המלך של שרתי דיסק רשת – +READYNAS NV של NETGEAR

בשנה האחרונה מצאתי את עצמי רוכש לא מעט דיסקים קשיחים והתקני USB להרחבת השרת הביתי שלי.מכשיר NAS של NETGEAR שם ...


הקדמה

הקדמה

 חברת NETGEAR ידועה בתור יצרן רציני ומשמעותי של לא מעט ציוד רשת, כגון נתבים (ROUTER), וכן SWITCH ואפילו נגני רשת. אחד מקוי המוצרים המעניינים שלהם הוא מכשירי ה-NAS, הנקראים במותג READYNAS.

במקרה הזה בדקנו את המלך של קו המוצרים הזה, ה-NV+ המאובזר ב-4 דיסקי SATA בקונפיגורציית XRAID.

השרת

עד היום, היה לי שרת ביתי, שרת מבוסס WINDOWS 2003, בעל QUADCORE עם 4G זיכרון, בהחלט מכשיר לא רק יקר וכבד, אלא כזה שעושה לא מעט עבודה ברקע. השרת שלי משמש גם כשרת SQL לפיתוח, וגם שרת INTRANET פנימי ולבסוף גם להורדת תכנים ולשירות תכנים מהרשת לנגנים השונים בבית. יש לי מספר לא קטן של נגנים. יש נגנים שרכשתי מזמן שכיום פחות מעניינים, ונגנים שרכשתי או שאני בודק שהם יותר מעודכנים.

כל נגן עובד עם פרוטוקול ותוכנה משלו, חלקם עם SMB, חלקם עם NFS, UP&P/DLNA ועוד. ולכן השרת שלי מחזיק לא מעט תוכנות שרצות ברקע. בחדרים שונים בבית יושבים נגנים שונים, חלקם מרושתים, חלקם דרך WIFI, וכולם מדברים עם השרת.

מרבית הזמן, השרת לא ממש עסוק, אך לעיתים בדיוק כאשר אני מתיישב לראות לי סרט, הוא מחליט שהרבה יותר חשוב לעשות פיענוח של קובץ כבד או שרצה עליו אפליקציה כבדה. אפשר היה לחשוב שעם מעבד כל כך חזק (אחרי הכל, יש לו 4 ליבות) לא תהיה לו בעיה, אך להפתעתי צוואר הבקבוק הופך להיות הדיסק הקשיח. כאשר יש אפליקציה ש "טוחנת" את הדיסק הפנימי של השרת, הוידאו בקצבים גדולים מתחיל לגמגם. ואז מתחילות הריצות והניסיונות לפתור את הבעיה.

בנוסף, בשלב מסויים חששתי לגודל הדיסק הפנימי ורכשתי שני דיסקים חיצוניים של טרה אחד אשר מחוברים קבוע לשרת דרך חיבור USB2. ניגון של תכנים משם מקל טיפה על הלחץ, אך העלות הכוללת של השרת עוברת את ה-10K ש"ח וביננו, לא מספקת את הסחורה…

אז מה זה בכלל NAS?

אם אתם כמוני, אז סביר להניח שצברתם לא מעט תוכן. יש לכם סרטים, מוזיקה תמונות, מסמכים, תוכנות ועוד המון מידע שיושב לכם על המחשב ותופס מקום. התוכן הזה יושב לרוב על המחשב שלכם וסתם תופס מקום. נסו לגבות את המחשב שלכם ותבינו כמה מקום התוכן הזה תופס ללא צורך.

המטרה של NAS (מאגר רשת, או כמו שאני אוהב לקרוא לו "מאגרשת") היא להיות מיני מחשב שמיועד אך ורק למטרת אכסון תוכן על גבי הרשת. בעצם זו קופסא שחורה שיושבת ברשת, מתנהגת כמו שרת ולא עושה שום דבר מחוץ לזה. זו המומחיות של המכשיר ואת זה הוא עושה הכי טוב. כלומר, לא תתקלו במצב שבו השרת כרגע מקבל עדכון של WINDOWS (לרוב איזה SECURITY PATCH עבור תוכנה כזו או אחרת שאתם בכלל לא עושים בה שימוש במחשב).

