חיבור והגדרה של ממיר הוט/יס בויסטה מדיה סנטר

קניתם HTPC עם כרטיס טלוויזיה ו-VMC (ויסטה מדיה סנטר)? תתחדשו. אין לכם מושג איך לחבר את כל החוטיאדה ולהגדיר את ...


הקדמה וחומרה

הקדמה וחומרה

במדריך זה נסביר לכם איך לחבר את הממיר, כרטיס הטלוויזיה וערכת האינפרה אדום המגיעה איתו ולהגדיר את הכל בויסטה מדיה סנטר. המדריך מודגם על ויסטה מדיה סנטר בשפה האנגלית, אולם המסכים בשפה העברית זהים לחלוטין ולא צריכה להיות בעיה לקשר אותם למסכים המודגמים כאן.

מכיוון שבארץ אין עדיין שירות מסודר של Yes או HOT שבו ניתן לקלוט את הערוצים שלהם ללא ממיר, צריך בנוסף לכרטיס הטלוויזיה לעבוד גם עם ערכת אינפרה אדום הכוללת IR Blaster. הבלאסטר זה חוט דק עם תקע הזנה בקצהו האחד ונורית אינפרה אדום (LED) בקצהו השני. מכיוון שלממירים בארץ אין שום חיבור המאפשר להעביר בהם ערוצים מהמחשב, המציאו את ה"קומבינה" הזו: נורית האינפרה אדום של ה-IR Blaster, שאותה מצמידים לממיר בחזית הקדמית שלו סמוך לעינית האינפרה אדום שלו, משמשת למעשה לחיקוי הפעולה שעושה השלט המקורי של הממיר שלכם ודרכה המדיה סנטר משדר את הקודים להעברת הספרות הדרושות להחלפת ערוצים. בצורה זו, המדיה סנטר יוכל להעביר אוטומטית את הממיר לערוץ המתאים לפני הקלטות מתוזמנות ולא תצטרכו לתכנת בנוסף גם את הממיר לעבור אל הערוץ הזה.

בארץ נמכרים שני סוגים עיקריים – ערכה מקורית של מיקרוסופט וערכה תואמת מיקרוסופט. בערכה המקורית מקבלים שלט עם שני כפתורי Power, כאשר את הכפתור הנוסף ניתן לתכנת לשליטה על הטלוויזיה, הרסיבר וכדומה. כמו כן מקבלים שני IR Blaster-ים. הערכה המקורית עולה באזור ה-180-200 ש"ח.

בערכה התואמת מקבלים שלט פשוט יותר עם כפתור Power אחד בלבד ובד"כ מקבלים IR Blaster אחד בלבד. הערכה התואמת עולה באזור ה-150 ש"ח. קחו בחשבון שבחלק מדגמי הערכה התואמת יש בעיות תאימות עם Windows XP. כל הסוגים התואמים עובדים בלי שום בעיה בויסטה.

כרטיסי הטלוויזיה הפופולאריים, דוגמת ה-Hauppauge PVR150 MCE, נמכרים ב-Bundle יחד עם ערכת האינפרה אדום שהיא תואמת מיקרוסופט. העלות של ה-PVR150 MCE כולל הערכה התואמת היא באזור ה-330 ש"ח.

בתמונה הבאה ניתן לראות ערכת אינפרה אדום מקורית של מיקרוסופט. למטה משמאל ניתן לראות את מקלט האינפרה אדום עם כבל ה-USB שלו, ולמעלה משמאל ניתן לראות שני IR Blaster-ים. בצד ימין ניתן לראות את השלט של המדיה סנטר:


IR Kit

מקלט האינפרה אדום מתחבר אל המחשב ב-USB ומשמש לקליטת פקודות מהשלט של המדיה סנטר, זיהוי הקודים של השלט המקורי של הממיר שלכם (פעולת הזיהוי נעשית רק בהגדרה הראשונית של המדיה סנטר) ושליחת הפקודות אל ה-IR Blaster-ים המחוברים אליו בשני חיבורי Mini PL (נקראים גם חיבורי 2.5 מ"מ) הנמצאים בצד האחורי שלו :


IR Receiver

ה-IR Blaster כאמור, משמש לשידור הספרות להעברת ערוצים בממיר ומוצמד אל החזית שלו ליד עינית האינפרה אדום שלו. בקצהו האחד תקע Mini PL (תקע 2.5 מ"מ) המתחבר אל מקלט האינפרה אדום המזין אליו את הסיגנל הדרוש להפעלת נורית האינפרה אדום, בקצהו השני נורית האינפרה אדום עצמה, המגיעה עם מדבקה דו-צדדית לצורך הצמדתה אל הממיר:


IR Blaster

איך מחברים את הכל?

