הקדמה
הקדמה
לאחרונה בדקנו את ה-42PY800, מסך הפלזמה היחיד בגודל 42" כיום שהוא FULL HD. לאחר הבדיקה היו פניות רבות לשאול אותנו האם ה-50PY800 איכותו כמותו ואיך הוא בהשוואה למסכים אחרים בשוק זה.
ובכן, לקחנו את ה-50PY800 לנסיעת מבחן. הבדיקה היתה ממושכת מהצפוי והופסקה באמצע על ידי תערוכת CES ואירועים אחרים, אך דווקא השימוש לאורך זמן נתן לנו פרספקטיבה מעניינת וזמן לבדוק את המסך באופן יותר נינוח.
מבחינה חיצונית, המסך בעצם נראה ממש זהה ל-42PY800. ליתר דיוק, אם תספקו לנו תמונה של המסך ללא דרך לבחון את גודל המסך (למשל על ידי אדם שעומד ליד המסך, סביר להניח שלא נדע להבדיל בין השניים. המסך כולל פילטרים כמעט זהים וגם "מרגיש" מאוד דומה ל-42PY800.
את רשימת הפונקציות השונות, המסך בעצם ממש אחד לאחד כמו ה-42PY800, כך שמה שנשאר לבדוק זה כיצד הוא מתפקד במצבים שונים, עיבוד התמונה שלו וכו´.
מבחינת פאנל החיבורים, הוא ממש זהה – שני חיבורי HDMI, ושני סטים של חיבורי קומפוננט/קומפוזיט פלוס חיבור SVIDEO ומוניטור החוצה (שימושי לשרשור מסכים).
גם הפאנל הקדמי דומה להפליא:
הפאנל הקדמי כולל חיבורים נוספים כגון HDMI שלישי, קומפוזיט, SVIDEO, חיבור אוזניות וחיבור SD CARD (מהירות גבוהה).
מה חסר לנו כאן? חסרים כמובן חיבורי SCART שהיו בוודאי מייקרים מאוד את המסך (כי זה היה דורש הבאת מודלים אירופאיים ארצה) וחסר לנו חיבור USB לשימוש רחב יותר. גם העובדה שיש תמיכה אך ורק בתמונות ב-SD CARD טיפה מקטינה את האטרקטיביות שלו.
מבחינת הסאונד, הרגשתי שיפור ביחס ל-42", בעיקר בגלל נפח גדול יותר שניתן לתיבות התהודה של הרמקולים. לא מדובר בשיפור דרמטי, אבל בהחלט מורגש.
מדידות ובדיקות
מדידות ובדיקות
במקרים רבים מסך אשר נמדד היטב ב-42" יכול להפוך לבעייתי כאשר משתמשים בפאנל 50" ולכן חשוב היה לי מאוד למדוד את המסך במיוחד לאור ההתקדמות של המתחרים (קרי: פיוניר).
בדיוק כמו ה-42PY800, הורדת פרמטר ה-OVERSCAN למצב OFF מאפשרת לו לקבל NATIVE RATE. טור הפיקסלים השמאלי ביותר נראה מעט חתוך אך כמובן שדבר זה לא מורגש בפועל עם תוכן כלשהו.
המסך מרגיש מאוד קונטרסטי, וכאשר הוא מזהה מסך שחור הוא מחשיך את עצמו לחלוטין. צריך לשים לב כי כאשר יש תוכן, הוא פחות כהה אך בסופו של יום יחס הניגודיות שלו ממש דומה לזה של ה-42PY800. כלומר, תאורה מקסימלית של כ-200cd/m2 וניגודיות מעט טובה יותר מזו של ה-42PY800. בעוד שמדדתי 7000:1 על גירסאת ה-42", כאן מדדתי 8500:1 ניגודיות רגילה ו- 1000:1 ניגודיות ANSI (מרשים ביותר).
המספרים הללו דומים מאוד לאלה של KURO 1 אך עדיין מעט נמוכים (בעיקר בעומק השחורים) ביחס ל-KURO 2.
מיפוי הצבעים של המסך מעט קרוב יותר לתקן מאשר ב-42PY800 ובהחלט מדובר על שיפור מורגש וכיסוי מלא כמעט של טווח הצבעים הרצוי. גם הקליעה למטרה של המסך בתחום טמפ´ הצבע (במצב WARM) היא מדוייקת כפי שניתן לראות בנקודה הלבנה ומיקומה.
