עשור לשלטים החכמים פיליפס PRONTO – ביקור בפיליפס בלגיה

מרטין מבקר ב-iLab של פיליפס ב-Leuven בלגיה ומביא לנו את החוויות והמידע הטכני של השלט החכם הנפוץ של פיליפס ועוד ...


היסטוריה

הקדמה

 לרגל חגיגות העשור להשקת שלט הפרונטו הראשון, הוזמנתי למרכז הפיתוח והייצור של השלטים של Philips באירופה.

הרבה אצבעות נגעו במסכי המגע של סידרת שלטי הפרונטו, מאז הושקו.

מה התחדש עם השנים? מהם הכיוונים לעתיד? ובנוסף, הדגמה של מקרן הסאונד החדש של פיליפס במעבדת ה-iLab.

מאז ועד היום…

  • 1998 – יותר ויותר התקנות של בתים חכמים, דורשות שלטים ברי-תיכנות מתקדמים ובמחיר סביר. בשוק קיימים שלטים ברי-תיכנות במחירים של 2000$ וצפונה, הרחק מהישג ידם של אנשים אשר רוצים למכן את המערכת שלהם בעצמם והרחק מפרוייקטים קטנים ובינוניים. קיימים שלטים ברי תיכנות המבוססים על כפתורים קשיחים, אולם הם לא מספקים את הפונקציונאליות והגמישות הנדרשת.

    פיליפס משיקה את שלט הפרונטו הראשון – TS1000 שהוא השלט החכם הראשון, עם מסך מגע במחיר של פחות מ-500$. השלט זכה ב-CES AWARD ב-1999.

  • 2000 – השוק מתחיל להיות מוצף במכשירים שונים (מכשירי DVD, רסיברים, ממירים, טלויזיות וכו´) כאשר לכל אחד קודי IR (אינפרה-אדום) שונים. לימוד המוצרים השונים היה דבר מסובך שערך לא מעט זמן למתקינים. היה צורך ביצירת DB  מרכזי עם כל הקודים של כל החברות ויותר זיכרון לצורך לימוד פונקציות ורצף פקודות (מאקרו) מתקדמים.

    ה-TSU2000 מושק, עם בסיס נתונים מוכן מראש לקודי IR של מוצרים שונים של חברות שונות עם זיכרון של 2MB. השלט זוכה בפרס עיצוב.

 

 

 

  • 2001 – מסכים דקים נהיים נפוצים בשוק ובמחירים סבירים, הצגת כל ציוד האודיו והק"ב בסלון, זה כבר לא "IN" ויותר ויותר אנשים מתחילים להסתיר את הציוד מאחורי ארונות או אף בחדרי ציוד מיוחד, מה שהופך את השימוש בשלטים מבוססי IR, לבלתי אפשרי.

 

פיליפס מציגה את ה-TSU6000, הכולל מסך מגע עם 256 צבעים ועם יכולת תמיכה ב-RF (תדרי רדיו). כמו כן, מציגה החברה את ה-RFX6000, שהוא האקסטנדר, אשר מאפשר את קליטת אותות ה-RF מהשלט והמרתם ל-IR בתוך הארון או החדר בו נמצא הציוד. שוב, זוכה השלט בפרס CES INNOVATION AWARD  של 2001.

  • 2002-2004 – יותר ויותר התקנות של בתים חכמים, ברמות שונות ורחבות הרבה יותר ממה שהיה עד עתה, הכולל המון ציוד והרבה חדרים, כאשר בחדרים שונים יש צורך בשלטים ברמות שונות, קרי, בחדר הק"ב/סלון נדרש שלט הרבה יותר מתוחכם (תאורה, תריסים, מיזוג, אודיו, וידאו וכו´) שלא בהכרח נדרש בחדר הילדים…

    OSD – On Screen Display לשליטה וקינפוג של ציוד האודיו והק"ב נעשה יותר ויותר נפוץ (כגון TiVo, רסיברים מתקדמים וכו´).