החיבור ייראה לכם במבט ראשון קצת מורכב ומסורבל, אולם אם מבינים למה משמש כל חיבור, אז בסה"כ מדובר בהתקנה פשוטה יחסית. בשרטוט הבא, הלקוח מאתר מיקרוסופט, ניתן לראות חיבור טיפוסי של HTPC, ממיר, כרטיס טלוויזיה, מקלט אינפרה אדום ו-IR Blaster:

נתאר את החיבורים, על פי סימון המספרים שלהם בשרטוט:
1. החיבור בין הממיר לשקע בקיר, נעשה בד"כ ע"י הטכנאי של Yes/HOT.
4. חיבור הוידאו והאודיו בין הממיר לכרטיס הטלוויזיה. החיבור יהיה בד"כ מורכב מ-2 כבלים:

  • כבל אודיו – זוג תקעי RCA אדום ולבן ("בננות" בלשון העם) מכל צד של הכבל. בצד הממיר יש לחבר אותם לזוג היציאות שלידן כתוב Audio או Audio Out, כך גם בכרטיס הטלוויזיה – Audio או Audio In. יש לשים לב שאת כבל האודיו יש לחבר אל כרטיס הטלוויזיה ולא אל כניסת ה-Line In של כרטיס הקול במחשב שלכם.
  • כבל וידאו – יכול להיות משני סוגים – Composite ו-S-Video.
  • גם ב-Composite (נקרא לעיתים גם PAL או CVBS) החיבור מאוד פשוט – כבל עם תקע RCA צהוב מכל צד. יש גם כבלים פשוטים עם 3 תקעי RCA צהוב, אדום ולבן לחיבור וידאו ואודיו בכבל אחד.
  • S-Video הוא חיבור איכותי יותר מקומפוזיט ומומלץ להעדיף אותו בהתחברות לכרטיס הטלוויזיה. צורתו היא חיבור mini-DIN שחור ועגול של 4 או 7 מגעים, לפעמים נקרא גם SVHS. כמעט כל הממירים הדיגיטליים של HOT (גם SD וגם HD) תומכים ב-S-Video.
    ב-Yes המצב פחות טוב, ורק הממירים הישנים של Pace או הממירים של ADB מסוג 3100S, שיש עליהם לוגו כחול של Yes, תומכים בחיבור S-Video. חיבור S-Video יתבצע בד"כ ע"י מתאם מ-SCART ל-S-Video ואז כבל S-Video ל-S-Video. אם יש על מתאם ה-SCART מתג INPUT/OUTPUT, יש לשים אותו על OUTPUT. במתאם כזה יהיו יציאות אודיו נוספת (שני RCA אדום ולבן), בהן תוכלו גם להשתמש עבור האודיו.
    בחיבור S-Video, יש להגדיר את יציאת ה-SCART של הממיר שתוציא S-Video. בחלק מהממירים זה נקרא גם SVHS.


מתאם מ SCART ל S-Video


כבל S-Video

הערה לגבי ממירי ה-HD של Yes ו-HOT: לממירים האלה יש יכולת מלאה (בערוצי ה-SD וה-HD) לשדר במקביל תמונה ברזולוציה של 720P/1080I ביציאות ה-HDMI וה-Component שלהם, יחד עם יציאת PAL רגילה ברזולוציה של 576I ביציאות ה-Composite וה-S-Video שלהם, לכן אין שום בעייה לחבר במקביל את הטלוויזיה שלכם באיכות HD יחד עם כרטיס הטלוויזיה שלכם באיכות SD.