כך המסך נמדד בתחום הגאמה:
ניתן לראות שהמסך לא משתמש בעקומת גאמה מקובלת אלא ב-SCURVE עדין. גם כאן מדובר בשינוי די מהותי ביחס למה שניתן לראות ב-42PY800. משמעות הדבר היא הגברת התחושה של עומק בשחורים על חשבון מעט פחות עומק בלבנים. העקומה בפועל דומה בערך ל-2.0 עם כיפוף קל בחלק העליון.
המסך יציב למדי במדידות טמפ´ הצבע, אך כפי שניתן לראות עדיין לא ישר כמו סרגל. ביחס ל-42PY800 יש כאן שיפור.
ניתן לראות שעיקר הבעיה היא בכחולים אשר מעט מתנדנדים לאורך טווח ה-IRE, בעוד שהאדומים והירוקים יציבים מאוד.
להלן החתימה הספקטרלית של המסך (כמעט זהה ל-42PY800):
עיבוד תמונה
לשם בדיקת עיבוד התמונה הרצתי מספר בדיקות. עיבוד תמונה מורכב מכמה רכיבים:
1. DEINTERLACING – איכות חיבור התמונה בין שני השדות המרכיבים אותה
2. SCALING – עיבוד המתיחה של מקור פחות איכותי לכדי הרזולוציה של המסך
3. פילטרים נוספים – כגון חדות, התמודדות על ארטיפקטים שונים וכו´.
במבחן ה-DEINTERLACING, בניגוד לפיוניר שהלכה בכיוון מעט מסוכן יותר, פנסוניק הולכת על בטוח. כאשר יש ברירה בין חדות שעלולה לגרום לתופעות לוואי על התמונה, פנסוניק תבחר לרוב בפיתרון שלא יגרום לאפקט המסרק בתמונה. פיוניר, לעומת זאת, משתדלת להביא תמונה חדה ככל הניתן גם אם מדי פעם ניתן יהיה לראות פסי מסרק אופקיים.
איזו מהשיטות עדיפה? האמת ששתיהן די מיושנות, כלומר יש כיום פתרונות אשר באמת מסוגלים להבחין בפסים ולהעלים אותם רק במקומות שבהם יופיעו ובכך להגיע לפשרה מצויינת. שתי החברות הציגו פתרונות עיבוד מכובדים מאוד בתערוכת CES.
בכל מקרה, יש יתרונות וחסרונות בבחירה הזו, היתרון הבולט ביותר הוא שכמעט לעולם לא נראה תמונה עם בעיות של עיבוד תמונה, אך גם לעיתים נפספס את מלוא החדות הזמינה לנו. בסך הכל פנסוניק ממשיכה מסורת של שנים של עיבוד טוב (אך לא מצויין) אשר יספק את מרבית האנשים. בכל מקרה, העובדה שהמסך תומך באופן מלא ב-NATIVE RATE אומר שתמיד ניתן לרכוש מעבד תמונה חיצוני אשר יכול בהחלט לפתור את הבעיה לצמיתות.
בתוכן SDTV, השוואתי את השיפור לאחר הוספת מעבד חיצוני ואפשר לומר שהוא לא מטורף. נקודות שבהן הפנסוניק התקשה ביחס למעבד שנבדק (במקרה זה DVDO EDGE) היו נקודות והפרעות כיווץ סביב הלוגו של ערוץ 2, וכן ריטוטים וריצודים סביב תרגום ותכנים בעלי תדר גבוה (כגון חליפות או עניבות "רעשניות").
כבר בשלב זה ראיתי שנושא הפנורמה (עיבוד ה-NLS של פנסוניק אשר נקרא "JUST"), שהטריד אותי במכשירים קודמים של פנסוניק שופר כאן. לא מדובר בשיפור דרמטי, אך בהחלט הם לוקחים צעד קדימה ביחס למה שהיה קיים בעבר. התמונה נעימה מאוד כשצופים בתוכן 4:3 והעיוותים פחות מטרידים מבעבר.
איבוד החדות שנגרמת בגלל חוסר של כניסת RGB/SCART מורגשת, אך ממרחק סביר של 3.5 מ´ הנושא לא צריך להטריד יותר מדי.