    ה-TSU500 או בשמו האחר, Pronto Neo מושק ב-2002, שהוא שלט עם מסך מגע קטן יותר, ש/ל אך עם יותר מקשים קשיחים, מה שמאפשר שליטה מהירה ונוחה עם תיכנות מועט יותר.

    השלט זוכה בשני פרסים ב-CES – על החדשנות ועל העיצוב.

 

 

 

  • ב-2003 מושק ה-TSi6400, שלט אשר הקדים את זמנו, ולא ממש ידעו איך לאכול אותו בזמנו.

    הוא כלל מסך מגע בגודל 6.4", WiFi, דפדפן לגלישה באינטרנט, יכולת הצגת EPG (מדריך תוכניות אלקטרוני) וכמובן RF. זוכה בפרס העיצוב.

 

 

 

 

  • סידרת ה-NG  מושקת (Pronto NG ו-Pronto Pro NG – ש/ל וצבעוני בהתאמה) אשר כוללים עיצוב חדש, יותר מקשים קשיחים (כולל ניווט 4 כיוונים), יכולות גרפיות חדשות, כגון, שקיפות (היכולת להלביש גרפיקה על גרפיקה ברמות שקיפות שונות) ו-Alpha Blending (צלליות, הקרנות אור וכו´).

    השלטים כללו יכולות אשר לא היו, בזמנו, לאף שלט ברמת המחיר הזו וזכו, שוב, בכל פרס אפשרי ב-CES.

  • 2005 – העולם משתנה…יותר ויותר קרינת RF נמצאת בבית (WiFI, מוניטורים לתינוקות, טלפונים אלחוטיים וכו´), אשר גרמו להפרעות קשות לשלטי ה-RF שהיו קיימים באותה תקופה, שכן הם עבדו על אותו תדר.

    יכולות גרפיות מתקדמות, דרשו יותר ויותר זיכרון והשיפור בטכנולוגית ייצור מסכי המגע איפשרו מסכים בהירים עד פי 20 ממה שהיה עד אז.

  • TSU3500 – מסך מגע ש/ל עם בהירות גבוהה פי 20 ממה שהיה עד כה.

    RFX6500 – RF אקסטנדר בתדרים אשר איפשרו עבודה חלקה ללא הפרעות ממכשירים אחרים בבית.

    TSU7500 – מסך מגע צבעוני עם זיכרון פנימי של 48MB (!).

  • 2006 – היום – פיליפס נכנסת למחקר ופיתוח מעמיק, אשר במהלכו היא "מתקרבת" לצרכנים (גם הצרכן הסופי וגם מתקינים של בתים חכמים).

לפי פיליפס, הצרכנים דרשו ממנה:

  • נוחות.
  • שליטה על כל המולטימדיה בבית (אודיו, וידאו, ריבוי חדרים וכו´), ללא תלות היכן המקור או המידע מאוכסן.
  • שליטה על כל המוצרים החשמליים מסביב (תאורה, בקרת אקלים, אזעקה, תריסים, וילונות, דוד חשמלי וכו´).

לעומת זאת, הדרישות מהמתקינים היו:

  • אמינות.
  • יכולת קינפוג בצורה יעילה.
  • היצע רחב של מוצרים (שלטים) ברמות שונות (יכולות ועלות).
  • יכולת לתת "ערך מוסף" ללקוח בתור מתקין.
  • רמה גבוהה של שירות מצד פיליפס.

תהליך הלימוד הזה מוליך לתיכנון ופיתוח של סידרת שלטים חדשה לגמרי, הכוללת פלטפורמה שונה לגמרי ממה שהיה עד כה.

  • TSU9600, RFX9400, RFX9600 – שלט זה, נסקר באתר כאן. הוא כולל לראשונה, תקשורת דו-כיוונית, RS-232 למימשוק למערכות שליטה ובקרה של בית-חכם מיצרנים שונים , שליטה דרך IP וחיוויום שונים (למשל מצב התריס – פתוח או סגור).

