הקדמה
כפי שאנחנו עושים מדי פעם, קופצת חבורת HIGH END SOCIETY למפגש במקום כזה או אחר להקשיב למוזיקה, לציוד ואף לדון בציודים שונים וברעיונות שונים. הפעם אתר המפגש היה ב-ORAC בראשון לציון.
החוייה של איתן אבער
כן…עוד לפני הסקירה הטכנית, עשה לי טוב על הלב לראות את החבורה הזאת, הכל-כך מגוונת. אלה ששוחחתי עמם, נשואים, רווקים וזה "ששיחרר את ההנהלה" לדבריו… צעירים בגילם וצעירים ברוחם, ישובים במחזה סוריאליסטי של חיפוש ה"אמת הווקאלית" והדרך להשיגה.
כהרף- עין, נשכחו כל טירדות היום וקומת הגג השוממה (שעת ערב מאוחרת) בבניין של ORAC נתמלאה חיים.
לוני קיבל אותנו כהרגלו בחום והאולם הרחב הכיל את כולנו ללא קושי.
אהבתי את השיחה הערה שהחלה להתגלגל בהתלהבות גדלה והולכת, עוד לפני ההשמעה. הדיון סב על בעיות חשמל, פילטריזציה, בעיית הקרל וחוט החשמל באירלנד ועד העין האנושית-אביזר מתוחכם או פרימיטיבי ביחס לאוזן?
אייל עצר את הסחף – הגיע זמן שמיעה.
לוני סקר את שני הסטים ונראה כי הארסנל המוצג הינו ממרחבי אירופה בשונה ממה שזכרתי .
הסט הראשון שניגן, פרה פאוור של TRAFOMATIC נאה למראה.
המגבר שופר מעט באמצעות החלפת מנורות הדרייברים והסט חובר לנגן הגבוה בסדרה של חברת LEEMA הבריטית.
חשוב לציין כי הנגן הנ"ל זכה לשבחים רבים בעיתונות המקצועית וכל האלקטרוניקה חוברה לרמקולים מדפיים של NEAT האנגליה כאשר מדובר ברמקול מדפי מהסדרה הגבוהה ULTIMATUM, ללא ספק הרמקולים הללו יפיפיים בגימור מושלם .
פתחנו בפטרישה – שנשמעה מצויין לדעתי. למרות האולם הענק, הרמקולים נשמעו מפורטים להפליא עם הרבה אוריריות בחלק העליון. הנוכחות של הזמרת היתה בולטת בקידמת הבמה ולא היתה תחושה של אפלוליות ועמימות שמאפינת לעיתים (ואני מדגיש-לעיתים), הגברה שפורפרתית.
לגבי הנמוכים, הם היו בהחלט טובים ובחדר ההאזנה "נורמלי"עשויים להיות מספקים בהחלט. עם זאת, לא הייתי מתנגד לבאס עוד יותר עמוק ובריא.
בדיאנה קרל הסיפור היה דומה, אם כי רמת ההקלטה לטעמי היתה פחותה משמעותית מהקולגה הקודמת.
דאייר סטריטס, נשמעו לא רע, בעיקר בפריטה המהפנטת של קנופלר ובנוכחות שלו ב"קידמת הבמה". הוא התמודד יפה ,עד נקודה מסוימת שהווליום הגבוה והמיקצב הגובר גרמו לו כבר לדיסטורשיין קל. פה נכנס הסט השני שחובר ואשר הדגים כמעט את ההפך המוחלט…
מונובלוקים של TRIGON, קטנים וממזרים, מחוברים לפרה מפלצתי של NAT (ששוה לערוך לו כתבה בפני עצמו) ולמקור זהה, יצרו תחושה של שליטה אמיתית ברמקול. הבאס ירד נמוך משמעותית והתהדק. הפירוט שהיה טוב עוד קודם, שופר בצורה בולטת. דווקא ה"בהירות הטרנזיסטורית" שאותה ציפינו לשמוע ביחס לסט השפורפרתי המלא,פשוט לא היתה קימת. להיפך, היה איזון וכולם שבו למקומם ה"טיבעי".