פנסוניק אינה הולכת שולל אחרי הרצונות של בעלי המסכים וכבר כשמדליקים אותה בפעם הראשונה, המסך שואל אותך האם אתה צריך לעבוד במצב "חנות" או "סלון". במצב סלון ביתי המסך אינו בהיר במיוחד (סלון שטוף שמש יקשה מאוד על צפיה במסך) וגם החדות המובנית של המסך אינה מוגזמת (מצב 50/100 הוא אידאלי, דבר שנדיר לראות במסכים שבד"כ משתדלים לתת לנו חדות מזוייפת ועוצמתית).
הפילטר הקדמי של המסך מצליח לבלוע יפה אור, אך המסך מעט אפרפר באור יום ביחס ל-5090. פילטר הזכוכית הפנימי גורם לתמונה להחזיר אור, תופעה שבעבר היתה קיימת בכל סוגי המסכים, אך נעלמה לאט לאט אצל היצרנים האחרים אשר עברו לסוגי פילטרים דקים יותר (אך פרט לפיוניר, פחות איכותיים). הפילטר הנ"ל גורם להחזרי אור שמורגשים כשעומדים קרוב למסך מזוית חדה. עם זאת, הדבר אינו מטריד וככל הנראה שמדובר בדור האחרון של מסכי פלזמה שכוללים את הפילטר הנ"ל שגם מעבה מאוד את המסך.
100HZ
ה-42PY800 מנסה בעצם להתחרות במסכי LCD שכיום חולשים על אחוזים ניכרים מהמכירות של מסכים בכלל ומתחילים לאיים על טריטוריה שבה פנסוניק כיום שולטת ביד רמה – גודל מסך 50" וצפונה. לשם התחרות הזו הוסיפה פנסוניק לסדרה את ה-INTELLIGENT FRAME CREATION (או IFC בקיצור).
אנחנו קוראים לזה INTERMEDIATE FRAMES או 100HZ "חכם". משמעות הדבר הוא שבין כל שני פריימים ליגיטימיים, המסך מוסיף עוד פריים אחד מלאכותי לפחות. במסכי LCD מדובר כיום על מספר של פריימים שבד"כ עוזרים להוריד את אפקט המריחה (RESPONSE TIME) אך גם גורמים לתמונה להפוך לטלויזיונית יותר.
פנסוניק מאפשרים רק להדליק ולכבות את האופציה הזו. מרבית האנשים מאוד יאהבו את התמונה המיוצרת, בפרט בתוכן HD ובספורט. בספורט שבו קשה לעקוב לעיתים אחרי הכדור, האפקט מצליח לחדד את התמונה ובכך לשפר את התחושה. ניתן להרגיש זאת גם ב-SD וגם ב-HD, אך פיוריסטים כמוני מתקשים להסתגל למגמה הזו ועיקר הקושי הוא עם סרטים שמרגישים ראליסטיים מדי.
מה שכן מעניין הוא שככל שהמסך גדל יותר, כך האפקט הזה גורם לתלת מימדיות להתגבר בתמונה, כך שיש לזה בהחלט יתרונות וחסרונות.
היתרון הבולט ביותר של 100HZ במסך זה הוא בכך שהוא בכך סותם את הגולל על האפשרות שתהיה כאן תכונה כלשהי שתחסר למסך ביחס ל-LCD המובילים בשוק…
כמובן שביחד עם תכונה זו יש למסך גם תמיכה ב-CEC, וב-XVYCC אוטומטי.
היידה-פנישן
HDTV
יאללה, היידה-פנישן.
לצורך הבדיקה נעזרתי ב-YES HD, אך הקטעים המעניינים באמת הפעם היו קטעי בדיקה חדשים שנתחיל לעשות בהם שימוש החל מהבדיקה הזו.
הבלוריי של בדיקות מטעם פיוניר עושה כמה דברים מעניינים. הוא מציג תכנים רבים על רקע שחור, מה שהורג כמעט כל LCD בשוק ומכריח את המסך להגביל את יכולות התאורה האחורית שלו. בעצם מדובר על בדיקת ANSI CONTRAST אלא שמדובר בתוכן אמיתי ולא בתבניות בדיקה…
כמובן שהבדיקה (כמו כל הבדיקות מטעם חברות) תפורה בכדי להוציא את פיוניר כמסך המוצלח ביותר, אך דווקא הבדיקה הזו הצליחה להוציא את ה-50PY800 מוצלח מאוד.