6,8. הקצה עם הנורית של ה-IR Blaster צריך להיות מוצמד לחזית הממיר, סמוך לעינית הממיר (לא ממש עליה, כדי לא להסתיר אותה מהפעלה רגילה שלה מהשלט המקורי של הממיר). בממירי ADB של Yes, מומלץ לשים אותו קצת מעל הריבוע הקטן הכי ימני, שמאחוריו נמצאת עינית האינפרה אדום של הממיר. הממירים של HOT די שונים האחד מהשני ובחלק מהדגמים קשה לדעת איפה נמצאת העינית של הממיר. צריך לנסות למקם עד שזה עובד טוב. כך, למשל, אני הצמדתי את ה-IR Blaster לממיר ה-HD של HOT:

מומלץ בשלב הראשון לא להשתמש ישר במדבקה הדו-צדדית המגיעה עם ה-IR Blaster, אלא להצמיד אותו עם סרט הדבקה רגיל, או פשוט להחזיק אותו עם היד. רק אחרי שאתם בטוחים לגבי המיקום האופטימלי שלו, השתמשו במדבקה הדו-צדדית.

9. את הקצה השני של ה-IR Blaster, תקע ה-Mini PL, מחברים בצד האחורי של מקלט האינפרה אדום. יש שני חיבורים, אם הוא לא יעבוד לכם בחיבור מספר 1 (כשתגיעו לשלב של בדיקת העברת ערוצים בממיר), פשוט החליפו אותו לחיבור מספר 2 (אין צורך לכבות את המחשב בשביל זה) ונסו שוב. את מקלט האינפרה אדום עצמו, חברו ב-USB אל המחשב, הציבו אותו בחזית המזנון, כך שיהיה לו קשר עין עם השלט של המדיה סנטר שלכם בכל מקום שתשבו בו בסלון.

זהו. אחרי שביצעתם את כל החיבור המורכב הזה, אתם יכולים לגשת להגדרת ה-VMC.

הגדרת הויסטה מדיה סנטר (VMC)

הגדרת הויסטה מדיה סנטר (VMC)


תחילה, בוחרים ב-Settings בתפריט הראשי ואז ב-TV.


בתוך תפריט ההגדרות של TV, בוחרים ב-Set Up TV Signal.


אם כבר הגדרתם קודם את שידורי הטלוויזיה, תופיע ההודעה הבאה. יש לענות ב-Yes.


מגיעים לתחילת אשף ההגדרות ולוחצים על Next.


ודאו שהאזור בו אתם מוגדרים הוא ישראל.


ה-VMC ייגש לאינטרנט ויוריד מהשרתים של מיקרוסופט את האופציות האפשריות עבור ישראל.


בחלון הבא אתם בוחרים את סוג השירות אליו אתם מנויים. אם אתם מנויים של HOT, בחרו בכבלים (Cable). אם אתם מנויים של Yes, בחרו בלוויין (Satellite). אם אתם לא מנויים של כבלים או לוויין ואתם רק קולטים שידורי אנטנה, בחרו ב-Antenna (מדריך זה לא מסביר איך להגדיר קליטה ישירה מאנטנה או מכבלים אנלוגיים). בדוגמא לפנינו בחרנו בכבלים.


כשתישאלו אם יש ברשותכם ממיר (נקרא באנגלית Set-top Box), ענו בחיוב.


אם מותקן במחשב שלכם יותר מכרטיס טלוויזיה אחד או כרטיס עם יותר מטיונר אחד, יופיע החלון הבא. בחרו בהתקן או ההתקנים אותם אתם מעוניינים להגדיר. ב-VMC ניתן להגדיר עד 2 טיונרים שונים.


בחלון זה ה-VMC ינסה לזהות לבד באיזה חיבור יש תמונה תקינה. אם חיברתם את הממיר בחיבור Composite (תקע RCA צהוב פשוט שלפעמים נקרא גם PAL או CVBS), אז החיבור הוא Composite Video. אם התחברתם ב-S-Video, החיבור הוא כמובן S-Video.

ודאו שמופיעה תמונה בצבע ולא בשחור לבן, ששומעים גם סאונד בהתאמה מלאה של Lip Sync. אם משהו לא תקין, נסו לבחור את החיבורים האפשריים האחרים אחד אחרי השני. אם עדיין לא הצלחתם, מומלץ לעצור רגע ולנסות לזהות את מקור הבעייה. אם עדיין לא מסתדר, כדאי להפסיק את אשף ההגדרות ולחקור את העניין יותר לעומק.