נכון, זה לא היה אותו המיד, הבשרני והמוחצן, שמגיע כמעט עד עליך. בעיקר בדאייר סטריטס, בקטעים הכי מורכבים, ניתן היה לשומע שהרמקול זרם ולא הציק, ההפרדה נשמרה ולא הפכה לבליל מוסיקלי.
אהבתי.
לקינוח שלף מרטין את "נשק יום הדין", בדמות הבדלים בין כבלים (במקרה הזה אינטרקונקטים), יש או אין? אם כן אז אז עד כמה ובאיזה מחיר.
מהר מאוד זה התפתח להתעמתויות חביבות בין איל למרטין.
השעה כבר כמעט חצות ונאלצתי ללכת. הפסדתי את הסוף, אך אנשים נשארו וניכר היה שנהנו מכל רגע.
ואני…חברים, יצאתי עם טעם של עוד.
אז שוב תודה ללוני על האירוח.ל אייל שדאג ואירגן ולכול החברים שהגיעו.
כן ירבו.
החוויה של עפר לאור
בדרכי, אני מזדנב אחרי האודיופילים האמיתיים ומנסה לפצח לי את סוד ההנאה שלהם מהאודיו. הקשבה למערכות אודיו איכותיות עוזרת לי לקשר בין מילים אודיופיליות לבין דרך התממשותם בטבע… היה לי ברור שהרמקולים שהוצגו במפגש בשילוב עם ה-TRAFOMATIC הניבו תוצאות בהירות מדי לאוזני העדינות… הגברה טרנזיסטורית (בניגוד לסטיגמה הבהירה שדבקה בהם), לעומת זאת, הניבה סאונד אחר לחלוטין, אך מעט עמום מדי לחלל שבו היא הופקה. מאוד אהבתי את הרעיון של ווליום דיסקרטי ב-NAT שעזר לנו מאוד להעביר את החלק השני במפגש באופן אמין ומדוייק הרבה יותר.
קטעים שונים של מוזיקה וסגנון הוצגו בווריאציות שונות של ציוד, אך עם אותם רמקולים וההבדלים המהותיים בין הגברות שונות הדגימו עד כמה מערכת מושפעת משילובים שונים של מוצרים המרכיבים אותה. קטע הדגמה מצויין של הדייר סטרייטס שחזר על עצמו עזר לנו להבחין בניואנסים הקטנים שכל רכיב במערכת הביא או גרע ממנו.
קטעי המוזיקה של אירי (שהידע שלו במוזיקה תמיד מפעים את כולנו), הדגימו גם עד כמה הקלטות שונות אינן מושפעות דווקא מהמדיום, כאשר דווקא הקלטות ישנות משנות השישים נשמעו חדות ומדוייקות יותר מהקלטות עדכניות יותר.
למרות הפצרותי החוזרות, עד כה מפגשי הקהילה לא התמקדו בנושאי הכבלים, נושא שאישית כבר פרסמתי שמעניין אותי מאוד לשמוע ולחוות. כידוע, אני טכנופיל ואינני מאמין ב "הבדלים עצומים של X%" ולכן היה לי מעניין מאוד להיות נוכח בקהל שמורכב ברובו מאנשים שכן מבחינים בהבדלים. המטרה? לא היתה כזו, רצינו לנסות ולראות אם כולם ישמעו הבדלים, האם חלק מהאנשים ירגישו בהם ובכלל – זה נושא טעון ומעניין ושווה היה להשקיע את הזמן והמאמץ בכדי טיפה לנבור בו יותר מאשר לנהל עליו דיונים אינסופיים שבסופם בד"כ יש טריקות דלת ואיומים אישיים אחד על חיי האחר…
תחילה פצחנו במעבר סדרתי וידוע בין כבלי אינטרקונקט ברמות מחיר שונות. לפני כל בדיקה, אייל הסביר ארוכות את תכונות ועלויות כל כבל ואז שמענו אותו עם אותם קטעי אודיו במערכת. אישית, לא שמעתי בשלב זה הבדלים (אם כי בחלק מהמקרים, הפרש הזמן בין הבדיקות היה מעט ארוך והקשה מאוד את היכולת שלי לשפוט אם היו או לא היו הבדלים בצליל). רמת הווליום נשמרה עקבית לאורך כל הבדיקות ובכל החלפה שינינו את כניסת האודיו של המגבר בכדי למנוע "רעשי מעבר".