NAS בסיסי כולל אחד או יותר דיסקים, ומתנהג כמו שרת לכל דבר. הוא לרוב יתמוך בכמה וכמה פרוטוקולים ויהיה עמיד ואמין יותר מאשר שרת יעודי.

המכשירים המתקדמים יותר, גם עמידים יותר לנפילות מאשר שרת יעודי. במקרה הזה, יש לנו מקום ל-4 דיסקים 450G SATA של חברת SEAGATE. ניתן להגדיר אותם בקונפיגורציות שונות, כאשר הטובה ביותר היא שיטת XRAID של NETGEAR. במצב כזה במקום לקבל 1.8 טרה של תוכן, אנחנו בעצם כאילו מאבדים דיסק אחד (כלומר, מקבלים בערך 1.3T). אבל, אם אחד מהדיסקים מתקלקל, המכשיר עצמו מסוגל להתמודד עם זה ללא בעיה. יתרון נוסף בשיטה זו היא STRIPING, המעבד של המכשיר יודע לנצל כל דיסק כך שכשאנחנו קוראים וכותבים את התוכן, כולל מכמה מקומות ברשת במקביל, הוא יועד לנצל את הדיסקים כך שהדבר נעשה באופן היעיל ביותר שאפשרי.

למכשיר יש אפילו תמיכה בחיבור ל-UPS ויודע לעשות לעצמו SHUTDOWN כשצריך (לא בדקתי את זה).

המאגרשת דואג לדגום את הטמפ´ של כל אחד מהדיסקים בנפרד ולאוורר אותם כפי שצריך. הוא יכול לשבת בכל מקום ברשת, למרות שהוא קטן מאוד.

כך שבעצם, פרט למי שצריך אפליקציות רשת (כמו SQL SERVER, או שרת אינטרנט), הוא יכול להחליף או להתווסף לשרת בקלות רבה ולעשות את מה שהשרת עושה ביעילות גבוהה יותר, ללא התקורה של WINDOWS וללא בעיה.

מהירות

אינסטינקטיבית, עבור ציניקן כמוני, מבחן בוזגלו כאן הוא איך המכשיר עומד ביחס לשרת הביתי שלי בתחום המהירות. לשרת שלי שני דיסקים עם RAID0 שנעשה בחומרה, ארבעה מעבדים, זיכרון של 4G ועלה ככפליים מה-NAS. איך הוא יעמוד בלחץ אל מול ה-NAS?

הבדיקה האולטימטיבית עבורי זה SMB, שהרי זה הפרוטוקול הכי מרגיז ובעייתי, אך גם זה שאני עושה בו שימוש יום יומי מול המחשבים באחרים ברשת הביתית שלי.

במשיכת חומר משני המקורות (השרת והמאגרשת) התחרות היתה קרובה מאוד. עשיתי שימוש ברשת 10/100 ביתית בלבד (אם כי המכשיר תומך ברשתות GIGA!). משיכה מהשרת הניבה כ- 73Mbps בממוצע, בעוד שמה-NAS הצלחתי לשאוב כ-77Mbps… מה שקוראים WON BY A NOSE במירוצי סוסים (הפרש של כמה ס"מ בין האף של הסוס הראשון לזה שאחריו).

בכתיבה ההפרש היה דרמטי יותר. השרת לא סחב יותר מאשר 47Mbps בכתיבה, אך ה NV4250 של NETGEAR התעלה על עצמו ונתן לא פחות מ-74Mbps קצב כתיבה!

כלומר, הפרש של 57% לטובת ה-NAS (כאמור, מאגרשת) של NETGEAR, מרשים ביותר!!

אין לי מושג כיצד זה מבוצע בשטח, אך עשיתי את הבדיקות בכמה מחשבים שונים והן עקביות להפליא. ככל הנראה הארכיטקטורה שם יעילה משמעותית אפילו שמבחינת חומרה, המכשיר נראה כאילו הוא צריך היה להיות איטי יותר מהשרת שלנו (יש לו למשל רק 256M זיכרון בלבד).

הגדרות

הגדרות של המכשיר

כיאה למכשיר רשת, כמעט כל התוכנות שלו ניתנות להגדרה דרך WEB INERFACE. ההגדרה הראשונית נעשית דרך תוכנה יעודית בשם היצירתי RAIDar (ראדר בעברית, אך שיבוש מכוון של המונח RAID = REDUDANT ARRAY OF INEXPENSIVE DISKS – המונח שמתאר כיצד אפשר להשתמש במערך דיסקים זולים בכדי ליצור דיסק עמיד יותר לתקלות וגדול יותר באופן וירטואלי).