טעויות נפוצות:
  • קניתם כבל SCART לוידאו/S-Video שבו חיברתם את הכניסות לכיוון הממיר במקום את יציאות הממיר.
  • במתאם SCART עם מתג הכיוון עליו, בחרתם INPUT במקום OUTPUT.
  • חיברתם את כבל האודיו מהממיר לכניסת ה-Line In של כרטיס הקול במחשב שלכם במקום אל כניסות האודיו המתאימות של כרטיס הטלוויזיה.
  • התחברתם ב-S-Video, אולם לא הגדרתם בממיר שהחיבור הוא על S-Video/SVHS. במקרה כזה, תראו תמונה בשחור-לבן. עוד אפשרות זה שהממיר שלכם לא תומך ביציאת S-Video, למרות שהאופציה ל-S-Video מופיעה בתפריטי הממיר (קורה בעיקר בממירים רגילים של Yes ללא לוגו כחול בחזית הממיר).

 


אם כבר הגדרתם בעבר את הממיר שלכם, יופיע החלון הבא. בחרו בהגדרה מחדש של הכל.


כאן תישאלו אם יש ברשותכם את השלט הרחוק המקורי של הממיר. כמובן שבלעדיו לא תוכלו להמשיך בהתקנה. ענו בחיוב והכינו אותו לידכם.


כאן מתחיל תהליך קצר שבו ה-VMC מזהה את סוג השלט רחוק של הממיר שלכם. יופיע החלון הבא, המכין אתכם לתהליך. אחזו ביד השנייה בשלט הרחוק של הממיר שלכם ובחרו ב-Next.


כאן אתם מתבקשים ללחוץ בשלט הרחוק המקורי של הממיר (לא השלט של המדיה סנטר!) על הספרה 0, כך שהשלט מכוון אל העינית של מקלט האינפרה אדום של המדיה סנטר. מקלט האינפרה אדום קולט את השידור שלכם ומנסה לזהות אם מדובר בקוד מוכר לו מרשימת הקודים הידועים לו. ייתכן שתתבקשו בחלון זה ללחוץ על כפתור נוסף בשלט המקורי של הממיר שלכם, על מנת להגיע לזיהוי ודאי וסופי.


אם הכל התנהל כשורה, יופיע החלון המשמח הבא שמבשר לכם שהשלט המקורי של הממיר שלכם זוהה בהצלחה. חייכו לעצמכם בהנאה ולחצו על Next.


כאן אתם מתבקשים לציין כמה ספרות יש במספרי הערוצים של הממיר שלכם. בישראל, התשובה זהה עבור מנויי HOT ו-Yes, שלוש ספרות.


בחלון נוסף תישאלו אם צריך אחרי הקשת מספר הערוץ ללחוץ על כפתור נוסף כמו OK, או רק להכניס את מספר הערוץ. ענו שצריך רק להקיש את מספר הערוץ.


כעת יופיע החלון המכריע שבו אתם רואים אם המדיה סנטר מצליח להחליף ערוצים בממיר שלכם בעזרת ה-IR Blaster. בחלון זה עליכם להקיש מספר ערוץ בשלט של המדיה סנטר, לראות שאחרי כשנייה מהבהבת הנורית שעל ה-IR Blaster ואז אתם רואים שגם הממיר מקבל את השדר ומעביר את הערוץ.

אם אתם רואים שהנורית לא מהבהבת בכלל או אתם מקבלים הודעת שגיאה, בדקו את חיבור ה-IR Blaster  אל מקלט האינפרה האדום. כמו כן, נסו להחליף את החיבור שלו בין חיבור 1 לחיבור 2.

אם הצלחתם, בצעו את הפעולה הזו מספר פעמים וודאו שהעברת הערוצים נעשית בצורה אמינה. מומלץ לבדוק גם ערוצים בעיתיים כמו למשל ערוצים 11 ו-22, שיש להם 2 ספרות זהות. אם אתם מקבלים אמינות ממש גרועה בהעברת הערוצים, נסו לשנות את מיקום ה-IR Blaster על הממיר, בדקו שאין מקורות אור העלולים להפריע לשידור אותו האינפרה אדום (כמו, למשל, נורת פלורסנט ולפעמים אפילו המסך עצמו!). אם האמינות בינונית, כלומר רוב הזמן הערוצים עוברים אך לפעמים יש פספוסים קטנים, ניתן לשנות את זה בחלון הבא אחרי הנוכחי, שבו בוחרים את מהירות שידור האותות ל-IR Blaster.