 

 

 

 

 

  • ביולי 2007 מציגה פיליפס את ה-Pronto Script. זוהי "שפת תיכנות" פשוטה יחסית המבוססת על טכנולוגית JAVASCRIPT הנפוצה, אשר מאפשרת לתכנת יכולות התממשקות למערכות שונות ע"י המתקינים, המפיצים ואפילו משתמשי קצה ובכך למעשה ניתן לשתף סקריפטים שמישהו כתב עם כל העולם.
  • באוקטובר 2007 מושק ה-TSU9400, אשר מיועד לכוון לתקציבים נמוכים יותר.

  • ינואר 2008 – יכולת שליטה במצלמות IP כולל צידוד.

 

 

 

 

 

בעוד ה-TSU9600, ה-TSU9400 האקסטנדרים והסקריפטים מיועדים למערכות בית חכם יחסית מורכבות עם מספר חדרים, נדרש היה צורך למערכת שליטה לחדר בודד.

 

  • במרץ 2008 מושק ה-TSU9200 שהוא שלט ברמת כניסה עבור Custom Installers, עם יכולת IR ו-RF לשליטה ובקרה (קבלת חיוויים).

    באפריל ומאי, מתווספים לו ה-RFX9200 שהוא האקסטנדר שלו וגם ה-PCX9200 שהוא התקן USB  אשר מתחבר למחשב הכולל בתוכו מדיה ומאפשר שליטה ובקרה על המדיה המנוגן (Windows Media Player או iTunes למשל) מהשלט, כולל קבלת חיווים על המסך (לא מגע ולא ניתן לתיכנות גרפי) כמו, עטיפת האלבום המנוגן, הזמן שנותר וכו´.

לקראת IFA 2008, החברה מכריזה על ה-TSU 9800, שלט בעל מסך ענק של 6.4", המבוסס על טכנולוגיה זהה בעצם לזו של ה-9600. (עוד פרטים על הפרונטו 9800 כאן)

האתגרים לעתיד

האתגרים של פיליפס

לפיליפס מרכזי פיתוח במספר מדינות ונציגויות (נציגות של החברה) במרבית המדינות בעולם, אולם, בתחום השלטים, להבדיל מבמוצרים אחרים של החברה, כל הפיתוח, הייצור, התמיכה והקשר עם המפיץ המקומי, נעשה ממקום מרכזי אחד – מהמרכז ב-Leuven שבהולנד.

כששאלתי את Mr. Andries Rombouts, מנהל המוצר, "מדוע בתחום הזה זה שונה?", ענה: "הצורך בזמני תגובה מהירים מאוד למתקינים וללקוחות, היכולת לייצר בכמויות גדולות כקטנות, מונעות ייצור למלאים במרכזי ההפצה האזוריים בטריטוריות השונות, דבר שעלול לגרום למוצר "להתיישן" מהר מאוד. בנוסף, הקשר הישיר עם האנשים אשר מתכנתים את השלטים (מתקיני בית חכם), העבודה מול כותבי הסקריפטים, בין אם זה אנשים פרטיים או חברות עצמם או אנשים אצל הדילר המקומי, שומר אותנו בתמונה ומאפשר לנו להפיץ את המידע מהר בצורה גלובלית ומרכזית"

– מה הם האתגרים שלכם לעתיד בתחום הפרונטו?

  • הקמת רשת הפצה של מומחים
  • העברת הידע.
  • שירות.
  • היכרות מעמיקה יותר עם השוק המקומי בכל מדינה והבנת הצרכים.
  • חיזוק הקשר עם השווקים המקומיים.
  • שיתוף פעולה עם יצרנים ושחקנים מרכזיים אחרים בשוק התאורה, אודיו וידאו, בקרת אקלים וכו´ לפיתוח סקריפטים עבור שליטה על המערכות הללו דרך הפרונטו."

הדגמת המוצרים

 בהולנד קיבלתי הדגמות רבות, להלן כמה מהן: 

דגם של בית הכולל מספר חדרים ובהם שליטה על תאורה, מיזוג, אודיו, וידאו, מצלמת IP וחיישנים שונים.