חלק מהשומעים הרגישו הבדלים מהותיים בין הכבלים השונים בשלב זה וחלק פחות וכמובן שהיו כאלה שלא הרגישו בהבדלים (אני בינהם).
לפיכך ביקשתי מהנוכחים בדיקה מדעית יותר.
מבחן הכבלים
כצפוי, פורמט הבדיקה היה נושא טעון ולקח כרבע שעה להגיע להסכמה לגבי הבדיקה הראשונה שבה ההחלפה בוצעה בידי מרטין.
לצורך הבדיקה הוחלט שאייל וינדלר יהיה הנבחן, כאשר הקהל סביבו היה מעט נרגש ואין ספק שלפחות בחלק הראשון של המבחן מעט הקשה על המבחן כמו גם על הנבחן והבוחן… המתכונת היתה פשוטה, אייל יצא מהחדר ואנחנו בחרנו כבלים לצורך הבדיקה. לצורך הבדיקה נבחר כבל מאעפן במיוחד שנראה כאילו שהורכב ביד על ידי תופרת פיסחת (משהו לא ברור שהגיע כנראה מהבגאז´ של חיים). מפה כיסתה את כל המערכת בעוד שמרטין החליף נמרצות (או שלא) בין הכבלים השונים. במבחן זה, יצא אייל את החדר בין הסשנים השונים ושוב הפרשי הזמן הארוכים של ההחלפות הצליחו להקשות גם עלי.
אייל ראה אך ורק את הכבל "הטוב", אך לא ידע מה הכבל השני שיהיה בשימוש. האחרים שהיו איתו הופתעו תחילה מכך שהכבל הגרוע נשמע ממש טוב (האמת שזה הפתיע אותי, החזות של הכבל היתה מאוד רעה…). מרטין התחיל עם הכבל היקר ואז עבר לכבל השני ולבסוף כשהיה צריך להחליף שוב, הוא לא באמת החליף. אייל הצליח לזהות את כל המהלכים כראוי, וציין שזה קשה ושהאופי של הכבלים הוא דומה.
מכיוון שראיתי שזה מתיש והשעה התחילה להיות מאוחרת התנדבתי לעשות מבחן נוסף במתכונת ABX. הרעיון היה לקצר זמנים ולכן בכל פעם נותק בפועל הכבל, אף אחד לא יצא את החדר (אייל ישב הפוך ולא ראה את הכבלים). בפועל הכבלים כולם הוחבאו מאחורי הפרגוד ולכן אף אחד מהנוכחים חוץ ממני לא ידע את הסדר של החיבורים. חוץ מאייל היו מספר נוכחים אחרים שבעצם נבחנו גם הם. בשיטה זו קיצרנו מאוד את הזמנים של החלפת הכבלים.
המתכונת פשוטה – התחלנו עם כבל יקר ומוכר לאייל. הכבל השני היה כבל תקין (אייל ראה גם אותו) שהיה כבל גנרי של "5 ש"ח". בכל פעם שמענו את אותו קטע על ידי הדייר סטרייטס. תחילה שמענו את הכבל הראשון, אח"כ את הכבל השני. בנקודה השלישית הוחלף הכבל לכבל לא ידוע מבין השניים. אייל היסס תחילה ואמר שהוא חושב שהכבל הוא היקר יותר אך שהוא בכלל לא בטוח. אמרתי לו שייקח את הזמן והוא אמר שהוא עדיין לא ממש בטוח ולכן הוחלף הכבל לבקשתו שוב לכבל היקר.