תוכנת הרדאר מזהה את כל ה-NAS של NETGEAR שנמצאים ברשת ומאפשרת לעשות להם הגדרה ראשונית. לרוב, הבעיה היא פשוט למצוא מה הכתובת שלהם ברשת. אם גם לכם יש ROUTER ביתי (לפי הסטטיסטיקה של בזק, סביר להניח שיש לכם והוא אפילו אלחוטי…), הבעיה הגדולה ביותר היא לזהות מה הכתובת של המכשיר, ואת זה תוכנת הרדאר עושה תוך שניה.

היא גם מסמנת שהמכשיר תקין (אורות ירוקים או אדומים) מבחינת הדיסקים שלו והטמפרטורה שלו, מזהה את גירסאת התוכנה שלו ואפילו מאפשרת לנו למצוא אותו (אם יש כמה כאלה בבית אחד) על ידי גרימה של האורות בקדמתו להבהב.

אך כשצריך להגדיר את המכשיר, בעצם צריך להיכנס ל-WEB INTERFACE שלו. התפריטים פשוטים ביותר וניתנים להגדרה מכל דפדן פשוט (כולל דרך האייפון, בדוק…). אנחנו נעבור רק על ההגדרות העיקריות, ולא ניכנס לפרטים יותר מדי עמוקים, כמובן.

הדבר החשוב ביותר הוא להגדיר את הכתובת ברשת. ניתן לעשות זאת על ידי DHCP (משיכת כתובת אוטומטית מהראוטר), או לקבוע כתובת קבועה. במכשירים מסוג זה רצוי לקבוע כתובת קבועה, כך שאו שתגדירו זאת בראוטר שלכם (אם אתם יודעים איך) או במכשיר עצמו.

צריך להיזהר עם נושא ה-JUMBO FRAMES ו- FULL DUPLEX 100Mbps – שני פרמטרים שדורשים תמיכה ברמת הראוטר והמכשירים ברשת. הראוטר שלי וה-SWITCH בבית עובדים מצויין ב-FULL DUPLEX (אם יש לכם רק HUB, כדאי לבטל אופציה זו ולעבור ל-HALF DUPLEX שהוא אמין יותר, אך מכיוון שלרובינו יש כיום כבר SWITCH, רוב הסיכויים שלא יהיו בעיות). JUMBO FRAMES לרוב צריך להיות כבוי, מכיוון שאם, כמוני, אתם מייעדים את המכשיר לשימוש עם ציוד מדיה, הוא לרוב יתקשה בעבודה במצב זה.

SECURITY

ה-READYNAS יודע לעבוד במספר מצבי SECURITY מעניינים. למי שיש רשת עם DOMAIN CONTROLLER, המכשיר מסוגל להתחבר אליו ולאפשר לנו בעצם להשתמש בהגדרות ההגנה של הרשת שכבר קיימות אצלנו!

במרבית הבתים אין, עם זאת DOMAIN CONTROLLER ובמקרה כזה, אפשר להגדיר את המכשיר במצב WORKGROUP. במקרה כזה כדאי להשתמש באותו שם WORKGROUP כמו המחשב שלכם, ואז ניתן יהיה לראות את המכשיר כאילו היה מחשב ברשת שלכם. במקרה שלי, הגדרתי את המכשיר בשם TVIXHD1 והוא אכן הופיע תחת "ENTIRE NETWORK" בשם זה בדיוק.

במצב כזה עדיין יש אפשרות לשחק עם SECURITY כאשר בוחרים PROPERTIES של קובץ כלשהו, אך זו לא שיטה אמינה לביצוע SECURITY.

פרוטוקולים

פרוטוקולים מגדירים את השפה שבה ה-NAS של NETGEAR מדבר עם מחשבים ומכשירים ברשת. בגדול יש שני סוגים של פרוטוקולים: רשת רגילה, ועבור הזרמת מדיה.