יכולת שליטה על מערכת הק"ב (הפצת וידאו ואודיו בכל חדר).

הציוד השונה, אשר ניסתר מהעין (נשלט ב-RF ע"י האקסטנדרים) – מחשב מדיה-סנטר, תאורה, הפצת וידאו, אודיו ואיך אפשר בלי איזה iPod במערכת ?….


ה-TSU9600


ה-TSU9400


ה-RFX9600 וה-RFX9400


החיבורים מאחור של האקסטנדרים.


ה-TSU9200


ה-RFX9200


ה-PCX9200

|
חיבור הPCX9200 למחשב.

מעבדת האודיו

מעבדת האודיו – iLab – מוצרי Lifestyle

לאחר הביקור במרכז ה-RCS, אשר מפתח גם שלטים "פשוטים" כאלו, שאתם אפילו לא יודעים שהם למעשה של פיליפס (כמו למשל, שלטים של מכשירי DVD וממירי כבלים ולווין), אגב, המרכז הזה הוא השני בגודלו בעולם בייצור ופיתוח שלטים למוצרים אלקטרוניים, ביקרנו במעבדות ה-iLab אשר נמצאים באותו קומפלקס.

מעבדת ה-iLab היא למעשה מרכז המחקר והפיתוח של מוצרי האודיו של פיליפס. החל מאוזניות ונגני MP3, דרך מערכת רמקולים לוייניים וסאב-וופרים ומקרני הסאונד החדשים.

מעבר להדגמה של מערכת סראונד חדשה ומאוד מבטיחה, שאני מנוע מלדבר עליה עדיין (NDA….) הודגם המקרן סאונד החדש – HTS8100 SOUNDBAR.

המקרן סאונד, בדומה למקרן הסאונד של ימאהה מסידרת ה-YSP, מכוון לשוק אשר מחפש חווית סראונד מרמקול בודד, כלומר, ללא חיווט של רמקולים רבים בחדר, אולם בעוד המקרן הסאונד של ימאהה, עובד על תדרים אולטרה-סוניים אשר מוחזרים מהקירות הצדדיים והאחוריים לקבלת החויה, כאן מדובר על רמקולים קונבנציונאליים אשר צורת הפיזור האקוסטית שלהם גורמת לחויה ללא תלות במשטחים מחזירים.

כמובן, שלשיטה הזו יש יתרון על הנייר, אולם נצטרך לחכות לביקורת המלאה על המוצר, ע"מ לחוות את דעתנו בצורה מעמיקה יותר.

המערכת כוללת נגן DVD/CD/MP3, חיבור ל-Dock עבור iPod, כניסת USB  לחיבור זיכרון חיצוני עם קבצים.


יוסי גול (טופ אודיו) מדגים את המערכת

השליטה על המערכת נעשית משלט או מפאנל מגע, אשר גם מואר כאשר נוגעים בו.

בתמונה, יוסי גול, מחברת טופ-אודיו, מדגים את השליטה על הדגם החדש אל מול הדגם הקודם.


שליטה בעזרת נגיעה בלבד.

לחיצה על ה-Eject, גורם לפאנל, להחליק הצידה ולחשוף את הטראנספורט ל-DVD.

בדומה למקרני סאונד אחרים, גם הנוכחי, דורש הוספה של סאב-וופר להשלמת האוקטבות הנמוכות במוסיקה ויצירת ערוץ ה-LFE בסרטים.

כמו בביקורנו הקודמים, תמיד כיף לראות את חברת פיליפס בחזית הטכנולוגיה בכל אשר היא עושה. בהרבה מקרים, פיליפס, אף מייצרת מוצרים שלדעתי, אף מקדימים את זמנם….

הכותב היה אורח של פיליפס בהולנד.

לתגובות על המאמר בפורומים נא לחצו כאן.

לאלבום התמונות המלא נא לחצו כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
26.08.2008
  
כתב: מרטין סבג

1