הקדמה
הקדמה
תמיד נמשכתי לנגני המדיה של iRiver. זכור לי מפגש של האתר לפני זמן רב שבו אחד המשתתפים הביא עמו את ה-CLIX עוד לפני שהוכרז. מכשיר עם ממשק מהפכני נקי ונטול כפתורים שהתפעול שלו מתבצע על ידי לחיצות על ידי פינות המסך.
מאז, חברת iRiver הקוריאנית אשר ידועה בשילוב של עיצוב מהפכני וגישה ייחודית לתחום נגני המדיה, המשיכה את הקו ואף האפילה עליו עם גירסא שניה של ה-Clix וכמובן עם ה-SPINN החדש.
את ה-SPINN ראיתי לראשונה בתערוכת CES 2008 בתחילת השנה בלאס וגאס ומיד נדלקתי. השילוב המדהים בין ממשק חדש לחלוטין לבין סט פיצ´רים מוצלח ומסך מגע מסוג AMOLED (מסך אורגני) הוא שילוב ייחודי וחד פעמי. עם ההגמוניה הכמעט מוחלטת של האייפוד טאץ´ בתחום הממשק הייחודי, תפיסת עולם שונה בהחלט מתבקשת כאן.
המארז שהמכשיר מגיע בו, הוא ייחודי ומזכיר את החוויה של פתיחת מארז האייפון או אייפוד טאץ´. אין דימיון בין החבילות, אך המחשבה שהושקעה לא רק בנגן אלא גם במארז שלו מקרינה שיק ומחשבה עיצובית נכונה. המארז עצמו הוא סוג של טובה מאלומיניום קל (או פלסטיק מצופה ציפוי מתכתי כלשהו). התחושה מאוד סולידית. פתיחתו מגלה הפתעה נוספת – המארז אטום בסגון המזכיר יוגורט מילקי שצריך לתלוש את חלקו העליון…
עם הסרת חלק זה מתגלה מדריך עגלגל שמזכיר גזרי נייר של ילדים (אלה עם ילד שמחובר לעוד ילד ועוד ילד) – אשר מתוכו כשני עמודים בלבד הם באנגלית… עם המכשיר מגיע כבל USB ייחודי (לא MINI USB לצערי – נקודה לרעת החברה). האוזניות מזכירות את הקטנטנות הלבנות שמגיעות עם האייפוד. המכשיר עצמו הגיע אלי ללא עטיפת העור הכתומה/חומה שאיתה הוא מודגם בתערוכות. יתכן שכך הוא מגיע, ויתכן שזה היה המזל שלי בתור אחד הראשונים בעולם שמקבלים אחד…
כאשר מוציאים את המכשיר אז באמת ניתן להעריך את העיצוב שלו. הוא מרגיש נפלא בכף היד. בדומה ל-iPod touch יש לו את הדבר המיוחד הזה שיש רק לעיצובים באמת יחודיים, אשר גורם לו לשבת בכיף על כף היד שלך.
התקנת התוכנה – iRiver Plus 3 אינה הכרחית – התוכנה היא רק דרך אחת להעביר תכנים אל תוך המכשיר. עם חיבור המכשיר למחשב הוא שואל האם החיבור מיועד לאפשר למהכשיר להיטען ולהסתנכרן או להיטען ולנגן. אופציה שניה מאפשרת להמשיך ולנגן תכנים איתו בעוד שהוא נטען. האופציה הראשונה גורמת לו להופיע כדיסק לכל דבר במחשב.
המסך והממשק
המסך של המכשיר הוא אחד הטובים שראיתי בקטגוריה הזו – 3.3" ברזולוצית 480X272 ובטכנולוגית AMOLED . הבעיה הגדולה ביותר שלו הוא שהוא מבריק ביותר (ע"ע הוידאו בסוף המאמר). הבוהק הזה גורם לו להיראות תחילה כבהיר למדי, אך זו טעות אופטית שמיד כאשר מציגים תכני וידאו ניתן מיד להבין אותה.
המסך הוא מסך מגע, והמכשיר מפעיל רטט עדין כאשר נוגעים באופציות שונות, מה שמבהיל בהתחלה אך מאוד משעשע בהמשך… מסך המגע הוא בהחלט חלק מהתפיסה כאן, אך הוא אינו מחליף את העיגול בקצה הימין העליון – ממשק ה-SPINN מאפשר הפעלה מלאה של המכשיר תוך שימוש באצבע בודדת או מקסימום בשתיים.
הממשק זורם ויעיל, יחודי ומבריק ומזכיר במידה מסויימת תפעול של רדיו משנות השבעים. ניתן לגלול עם הכפתור בצד המסך ולחיצה קלה על הכפתור נכנסת פנימה לתוך תפריט בדיוק כמו הדק. הנקודה היחידה שבה היה לי אי נוחות עם הממשק הזה היה בעת חיבור האוזניות בתחתית המכשיר, דבר שדורש מעט לחץ קונטרה וגרם לי ללחוץ בטעות על הכפתור ולהפעיל סרט לא נכון.
התפיסה האנלוגית הזו נשמרת גם בממשק האצבע שבו גוררים את האצבע על פני המסך ומאפשרים לו לזרום ללא שימוש בכפתור ה-SPINN. גם כאן, הגרפיקה המינימליסטית עושה עבודה יוצאת מהכלל. מי אמר שצריך ממשק תלת מימדי ועמוס גרפיקה (ע"ע PSP) בשביל לשעשע את המשתמשים?