בתחום הרשת הרגילה, הפרוטוקולים הם בעיקר CIFS (וריאציה של פרוטוקול SMB עבור WINDOWS), יש תמיכה ב-NFS (עבור לינוקס, ומזרימי מדיה כגון TVIX 4100/6500), פרוטוקולי HTTP ו-HTTPS (מאפשרים גישה לתוכן דרך דפדפן רגיל!), FTP (שימושי בעיקר אם רוצים לאפשר למישהו חצוני להעלות ולהוריד תכנים) ועוד מספר פרוטוקולים עבור מקינטוש וגיבויים.

בתחום הזרמת המדיה, המכשיר תומך ב-SQUEEZE BOX (בעצם הוא שרת SQUEEZE), באייטיונז (אפשר לאפסן עליו תכני אייטיונז וכך אייפודים ומכשירים אחרים שמכירים את הפרוטוקול יכולים לקבל ממנו תכני מדיה, אם כי לא ממש הצלחתי לגרום לזה לעבוד), וכמובן UP&P (או DLNA כפי שהוא נקרא בימים אלה) אשר שימושי בנגני מדיה, רסיברים ומוצרים רבים נוספים.

היעילות של הפרוטוקולים השונים יכול להיות קיצוני בהבדליו. לדוגמא, הורדת קובץ ב-SMB הגיעה לי לקצב של 75Mbps, בעוד שב-HTTP הקצב היה 5Mpbs בלבד, וב-HTTPS אפילו איטי יותר: 3Mbps.

תופעה מוזרה בשירות ה-HTTP היה "צינזור" (העלמות) של חלק מהקבצים. קבצי TS למשל פשוט לא נמצאים ברשימה של ההורדות ב-HTTP באופן לא מוסבר לחלוטין… לא כ"כ רלוונטי עבורינו כי UP&P, SMB ו- NFS תמכו בזה ללא בעיה.

הקצב ב-UP&P לא נבדק (כי אין לי דרך לעשות MONITOR עליו, אך קבצים בעלי קבצי נתונים גבוהים עבדו יפה, כולל קבצים של 25Mbps.

גם ב-NFS המכשיר עבד יפה מאוד, אך המגבלות בבדיקה זו היו של הנגן (TVIX 6500) כאשר בעצם לא היה תוכן כלשהו שהמכשיר הצליח לנגן כראוי בשרת שלי שלא עמד בקצב של ה-NAS. ההפתעה הגדולה היתה ניגון מדיה ב-SMB אשר עבדה לרוב מהר יותר מה-NAS מאשר מהשרת שלי.

מדיה

מדיה

לטס פייס איט, אם אתם רוכשים מכשיר כזה הביתה, הוא ישמש לא רק לגיבויים ולאפסון התמונות המשפחתיות. גודל דיסק כזה מיועד לתכני וידאו כבדים ולאחסון של הרבה מאוד מדיה.

התחלתי עם כמה נגני מדיה שונים. ב-TVIX למשל הגדרתי את ספרית השיתוף כ-media. במכשיר עצמו הגדרתי את כתובת ה-IP של המכשיר (במקרה שלי 10.0.0.49) ואת ה-SHARE של המדיה (במקרה שלי המילה "media"). הדבר דרש שינוי של שם השיתוף גם ב-SMB וגם ב-NFS. בפועל כמעט ולא הרגשתי בהבדל בביצועים בין השניים, כך שאפשר בקלות לעבור בינהם ללא בעיות.

אם אתם רוצים להגדיר כמה סוגי תכנים אפשר למשל להגדיר SHARE בשם TVIXHD1 עד 4, ובכל אחד מהם לשים תכנים אחרים. לדוגמא, TVIXHD1 יכול להיות שיתוף של תכני הילדים, בעוד שהאחרים סוגים שונים של תכנים, כך שהמעבר בינהם פשוט נעשה על ידי לחיצה על כפתורים 1-4 בשלט המכשיר.


המזרימדיה בחדר השינה קולט את המכשיר גם ב-SMB, גם ב-UP&P וגם ב-HTTP.

גם ב-UP&P היעילות היא מדהימה. המכשירים ברשת מזהים מיד את המכשיר ובניגוד לשרתי תוכנה למינהם, העברת תוכן למכשיר מעדכן מיידית את רשימת הקבצים (תוכנות רבות דורשות REFRESH ידני או כזה שנעשה בשעה מסויימת או כל כמה שעות).

