון לחיינו, הוא גם הפך למכשיר שליטה נפוץ מאד בשל זמינותו.

בחלק מהמערכות, השליטה טלפונית יכולה להתבצע דרך חיוג למרכזיה עם נתב אוטומטי ("למיזוג הקש 1, לתאורה הקש 2…"). במערכות אחרות ניתן להגיע לתוצאה דומה באמצעות שליחת SMS עם הפקודה הרצויה. מדובר באמצעי מאד נוח למי שרוצה להדליק את הדוד או המזגן מהדרך או לכבות מכשיר או מערכת ששכחנו לכבותה ביציאה מהבית.

מאחר והטלפון הוא מכשיר תקשורת דו כיווני, הוא יכול להציג לנו חיווי ולתת לנו התראות על אירועים שונים בבית.

יש אנשים החוששים מאמצעי שליטה זה מטעמי בטחון. לכן מערכות שונות יכולות להסתייע בתכונות מזהה מתקשר (Caller ID) והקשת קוד אימות.

אינטרנט

בדומה לטלפונים הסלולריים, גם האינטרנט הוא אמצעי שליטה שהולך ונהיה נפוץ יותר ויותר עם השנים.

חלק מהבקרים יכולים לקבל כתובת IP משלהם ולקבל שליטה מכל מחשב מרוחק בעל גישה לאינטרנט (עם אמצעי האבטחה הנדרשים, כמובן).

גם מערכות שונות שהשליטה באמצעות האינטרנט אינה מובנית בהן מאפשרות זאת בד"כ באמצעות חיבור למודול ייעודי.

השליטה באמצעות האינטרנט היא בעלת פוטנציאל גבוה במיוחד מכיוון שכל אחד יכול לקחת אותה למקומות הקרובים אליו. אני יכול לגשת למערכת באמצעות האייפון, או מחשב כף יד כלשהו עם חיבור אינטרנט, מהמחשב שלי בעבודה, מהמחשב הנייד בבית קפה או כאמור מכל מקום בעולם.

אנשים השוהים בחופשה בחו"ל יכולים להדליק את מערכת ההשקיה ולסגור את התריסים לאחר שבתחזית מזג האויר התברר להם שצפוי להיות שרב או גשם בישראל.

שעון / תזמונים

ברוב מערכות הבית החכם קיים שעון מובנה, אך כשרוצים לשלוט היטב על המערכות בבית, זה לא תמיד מספיק שיש שעון.

אם אני רוצה להדליק את האור, מוטב שאגדיר למערכת לאיזה פרק זמן האור אמור לדלוק ללא התערבות שלי.

מאחר ומבחינות רבות השעה חמש בערב של היום אינה דומה לשעה חמש בערב בעוד חודשיים, השעון הנפוץ במערכות בית חכם הוא שעון אסטרונומי. כזה שיודע גם מהי שעת השקיעה ומהי שעת הזריחה מדי יום.

עבור שומרי שבת, שעון כזה שמובנה במערכת השליטה על כל הבית מהווה ייתרון עצום.

הוא יכול להחליף קבוצה גדולה של שעוני שבת לשליטה על כל אחד ממעגלי החשמל בנפרד ובנוסף חוסך את הצורך בהתעסקות מיותרת עם כיוון והגדרות מחדש לפני כניסת כל שבת.


 דוגמה לתוכנת שעון אסטרונומי

גלאים

הסיפור עם הגלאים, רגשים, חיישנים, גששים או איך שתבחרו לקרוא להם נשמע בעבר כמו מדע בדיוני. תפקידם של כל אלה הוא אחד- לתת למערכת אינדיקציה על מה שמתרחש בבית. לרוב, המערכת "מחליטה" מה לעשות עם המידע שהתקבל מהגלאים בהתאם להנחיות שלנו. אחד הדברים היפים במערכות בית חכם הוא האינטגרציה למערכות השונות. חיבור טוב למערכת האזעקה יכול לנצל את הגלאים הקיימים כדי לבצע פעולות אוטומטיות שונות בבית (אותו גלאי שאחראי להתריע כשהדלת נפתחת בזמן שמערכת האזעקה דרוכה יכול לאותת למערכת להדליק לי את האור בכניסה כשאני נכנס עם קניות בשעות הערב). בנוסף ניתן להתקין סוגים שונים ונוספים של גלאים ע"מ למסור למערכת מידע על עשן, לחות, רוח, גז, תאורה, טמפרטורה וכו´ לצורך שליטה על הבית.

התריס בסלון לדוגמה, יוכל לרדת באופן אוטומטי כשיורד גשם בחוץ, לעלות כשרמת התאורה מבחוץ גבוהה מספיק ובכך לאפשר לי לחסוך בהדלקת תאורת הסלון, לרדת כשהרוח בחוץ מתגברת ולעלות כדי לאפשר לי מילוט מהיר במקרה של שריפה וכו´.

כאמור, יש עוד סוגים רבים ושונים של אמצעי שליטה מגוונים על מערכות הבית. הבאתי כאן סקירה בסיסית של העיקריים.

אם מערכת החשמל הרגילה מאפשרת לי להדליק את האור בעזרת מפסק בלבד, מערכות בית חכם למיניהן מציעות מגוון רחב של אמצעי שליטה. אמצעים אלה מהווים חלק חשוב בתחושת הנוחות והגמישות שמלווה את המשתמשים במערכות השונות.

להמשך דיון בנושא הביקורת לחץ כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
05.06.2009
  
מאת: יוסי פוגל

1