העובי של המכשיר ביחס לאייפון 3G

המכשיר קטן יותר מהמסך של ה-iStation V43 שלי…

עובי המכשיר ביחס ל-iStation
בחדר פנימי אופייני, המסך יזהר ויעבוד מצויין. מרבית הבעיות הן כשלוקחים את המכשירים החוצה. לשם כך שועתק המכשיר ביחד איתי ומשפחתי לבריכה ושם שימש כאקטרציה אמיתית לילדי הסביבה. מה זה? איך זה עובד, איזה סרט יפה! וכו´. אוקיי, מתברר שלא כ"כ כדאי לשלוף אותו החוצה. אפילו ה-iPhone 3G שלי לא עורר כל כך הרבה עניין בקרב ילדי הסביבה…
למרות שהצלחתי להבין מי נגד מי בסרט שצפיתי, המסך התקשה להתמודד עם השמש הישראלית ולמרות שתפעלתי את האייפון ללא קושי באותו תנאי תאורה, ה-SPINN התקשה לעמוד בתנאי האור הללו ולכן אני נאלץ להרכין ראש ולומר שהמכשיר מיועד יותר לתוך הבית או לאיזורים פחות מוארים מאשר השמש הקייצית הישראלית.

חיבור USB לא תקני – נקודה רעה
המכשיר קובייתי משהו, אך עיצובית הוא נוח לאחיזה ונעים למגע. בכל אחד מפינות המכשיר יש חיבור או אופציה כלשהי. בצידו העליון של המכשיר כפתור LOCK ולחצן BACK (סוג של UNDO) משמאלו כפתורי ווליום (כאשר המכשיר במצב LOCK, כפתור ה-SPINN משמש כווליום) וכפתור POWER פצפון. בתחתית המכשיר – מחבר USB מוגן היטב ומצידו השני של כפתור ה-SPINN ממוקם באופן אלגנטי ביותר חיבור האוזניות.
וידאו וסאונד
וידאו
המכשיר מבוסס על פלאש והגירסא שקיבלתי היתה גירסאת ה-4G של המכשיר (גרסאת 8G זמינה כעת ו-16G תהיה זמינה בקרוב). הדבר מגביל כמובן מאוד מבחינת יכולות האכסון של המכשיר בוידאו וברור שהמכשיר מיועד יותר לצעירים ולאודיו יותר מאשר לצפיה בסרטים.