החיסרון העיקרי כאן הוא חוסר היכולת לשלוט על שמו של המכשיר, כאשר רואים מיד שמדובר ב READY NAS (הייתי רוצה לערוך אותו, כפי שחלק מהתוכנות מאפשרות כיום).

חשוב לציין שיש מכשירים שלא יצליחו לזהות תכנים בכל הפורמטים. עד כמה שאני מצליח להבין, הבעיה אינה של המכשיר עצמו אלא במגבלות הנגנים שפשוט אינם יודעים לזהות את כל סוגי הקבצים דרך הרשת באופן זה.

בעיה נוספת שראיתי היתה זיהוי של המכשיר דרך רשת אלחוטית. במקרים רבים, הרשת האלחוטית (כך זה אצלי בבית) נמצאית בפועל באיזור כתובות נפרד מהרשת החוטית, יש מכשירים שלא יזהו את ה-NAS אוטומטית ברשת. אם ניתן להגדיר אותו ידנית, אז אין בעיה. מגבלה זו, עד כמה שאני יודע, היא מגבלה של UP&P ושל נגני המדיה ולא של המכשיר עצמו.

אפשרויות מתקדמות

VOLUMES & SHARES

את המכשיר בעצם כבר קיבלתי כשהוא הוגדר כדיסק XRAID, כך שלא ממש יצא לי לבדוק את אפשרויות ה-VOLUME השונות. XRAID היא השיטה הנוחה והמומלצת על NETGEAR והיא שומרת שכל הדיסקים יהיו עמידים בנפילות ותקלות.

SHARES מגדירים בעצם את האיזורים השונים ב-NAS אשר יהיו נגישים. כמובן שניתן להגדיר תכונות שונות בכל SHARE, כגון האם הוא יהיה READ/WRITE או לא (אפשר לשמור תכנים ולמנוע שמישהו בטעות ימחק אותם). אפשר גם להגדיר תכונות שונות בפרוטוקולים שונים, כגון יעילות NFS ו-CIFS/SMB וכו´.

גם מבחינת SECURITY, ניתן לשנות את ה-SECURITY (במידה ונעשת טעות) או להגדיר אותה במידת הצורך.

USB

למכשיר יש שלושה חיבורי USB, אחד קדמי עם כפתור ושניים אחוריים ליד חיבור הרשת. ניתן לעשות עם חיבורים אלה מספר דברים, כגון חיבור של DISK ON KEY והגדרת המערכת למשוך מתוכו תכנים ברגע שהוא תקוע. כלומר, קחו למשל מצלמה דיגיטלית, חברו ל-NAS והוא אוטומטית יסנכרן את התכנים כך שהתמונות במצלמה מועברות לשרת הביתי וניתנות לגישה על ידיו.

במקרה של מי שיש לו מסך עם יכולות UP&P (כגון פיליפס ופיוניר מהדורות האחרונים), הפונקציה הזו שימושית במיוחד!

באותה שיטה ניתן גם שאם יש לכם נגן מוזיקה נייד (לא אייפוד), תקיעה שלו לתוך המכשיר מעתיקה אוטומטית את התכנים לדיסק המרכזי…)

יש לכם בבית מצלמת וידאו עם דיסק קשיח וחיבור USB2? חיבור של המצלמה למכשיר ולחיצה על הכפתור וכל הסרטים שלכם נגישים ברשת! יותר פשוט מזה?

המכשיר גם מסוגל לתפקד כשרת מדפסת לכל דבר. כלומר, ניתן לחבר את המדפסת הביתית (או יותר מאחת אם מדובר במשרד קטן) למכשיר ולהשתמש בפורט הדפסה וירטואלי כך שהמכשיר בפועל מנהל את המדפסת…

ניתן גם להגדיר שדיסקי USB חיצוניים יהיו נגישים במבחוץ וכך להוסיף למכשיר עוד מקום.. בכך הוא דומה מאוד לשרת ביתי שאפשר להוסיף לו DISK נייד להרחבת הדיסק שלו.