כאן אתם בוחרים את מהירות שידור האותות של מספרי הערוצים דרך ה-IR Blaster אל הממיר. ככל שתבחרו במהירות איטית יותר, סביר להניח שתקבלו אמינות גבוהה יותר, אבל מהירות העברת ערוצים איטית יותר בזפזופ דרך המדיה סנטר. ההמלצה שלי היא להימנע ממהירות גבוהה (Fast), ללכת על Medium או מהירות איטית יותר. כדי לשנות מהירות, בוחרים בחלון הזה שהערוץ לא השתנה כהלכה, אז חוזרים לאותו חלון עם מהירות שונה.


כאן ה-VMC מודיע לכם על המהירות שנבחרה על ידכם.


אם הגעתם עד הלום והכל היה תקין, אתם יכולים לחייך לעצמכם אפילו עוד יותר. עברתם את החלק הכי קשה בהגדרת סיגנל הטלוויזיה במדיה סנטר. כעת נותר לנו רק להגדיר את ה-EPG (לוח המשדרים).


לחצו על Next.


כאן תצטרכו לעבור על 2 חלונות של זכויות יוצרים. ענו בחיוב על השאלה הבאה.


וכמובן הסכימו לתנאי השימוש. טיפ קטן: לחיצה על חץ למעלה במקלדת או בשלט תביא אתכם ישר אל אופציות הבחירה, מבלי הצורך לגלול עד עמוד 68.


הקישו את המיקוד שלכם בבית, אם אתם לא בטוחים, הקישו את המיקוד בדוגמא כאן.


ה-VMC יציג כאן את האופצייה העומדת לרשותכם – "ערוצי הוט" אם אתם מנויי HOT, "ערוצי יס" אם אתם מנויי Yes, – ו-"MegaEPG" אם בחרתם להתקין את התוכנה החליפית המצוינת של איגור (digest) ללוח משדרים אמין יותר. בחרו ב-Next.


ה-VMC יוריד עבורכם את לוח המשדרים העדכני ביותר שהוא יכול להוריד מהשרתים של מיקרוסופט (או מהקובץ המקומי על המחשב שלכם שנוצר ע"י MegaEPG במידה והתקנתם אותו). פעולה זו לוקחת לפעמים קצת זמן. התאזרו בסבלנות!


לאחר שההורדה הסתיימה, לחצו על Next ואז על Finish.

זהו! כנסו ללוח המשדרים (Guide) כדי לראות שהוא מלא בתוכן של שידורי HOT או Yes, לאחר מכן כנסו אל ה-Live TV, בדקו שאתם יכולים לצפות בתמונה, להחליף ערוצים מהשלט של המדיה סנטר וכו". כמו כן, נסו לתכנת הקלטה של תכנית כלשהי, ותראו שהכל עובד כמו שצריך.

טיפים קטנים נוספים:

  • צפייה ב-Live TV ובהקלטות: אם אתם רוצים לשנות את יחס הצפייה (Aspect Ratio) או לבצע זום, לחצו על i בשלט (או כפתור ימני בעכבר), בחרו ב-Zoom ואז על OK עד שאתם מגיעים למצב הרצוי לכם. ה-VMC יזכור את המצב הזה עד הפעם הבאה בה תשתמשו במדיה סנטר לצפייה בטלוויזיה. ניתן לעשות אותה פעולה גם בצפייה בהקלטות שעשיתם.
  • ניתן לצפות בהקלטה מתוזמנת, אפילו היא אם עדיין במהלך הקלטה. למשל, תכנתתם הקלטה לתוכנית שמתחילה ב-21:00 ומסתיימת ב-22:00, ב-21:30 אתם כבר מתפנים ויכולים לצפות בתחילת ההקלטה.
  • ניתן כמובן לצפות בהקלטה שכבר נעשתה, ב-DVD או בסרט שהורדתם, תוך כדי כך להקליט תוכנית כלשהי אחרת שמשודרת כרגע בשידורי הכבלים/לוויין.
  • לא ניתן עם כרטיס טלוויזיה אחד וממיר אחד לצפות בערוץ אחד ולהקליט מערוץ אחר תוך כדי. בשביל זה, תצטרכו 2 ממירים. אם תרצו גם להקליט במקביל מ-2 ערוצים שונים, תצטרכו בשביל זה גם 2 כרטיסי טלוויזיה.

בהצלחה!

 להמשך דיון בנושא המדריך לחץ כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
27.02.2009
  
כתב: דורון נמרוד

1