פתיח של Hometheater בפורמט WMV
הדבר מתבטא גם בפורמטים שהמכשיר תומך בהם. הפורמט הבסיסי ביותר, DIVX אינו נתמך במכשיר רשמית. למען הניסוי ההכרחי, העלתי קובץ DIVX גדול (1.5G) לניסוי ולמרות שהוידאו ניגן כראוי, עדיין היו בעיות כגון אי תמיכה ב-GOTO לנקודה בסרט ולא היה צליל (האודיו היה MP3) – הדבר גם צויין בקטע הוידאו בסוף המאמר. בפורמטים הנתמכים רשמית (MPEG4 SP ו-WMV) לא נראו בעיות יציבות, אך אפשר רק לקוות שבגירסא מתקדמת יותר של ה-FIRMWARE יתקבל תמיכה ב-DIVX שבלעדיו העולם נראה מעט עצוב יותר…
עם זאת, העברת תכנים למכשיר דרך תוכנת ה-IRIVER PLUS דואגת לעשות TRANSCODING אוטומטי תוך כדי העתקה של התוכן למכשיר, כך שאין דאגה. הבעיה העיקרית היא שברירת המחדל להמרה כזו היא איכות בינונית, וראים זאת. מעבר בפרמטרים לאיכות וידאו ואודיו גבוהה משפר את איכות התמונה דרמטית!
לגבי זמן בטריה, באתרים שונים דיווחו על בעיות, ולכן הרצתי את אותו וידאו שוב ושוב לאחר טעינה. הסרט היה בדיוק שעה וחצי. הצלחתי להריץ את הסרט למעלה מ-4 פעמים (כלומר, יותר מ-6 שעות) במצב BRIGHTNESS מקסימלי לפני שהסרט הפסיק. חשוב לציין שהמדיד של הבטריה לא היה אמין, לפחות לא בהתחלה וגם כאשר הבטריה היתה קרובה להפסקת עבודה, הוא עדיין הראה על 60% בטריה מלאה. רוב הסיכויים שזה מסוג הדברים שהמכשיר צריך לרוץ מעט זמן לפני שאפשר להתייחס אליהם במדוייק. מעניין לגלות שהשילוב בין OLED עם FLASH מאפשר לנגן לרוץ לא מעט שעות בלי כל בעיה. חוסר יכולת להחליף בטריה אומר שהמכשיר מתאים לטיסה מעל הים התיכון, אך לא לטיסה טרנס-אטלנטית.
סאונד
את הסאונד בדקתי עם אוזניות SHURE E210 IN EAR. הנגן אמור לתמוך לא רק ב-MP3 אלא גם בכל הפורטים הפופולרים האחרים כולל WMA, OGG, FLAC, APE ואפילו ASF. עם זאת, הוא טיפה הסתבך עם קבצי MP3 בקצב נתונים 320Kbps, אך תפקד למופית עם קצבים נמוכים יותר. המכשיר מאפשר עבודה עם ספריות או בכל דרך שרוצים דרך מנגנון חיפוש פנימי (INDEX) אשר דורש מהמשתמש לבנות מחדש את הספריה (כאשר מעלים דרך התוכנה זה אמור להתבצע לבד).
ALBUM ART ואפילו טקסט LYRICS ניתן להצגה כאן.
בדומה לאייטונז, ניתן לדרג כל שיר ואפשר גם לבנות PLAYLISTS וגישה זריזה על ידי גרירה של שירים לתוך סימן של + שמוסיף אותו לשם.
איכות הצליל טובה בסביבת שמיעה אופיינית, אם כי שמעתי עיוותים בווליום מאוד נמוך.
השאלה המתבקשת היא הרי תמיכה בעברית. המכשיר כולל עברית ברשימת השפות אך הכל לצערי מוצג הפוך (בין אם זה שמות של שירים ובין אם שם הלהקה וכו´).
נסו לנחש באיזה תקליט מדובר:
אפשרויות מתקדמות
המכשיר מתוחכם בהרבה מכפי שהוא נראה. בניגוד למה שנהוג במכשירים שכאלה הוא בא מאובזר עם לא מעט הפתעות מתחת למכסה המנוע. הרי כמה מההפתעות הללו:
Bluetooth

הוספת HEADSET חדש
המכשיר מאובזר בתמיכה מלאה באוזניות בלוטוט´ אלחוטיות. המכשיר זיהה בזריזות את האוזניות שהיו לי באיזור במצב PAIRING והכל עבד מהר ויעיל.
לקח לי זמן מה להבין איך מוחקים אוזניה מהרגע שהיא במערכת, צריך ללחוץ עליה לחיצה ארוכה ואז לגרור אותה לסמן של פח האשפה, לא הכי אינטואיטבי, אך מהרגע שמבינים את הטריק – קל ופשוט.
איכות הצליל? אני אישית לא חובב גדול של אוזניות בלוטוט´ סטריאופוניות, ולכן יכולתי לבחון זאת רק עם אוזנית בלוטוט´ רגילה (לא ממש אידאלי לשמיעת מוזיקה), כך שאין לי יכולת ממש לשפוט לגבי פיצ´ר זה עדיין.
FLASH
המכשיר מאובזר ב-FLASH LITE, גירסאת פלאש שבעיקר מתאימה לשימוש עם משחקים. המשחקים שמגיעים עם המכשיר די בסיסיים, אך כל מה שצריך לעשות הוא להפיל קבצי SWF (מסוג FLASH LITE, תכני פלאש מלאים לא בהכרח יעבדו כאן!) לתוך המכשיר וניתן מיד לשחק בהם.
המשחקים שמגיעים עם המכשיר בסיסיים למדי, ומאמנים זריזות או זיכרון.