אייל מיד חזר ואמר שהכבל הלא ידוע שעליו הוא נבחן הוא חד משמעית הכבל הזול, והוא אכן צדק.
אחרים שניסו גם להיבחן התקשו מאוד ואני לא חושב שמישהו חוץ מאייל ניסה באמת להגיד בקול רם את התשובה שלו. מה שהיה מעניין במיוחד לשמוע היה שכאשר הכבלים הושמעו וכולם ידעו איזה כבל מחובר, מרבית השומעים שמעו הבדלים גדולים אך כאשר המבחן היה עיוור, ההבדלים קטנו עד מאוד (חלקם כבר לא זיהו הבדל).
עלו מספר תאוריות על הנושא הזה, בין אם מדובר בלחץ הקהל או המבחן הגורלי או סיבות פסיכולוגיות, אך בהחלט לא היה בנושא הזה קונצנזוס.
אז מה היה לנו שם, אייל הצליח להשיג 100% הצלחה במבחן הכבלים שערכנו. קשה לומר שמדובר במבחן ששני הצדדים יכולים לאמץ כי הוא היה רחוק מלהיות קובע – לא סטטיסטית וגם לא מדעית. עם זאת, הוא היה גם משעשע וגם תוצאותיו וכמובן מהלכו הפתיעו אותי אישית – עד כמה אנשים רגישים להבדל. אני חושב שלא היה מדובר במבחן קל פסיכולוגית (הפוטנציאל של להיות מוקף באודיופילים ופתאום לטעות זו בהחלט מקור פוטנציאלי לפדיחה גדולה במידה וטועים) ולכן דבר ראשון כל הכבוד לאייל על הוובוס הגדולים שלו…
סיימתי את המבחן ברגשות מעורבים. מצד אחד, ראיתי שאנשים מייחסים חשיבות עצומה להבדלי ניואנסים שהעלות הנלווית שלהם היא אלפי דולרים (לא שאני יכול יותר מדי להצטדק אחרי רכישה של מעבדי וידאו בעשרות אלפי דולרים שההשפעה שלהם על התמונה לא ממש ברת מדידה או הערכה באותה מידה…). מצד שני, בעת המבחן אני כעת משוכנע אישית יותר מתמיד שאני אישית לא שמעתי הבדל למרות החלפות שונות רבות… האם הבעיה היא בשמיעה שלי? יתכן… קשה לי לשפוט, אבל בהחלט נהנתי מהמבחן.
חזרתי הביתה שקוע במחשבות ולמחרת ניסיתי בעצמי להחליף את האינטרקונקטים במערכת.
ההבדל היה מדהים, ה _________ היה מלא יותר, הפירוט התעצם ואפילו אשתי שרחצה כלים במטבח קפצה מהר לסלון ושאלה מה החלפתי שגורם למערכת להשמע כל כך טוב. לא הייתי בטוח שבאמת זה היה הגורם לשינוי ולכן החלפתי בחזרה לאינטרקונקטים המקוריים ובאמת גם אשתי זיהתה שה _________ חזר להיות כפי שהיה…
יש מספר מונחים שאפשר להשתמש במקום ה________ – אתם מוזמנים להכניס אותם בעצמכם…
מקווה שברור שהמשפט האחרון היה בהומור (הקרדיט המלא לאודיוהוליקס שהקטע הזה לקוח מהם…). ככל הנראה אני אמשיך להיות אדם דיגיטלי בעולם אנלוגי.
ניתן למצוא את אלבום התמונות המלא של המפגש ב-ORAC כאן.
נשתמע במפגש הבא…
לתגובות על המאמר בפורום ניתן ללחוץ כאן
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.