גיבויים

למכשיר יש אפשרות לשמור SNAPSHOTS כך שאם נעשו טעויות אפשר ללכת אחורה בזמן. את התכונה הזו רצוי להגדיר להפעיל מוקדם ככל הניתן מכיוון שלוקח זמן רב לעשות שינויים בה. בעצם זה יוצר עותק של ה-SHARE הספציפי (אפשר לתזמן את זה כל כמה שעות) אשר כולל את התכנים כפי שנראו בעת יצירת ה-SNAPSHOT. כך, בעצם אם נדפק לכם קובץ WORD חשוב, אפשר יהיה לחזור כמה שעות אחורה ולשחזר אותו!

אופציה חכמה במיוחד היא האפשרות הגיבוי החכם. ניתן להגדיר אפשרויות גיבוי שונות ומשונות. גיבויים ניתנים לביצוע באופן תדיר או עם לחיצה על כפתור הגיבוי הקדמי. גיבוי יכול להיות משיכה של תוכן ממחשבים לתוך ה-NAS או גיבוי של ה-NAS עצמו.

אפשר לגבות בעצם לכל יעד שרוצים. אפשר לגבות לדיסק אחר על הרשת, לשירות גיבוי באינטרנט, לדיסק USB חיצוני וכו´.

בכך המכשיר הופך לאחד המכשירים החזקים ביותר שאני מכיר בתחום הגיבוי. מה שחשוב הוא לחשוב טוב טוב לגבי נושא הגיבוי טרם הנפילה, במיוחד אם יש על המכשיר תכנים שחשובים לכם לגבות. בתור אחד שאיבד 6 חודשים של תמונות של הילדים שלו בגלל נפילת דיסק קשיח, אני ממליץ בחום לעשות שימוש ביכולות הללו.

FIRMWARE UPDATE

במהלך הבדיקה של המכשיר יצא ל-NETGEAR עדכון תוכנה (קושחה). הורדת התוכנה החדשה והתקנתה נעשית ברקע על ידי המכשיר וכל מה שצריך לעשות הוא לעשות לו RESTART בשלב כלשהו לאחר מכן.

אמינות

את המכשיר בדקתי למשך כמה שבועות שבמהלכן כמעט כל התוכן שראינו בביתנו על מזרימדיה נבע ממנו. המכשיר לא נטול באגים (ע"ע הבעיה בתכני UP&P שלא תמיד מעודכנים נכון אם משנים את שמות הקבצים או מוחקים אותם). מעבר לכך, שרת ה-WEB של המכשיר העלים לי תכני TS משום מה וללא כל הסבר (הם היו נגישים בכל דרך אחרת).

כשרת תכני רשת, המכשיר היה אמין באופן יוצא מהכלל .המהירות היתה עקבית והוא עשה את עבודתו נאמנה.

רעש

אם המכשיר באיזור חם, המאוורר שלו בהחלט יכול ליצור רעש. לרוב, הדיסקים פועלים ללא צורך במאוורר, וכמות הרעש של המכשיר תלויה בעיקר ברעש שלהם עצמם. רכשו דיסקים שקטים והמכשיר יהיה שקט כמו עכבר.

סיכום

אני חייב לומר ש-NAS זה מסוג הדברים שאתה בטוח שאתה לא ממש חייב בבית עד שיש לך אותו. זה כמו שרת יעיל במיוחד שלא צריך לטפל בו כמעט בכלל. זה תענוג אמיתי להשתמש במכשיר הזה, הוא יעיל, מהיר, קל מאוד להגדרה (אפילו למי שאינו מבין במחשבים) וקשה מאוד לגרום לו להיכשל.

יתכן שמכשיר זה הוא OVERKILL למה שמרבית האנשים זקוקים לביתם, אך בעצם זה המאגר נתונים המרכזי שלכם אשר הולך והופך קריטי יותר ויותר עם הזמן. כאן תשמרו את כל התכני וידאו שלכם, את הקבצים והסרטים והתמונות הביתיות.

עם המעבר שלנו לעולם הדיגיטלי, אפשר לומר שמדובר כבר בכספת וירטואלית הזו שמחזיקה בעצם את החיים שלנו בפורמט דיגיטלי…

להמשך דיון בנושא הכתבה לחץ כאן.

המכשיר נבדק באדיבות היבואן:ODEM  והעולם הדיגיטלי


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
16.10.2008
  
כתב: עפר לאור

1