המכשיר מתחת לנגן של OPPO עם משחק זיכרון FLASH LITE
רדיו + הקלטה + תמונות
לא ממש CUTTING EDGE וקיים כמעט בכל מכשיר MP3 או MP4 בשוק, אך עדיין שווה אזכור.
DAB/DMB
כאן כבר יש חידוש. מדובר בשיטות שידור רדיו וטלויזיה דיגיטליים המיועדים להיות משודר באויר. המקור – קוריאה, היעד – ישראל. כבר במהלך השנה הקרובה צפויות כל התחנות לעבור הסבה לשיטת שידור DAB, מה שיאפשר קליטה דיגיטלית מושלמת שלהם עם כיסוי כמעט כלל ארצי. המכשיר כבר מאובזר לקלוט שידורים אלה. לצערינו, DMB (שידור מולטימדיה וטלויזיה באופן זה) עדיין לא בפתח, אך אפשר רק לקוות לטוב.
התוכנה
כאמור התוכנה מתאמצת להיות iTunes אך גם עושה דברים שהנ"ל אינה עושה כגון המרה (TRANSCODING) של סרטים ותכנים שעקרונית אינם מותאמים למכשיר – מכווצת ומשמרת את איכותם (כאמור, אלא אם תשכחו לוודא שאיכות ההמרה היא הגבוהה ביותר).
התוכנה פשוטה ונוחה לשימוש ומעדכנת את עצמה, במידת הצורך, כאשר מריצים אותה. מעצבן טיפה שהיא לא מאפשרת לי למנוע עדכון כזה (חלילא ויש בגירסא החדשה באג כלשהו) אלא מעדכנת בלי לשאול יותר מדי…
תוכנת עדכון ה-FIRMWARE של המכשיר לא הכירה בו (אחרי הכל, הוא חדש למדי), ועדיין לא יצא עדכון תוכנה מתאים למכשיר, אך אני מקווה בהחלט שבקרוב יצאו עדכוני תוכנה (למשל תיקון לעברית).
וידאו וסיכום
סיכום
מבחינה עיצובית מדובר כאן על מהלך מנצח – המכשיר עושה עבודה מצויינת בניהול קבצים, חיפוז וזיהוי סרטים וממשק מינימליסטי ומבריק. הנקודות הרעות הן בתחום טיפול בפורמטים כמו MP3 באיכות גבוהה ו-DIVX שכיום הכרחיים בכל נגן MP4 שמכבד את עצמו. תוכנת ניהול התוכן לא כופה עצמה עליך והיא טובה ונוחה עד מאוד.
אפשר רק להלין על כך שהמכשיר מעט עבה ביחס למה שהיינו מצפים, המסך מצויין ביחס להיצע כיום וגם זמן הבטריה עושה רושם שהוא סביר (לפחות באודיו). בוידאו ניתן בקלות לדחוס סרט או שניים לפני שהמכשיר מפסיק לפעול, כך שזה בהחלט יהיה יעיל בנסיעת רכבת לבסיס או לנסיעות האוטובוס מביה"ס הביתה…
אוהדי איכות הצליל ישמחו לגלות שהמכשיר תומך ב-FLAC, אך כנגן אודיו חוששני שהוא עדיין לא מגיע לרמת הצליל שהאייפוד או האייפון מסוגלים לאפשר. אני לא בטוח שאוכל להסביר זאת, אך הצליל שהם מפיקים נשמע טוב יותר לאוזני הלא רגישות מאשר הצליל של נגן זה.
לתגובות בפורום לחצו כאן
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.