את האפקט שרציתי לקבל שבו לא ניתן להבחין בגבולות המסך לא הצלחתי לממש כאן. המסך עדיין מפיק מעט אור באיזורים החשוכים. על בעיה זו פנסוניק התגברה רק בסדרת המסכים הבאה (המסומנת כ NEO PDP). עם זאת, השחורים עמוקים מאוד, הרבה יותר מכל מה ש-LCD עם תאורת CCFL מסוגל לייצר אך בכ"ז בהיר מעט ביחס לקורו 2 או ביחס למסכי LCD עם תאורת LED איזורית (REGIONAL).
על ידי הגברת הרגישות של המצלמה הצלחתי בקושי לתפוס מעט מהתאורה הזו אשר ניתן לראות אותה רק בחושך מחולט דוגמאת חדר הבדיקות שלי.
בסצינת הבדיקה שבה יש מים כחלחלים מבעבעים להם, הרזולוציה הגבוהה והניגודיות של המסך מתלכדים לכדי תמונה יוצאת מהכלל. מדליקים את ה-100HZ והאפקט קטלני.
SIN CITY הוא סרט ה-REFERENCE החדש שלי. הוא עשוי בצורה כל כך מיוחדת שהצגתו על מסך יכולה לראות מדהים או מחפיר אם הוא לא מצליח להעביר את האפקט הציורי של הסרט.
הסצינות שבחרתי לבדיקה היו בעיקר הסצינות של מיקי רורק, שבהן המסכה שהוא עוטה על פניו היא כל כך ייחודית מדוייקת וחדה ובו בעת קונטרסטית ביותר. הסרט פשוט לא עובד אם המסך שמציג אותו אינו קונטרסטי ואם השחורים שלו אינם מספיק עמוקים. השילוב כאן של 100HZ היה מוזר ומעניין וגרם לשיפור החדות (אפילו יותר מדי).
שימו לב לכך שמאוד קשה לצלם את מסגרת המסך כשאין אור עליו, בפועל בחדר חשוך זה מעט מואר יותר, אך המסך באמת מצליח להגיע לשחורים עמוקים למדי.
כפי שניתן לראות, הסרט פשוט עובד מעולה על המסך הזה. עוזר כמובן קצב נתונים רצחני (פיקים של 61Mbps במקומות מסויימים בסרט).
SPEED RACER – גירסאת בלוריי (תודה להד ארצי על הדיסק שנעשה בו שימוש בבדיקה):
הסרט, שנראה כמו מיקס בין קומיקס, קטע ממירוץ FORMULA 1, פרק בסדרת המופית "PUSHIN DAISIES" לבין סרט שנעשה תחת השפעת סמי הזיה…
בסרט יש שחקנים רבים, אך ברור למדי שעיצוב והצבע שבסרט הם שחקן לא פחות חשוב מהשחקנים המרכזיים. מדובר על סרט שאיך שהוא נראה ומרגיש משתקפים בצבעוניות המדהימה שלו. כאן דרוש מסך עם צבעים מדוייקים ובעיקר עובד על קיצוניות בצבעים שבד"כ סרטים רבים לא מצליחים לדגדג.
הסרט כאן הוצג בדיוק כפי שהבמאים התכוונו, הצבעוניות לא היתה מלאכותית מדי וצבעי הפנים של הדמויות נשארו נאמנים גם בקטעים קשים.
האלמנט החמישי הוא מאז ומעולם סרט ה-REFERENCE, למרות שהסרטים החדשים הללו מתחילים לעקוף אותו בסיבוב ועם זאת עדיין ניתן להבחין מדי פעם בדברים חדשים.
בסצינת הבריחה של לילו, ניתן לראות את דפנות המנהרה, מה שבמסכים רבים קשה לצפיה.
CARS – כאן צריך לשים לב בתנועה של הסרט. הגירסא הזו של הסרט נגועה בקצב נתונים נמוך מדי ובכך ניתן לבדוק כיצד המסך יתמודד עם תכנים בעלי קצב נתונים נמוך יותר. ב-50PY800 ניתן לראות שמנגנון ה-100HZ הצליח להתמודד יפה עם תופעות הלוואי של הכיווץ. עם זאת, תופעות הכיווץ עצמם היו ברורים למדי ויכולות המסך להעלים אותם מוגבלות למדי.
NARNIA – קטע המערה קשה במסכים רבים ולא ניתן לראות את דפנות המנהרה כלל, שלא לדבר על המעילים שלובשים הילדים. כאן ניתן היה לראות את כל הפרטים כאילו שהמערה מוארת כמעט לחלוטין. מדהים.
כמובן שהמצלמה כאן הקשתה אבל קחו את המילה שלי – ניתן היה לראות הכל…
שערו של הילד היה ברור ותלת מימדי, אך השלג היה מעט אפרפר ולא מספיק בוהק
מלחמת הכוכבים בחלקו השלישי הוא דוגמא נהדרת לסצינות לחימה MIXED שבהם יש תוכן, תנועה והרבה מאוד משמעות לעומק השחורים. להלן כמה דוגמאות:
סרטים ביתיים FULL HD. תמיד כיף לראות סרטים ביתיים, ובפרט כשהם מפורטים עד דמעות…
סיכום
השורה התחתונה
לא מדובר במוצר מהפכני ככשלעצמו. בעצם החידוש היחיד שפנסוניק מציגים בסדרה הזו זה הוספת 100HZ למסכי פלזמה. אך האימפקט האמיתי של המסך מתברר כשמשווים בין המחיר שלו ורשימת היכולות שלו והמתחרים.
בעצם פנסוניק לא התאמצה כאן להוציא את המוצר המעוצב ביותר, או עם הכי הרבה פונקציות. הם יצאו להוציא מוצר להמונים שבאמת יקלע לטעם של הקהל שדורש שמסך יהיה כמו LCD (אך טוב יותר) ואשר יצליח להוריד את המחיר של מסכים. הפשרה שהוחלטה על ידי פנסוניק היא מעניינת. מדובר בהחלט במסך מוצלח לכל הדעות ואפילו מוצלח מאוד, בתחום הגודל שלו יש מסכים טובים יותר, אך כאלה שעולים הרבה יותר ממנו. כאשר משלבים את נושא המחיר לשיפוט זה בהחלט הופך את השוק למעניין יותר.
בנוגע להשוואה המתבקשת בין ה-KURO 2 לבין הפיוניר. אין ספק שהקורו "שחור יותר" ועמוק יותר, אך הוא נטול מנגנון 100HZ ונוטה לעיתים להציג ארטיפקטים שה-50PY800 נמנע מלהיות מושפע מהם.
כן, אם אתם מחפשים את המסך עם השחורים הכי כהים או הלבנים הכי בוהקים, כנראה שאתם "נובחים מתחת לעץ הלא נכון". אם אתם מחפשים עסקה כדאית בשילוב של התמונה המתקבלת, רשימת הפיצ´רים ומחיר אטרקטיבי, ככל הנראה שה-50PY800 יותר מתאים לכם.
חסרו לי יכולות הזרמה ותמיכה בוידאו ובאודיו בכרטיסי ה-SD (רק תמונות לא ממש מספק כיום).
ציונים
- איכות בנייה 8.5
- עיצוב 8.5
- HDTV איכות תמונה: 9.5
- SDTV איכות תמונה: 8.5
- שלט: 7
- יכולות כיול: 8 (לא ניתן לכייל)
- יחסי מסך: 8 (מצב JUST מעט מיושן)
- פונקציות נוספות: 9 (תמיכה ב-כרטיס SD, כניסות קדמיות נוחות)
תמיכה בפורמטים:
- חיבוריות HTPC: מצויין (כמו ב-42PY800 גם כאן לא כל הטור השמאלי ביותר של הפיקסלים גלוי במלואו משום מה)
- תמיכה בהיי דפינישן של יס – YES HD: כן
- רזולוציות: 720P, 1080i, 1080P
- קצבים: 50HZ, 60HZ, 24FPS
- תמיכה ב-HDMI 1.3: כן
- תמיכה ב- 24FPS: כן
- תמיכה ב- WIDE GAMUT: כן
- ANTI JUDDER: כן (ראשון מסוגו במסכי פלזמה!)
- CEC (הגירסא של פנסוניק VIERA LINK)
- XVYCC: כן
המחיר המומלץ לצרכן (נמסר מהיבואן): 18,990 ש"ח
המסך נבדק באדיבות היבואנית: חברת יורוקום תקשורת דיגיטלית
לדיון במאמר זה בפורומים, נא לחצו כאן.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.